Kitten voor of na het schilderen: lees mee over het afkitten van plinten, muren, ramen en trappen

Ben je benieuwd of je het beste naden, voegen of gaten kunt kitten voor of na het schilderen? Dan zijn wij benieuwd wat jouw specifieke klus is en welke kit je gaat gebruiken. Sommige kitten smeken namelijk om voor het schilderen aangebracht te worden, terwijl je andere na je verfwerk aan ‘moet’ brengen omdat ze niet overschilderbaar zijn. Lees met ons mee over het afkitten van plinten, ramen, muren en trappen. Hierna weet jij precies welke kit je gebruikt en of je het afkitten doet voor of na het schilderen. 💪

Kitten voor of na het schilderen

Inhoud artikel:

Plinten kitten voor of na het schilderen? 🏡

Deze vraag krijgen wij misschien wel het meest. Niet gek, want plinten vormen de omlijsting van je woning. Zijn ze strak afgewerkt, zal dit je bezoekers (en jezelf) direct aangenaam opvallen. Er zijn twee plekken waar je ervoor kunt kiezen om je plinten te kitten: de onderkant – tussen vloer en plint, en de bovenkant – tussen plint en muur.

Eerst verven of kitten aan de onderkant van je plinten?

Met de ‘onderkant van plinten’ bedoelen we de naad of rand onderaan. Of je nu een vloer hebt van laminaat, hout, plavuizen, parket, vinyl of tegels (om er een aantal te noemen): werk je met plinten, dan wil je voor de onderkant siliconenkit gebruiken. Een vloer wordt tenslotte met enige regelmaat vochtig door dweilen (of morsen). Het is belangrijk dat je een watervaste kit gebruikt.

Siliconenkit is niet overschilderbaar. Bij het verven van je vloer (of plinten) wil je nooit vóór maar altijd ná het schilderen kitten met siliconenkit.

Eerst verven of kitten aan de bovenkant van je plinten?

Eerst kitten en dan schilderen
Overschilderbare kit: eerst kitten, dan verven. 🎨

Met de ‘bovenkant van plinten’ bedoelen we dan natuurlijk de rand bovenaan, oftewel de naad tussen je plint en de muur. Hou je hier een lelijke of storende rand over, kun je voor de bovenkant acrylaatkit gebruiken. Acrylaatkit ‘verzeept’ (lost op) bij langdurige blootstelling aan vocht. Zoals je begrijpt is deze kit dus ongeschikt voor de onderkant van je plint.

Acrylaatkit is perfect overschilderbaar. Dit wordt ook ten zeerste aangeraden omdat deze kit na verloop van tijd gaat verkleuren. Voor het verven van je muur (of plinten) is het slim om ná het kitten te schilderen.
💡 Kies voor onze acrylaatkit non crack om de kans te verkleinen op kleine barstjes en scheuren in je verflaagje.

👩🏼‍🎨 Plinten verven na het afkitten? Jawel, naast het verven van je kitrand (en waarschijnlijk je hele muur) kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je plinten mee te verven na het afkitten. De meningen zijn hierover verdeeld maar wij hebben absoluut gevalletjes gezien waarbij het verven van de plinten een esthetisch hoogstandje opleverde. 😉 Meestal gaat het dan om een donkere kleur waartegen de plinten dan niet afsteken.

Plinten kitten voor of na schilderen
Voor een strakke afwerking van jouw woning: onderkant van je plinten afkitten vóór het schilderen en de bovenkant ná het schilderen. 👨‍🎨

👁️‍🗨️ Blogtip: Meer weten? We vertellen je alles over het kitten van de boven- en onderkant van je plinten in deze blog: Onderkant van je plinten afkitten: hoe doe je dat?

Ramen kitten voor of na het schilderen?

Waarom moet je ramen eigenlijk kitten en schilderen? Of misschien spreekt het al voor zich. De naden van je raamkozijn – oftewel de rand tussen je raam en kozijn – willen we goed dichten en isoleren tegen vocht, tocht en ongedierte. Schilderen na het kitten is bij ramen meestal niet nodig, maar wel een optie.

Dus, je kozijn is netjes aangebracht tussen muur en raam, beglazingsband is geplaatst, dan volgt nu het kitwerk. Welke kit gebruik je voor het afkitten van beglazing? Hiervoor gebruik je een polymeerkit, zoals onze glaskit. Polymeerkitten staan erom bekend dat ze blijvend elastisch zijn. Zo heeft onze beglazingskit een rek bij breuk van wel 350%. Dit houdt in dat de kit wel 3,5x z’n eigen lengte uitgetrokken kan worden, voordat-ie breekt. Een zeer belangrijke eigenschap, omdat de kitrand tussen jouw muur en glas beweging op moet kunnen vangen (lees hier meer over dilatatie).

Gebruik je een polymeerkit buiten of op plekken waar grote temperatuursveranderingen plaatsvinden, kies dan voor afkitten na het schilderen.

Polymeerkit is meestal overschilderbaar. Buiten, zoals voor het afkitten van je ramen aan de buitenzijde, raden we afkitten na het schilderen aan. Binnen of op plekken waar geen grote temperatuurswisselingen plaatsvinden, kun je eventueel eerst kitten en je kitrand vervolgens mee schilderen.
Ramen (kozijnen) schilderen en dan kitten tussen kozijn en glas
Voor het beste resultaat: eerst de kozijnen om je ramen schilderen en vervolgens tussen je kozijn en glas afkitten met beglazingskit in de beste kleur. 🌈

Muur eerst kitten of eerst verven?

Zitten er oneffenheden in de muur zoals barsten of scheuren? Of zijn er gaatjes zichtbaar na bijvoorbeeld het verwijderen van schroeven? Dan is de beste kit voor je klus: acrylaatkit. Zoals we uitleggen onder het kopje ‘Eerst verven of kitten aan de bovenkant van je plinten?’ is het bij een acrylaatkit verstandig om eerst voor afkitten te kiezen, waarna je het hele zaakje gaat schilderen. Op deze manier wordt je muur na het kitten het mooist afgewerkt. En, verven na het kitten sluit het beste aan op de samenstelling van acrylaatkit, op waterbasis.

Naden tussen je plafond en muur verven na kitten

Dit geldt ook voor de voegen of naden maar ook alle hoeken tussen je plafond en de muur: eerst kitten en dan verven. Gebruik je een plint rondom je plafond, dan is het het mooist om deze mee te verven na het kitten. Wil je het randje tussen je plint en plafond of plint en muur ook afkitten, doe dit dan eerst. Jouw schilderwerk zal er tenslotte voor zorgen dat het geheel mooi en strak afgewerkt wordt.

Let wel: Zorg ervoor dat je na het afkitten van je muur de kit eerst volledig laat uitharden, alvorens je de muur gaat schilderen, om scheuren en ‘visogen’ in je schilderwerk te voorkomen.

Muur buiten kitten voor of na het schilderen?

Wil je buiten muren afkitten, scheuren of gaten opvullen, dan is acrylaatkit niet je beste keuze. Gebruik bijv. voor het kitten (voegen vullen) van je muur buiten liever een dilatatiekit en voor het vullen van gaatjes een bitumenkit (uitstekende buitenkit!).

Wil je buiten je muur schilderen, kun je dit het beste doen na het afkitten of opvullen van gaten of scheuren in de muren. Onze betongrijze dilatatiekit wordt veel gebruikt voor het afkitten van voegen rondom buitenkozijnen en gevels waarna schilderen in de meeste gevallen overbodig is.

Blogtip: Lees meer over het kitten van binnen- en buitenmuren in onze blog: muren afkitten. 🏡

Trap kitten voor of na het schilderen?

Wil je randen en naden rondom je trap of trapbekleding strak afwerken? Acrylaatkit is hiervoor een goede keuze, mits het om trappen binnenshuis gaat, een niet-vochtige omgeving. Zoals je (misschien) al gelezen hebt ga je voor acrylaatkit wanneer je na het afkitten de randen wilt schilderen. Staat jouw trap in een relatief vochtige omgeving of dweil/sop je ‘m vaak schoon? Kies dan voor siliconenkit. Wij hebben verschillende kleuren siliconenkit voor jou, waarbij je voor het kitten dient te verven, omdat je siliconenkit niet kunt overschilderen op je trap. 🪜

💡 Tip: Wil je trapbekleding verlijmen met kit? Kijk eens bij onze extreem sterke Strong bond high tack. Deze polymeerkit is speciaal geschikt voor het ‘stoeptegelvastlijmen van oppervlakken – zelfs zonder fixeren.

🌙 Wil je enkel halve maantjes op je trap lijmen (dat blijft gewoon in de mode), dan is het slim om eerst de randen en hoeken rondom je trap af te kitten, dan je hele trap te verven en ‘m als finishing touch te voorzien van de halve maantjes.

Trap kitten voor of na schilderen
Naden rondom je trap kitten doe je met acrylaatkit vóór schilderen en met siliconenkit ná schilderen. 🖌️

Kitten voor of na het schilderen: welke conclusies kunnen we trekken?

We hebben verschillende klusjes doorgelopen waarbij de ‘voor of na het schilderen kitten’-vraag kan opduiken. Het is je misschien al opgevallen dat we voornamelijk onderscheid maken tussen de soort kit die je voor een bepaalde klus gebruikt. Nog even op een rijtje: Welke kit gebruik je voor het kitten ná je schilderwerk en welke voor het afkitten vóór het schilderen?

  • Polymeerkit: je kunt beter kitten na het schilderen in geval van buitengebruik of grote temperatuurswisselingen. Ga je binnen kitten of op plekken met weinig temperatuurswisselingen, kun je kiezen voor schilderen na het afkitten.
  • Siliconenkit: deze watervaste kitsoort willen we nooit en te nimmer overschilderen.
  • Acrylaatkit: wordt gebruikt voor afkitten binnenshuis (of niet-vochtige omgevingen) en laat zich juist met plezier overschilderen. Verklein de kans op barsten en scheuren in je schilderwerk door acrylaatkit non crack te gebruiken.

💡 Moet je eerst kitten of eerst voorstrijken? Deze vraag krijgen we ook af en toe. Als jouw (poreuze) ondergrond vraagt om het voorstrijken – oftewel het gebruikmaken van een primer – doe je dit eerst, omdat deze voorbehandeling ervoor zorgt dat een kit beter hecht.

💡 Eerst schuren, dan kitten? Klopt, altijd. Ga je bijv. houten kozijnen verven en kitten dan is de juiste volgorde: schuren, (evt.) een primer aanbrengen, verven, kitten. Tussen kozijn en muur kan het ook andersom, dus: eerst kitten en deze rand vervolgens mee schilderen.

Hopelijk hebben we al je vragen beantwoordt en weet je precies of het kitten op specifieke locaties, hoeken en gaten voor of na het schilderen het beste is. Heb je nog vragen over dit onderwerp, een ander onderwerp of bijvoorbeeld jouw (zakelijke) bestelling? Wij horen ze graag, dus geef ons even een belletje of berichtje. 📲

Waarom lijmen en kitten van Tackmasters?

Tackmasters groeit 🌱
Tackmasters groeit 🌱
  • Tackmasters groeit! 🚀 Betrouwbare leverancier in lijmen, kitten, PU schuimen, contactlijmen en andere bouwmaterialen
  • Aantrekkelijke prijzen: we importeren rechtstreeks vanaf de producent
  • Topservice: tips, advies, jouw persoonlijke contactpunt, wij regelen het
  • Tevreden klanten gingen jou voor: bekijk onze reviews direct onderaan deze pagina.

Verder lezen?