Wat is watervaste lijm en welke gebruik je het beste voor buiten?

Alles over watervaste lijm: wat is het, welke gebruik je voor buiten, en in de badkamer?

Wil je alles weten over watervaste lijm? En, misschien zoek je wel de beste voor jouw klus? Welkom, bij Tackmasters! Op deze pagina beantwoorden we zo goed mogelijk al jouw vragen. Straks weet je hopelijk precies wat watervaste lijm is, welke je het beste buiten gebruikt, welke in de badkamer en wat het verschil is tussen ‘watervast’ en ‘waterbestendig’. Wij merken dat deze termen soms ongegeneerd door elkaar gebruikt worden. Het grote verschil tussen beide, verklappen we aan jou. Lees je met ons mee?

Voordelige watervaste lijm van Tackmasters: Power tack
Tackmasters voordelige, watervaste lijm: Power tack 💥

Inhoud artikel

Wat is watervaste lijm?

Watervaste lijm wordt ook wel waterdicht of waterwerend genoemd. Het bestaat doorgaans uit polyurethaan, epoxy of cyanoacrylaat. Bijna alle watervaste lijmen in ons assortiment bestaan uit gemodificeerd polyurethaan. Dit is een polymeer, dat aan de hand van een specifieke mix van monomeren, geoptimaliseerd is op bepaalde eigenschappen. Zoals, in dit geval watervastheid, maar vaak ook elastisch blijvend, temperatuurbestendig, slijtvast en schokbestendig.

Klinkt het polymeer-monomeer-stuk ingewikkeld? Je kunt de monomeren zien als bouwstenen van het polymeer. Net als dat eiwitten een bouwsteen van je voeding zijn, bijvoorbeeld. Er bestaan verschillende types en verbindingen van monomeren. De polymeerchemie is verantwoordelijk voor het creëren van ‘polymeer DNA’. In dit geval, watervast polyurethaan.

Welke lijm is op basis van cyanoacrylaat?

De uitzondering op onze polyurethaan lijmen is Superglue op basis van cyanoacrylaat. Deze kleine, maar krachtige vriend luistert ook naar de naam secondelijm en superlijm. Je begrijpt dat een klein potje secondelijm geenszins helpt bij jouw grote klussen. Wel komt-ie zowel huishoudelijk als in je bedrijfsruimte geweldig van pas. Is je favoriete koffiemok gebroken? Laat er een schoenzool los? Valt je portemonnee uit elkaar? De transparante superman fixt het (al dan niet tijdelijk). Hier volgen enkele details van de Superglue.

 • 20 gram gebruiksklare secondelijm
 • Gebruiksvriendelijke flacon – verkleint kans op plakkerige handen
 • Te gebruiken op bijna alle materialen
 • Krachtige lijmverbinding
 • Razendsnelle uitharding, in enkele seconden (eindsterkte na 24 uur)
 • Veel gebruikt als ‘noodoplossing’ zowel industrieel als huishoudelijk

Let op: Superglue hardt uit door vocht. En jawel, in jouw huid (handen, gezicht) zit ook vocht! Kom je dus in aanraking met de secondelijm, zal het direct gaan uitharden. Het veroorzaakt zo’n ‘droog, eng gevoel’, je kent het wel. Dit voorkom je gemakkelijk door werkhandschoenen te dragen.

Welke watervaste lijmen vind je daarnaast bij Tackmasters?

Zoals genoemd, vind je bij Tackmasters verschillende watervaste – D4 gecertificeerde – lijmen op basis van gemodificeerd polyurethaan. We zetten ze graag even op een rijtje.

 • Fast tix 310 ml koker voor €5,70 (incl. BTW: €6,90)
  Constructie-/bruislijm, geschikt voor bijna alle ondergronden, goed schuurbaar en overschilderbaar na z’n razendsnelle uitharding.
 • Power tack 310 koker voor €5,17 (incl. BTW: €6,26)
  Constructielijm met zeer snelle krachtopbouw, hoge temperatuurbestendigheid en al na zo’n 3 uur volledig uitgehard.
 • Brick fix 500 ml voor €7,95 (incl. BTW: €9,62)
  Steenlijm, 1K lijmschuim, voor steensoorten en meer, ook verkrijgbaar voor op je PUR pistool in 750 ml spuitbussen.
 • Master woodglue D4 500 ml voor €8,95 (incl. BTW: €10,83)
  Krachtige houtlijm voor het watervast verlijmen van allerlei houtconstructies, zowel binnen als buiten.
 • Silicon sealer 310 ml koker voor €5,49 (incl. BTW: €6,64)
  Kleurvaste siliconenkit, perfect voor sanitaire en recreatieve voorzieningen die te maken hebben met permanente waterbelasting.

Waar wordt watervaste lijm allemaal voor gebruikt?

Ben je benieuwd waar watervaste lijmen het meest voor gebruikt worden? We sommen de belangrijkste toepassingsgebieden op, om je een idee te geven.

 • Houtbewerking: zoals houten fineerlagen, meubelwerk, houten panelen, traptreden, vloeren en wanden.
 • Buitentoepassingen: bijvoorbeeld houten balken, gevelbekleding, buitenbanken, tuinmeubilair, schuttingen, dekken en terrassen.
 • Scheepsbouw: het verlijmen van (houten) onderdelen in de romp, bevestigen van glasvezelcomposiet en verlijmen van maritieme accessoires zoals roestvrijstalen beugels.
 • Aquariumbouw: glaspanelen lijmen om het frame te vormen en tot een lekvrije constructie te komen.
 • Tegelwerk: verlijmen van bijvoorbeeld keramische, porseleinen of (glas)mozaïektegels in natte ruimtes, zoals doucheruimtes, sauna’s, zwembaden en keukens.

Welke watervaste lijm gebruik je voor buiten?

Heb je specifiek een buitenlijm nodig? Geen probleem. Zowel onze watervaste siliconenkit, steenlijm, houtlijm, als de constructielijmen gebruik je buiten. Omdat deze kanjers zelfs een permanente waterbelasting aan kunnen, maakt het niet uit of je nu een muurtje gaat verlijmen, blokhutje, vogelhuisje, vijverfolie, tuinmeubelen, decoratie en vul zo maar in.

En, er is nog iets bijzonders aan onze watervaste lijm voor buiten. Jij bestelt ze namelijk reuze voordelig! Gratis vanaf €35,- én op werkdagen vóór 16:00 uur bestellen = volgende dag al in huis. 📦

Tip: Zoek je een extreem sterke, waterbestendige lijmkit voor buiten? Misschien is onze Strong bond high tack iets voor jou. Met een treksterkte van 28 kg/cm² is hij met recht de Hercules onder onze plakkerige vrienden. 💪🏽

Wat is het verschil tussen watervaste en waterbestendige lijm?

Het verbaast ons dat de termen ‘watervast’ en ‘waterbestendig’ her en der op het internet door elkaar gebruikt worden. Wil je veilig en nauwkeurig te werk gaan en voorkomen dat jouw (hout)constructie onnodig (vroegtijdig) schade lijdt? Dan ben je bekend met het grote verschil en match je de juiste lijm bij jouw klus. We leggen je graag het onderscheid uit aan de hand van onze houtlijmen.

Waterbestendige houtlijm D3

Master woodglue D3 is waterbestendig. Dit wil zeggen dat je ‘m kunt gebruiken voor een redelijk vochtig klimaat, zowel binnen als buiten. De lijm is niet geschikt voor permanente blootstelling aan vocht, oftewel continu onder water staan. Gebruik je D3 houtlijm voor houtconstructies die voortdurend vocht moeten trotseren, die ‘bloot’ staan, loop je het risico dat de lijm uiteindelijk oplost. Dit noemen we ook wel verzepen. In verband met het risico op fysieke, emotionele en/of materiële schade, wil je dus een goede lijmkeuze maken.

Watervaste houtlijm D4

Master woodglue D4 daarentegen is watervast. Zelfs van omgevingen die het hele jaar vochtig zijn of permanent onder water staan, is deze lijm niet onder de indruk. Je gebruikt ‘m met een gerust hart zowel buiten als binnen, voor het verlijmen van al je houtconstructies. Hoewel, waterbestendige houtlijm is wel duidelijk een stukje voordeliger. Wij vertrouwen erop dat jij de juiste (hout)lijm selecteert, voor jou specifieke toepassing.

Waterbestendige en watervaste houtlijm
Kies je de waterbestendige (D3) of watervaste (D4) houtlijm voor jouw klus?

Welke watervaste lijm gebruik je het beste in de badkamer?

Niet alleen voor in de badkamer, maar ook in andere zelfs permanent vochtige omgevingen gebruik je het beste onze watervaste siliconenkit. We sommen er een aantal voor je op.

 • Badkamer, toilet en ander sanitair
 • Binnen- en buitenzwembaden
 • Keuken/aanrecht
 • Koelcellen
 • Beglazing
 • Kozijnen
 • Sauna’s

Hier volgen de belangrijkste details van de Silicon sealer. Bestel je de kleur- en watervaste siliconenkit vandaag nog? Grote kans je dat je ‘m morgen al kunt gebruiken.

 • 310 ml koker voor €5,49 (incl. BTW: €6,64)
 • 600 ml worst voor €9,88 (incl. BTW: €11,95)
 • Geschikt voor permanent vochtige omgevingen
 • Meest elastisch kit, rek bij breuk: 635%
 • Zuurvrij en schimmelbestendig
 • Megatemperatuurbestendig: -40 °C tot +120 °C
 • Verkrijgbaar in diverse (RAL) kleuren

Tip: Ga je voor ‘kitvoegen om te zoenen’? Gebruik finisher, de lipgloss op jouw kitproject, voor een strakke en gladde finish.

Hulp nodig? ☎️

Wij, bij Tackmasters, zitten werkdagelijks klaar voor jouw berichtje of belletje. Heb jij dus een vraag over onze producten, een specifieke toepassing, jouw (zakelijke) bestelling of gewoon ‘gezellig even kletsen’? Stuur, bel of laat een berichtje achter, dan helpen we jou zo snel mogelijk verder. 🚀