Onderkant van je plinten afkitten

Onderkant van je plinten afkitten: hoe doe je dat?

Plinten afkitten, geen moeilijke taak. Maar, dit moet wel goed gebeuren. Je wil natuurlijk voorkomen dat je niet helemaal tevreden bent en het opnieuw moet doen. Je plinten lijmen of afkitten doe je het beste met een High Tack of montagekit, zoals onze extreem sterke Strong Bond High Tack kit. 🦾 Vraag jij je af of de onderkant van plinten afkitten ook belangrijk is? En dan bedoelen we het naadje of kiertje tussen je plint en de vloer. In deze blog vertellen we jou of plinten aan de onderkant plinten afkitten een goed idee is. Uiteindelijk zijn ook andere factoren van belang zodra je aan de slag gaat met plinten afkitten. Denk aan het juiste type kit op basis van de omgeving of de kleur. Het afkitten heeft uiteindelijk invloed op de duurzaamheid van het interieur. Lees snel verder en ontdek meteen het advies van Tackmasters over plinten afkitten aan de onderkant en verwante factoren.

Plinten afkitten onderkant
Plinten afkitten tussen plint & vloer voor €5,49 p/kitkoker (ex btw) 💦
Plinten kitten bovenkant
Plinten kitten tussen muur & plint voor €1,89 p/kitkoker (ex btw) 🏡

Moet je de onderkant van je plinten afkitten of niet?

Is het afkitten van de onderkant van je plinten nu een goed idee, of kun je het beter niet doen? Tackmasters zegt hier volmondig ‘ja’ op! Het grootste voordeel van de onderkant plinten afkitten is dat vocht en vuil minder invloed kunnen uitoefenen op de wanden, plafond of vloer. Dit is vooral belangrijk in ruimtes zoals de keuken, badkamer of zelfs de kelder, waar vocht een potentieel probleem kan vormen. Door de onderkant van de plinten af te kitten, sluit je deze potentiële toegangspunten voor vocht en vuil af, waardoor de levensduur van je vloeren en wanden wordt verlengd en onderhoudskosten worden verminderd.

Een ander belangrijk aspect is het esthetische aspect. Een ander voordeel is dat plinten altijd in het zicht liggen. Daarom is het wel zo mooi als alles picobello is afgewerkt en mooi aansluit op het uiterlijk van de vloer. Een muur is nooit helemáál vlak, dus er zit altijd wel een kiertje of rand tussen de plint en de muur. Het afkitten van deze aansluitnaden zorgt voor een nette en strakke afwerking, wat bijdraagt aan de visuele aantrekkingskracht van de ruimte. Een goed afgewerkt interieur zorgt voor een gevoel van volledigheid en kwaliteit. Kortom, het afkitten van plinten aan de onderkant is niet alleen praktisch maar ook esthetisch zinvol. Het beschermt je interieur tegen vochtproblemen en geeft een professionele uitstraling aan je ruimte. Waarom zou je die aansluitnaden niet meteen afwerken, als je toch bezig bent? 😉

Waarmee ga je de onderkant van je plinten afkitten?

Voor de onderkant plinten afkitten wil je natuurlijk weten welke kit je het beste kunt gebruiken. Waar we het oppervlak van plinten graag verlijmen met een polymeerkit, zoals onze High Tack of de Unibond polymeerkit, gebruiken we voor de onderkant van plinten een hele andere kit. Wanneer jouw vloer net zo intensief gebruikt wordt als de onze, zal je er geregeld een doekje of dweil overheen halen. Vuile voetstappen, hondenharen, etensresten of een gemorst drankje. Je raadt het misschien al: we willen een watervaste kit. Een plakkerige kameraad die niet alleen waterdicht is, maar ook flexibel, schimmelbestendig én beschikbaar in verschillende kleuren: Silicon Sealer, aangenaam. 💦

Welke kleur siliconenkit is het mooiste voor het opvullen van de ruimte tussen jouw plint en vloer?

 • Zuiver wit, RAL 9010
 • Verkeers wit, RAL 9016
 • Crème wit, RAL 9001
 • Antraciet, RAL 7016
 • Manhattan, RAL 7045
 • Zwart
 • Licht grijs
 • Transparant (transparant)
 • Transparant/grijs

Bedenk wel dat je veruit in de meeste gevallen maar een dun laagje siliconen nodig zult hebt voor het afkitten van je plinten. Toch zal je er met dit dunne laagje tussenuit springen, omdat het gewoon opvalt dat je net dat extraatje geeft aan jouw interieur.

Plinten afkitten onderkant met siliconenkit
Onderkant van je plinten – kier tussen plinten en vloer – afkitten doe je met watervaste siliconenkit. 🏡

Onderkant plinten afkitten: wat heb je nodig?

Naast een fijne en betrouwbare kit heb je ook nog een aantal andere benodigdheden nodig wanneer je aan de slag wil met het afkitten van je plinten aan de onderkant. Waar ga je bijvoorbeeld je siliconenkit (of een andere kit) mee aanbrengen, hoe maak je de ondergrond schoon waarop je gaat kitten en wat als je kit morst? De volgende producten komen altijd van pas bij het afkitten van plinten, van boven- tot onderkant:

 • Kitpistool: geschikt voor kitkokers van 290 en 310 ml 🔫
 • Extra tuitjes: want, stel dat er eentje beschadigt, kwijtraakt of je snijdt per ongeluk je tuitje in een te grote opening/hoek
 • Kitkoker opener maatsnijder: veilig openen van je kitkoker én op elke gewenste maat snijden van je kittuitjes
 • Spatelset: diverse profielen om je kit mee af te strijken
 • Handy wipes: om tussendoor je handen, gereedschappen of oppervlak mee te reinigen
 • Papier en/of poetsdoeken: droogmaken van je ondergrond of gemorste kit opvegen
 • Seal & bond remover: voor het eenvoudig verwijderen van niet uitgeharde kitresten
 • Cleaner: voorbehandelen van je ondergrond én losweken van uitgeharde kitresten

Wij hebben diverse professionele kitpistolen op voorraad. Op deze pistolen hoef je zelf minder kracht te zetten. Dit kan erg handig zijn met wat stuggere lijmkitten zoals de Strong Bond High Tack 🦾. Daarnaast hebben ze een gemakkelijke deblokkering.

👁️‍🗨️ Blogtip: Heb je kit gemorst (of houd je rekening met die optie) en wil je weten hoe je dit het makkelijkst verwijdert? Je leest het in onze blog: siliconenkit verwijderen.

Tussen plint en vloer afkitten: hoe werkt het?

Seal & bond remover voor wanneer je de onderkant van je plinten gaat afkitten
Gebruik Seal & Bond remover als je kit gemorst hebt.

We gaan aan de slag de onderkant plinten afkitten: de kier of naad tussen je plint en vloer. Misschien heb je dit weleens eerder gedaan en wil je even een korte reminder over de juiste manier, maar ook als je dit nog niet eerder hebt gedaan is het handig om door te lezen. Kitten is immers niet moeilijk, maar het moet wel op de juiste manier gedaan worden om lelijke plekken te voorkomen. Volg het stappenplan en je bent binnen no time klaar. Heb je jouw werkhandschoenen aan, dan gaan we beginnen.

 1. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon is. Dit houdt in: droog en vrij van vet en stof. Ontvet je ondergrond eventueel met Tackmasters Multi cleaner.
 2. Snijd je kitkoker open en plaats ‘m, voorzien van z’n spuitmond, op je kitpistool.
 3. Oefen lichte druk uit op de hendel en spuit in een vloeiende beweging je kitlaag in de ruimte tussen plint en vloer.
 4. Spray of strijk een middel op zeepbasis over je kitrand. Finisher spray is hiervoor perfect (‘de lipgloss op jouw kitproject’ 💄)
 5. Strijk tenslotte de gehele kitrand af met het topje van je vinger (duim of wijsvinger) of een spatel.

Het eindresultaat is (als het goed is) een mooi, strak en glad randje kit tussen je plint en muur.

⚠️ Kit afstrijken: kijk het kunstje af bij Anouar uit Den Haag. In de video zie je een kitrand afgestreken worden rondom sanitair (de wastafel). Bij de onderkant van je plinten afkitten doe je dit op precies dezelfde wijze. Succes gegarandeerd.

Bovenkant plinten afkitten, tussen plint en muur?

Je weet nu hoe de onderkant plinten afkitten in z’n werk gaat, maar misschien ben je ook benieuwd of je de bovenkant van je plinten moet afkitten? Net als bij de naad of rand onderaan je plinten is het bij de bovenkant een goed idee, als er sprake is van een zichtbare of storende rand. In plaats van kit op basis van siliconen, gebruik je in dat geval acrylaatkit. Wij hebben voor jou Acryseal voor slechts €1,89 (ex btw) per koker, echt een koopje dus. Deze plasto-elastisch kit is op basis van acrylaat, gedijt het beste in een binnenklimaat en is perfect overschilderbaar met alle verfsystemen. Dit laatste raden wij je dan ook absoluut aan, omdat er bij acrylaatkit een grote kans op verkleuring is (met de tijd). Naast het vullen van randen of voegen gebruik je onze acrylaatkit ook prima om bijvoorbeeld scheuren in je muur of zelfs gaten op te vullen.

💡 Tip: Kies voor de Acryseal Non Crack, wanneer je jouw kitrand later niet wilt oververven of juist de kans op scheurtjes in je kitrand wilt voorkomen na het verven. 🎨

Bestel voordelig plintenkit online

Ga jij je plinten kitten of toch niet? Wij gokken van wel. 😉 Wil je eerst meer informatie over het afkitten van je plinten aan de onderkant, bovenkant of heb je een heel andere vraag? Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te voorzien van de benodigde informatie en tips. 📲

Ben je op zoek naar meerdere producten, of voor een hele andere toepassing? Bekijk al onze lijmen en kitten, zeer voordelig en eenvoudig in gebruik.