Siliconenkit of acrylaatkit: wat is het verschil

Acrylaatkit of siliconenkit: wat is het verschil en hoe maak je de juiste keuze❓

De randen oftewel naden in je huis afdichten, met welke kit doe je dat: acrylaatkit of siliconenkit? Beide hebben zij hun eigen voor- en nadelen. Laten we samen eens doornemen wat het verschil is tussen acrylaatkit en siliconenkit. We geven je een korte introductie met de kit en bespreken specifieke kenmerken. Ook – en dat wil je natuurlijk weten – kijken we op welke plekken in je huis je beter acrylaat- of juist siliconenkit kunt gebruiken. Ga er maar eens lekker voor zitten met een grote kop koffie, want dit wordt een uitgebreid artikel.

Je kunt natuurlijk ook via de inhoudsopgave meteen naar ‘jouw vraag’ racen. 😉

Kitten in huis

Wat is acrylaatkit? 🏠

Tackmasters acrylaatkit
Tackmasters acrylaatkit voor €1,89 p/kitkoker (ex btw) 🤑

Acrylaatkit – ook wel acrylkit genoemd – is een kit op basis van acrylaat. Preciezer gezegd acrylaat dispersie, waar we van spreken als het bindmiddel van de kit een acrylaathars is, in water gedispergeerd. Dispergeren betekent het verdelen van een vaste stof in een vloeistof. In dit geval gaat het om water.

Een acrylkit is dus watergedragen. Tijdens het uitharden zal hij vocht verliezen. Dit merk je doordat acrylaatkit wat gekrompen is na volledige uitharding. Misschien had je het al door, maar deze kit is dus niet waterdicht en maar beperkt waterbestendig. Het vaak of veel ‘teruggeven’ van vocht aan de kit, zorgt ervoor dat de acrylaatkit uiteindelijk zal verzepen (oplossen). Wees gerust, want je kunt best een doekje over je kitranden halen tijdens de grote (of kleine) schoonmaak. 😉

Wat is siliconenkit? 🛀🏽

Tackmasters siliconenkit
Tackmasters siliconenkit voor €5,49 p/kitkoker (ex btw) 💸

Het zal je niet verrassen dat siliconenkit – of silicone kit – een kit is op basis van siliconen. Silicone bestaat uit synthetische stoffen die we polymeren noemen en opgebouwd zijn uit atomen van silicium (Si) en zuurstof (O₂). Lees gerust verder op Wikipedia over siliconen mocht je benieuwd zijn naar hoe de synthese werkt en structuur in elkaar steekt.

Siliconen gebruiken we voor uiteenlopende toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan de smering van gereedschap met siliconenspray, keukengerei zoals opvouwbare bekers en bakkwasten (je weet wel, waarmee je rauwe ei op een taart smeert) maar ook contactlenzen en royaal gevulde voorgevels. En natuurlijk in de vorm van kit, daar ben je tenslotte voor op onze pagina belandt (leuk dat je er bent!).

Het bijzonder aan silicone is dat het waterafstotend en erg elastisch is. Kijk maar eens rond in omgevingen die vaak of zelfs permanent vochtig zijn en je zult in voegen en randen veel siliconenkit tegenkomen.

Voor- en nadelen van siliconenkit op een rijtje

Laten we in één adem door de sterke en zwakke punten van onze siliconenkit eens onder de loep nemen.

✅ Voordelen van siliconenkit

 • Waterafstotend (we noemen ‘m ook wel watervast of waterdicht)
 • Zeer elastisch – zet wel 6,35 keer (!) z’n eigen lengte uit voordat de kit breekt
 • Bestand tegen temperaturen van wel -40 °C tot +120 °C
 • Zuurvrij en schimmelbestendig (het aanbrengen van siliconenkit dient hiervoor wel correct te gebeuren)

Tenslotte is een groot voordeel van onze siliconenkit dat je ‘m bestelt in verschillende (RAL) kleuren zoals crème wit, licht grijs, transparant en zwart.

❌ Nadelen van siliconenkit

 • Niet overschilderbaar
 • Ongeschikt voor bijv. PE, PP, PC, PMMA, PTFE, zachte kunststoffen, neopreen en bitumineuze ondergronden
 • Sommige mensen vinden de geur van siliconenkit een nadeel
  Goed ventileren van de ruimte waarin je werkt, kan uitkomst bieden.
Acrylaatkit voor badkamer plafond en siliconenkit voor sanitair
Gebruik acrylaatkit voor het afkitten van het plafond in je badkamer en siliconenkit voor de naden rondom je sanitair. 🚿

Voor- en nadelen van acrylaatkit op een rijtje

Net als siliconenkit heeft ook onze acrylaatkit diverse voor- en nadelen die ‘m meer of juist minder geschikt maken voor een specifieke toepassing. We vertellen je hier straks meer over.

✅ Voordelen van acrylaatkit

 • Zeer goed overschilderbaar met nagenoeg alle verfsoorten
 • Droogt erg snel want de huidvorming start al na 10 à 15 minuten
  Ga je acrylaatkit overschilderen, wacht minimaal 5 uurtjes tot je kit uitgehard is.
 • Onze acrylaatkit aka (binnen)reparatiekit gebruik je ook prima voor het opvullen van barsten, scheuren en gaatjes (zoals wanneer je van oude planken of wanddecoratie de schroeven verwijdert)

❌ Nadelen van acrylaatkit

 • Acrylaatkit is een veel minder elastische kit van polymeerkit en (al helemaal) siliconenkit
 • Onhandig voor buitengebruik omdat het buiten vaak vochtig is in NL
 • Acrylaat heeft moeite met het opvangen van grote temperatuurverschillen (dilatatie)
 • Beperkt waterbestendig

Misschien vroeg je het je al af: “Kan acrylaatkit tegen water?”. Acrylaatkit kan slecht tegen water en de reden hiervoor is dat het een watergedragen kit is, zoals we eerder besproken hebben. Je raadt het al: acrylaatkit is niet de beste keuze voor bijv. je badkamer, in tegenstelling tot siliconenkit.

Wat is het verschil tussen siliconenkit en acrylaatkit?

We hebben de voor- en nadelen van kit op basis van siliconen en acrylaat nu op een rijtje gezet. Welke conclusie kunnen we hieruit trekken? Het grootste verschil is dat je siliconenkit júist goed gebruikt in een (permanent) vochtige omgeving, terwijl je acrylaatkit hiermee geen plezier doet. Acrylaatkit houdt het liever droog en laat zich prima overschilderen – graag zelfs!

Kies jij nu acrylaatkit of siliconenkit voor je klus? 🤯

Jouw beurt! Kies je voor siliconenkit of acrylaatkit? We gaan je natuurlijk helpen. Speciaal voor jou hebben we namelijk een lijstje gemaakt van de plekken waar afkitten gebruikelijk is. Op die manier zie je in één oogopslag of je beter acrylaatkit of siliconenkit kunt gebruiken.

Wanneer siliconenkit gebruiken?

Zoals je nu weet is het in een vochtige omgeving en onder wisselende temperaturen een goed idee om siliconenkit te gebruiken. Denk aan de volgende specifieke klussen en locaties.

Wanneer acrylaatkit gebruiken?

En, op welke plekken is acrylaatkit (de ‘huismus’) een waardevolle toevoeging op je interieur?

 • Naden tussen je muur en plafond afkitten
 • Barsten, scheuren en gaatjes in muren binnen
 • Bovenkant van je plinten kitten, dit is het randje tussen plint en muur
 • Binnen randen rondom (deur)kozijnen en vensterbanken afkitten
 • Ook bij ‘permanente meubels’ zoals een (sta)tafel in de bijkeuken kit je af met acrylaatkit
 • Naden rondom je trap afkitten
 • Bij een constructie van gipsplaten de randen afwerken

💡 Tip: Ga je acrylaatkit aanbrengen op of rondom poreus materiaal, zoals hout, beton of steen? Je gebruikt onze acrylaatkit meteen als een voorstrijkmiddel, oftewel primer. Dit doe je door één deel acrylaatkit met twee delen water te mengen. Dit mengsel breng je aan op je ondergrond met een kwast, doek of spons.

Is er een verschil tussen het aanbrengen van siliconenkit en acrylaatkit?

Een heel goede vraag. Je zult zeker verschil merken wanneer je acrylaatkit of siliconenkit gaat aanbrengen, al ware het maar dat beide kitten verschillen in viscositeit. Dit wil zeggen hoe ‘stroperig’ het materiaal is dat je verspuit. Siliconenkit is flexibeler dan acrylaatkit en dat voel je. In grote lijnen werkt het aanbrengen van beide kitsoorten echter hetzelfde. We nemen de stappen graag even met je door.

Stappenplan voor het aanbrengen van siliconenkit of acrylaatkit 📋

 1. Zorg voor een schone en vetvrije ondergrond met een multi cleaner. Droog – met name niet-poreuze ondergronden – met een poetsdoek of papier.
 2. Je hebt je kit gekozen (siliconenkit of acrylaatkit). Plaats je kitkoker op het kitpistool.
 3. Snijd het tuitje, het spuitmondje waardoor je je kit gaat verspuiten, schuin af in het gewenste formaat. Dit doe je met een mes of onze maatsnijder, waarmee je ook kitkokers opent.
  Doorgaans is de opening gelijk aan de voeg die je gaat vullen of 1 à 2 mm groter.
 4. Spuit in een vloeiende beweging gelijkmatig de kit in je voeg of rand.
 5. Vooral siliconenkit laat zich goed afwerken met gebruik van finisher. Dit is een afstrijkmiddel op neutrale zeepbasis. Je spuit de kitrand in en veegt vervolgens de overtollige kit weg met je vinger of een spatel.
  Zorg er met name bij het aanbrengen van siliconenkit voor dat je de kitrand recht afstrijkt in plaats van hol. Je doet dit om te voorkomen dat er vocht in de rand blijft liggen, het ziet er zo uit: 📐.

Tenslotte laat je je kit drogen volgens de instructies op de verpakking. De droogtijd is tenslotte afhankelijk van vele factoren, zoals je kitsoort, omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en de dikte van je kitrand. Dat wordt straks genieten van het eindresultaat. 😉

Hecht acrylaatkit op siliconenkit?

Kun je acrylaatkit over siliconenkit aanbrengen? Absoluut niet, we kunnen het niet mooier maken. Silicone is waterafstotend en je acrylaatkit hecht hier niet op. Om dezelfde reden is het ook een slecht plan om siliconenkit over te schilderen.

Kun je wel siliconenkit over acrylaatkit aanbrengen? Het zou wel makkelijk zijn, hè? Helaas is dit ook geen goed idee omdat siliconenkit eveneens slecht hecht op acrylaatkit. Je neemt dus het risico dat er (stukjes) siliconenkit loslaat waardoor bacteriën en schimmels zich in en onder je kitrand kunnen nestelen.

Bestel acrylaatkit, siliconenkit of een andere plakkerige vriend online

Bij Tackmasters. 😉 Je bent vast benieuwd welke voordelen we jou bieden.

 • Aantrekkelijke prijzen omdat we rechtstreeks vanaf de producent importeren
 • Snelle levering wanneer je vóór 16:00 uur bestelt ontvang je de volgende werkdag je pakket
 • Gratis verzending bij een min. Bestelwaarde van €35,- (ex btw)
 • Goede service die we je met plezier bieden – onderaan deze pagina vind je de reviews van masters die je voorgingen 🤩

Wil je verder lezen over siliconenkit of acrylaatkit?