Siliconenkit of acrylaatkit? Zo maak je de juiste keuze 

Als het gaat om het afdichten van naden en kieren in je huis, zijn er twee opties: siliconenkit en acrylaatkit. Beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om de juiste keuze te maken voor jouw specifieke klus. In dit blog bespreken we de verschillen tussen siliconenkit en acrylaatkit en helpen we je de juiste keuze te maken. Dan kun jij snel genieten van het perfecte eindresultaat! 

Wat is siliconenkit?

Siliconenkit is een type kit dat bestaat uit siliconen. Het is zeer elastisch en kan worden gebruikt om een ​​breed scala aan materialen af ​​te dichten, waaronder glas, keramiek en metaal. Siliconenkit heeft een hoge hittebestendigheid en is daarom ideaal voor toepassingen rondom hete oppervlakken, zoals rondom de oven of kachel. Daarnaast heeft siliconenkit een lange levensduur en is het bestand tegen veroudering en weersinvloeden.

Wat is acrylaatkit?

Acrylaatkit is een type kit dat bestaat uit acrylaat. Het is minder elastisch dan siliconenkit en wordt voornamelijk gebruikt voor binnentoepassingen. Acrylaatkit is ideaal voor het afdichten van naden en kieren in muren en plafonds en kan worden gebruikt op ondergronden zoals beton, baksteen en hout. Het droogt snel en kan worden overschilderd met verf op waterbasis.

De voor- en nadelen van siliconenkit

Voordelen

 • Zeer elastisch
 • Hoge hittebestendigheid
 • Lange levensduur
 • Bestand tegen veroudering en weersinvloeden

Nadelen

 • Moeilijk te overschilderen
 • Niet geschikt voor binnentoepassingen vanwege de sterke geur tijdens het aanbrengen
 • Niet geschikt voor ondergronden zoals beton en baksteen

De voor- en nadelen van acrylaatkit

Voordelen

 • Snelle droogtijd
 • Kan worden overschilderd met verf op waterbasis
 • Ideaal voor binnentoepassingen

Nadelen

 • Minder elastisch dan siliconenkit
 • Niet geschikt voor buitentoepassingen vanwege de beperkte weerbestendigheid
 • Minder hittebestendig dan siliconenkit

Welke kit moet ik kiezen?

Tackmasters Silicon Sealer

Bij het kiezen van de juiste kit voor jouw specifieke behoeften zijn er een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Als je op zoek bent naar een kit die bestand is tegen hitte en weersinvloeden, dan is siliconenkit de beste keuze. Als je echter op zoek bent naar een kit die snel droogt en kan worden overschilderd, dan is acrylaatkit een goede optie.

Bovendien moet je rekening houden met de ondergrond waarop de kit wordt aangebracht. Als je kit nodig hebt voor het afdichten van naden en kieren in muren en plafonds, dan is acrylaatkit de beste keuze. Als je echter kit nodig hebt voor het afdichten van bijvoorbeeld een badkuip, douchebak of aanrechtblad, dan is siliconenkit de beste optie.

Ten slotte moet je ook rekening houden met de esthetische aspecten van de kit. Als je van plan bent om de kit over te schilderen, dan is acrylaatkit de beste keuze vanwege de mogelijkheid om te overschilderen met verf op waterbasis. Als je echter op zoek bent naar een transparante kit, dan is siliconenkit een betere optie.

Ons assortiment

Tackmasters Acryseal

De Tackmasters Silicon Sealer siliconenkit is een neutraal, zuurvrije- en schimmelwerende afdichtingskit voor het duurzaam afdichten van alle typen voegen in sanitaire ruimten en tussen sandwichpanelen en ruimten met een hoog vochtgehalte. Je kunt de siliconenkit bijvoorbeeld gebruiken voor het afdichten van kozijnen, koelcellen, keukens, zwembaden, polycarbonaat, terrasoverkappingen en nagenoeg alle typen (natuur)steen. De kit hecht op praktisch alle ondergronden en materialen. 

Tackmasters Acryseal acrylaatkit is speciaal ontwikkeld als voeg-, vul- en reparatiemiddel voor het dichten, vullen en repareren van voegen in gevels, muren, wanden en plafonds. De kit is geschikt voor de meeste ondergronden, zoals hout, hard- en zachtboard, isolatiematerialen, verf- en laksystemen, pleister, metalen en meer. De kit is goed overschilderbaar en watergedragen.

Hoe breng je de kit aan?

Ongeacht welke kit je kiest, is het belangrijk om de juiste stappen te volgen bij het aanbrengen van de kit om ervoor te zorgen dat het goed hecht en een goede afdichting biedt. Hier zijn de algemene stappen voor het aanbrengen van kit:

 • Maak het oppervlak schoon en droog voordat je begint met het aanbrengen van de kit. Gebruik indien nodig een ontvetter of schuurpapier om het oppervlak voor te bereiden.
 • Knip het uiteinde van de kit af en plaats de kit in een kitpistool.
 • Breng de kit aan in een gelijkmatige laag langs de naden en kieren die je wilt afdichten. Gebruik een vinger of een spatel om de kit glad te strijken en ervoor te zorgen dat het gelijkmatig verdeeld is.
 • Verwijder overtollige kit met een natte vinger of een spatel en veeg het af met een doek.
 • Laat de kit drogen volgens de instructies op de verpakking.

Ga jij aan de slag? 

Als het gaat om het kiezen tussen siliconenkit en acrylaatkit, is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke klus en de ondergrond waarop de kit wordt aangebracht. Beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen, maar door de juiste keuze te maken en de juiste stappen te volgen bij het aanbrengen van de kit, kun je ervoor zorgen dat jouw huis goed is afgedicht en er goed uitziet. We hopen dat dit blog je heeft geholpen bij het maken van de juiste keuze tussen siliconenkit en acrylaatkit en dat je met vertrouwen aan de slag kunt gaan met het afdichten van naden en kieren in je huis!

Bestel siliconenkit en acrylaatkit voordelig online 

Bij Tackmasters kun je terecht voor persoonlijk advies bij het kiezen van de juiste kit voor jouw klus. Onze specialisten staan altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het vinden van de beste oplossing. Heb je je keuze gemaakt? Dan kun je Silicon Sealer of Acryseal gemakkelijk en snel bestellen in onze webshop. 

Bij ons profiteer je van de laagste prijzen van Nederland en België, omdat wij rechtstreeks importeren vanuit de producent. Met een minimale bestelwaarde van €35 krijg je ook nog eens gratis verzending. Voor hoveniers, aannemers en bouwbedrijven bieden we extra voordelen met een zakelijk account. Bestel je vandaag voor 16:00 uur, dan kun je morgen al aan de slag met onze best beoordeelde kitten, zoals de Silicon Sealer en Acryseal!