Naden en kieren dichten kozijnen

Naden en kieren dichten: hoe bespaar je geld en warmte?

Wil je op een makkelijke manier meer geld in je zak houden? Eén van de snelste manieren is dan wel om alle naden en kieren te dichten in je woning. Het makkelijke hieraan is dat je vaak al aan een tochtstrip of rolletje compriband (uitzetband) genoeg hebt. In sommige gevallen kan het daarnaast natuurlijk handig zijn om je hele woning beter te isoleren (bizar hoeveel geld je dan bespaart jaarlijks). Kijk met ons mee hoe je zelf (al vandaag of morgen) aan de slag kunt met het besparen van geld, door naden en kieren grondig te dichten. 💸

Bespaar warmte en geld door naden en kieren te dichten in je woning - tochtcheck
Geld en warmte besparen? Laten we grote en kleine naden en kieren in je woning beter dichten!

Inhoud artikel:

Is er eigenlijk een verschil tussen ‘naden’ en ‘kieren’?

Dat klopt. Wanneer we over naden spreken bedoelen we namelijk de rand tussen twee vaste bouwdelen. Dit zijn de plekken die (als het goed is) niet langs elkaar heen schuiven. Denk bijvoorbeeld aan de rand waar je muren het dak, de kozijnen, vloer of plint raken.

Kieren vinden we speciaal bij bewegende bouwdelen. De meest voor de hand liggende, bewegende constructies zijn natuurlijk ramen en deuren. Je kunt ze openen en sluiten, maar zelfs volledig gesloten blijft er altijd (hoe minuscuul soms ook) een rand zichtbaar. Deze rand noemen we een kier.

Grote kieren dichten‘ is dus technisch gezien niet mogelijk, omdat je geen open-en-dicht-kunnende delen permanent wilt afsluiten. Stel dat beide delen onvoldoende op elkaar aansluiten, kun je natuurlijk wel spreken van een grote kier. Wat je eraan doet lees je zo meteen hier.

Waar kun je allemaal speuren naar ‘warmtelekkende’ naden en kieren?

Zodra je er even bij stilstaat kun je best veel plekken in je woning bedenken waar het interessant is om naden en kieren te dichten, als deze nog teveel tocht doorlaten. We hebben de belangrijkste, gebruikelijkste alvast voor je op een rijtje gezet. Op al deze locaties kun je straks mooi een tochtcheck doen.

 • Raam- en deurkozijnen (bijv. je wc raam beter isoleren kan wonderen doen 🚽)
 • Achter-, voor- en terrasdeuren
 • Brievenbus
 • Kruipluiken
 • Ventilatieroosters
 • Gaten in je muur (bijv. voor leidingen en afvoeren)
Kleine en grote naden en kieren dichten
Maak jouw thuis extra behaaglijk en comfortabel door al je naden en kieren zorgvuldig te dichten. 🔥

Hoe check je of een naad of kier goed dicht is?

Je kunt dit natuurlijk globaal al checken door met je hand (of neus) vlak voor de specifieke locatie te gaan zitten om te voelen of het tocht. Wil je het echter grondig en betrouwbaar aanpakken dan is de volgende aanpak vast iets voor jou.

Tochtcheck stappenplan 🌬️

Grote en kleine naden en kieren dichten tussen je muur en kozijn of deur.
Voer de tochtcheck uit om te kijken of je grote of kleine naden en kieren extra ‘moet’ dichten.
 1. Kies een dag uit dat het hard waait. Dus, wanneer je smartphone een windkracht 5 of meer aangeeft.
 2. Alle naden en kieren ga je zoveel mogelijk dichten. Dat houdt in dat je ramen, deuren en ventilatieroosters afsluit, zoals normaal.
  Tip: Het beste zet je de verwarming tijdelijk uit. Dit maakt dat je de (eventuele) tocht beter kunt voelen.
 3. Gebruik voor je tochtcheck een licht voorwerp, zoals een (wc)papiertje, pluizige veer of plastic zakje. Ook kun je ervoor kiezen een brandende kaars te gebruiken (let altijd op de veiligheid). 🕯️
 4. Bekijk nu per ‘verdachte plek’ in je woning of het tocht door simpelweg het lichte voorwerp in de buurt te houden. Of het wappert en hoe sterk, geeft je een goede indicatie van de hoeveelheid tocht.

Voel je tocht door naden of kieren, wil je deze natuurlijk dichten. Het is belangrijk dat je checkt of het om naden (vaste bouwdelen) gaat of kieren (bewegende bouwdelen).

Naden en kieren dichten: wat kun je doen?

Het hangt er wat vanaf op welke locatie jij je naden en kieren wilt dichten. Meestal heb je voldoende aan een tochtstrip die je eenvoudig om je raamkozijn of deurkozijn kunt aanbrengen. Is dit onvoldoende? Dan kun je ervoor kiezen om je deur- en raamkozijnen opnieuw water- en luchtdicht te maken met voegenband. Onze compriband bestel je eenvoudig in je gewenste maat (zie: downloads voor alle maten) en is geschikt voor de meeste naden en voegen rondom je kozijnen. Kortom, wat kun je zelf doen om naden en kieren in je woning te dichten?

Grote kieren afdichten door compriband te gebruiken in je kozijn.
Door het aanbrengen van een goede voegenband zorg je ervoor dat jouw kozijnen (van deuren en ramen) minder tocht doorlaten. 🚪
 • Plaats je brievenbus aan de binnenkant van je deur (mocht-ie nu aan de buitenkant zitten).
 • Breng voor het dichten van naden de compriband aan tussen je muur en deur- of raamkozijn.
 • Je kunt een tochtstrip aanbrengen voor het dichten van kieren tussen twee bewegende bouwdelen (zoals een raamkozijn of deurkozijn).
 • Enkel glas isoleren, zoals je wc raam (zodat je billen er niet af vriezen). Check de 5 tips van woonbewust voor het isoleren van enkel glas.

⚠️ Let wel: Voor een behaaglijk en comfortabel klimaat in je woning is het dichten van naden en kieren top. Zorg er wel voor dat er goede ventilatie aanwezig is. Dit kan zijn middels een ventilatierooster of -systeem, geregeld een raam/deur openzetten of luchtzuiverende planten. 🌿

👁️‍🗨️ Blogtip: Hoe breng je voegenband aan? Lees hier hoe je naden en kieren kunt dichten tussen je kozijn en muur met compriband.

Hoeveel geld houd je in je zak door je woning (beter) te isoleren?

Woning isoleren - geld besparen

Dat is een hele interessante vraag. Hiervoor kijken naar de bevindingen (gebaseerd op gedegen onderzoek) van Milieu Centraal. Enkel het dichten van je naden en kieren scheelt je al tientallen euro’s per jaar. Om precies te zijn, voor een gemiddelde hoekwoning of 2-onder-1-kap loopt dit op tot wel €250 p/jaar. In deze berekening wordt er rekening mee gehouden dat je naast het dichten van de naden en kieren ook je verwarming een graadje lager zet, nu er minder kou je huis in komt.

Ga je nu echt van geen naar goede isolatie? Dan kun je per jaar wel tussen de €1.450,- en €3.610,- besparen. Van dat bedrag kun je mooi vakantie vieren, bijvoorbeeld. 😉 Voor alle onderzoeksresultaten en informatie over het verkrijgen van isolatiesubsidies, lees je hier: alles over isoleren

Zelf je naden en kieren dichten of je hele woning isoleren?

Op tackmasters.nl vind je de voordeligste producten voor al je isolatieprojecten. Ben je benieuwd welk product geschikt is voor jouw specifieke toepassing? Hoe je ‘m gebruikt? Wanneer jouw bestelling binnen is zodat je ermee aan de slag kunt? Geen vraag is ons te gek, dus bel/bericht gerust even. ☎️ We zijn bereikbaar op iedere werkdag tussen 08:00 en 17:00 uur.

Klein en grote naden en kieren dichten in je woning

Lees meer over het isoleren van je woning