Plinten lijmen met de beste kit voor plinten

Welke kit gebruik je voor het lijmen van je plinten: montagekit + stappenplan

Complete verbouwing of ‘gewoon’ ff een nieuw vloertje erin? Voor het tiptop afwerken van je laminaat, PVC, vinyl, parket of houten vloer gebruik je natuurlijk fraaie plinten. Nu wil je vast weten met welke lijm of kit je goedkoop en snel je plinten kan lijmen. Welkom bij Tackmasters. 🙋 Hier vind je de beste ‘plintenkit’ (montagekit) én vertellen we je hoe je deze lijm voor je plinten gebruikt.

Direct de beste kit voor het lijmen van je plinten bestellen, dat mag natuurlijk ook. Kost je maar 3,99 (ex btw) per koker. ⤵

Beste lijm voor plinten, aantal vragen beantwoord en het stappenplan: kies hier je onderwerp 🎯

De beste plintenkit voor 3,99 p/koker? Ja, zó goedkoop je plinten lijmen

Winden we geen plintjes omheen, nergens anders vind je ‘m zó goedkoop en toch zo sterk: Strong bond high tack, je plintenkit pur sang. Wat gaat het jou precies opleveren, bij Tackmasters je plintenkit bestellen?

 • Profiteer van vlotte verzending en al gratis boven de €35,-. 🚚
 • Plinten bevestigen met montagekit doe je snel en eenvoudig (zie: stappenplan).
 • Je plinten zitten na het lijmen vaster dan vast (geen stofzuiger die ze nog losstoot).
 • Komt er druk op je plinten of vloer te staan door werking, vangt de flexibele kit die beweging probleemloos op.

Plinten lijmen met de beste montagekit: Strong bond high tack kit
Met z’n hoge treksterkte wordt onze plintenkit* al gebruikt door veel bouwbedrijven, ZZP’ers en DHZ’ers (Doe Het Zelvers). Zij besparen hiermee gemiddeld € 2,- tot € 5,- per koker (!).

*Wil je een impressie van de hechtkracht van deze montagekit aka plintenkit? Bekijk dan eens deze video. Hierin laten we zien dat je zelfs de zwaarste materialen kunt lijmen, dat worden je plinten een appeltje-eitje.

Welke lijm of kit voor plinten: beste montagekit

Zo, je hebt de beste kit voor je plinten gevonden. Nu wordt het een makkie om ze te lijmen, toch? Niet per se. Als je (nog) niet veel ervaring hebt met lijmen of kitten van plinten, heb je misschien wat vragen. In dat geval doen we ons best om je vragen hieronder te beantwoorden, dus lees even mee.

Waarom plinten lijmen in plaats van schroeven of spijkeren?

Vroeger “toen alles beter was” deed iedereen het tenslotte, plinten aan de muur schroeven of hier en daar een spijkertje erin jassen. Waarom lijm in plaats van schroeven?

Nu is dit überhaupt geen prachtige foto , of vloer, maar dat maakt het punt des te duidelijker: geen gezicht die uitstekende schroefkopjes op je plint. Esthetisch gezien is het mooier om plinten ‘onzichtbaar’ te bevestigen, met lijm.

Plinten aan de muur lijmen of schroeven

Daarnaast kan schroeven of spijkeren er voor zorgen – in tegenstelling tot lijmen – dat je plinten slecht aansluiten op de muur. De plinten (althans, deze wel ) hebben dan te veel diepte en bewegingsruimte om de naad simpelweg te dichten met afkitten.

Plinten sluiten niet goed aan op de muur

Lijmen van je plinten met kit houdt ze strak tegen de muur, waarbij er minder open ruimte zit tussen plint en muur en je het bovenste randje makkelijk kan afkitten.

👁️‍🗨️ Blogtip: Hoe dat afkitten precies werkt? Lees hier over de onderkant en bovenkant van je plinten kitten.

Hoeveel montagekit gebruik je voor het lijmen van je plinten?

Hoeveel meter kit haal je uit een tube plintenkit? Dat is zo’n 7 à 8 meter aan kitrillen, ‘strepen kit’, met een dikte van 3 mm. Omdat je plinten lijmen vaak in dotten doet in plaats van strepen, kijken we hoeveel kit je nodig hebt voor een meter plint.

Hiervoor willen we weten hoe hoog je plinten zijn. Vanzelfsprekend heb je voor het lijmen van hoge(re) plinten ook meer kit nodig. In het volgende lijstje vind je een richtlijn hoeveel meter plinten je kunt lijmen met een enkele koker.

 • Zijn de plinten tot 5,5 cm hoog? Reken dan 20 meter per koker (290 ml).
 • Zijn de plinten 5,6 tot 7 cm hoog? Dan heb je iedere 17,5 meter een koker nodig.
 • 7,1 t/m 9,0 cm hoog? Reken dan één koker per 15 meter.
 • 9,1 t/m 12 cm hoog? 12,5 meter per koker.
 • 12,1 tot 27 cm hoog? 10 meter per koker.
 • Hoger dan 27 cm? Dan heb je iedere 7,5 meter een koker nodig.

💡 Rekenvoorbeeld: je hebt een kamer met een vloeroppervlak van 100 vierkante meter (10 bij 10 meter) met 1 deur. Je hebt dan in totaal 39 meter plinten nodig om te lijmen (vier zijdes van tien meter min 1 meter voor de deur). De plinten zijn 8 centimeter hoog. In dat geval heb je dus iedere 15 meter één koker montagekit nodig en zit je goed met 3 kokers high tack kit.

Met hoeveel kit je plinten sterk bevestigen – goed = goed

Montagekit breng je aan op de achterkant van je plinten. (Te) Veel lijm gebruiken is geen goed idee en wel om de volgende redenen.

 • Met een dikke laag kit komen je plinten te ver van de muur te staan, waardoor er onevenredig grote naden aan de bovenkant zichtbaar worden.
 • Bij het aanduwen komt er hoogstwaarschijnlijk kit boven of onder je plinten door ‘gluren’.
 • Het voegt weinig toe aan de toch al hoge hechtkracht van de plintenkit.

Kortom, je eindresultaat gaat er niet op vooruit. Goed = goed. En dat is? Je lijm aanbrengen in strepen van max 3 mm of dotjes die net iets groter zijn dan opening van het V-tuitje. 🔫

Kan je de kit het beste op je plinten aanbrengen in dotten of strepen?

Het ‘kan’ allebei. Jouw feestje. Wel geloven wij dat plinten lijmen door strepen te trekken onnodig veel kit verbruikt. Je hebt op die manier meer tubes kit nodig en wil je later de plinten verwijderen, gaat het (nog!) lastiger. Tenslotte, vergeet niet: plinten hoeven geen honderden kilo’s te dragen, de enige functie is tegen de muur blijven plakken. Om die reden volstaat het prima om kleine dotjes kit op de achterkant van de plint aan te brengen in een zigzaggend-patroon. Zorg dat er 10 à15 centimeter tussen ieder dotje zit.

plinten lijmen met montagekit
Of trek gewoon lekker strepen lijm op je plinten, als je dat makkelijker vindt. 😉

👷 Stappenplan: Plinten lijmen met montagekit 👷‍♀️

Top dat je jouw plinten gaat lijmen met (onze?) montagekit. Het is een makkelijk klusje als je het eenmaal een keer gedaan hebt. En, hoe ga je dat doen? Allereest heb je de volgende spullen nodig:

 • Plintenkit (duh!)
  Je ontvangt de high tack kit altijd met een V-tuit, perfect om je plint mee te lijmen.
 • Kitpistool premium of een ‘gewoon’ kitpistool (dat werkt wat zwaarder)
 • Multi cleaner
 • Veger, borstel, stofzuiger, doek of daar een combi van

Je staat er klaar voor. ✅ Laten we dan nu het stappenplan samen doornemen.

 1. Afhankelijk van hoe vuil je ondergrond is, maak je ‘m schoon met de veger, stofzuiger of een poetsdoek + fijne cleaner.
 2. Voor het lijmen even je plinten ontvetten met bijv. multi cleaner.
 3. Snij de kitkoker open en plaats ‘m correct op het kitpistool.
  Opensnijden doe je met een scherp mes of opener-maatsnijder, net boven het schroefdraad.
  Het hendeltje achterop het kitpistool kan je indrukken en de ‘stang’ naar achter trekken. Vervolgens plaats je de kitkoker *klik*.
 4. Na een paar keer het handvat indrukken merk je dat de kit begint te lopen, tijd om ‘m aan te brengen op je plinten.
  Dit doe je in dotjes of strepen.
 5. Direct na het aanbrengen van de lijm plaats je de plint tegen de muur.
  Zet je plinten direct op de juiste plek, want de lijm hecht zich à la seconde aan z’n nieuwe ondergrond.

En, plinten op je plafond plaatsen, is er een verschil?

Goede vraag, want er is inderdaad een verschil tussen vloer en plafond. Lijmen van de plinten doe je ook op het plafond gewoon met plintenkit, high tack doet ‘t ook prima op stucwerk of beton. Verschil zit ‘m dat plinten op of tegen het plafond meestal overgeschilderd worden na het lijmen. 🖌️ Tegelijk met de rest van het plafond (en de muren).

Plinten rondom je vloer plaats je doorgaans juist als finishing touch, zodra het vloertje erin ligt en de muren een mooi kleurtje of kleedje hebben. 🏡

Plinten lijmen op of tegen plafond

Liever vandaag dan morgen je plinten lijmen?

Waar wacht je nog op, bestel snel de beste plintenkit, dan is-ie morgen al van jou. Wanneer je op een werkdag bestelt, tenminste. Wil je weleens zien wat andere, bestaande klanten vinden van hun bestelling op tackmasters.nl? Snappen we. Onderaan deze pagina zie je in één oogopslag onze meest recente reviews. 🌟

Vragen of opmerkingen over het lijmen van je plinten of bijv. één van onze producten? Dat willen we horen natuurlijk, dus bel of bericht gerust. Wij reageren (meestal!) supersnel. 📲

Gerelateerde artikelen, misschien iets voor jou