Plinten lijmen met de beste montagekit voor plint

Plinten lijmen: welke kit of lijm gebruik je voor afkitten van je plinten, en hoe werkt het?

Als je plinten gaat bevestigen, is het een goed idee om ze ook netjes af te werken. Het afkitten – of eigenlijk lijmen – van de plinten zorgt ervoor dat jouw interieur er straks tiptop uitziet en dat er geen tocht of vocht doorheen kan komen. Maar welke montagekit kun je het beste gebruiken voor het lijmen van plinten? In deze blog vertellen wij je welke kit je gebruikt om plinten heel goed vast te plakken. Je weet straks niet alleen welke kit je gebruikt ter montage van je plinten, maar ook hoe je dit het best kunt doen. 🏡

Plinten lijmen: welke montagekit is de beste?

Plinten lijmen met de beste montagekit: Strong bond high tack
Plinten kitten – of eigenlijk lijmen – doe je met de beste montagekit van NL: Strong bond high tack 🏋️‍♀️

Tegenwoordig is het gebruikelijk om grote plinten vast te zetten met High Tack kit. Deze montagekit voor plinten heeft enkele grote voordelen. Het is eenvoudig in gebruik: je spuit de kit op de achterkant van de plint en duwt deze vervolgens te gen de muur. Binnen een dag is de kit uitgehard en kan er niks meer mee gebeuren. Stoot je met een stofzuiger tegen de plint of laat je iets vallen: de plint blijft op zijn plaats.

Daarnaast is High Tack kit blijvend elastisch, waardoor de plinten over 20 jaar met een klein beetje kracht weer van de muur getrokken kunnen worden. Deze montage kit voorkomt dat jouw muren worden beschadigd.

High Tack kit is verkrijgbaar in de bouwmarkt, maar we raden aan om online te bestellen. Je betaalt dan gemiddeld 2-3 euro minder per koker. Ook is de kwaliteit beter. De High Tack kit van Tackmasters is een begrip in de bouwwereld en wordt door veel bouwbedrijven en zzp’ers gebruikt.

Wil je een impressie van de hechtkracht van de High Tack kit van Tackmasters? Bekijk dan eens deze video. Hierin laten we zien dat je zelfs de zwaarste materialen kunt kitten, je plinten worden dan een koud kunstje. 😉

Ga jij ook plinten lijmen met de sterke High tack? 🦾

De beste en goedkoopste montagekit is onze Strong Bond High Tack. Voor een 290 ml koker betaal je slechts 3,99 euro. Vanaf 35,- euro is de verzending ook nog helemaal gratis, dus we adviseren om minimaal 6 a 7 kokers aan te schaffen. Grote kans dat je dit aantal ook daadwerkelijk nodig hebt, want je zult onze lijm voor plinten goed kunnen gebruiken voor het mooi kitten van je plinten tegen de muur.

plinten lijmen met de kit voor plinten
Weet je dat Strong bond high tack ook weleens een ‘plinten kit’ wordt genoemd? Ideaal dus om je plinten mee vast te plakken. 🥇

Hoeveel van de beste montagekit heb je nodig voor lijmen van je plinten?

Oftewel hoeveel kit, per hoeveel meter plint heb je nodig? Dit is afhankelijk van de hoogte van de plinten. Om hoge plinten te lijmen heb je natuurlijk ook meer kit nodig. We hebben daarom een lijstje gemaakt dat je kunt aanhouden:

  • Zijn de plinten tot 5,5 cm hoog? Reken dan 20 meter per koker (290 ml).
  • Zijn de plinten 5,6 tot 7 cm hoog? Dan heb je iedere 17,5 meter een koker nodig.
  • 7,1 t/m 9,0 cm hoog? Reken dan één koker per 15 meter.
  • 9,1 t/m 12 cm hoog? 12,5 meter per koker.
  • 12,1 tot 27 cm hoog? 10 meter per koker.
  • Hoger dan 27 cm? Dan heb je iedere 7,5 meter een koker nodig.

💡 Even een rekenvoorbeeld: je hebt een kamer met een vloeroppervlak van 100 vierkante meter (10 bij 10 meter) met 1 deur. Je hebt dan in totaal 39 meter plinten nodig om te lijmen (vier zijdes van tien meter min 1 meter voor de deur). De plinten zijn 8 centimeter hoog. In dat geval heb je dus iedere 15 meter één koker montage kit nodig en adviseren we om drie High Tack kitkokers te bestellen bij Tackmasters.

Plinten kitten of schroeven – en waarom?

Ja, dat is een terechte vraag: “Plinten kitten of schroeven – en waarom?”. Juist de waarom geeft het doorslaggevende antwoord. Plinten schroeven of spijkeren kost namelijk niet alleen véél meer tijd, maar je moet ook gaten en andere oneffenheden vervolgens nog wegwerken. Plinten kitten wordt juist vaak gedaan om het geheel netjes af te werken, terwijl je je dus eigenlijk met plinten schroeven alleen nog maar meer werk op de hals haalt.

Soms hoor je als nadeel van plinten kitten dat plinten dan voor al-tijd vast zitten, maar dat is niet waar. Gebruik je goede, blijvend elastische high tack kit – zoals deze kit van Tackmasters – dan zitten je plinten na lijmen inderdaad stevig vast, maar kun je ze in de toekomst ook nog enigszins eenvoudig verwijderen. Wel zo makkelijk als je eens wat anders wil of een nieuwe vloer gaat leggen.

Gebruik niet te veel kit bij het bevestigen van je plinten

We adviseren bij het aanbrengen van plinten kit wel om niet teveel montage kit aan te brengen op de achterkant. Daar gaat het namelijk meestal mis. Teveel kit = overbodig. Hierdoor 1) komen de plinten verder van de muur af te staan dan nodig, 2) zitten ze muurvast (letterlijk) en 3) wordt het er esthetisch gezien vaak niet veel mooier op. Oftewel, less is more. Hoe je dan wél de juiste hoeveelheid montagekit op jouw plinten aanbrengt, lees je verderop in het stappenplan. Zo word ook jij een meester in het lijmen en plaatsen van plinten.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer je plinten gaat lijmen, moet je met verscheidene zaken rekening houden. Zo is het niet alleen belangrijk om te weten welke kit je moet gebruiken bij het lijmen van plinten, maar ook welke voorbereidingen je moet treffen. Een goede voorbereiding is namelijk één van de belangrijkste vereisten voor een strak eindresultaat. Wanneer je plinten gaat afkitten met montagekit, is het belangrijk dat je werkt met een ondergrond die vet- en stofvrij is. Wanneer de ondergrond niet vuilvrij is, kan de kit niet goed hechten. De ondergrond kan vrij worden gemaakt met een combinatie van cleaners en papier- en poetsdoeken.

Hoe kan ik kit het beste aanbrengen op de achterkant van een plint?

Veel mensen trekken strepen wanneer ze plinten gaan lijmen, maar daarmee verbruiken zij onnodig veel te veel kit. Niet alleen zijn plinten dan moeilijker te verwijderen, maar ook heb je meer tubes nodig. Vergeet niet: plinten hoeven geen honderden kilo’s te dragen (zoals vensterbanken). De enige functie is tegen de muur blijven plakken. Wij adviseren om je plinten te lijmen door kleine dotjes kit op de achterkant te maken in een zigzaggend-patroon. Zorg dat er ongeveer 10 tot 15 centimeter tussen ieder dotje zit.

plinten lijmen, zo werkt het

Ga jij je plinten lijmen?

Is het duidelijk genoeg hoe je jouw plinten kunt lijmen? Mooi, dat is goed om te horen! Bestel dan nu direct jouw High Tack kit van Tackmasters voor jouw klus. Deze montage kit is het product voor het afkitten van plinten en is niet voor niks een waar begrip in de bouwwereld. En wanneer je op werkdagen bestelt, kun je de volgende dag al aan de slag! Ben je benieuwd naar wat anderen over Tackmasters te zeggen hebben? Bekijk dan via deze pagina al onze verzamelde reviews. 🌟

Heb je misschien toch nog een vraag over het lijmen van jouw plinten of wil je persoonlijk advies ontvangen voor jouw klus – zowel binnen als buiten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze experts staan maar wat graag paraat om al jouw vragen te beantwoorden. Dit zodat jij zo goed mogelijk aan de slag kunt gaan. Bestel direct online!