aanrechtblad afkitten

Aanrechtblad afkitten? Zo doe je dat!

Heb je een nieuw aanrechtblad of zijn de kitvoegen van je aanrechtblad aan vervanging toe? Dan wordt het tijd om te kitten. Het afkitten van je aanrechtblad is een fluitje van een cent met de tips van Tackmasters. Dit klusje is erg belangrijk, het beschermt je aanrechtblad tegen schade door vocht en vuil. Wij vertellen je alles over het afkitten van je keukenblad en welke kit het meest geschikt is voor deze klus. 

Wat is afkitten precies? 

Afkitten is het aanbrengen van kit rondom de randen van je aanrechtblad om een waterdichte en naadloze afdichting te creëren. Deze afdichting beschermt het aanrechtblad tegen water, vet, vuil en andere mogelijke schade. Het afkitten van je keukenblad zorgt niet alleen voor een langere levensduur van het blad, maar ook voor een mooiere uitstraling van je keuken.

Materialen die je nodig hebt

Voordat je begint met het afkitten, zijn er een paar materialen die je moet verzamelen:

Silicon sealer - siliconenkit
Silicon Sealer kit: perfect voor je keuken!
  • Kit: Kies een hoogwaardige siliconenkit die geschikt is voor keukenoppervlakken. Let op dat de kit bestand is tegen schimmel en een goede hechting heeft. Onze specialisten raden de Silicon Sealer kit aan voor deze klus!
  • Kitpistool: Je hebt een kitpistool voor kokers of worsten nodig om de kit gelijkmatig aan te brengen. Zorg ervoor dat je een stevig en betrouwbaar kitpistool hebt voor een optimale controle.
  • Reinigingsmiddel: Gebruik een mild reinigingsmiddel om het aanrechtblad grondig schoon te maken voordat je begint met afkitten. Verwijder alle vuil, vet en resten van oude kit.
  • Reinigingsdoekjes: Zorg voor een paar zachte doekjes om het aanrechtblad af te vegen en te drogen.

Aanrechtblad afkitten: de stappen

Nu je de benodigde materialen hebt verzameld, kunnen we beginnen met het afkitten van het aanrechtblad. Volg deze stappen voor een succesvol eindresultaat:

Stap 1: Reinig het aanrechtblad grondig

Voordat je de kit aanbrengt, is het belangrijk om het aanrechtblad grondig schoon te maken. Gebruik een mild reinigingsmiddel en warm water om alle vuil, vet en resten van oude kit te verwijderen. Zorg ervoor dat het blad volledig droog is voordat je verder gaat.

Stap 2: Bereid de kit voor

Snijd het uiteinde van de kit af met een scherp mes en plaats de kit in het kitpistool. Zorg ervoor dat je de kitpistoolhendel volledig indrukt om de kit gelijkmatig te laten stromen.

Stap 3: Breng de kit aan

Begin bij een hoek van het aanrechtblad en breng gelijkmatig een lijn kit aan langs de rand. Houd het kitpistool in een hoek van 45 graden en oefen een gelijkmatige druk uit terwijl je de kit aanbrengt. Zorg ervoor dat de kit goed hecht aan zowel het aanrechtblad als de muur.

Stap 4: Strijk de kit glad

Direct nadat je de kit hebt aangebracht, kun je een kitstrijker of je vinger gebruiken om de kit glad te strijken. Bevochtig de kitstrijker of je vinger met een mild zeepwatermengsel om het gladstrijken gemakkelijker te maken. Verwijder overtollige kit en zorg voor een gelijkmatige en naadloze afwerking.

Stap 5: Laat de kit uitharden

Laat de kit volledig uitharden volgens de instructies op de verpakking. Dit kan enkele uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van het type kit dat je hebt gebruikt. Vermijd het aanraken of belasten van de kit tijdens het uithardingsproces.

Handige tips voor deze klus

  • Werk in kleine secties om de kit gelijkmatig aan te brengen en glad te strijken.
  • Gebruik een kitpistool met een automatische druppelstop om druipende kit te voorkomen.
  • Maak de kitstrijker of je vinger regelmatig schoon met een mild zeepwatermengsel om een gladde afwerking te behouden.
  • Controleer regelmatig het aanrechtblad op eventuele beschadigingen of losse kit en repareer deze indien nodig.

Veelgestelde vragen

1. Hoelang duurt het voordat de kit volledig is uitgehard?

De uithardingstijd van de kit kan variëren, maar over het algemeen duurt het enkele uren tot een paar dagen. Wanneer je voor onze Silicon Sealer kit kiest ontstaat er na 15 minuten al huidvorming (Bij 23°C en 50% RV). 

2. Kan ik het aanrechtblad gebruiken tijdens het uithardingsproces?

Het is het beste om het aanrechtblad niet te gebruiken tijdens het uithardingsproces, omdat dit de kit kan beschadigen. Vermijd het aanraken of belasten van de kit totdat deze volledig is uitgehard. 

3. Hoe kan ik de kit het beste schoonmaken?

Om de kit schoon te maken, kun je een mild zeepwatermengsel gebruiken en een zachte doek of spons. Veeg voorzichtig over de kit om vuil en vlekken te verwijderen. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen of schurende materialen die de kit kunnen beschadigen.

4. Hoe vaak moet ik het aanrechtblad opnieuw afkitten?

De frequentie van het opnieuw afkitten van het aanrechtblad hangt af van verschillende factoren, zoals het type kit dat je hebt gebruikt, de blootstelling aan vocht en het gebruik van het aanrechtblad. Over het algemeen wordt aanbevolen om het aanrechtblad om de paar jaar opnieuw af te kitten voor optimale bescherming.

5. Kan ik zelf mijn aanrechtblad afkitten of moet ik een professional inschakelen?

Het afkitten van een aanrechtblad is over het algemeen een doe-het-zelfklus die je zelf kunt uitvoeren. Zorg ervoor dat je de juiste materialen en technieken gebruikt en volg de stappen nauwkeurig. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, kun je altijd een professional inschakelen om dit klusje voor jou te klaren. 

Bestel Silicon Sealer kit online

Het afkitten van je aanrechtblad is erg belangrijk. Je keuken blijft op die manier beschermd tegen schade door vocht en vuil. Met de juiste materialen en technieken kun je zelf eenvoudig je aanrechtblad afkitten en zo de levensduur ervan verlengen. Volg de stappen en handige tips uit dit artikel om een naadloze en waterdichte afdichting te creëren. Wil jij direct aan de slag? Bestel Silicon Sealer kit en alle benodigdheden dan direct online in onze webshop. Bestel je voor meer dan €35? Dan is de verzending helemaal gratis. Voor je het weet geniet je van het prachtige eindresultaat in je keuken!