Douche kitten: de beste kit én 6 onmisbare tips

Ga jij zelf de douche kitten? Fantastisch plan, dit lukt je namelijk ongetwijfeld – met de juiste tips 😉. We weten niet of jij alleen je douchebak gaat afkitten, een hele douchecabine of misschien wel juist je badkuip, toilet in de douche (zo fijn) en direct het randje van je wastafel. Voor al deze locaties geldt min of meer hetzelfde principe. Heb je zin om zelf aan de slag te gaan, lees dan vlug verder voor vele handigheidjes omtrent het afkitten van alle (sanitaire) onderdelen in jouw douche.

Alleen dié informatie lezen die voor jou interessant is? Bekijk dan hier de inhoudsopgave. 📜

Wat moet je allemaal kitten in je douche?

Niks ‘moet’ natuurlijk, maar het is op z’n minst sterk aan te raden. Kitten van alle randen en hoeken zorgt er namelijk voor dat er in de naden en hoeken rondom je douche en ander sanitair geen vocht blijft zitten. Vocht en vuil zijn het walhalla voor bacteriën en schimmels. Laat ze maar ergens anders feest vieren dan in de voegen van jouw badkamer. 😉 Welke plekken scharen we allemaal onder ‘douche kitten’?

 • Douchebak of douchecabine
 • Bad
 • Sauna of stoomcabine
 • Toiletpot
 • Wastafel
 • Tussen twee (tegel)wanden en (tegel)wand-(tegel)vloer

Voor al deze voorzieningen geldt dat we ze afkitten met siliconenkit op de plek waar je sanitair en de tegels in je badkamer elkaar ontmoeten. 🧑🏽‍❤️‍💋‍🧑🏼

Waarom is afkitten in je badkamer zo belangrijk?

We noemden in de vorige alinea al dat het kitten van je douche en aanverwanten, bacteriën en schimmels in de randen voorkomt. Het is een stuk lastiger om viezigheid in de naden van je sanitair te verwijderen, dan bij tijd en wijlen efkes je voegen schoon te maken (dat kan zelfs preventief).

De reden dat we (terecht) bang zijn voor veel te snel bacterie- en schimmelvorming in onze badkamers is het ‘badkamerklimaat’. In je douche is de luchtvochtigheid doorgaans een stuk hoger dan in een ander vertrek. Gedurende langere periodes is het er vochtig, al hangt dit natuurlijk ook een pietsie af van hoe intensief jouw douche gebruikt wordt. Kortom, netjes de douche kitten zorgt voor een waterdichte afsluiting – omsluiting meer – van je badkamermeubels.

Oude kit om je douchebak, douchecabine of bad vervangen

Of stoomcabine. Of wastafel, etc. Daar geldt uiteraard hetzelfde voor. Heb je geen spiksplinternieuwe badkamermeubelen mogen verwelkomen (jammer) dan wil je waarschijnlijk de kit in je douche vervangen. Naja, ‘wilt’. Scheuren, gaten, zwarte plekken (schimmel) of zelfs het ietsje losraken van je kitrand zijn tekenen dat je hier toch eens over na moet gaan denken.

Ga je eenmaal de kit vervangen voor een nieuwe laag, dan is het belangrijk dat je de oude kitrand goed verwijderd. Hiermee verklein je straks de kans op schimmelvorming én je nieuwe kit zal zich stukken beter hechten. Win-win. Hoe je kit om je douche etc. verwijderd? Lees alle details in onze blog: siliconenkit verwijderen (en begin zo snel je kunt 👷🏽‍♂️).

Stappenplan: je douche kitten kun je zelf (zelfs als je nog geen expert bent) 🛀🏼

Weet je dat zo net nog niet? Geloof ons, we gaan ieder heikel puntje behandelen waar je als ‘groentje’ tegenaan kan lopen. We weten niet of jij een kitgroentje bent, maar just in case. 😉 Hier volgen alvast de stappen die we gaan doorlopen.

Douche, douchebak, bad of ander sanitair kitten met de beste kit
Je douchewand, douchebak, bad of ander sanitair kitten doe je (zelf?!) met de beste watervaste kit voor slechts €5,49 (ex btw) p/kitkoker 🤑

Stap 1: wat heb je nodig om je douche af te kitten?

Het Beruchte Boodschappenlijstje. Je kunt best naar de Appie gaan zonder boodschappenlijstje, maar sta je eenmaal helemaal gereed om je douche af te kitten is het wel handig dat je alle spullen ervoor bij elkaar hebt. Bekijk hier welke materialen je tenminste nodig hebt en waarvoor (of optioneel).

Douche kitten met siliconenkit
“Ga je ook met mij je douche kitten?” 💦
 • Tackmasters siliconenkit de beste sanitairkit voor het afkitten van je douchebak, toilet, bad, etc.
 • Multi cleaner of een andere ontvetter om je ondergrond vet- en vuilvrij te maken.
 • Poetsdoek of papier voor het droog en schoonwrijven van je ondergrond en evt. handen, gereedschap, etc.
 • Kitpistool waarop je de kitkoker plaatst.
 • Kitkoker opener-maatsnijder of een ander scherp mes om je kitkoker open te snijden en het topje van je tuitje in de gewenste hoek.
 • Tuitje voor op je kitkoker, we leveren standaard één spuitmondje mee bij je kitkoker.
 • Afplaktape (optioneel) waarmee je exact de ruimte (rand) over laat die je met kit wilt vullen.
 • Kitspatels met verschillende profielen, zodat je de siliconenkit in de juiste hoek kunt afstrijken.
 • Finisher of een ander afstrijkmiddel op neutrale zeepbasis (dus geen Dreft)
 • Kwast (optioneel) als je het afstrijkmiddel preciezer wilt aanbrengen op de kit dan door ‘m te sprayen.
 • Krant, doos, oude doek of emmer om je afgestreken kit mee op te vangen.
 • Seal & bond remover om de restanten van uitgeharde kit te verwijderen.
 • Werkhandschoenen (optioneel)

Stap 2: Op welke manier voor het kitten je douche voorbereiden?

Staan je spullen gereed? Is je oude kit verwijderd wanneer je de siliconenkit wilt vervangen? Dan is het nu tijd om je douche ‘kitklaar’ te maken. Dit doe je als volgt.

 • Let op de aanbevolen aanbrengtemperatuur van (onze) siliconenkit: tussen de 5 °C en 40 °C.
 • Wordt je ruimte al voldoende geventileerd? Je kunt bijv. deuren en/of ramen opzetten.
 • Schud je spuitbus Multi cleaner even flink. Vervolgens spray op een afstand van zo’n 20 cm de hele lengte van je rand in.
 • Een ontvetter verdampt binnen enkele minuten, maar je kunt ook direct een doek of papier gebruiken om het middel weg te wrijven.

Stap 3: Hoe maak je jouw kitpistool ‘ready to rumble’?

Je kunt best een andere volgorde aanhouden, maar dit zijn de stappen die je tenminste dient te zetten:

 • Snijd je spuitmond ietwat schuin af (tussen de 45° en 90°) zodat je een lichte hoek hebt.
 • Snijd het dopje van je kitkoker open. Dit is het uiterste topje boven het schroefdraad.
 • Het schroefdraad op de dop van de kitkoker gebruik je om je tuitje (spuitmond) op vast te draaien.
 • Aan de achterkant van je kitpistool zie je een metalen hendel. Druk deze in zodat je de stang die de plek van je kitkoker inneemt, naar achteren kunt trekken.
 • Duw je kitkoker op het kitpistool. Zodra je een klik hoort, zit-ie goed.
 • Draai je kitkoker zo dat de hoek in je tuitje naar beneden wijst.
 • Druk een paar keer het handvat van je kitpistool in totdat je merkt dat de kit gaat lopen. 🔫

Stap 4: Welke tips voor het kitten van je douche met siliconenkit?

Wat zijn onze belangrijkste 6 tips wanneer jij je douche daadwerkelijk gaat kitten?

 1. Wil je voor het afkitten van je douche de beweging en dosering oefenen, doe dit dan bijv. op een stuk karton of oude krant. Heb je de smaak te pakken? Op naar het echte werk.
 2. Gebruik je afplaktape, zorg er dan voor dat de ruimte tussen twee stukken tape exact de breedte van je toekomstige kitrand heeft.
  ⚠️ Op poreus materiaal is afplakken sowieso slim, omdat te veel aangebrachte siliconenkit hierop nauwelijks te verwijderen is.
 3. Kitten van je douche doe je door zo vloeiend en gedoseerd mogelijk je kit aan te brengen in de randen.
 4. Houd hierbij de opening van je tuit loodrecht op de voeg, zodat de kit goed de voegen van je douche opvult.
 5. Vul eerst voegen die horizontaal lopen en vervolgens de verticale gebieden.
 6. Hieronder lees je hoe afstrijken van je kit werkt. Is dit eenmaal gebeurd verwijder dan direct je afplaktape voor het mooiste resultaat.
Je wastafel kitten in de douche: Anouar laat zien hoe je de kit glad afstrijkt met je duim. 👍🏽🚿

Stap 5: Hoe moet je siliconenkit afstrijken?

Kit afstrijken in deze hoek
Afstrijken doe je in zo’n hoek dat vocht er makkelijk vanaf loopt. ✅

Zodra de randen gevuld zijn rest je nog één uitdagend klusje: het afstrijken van de siliconenkit.

 • Breng het afstrijkmiddel (finisher) aan op je verse kit middels de spray of een kwast.
 • Zorg dat je een spatelprofiel gebruikt dat in breedte overeenkomt van de dikte van je tuitje.
 • Beweeg de spatel gelijkmatig over de kitrand. Overtollige kit verzamel je bijv. met een doek of krant.
 • Je kunt ook afstrijken met je vinger (topje of nagel), maar let wel dat het lastig is om daarmee in een rechte hoek af te strijken.

Je kent nu alle stappen voor het succesvol verwerken van siliconenkit. Hopelijk zie jij de klus helemaal zitten. Heb je nog andere vragen over jouw specifieke situatie? Bel, app of mail even naar Tackmasters. 📲 Hier volgen nog enkele belangrijke vragen die we graag beantwoorden.

Hoe verwijder je kit als je er een kliederboel van maakt?

Tja, een ‘kliederboel’ is sterk uitgedrukt (waarschijnlijk). Het kan zijn dat je siliconenkit morst bij het afkitten van je douche. Hoe krijg je dit weg? Niet uitgeharde siliconenkit veeg je het beste snel weg met natte doekjes. Krijgt de kit al huidvorming? Probeer eens of het je met Seal & bond remover lukt.

Uitgeharde kit verwijderen is het meeste werk. Je doet dit mechanisch met een (glas)schraper of plamuurmes. Vervolgens kun je de laatste, aangekoekte restjes losweken met Seal & bond remover of cleaner (aceton). Wees wel voorzichtig met de ondergrond.

Wanneer kun je weer douchen na het kitten?

Sta je alweer te popelen om de douche in te mogen na het kitten? Goed nieuws, want dit kun je al veilig doen zodra de eerste paar millimeter van je kitlaag is uitgehard. Denk aan 4 tot 12 uur na het kitten van je douche. Binnen deze range geldt: hoe warmer (richting 40 °C) hoe sneller de uitharding.

Let wel dit gaat specifiek over het moment dat je weer de douche in kunt na het kitten (duh, dat was ook de vraag). De verse siliconenkit in je douche heeft na het kitten gemiddeld 24 uur nodig om volledig uit te harden. We raden wel aan om minimaal 72 uur van de kitlaag af te blijven. Voor de zekerheid. Als je net de sterren van de hemel hebt gekit wil je natuurlijk geen onnodige risico’s nemen. 😉

Hoe vaak moet je de kitrand in je douche vervangen?

Douche kitten

In de douche wordt de kitrand (vaak) dagelijks nat. Zelfs met een frequente schoonmaakroutine en de beste bedoelingen, dien je kit in de douche geregeld te vervangen. Met geregeld bedoelen we dan iedere pak ‘m beet 5 jaar. Correct aangebracht kit in combinatie met regelmatig cleanen vergroot de levensduur wellicht nog iets.

Je kunt het kitten van je douche iedere grofweg 5 jaar uitbesteden aan een professioneel bedrijf. Of je doet het zelf, met onze voordelige producten. Een hoop geld dat je op die manier in je zak kunt houden. Hoe je een douche precies moet afkitten weet je nu tenslotte. 👷🏼‍♂️

Meer informatie vind je in de volgende blogs