Tegels kitten: bespaar veel geld en ga zelf je tegelvloer of -wand afkitten 👷‍♂️

Of het nu gaat om een marmeren vloer, mozaïektegels in de badkamer, natuurstenen terrastegels of de keramische tegels in het zwembad, om maar even wat te noemen. Tegels kitten doe je altijd. Laat je een tegelvloer of -wand afkitten door een bedrijf of ga jij zelf aan de slag? Ongelofelijk hoeveel geld je in je zak houdt wanneer je zelf (al!) je tegels gaat kitten. Kijk mee, dan vertellen we jou hoe het werkt. Ook lees je waarom het zo slim is om tegels te kitten en welke kit er perfect voor is. Liever direct kennismaken met je Partner in Kit? 👈🏼 Toe maar, klik dan. 😉

Bekijk in de inhoudsopgave waar we het over gaan hebben.

Tegeltjeswijsheid

Tackmasters Tegeltjeswijsheid

Nee geen bierviltjeswijsheid, daar beginnen we niet aan (vooruit, alleen in het weekend). Het is simpelweg wijs om voor tegels te kiezen. Keramische tegels, marmer, graniet, composiet, glas, porselein en natuursteen, bijvoorbeeld. Al deze tegelsoorten zijn erg duurzaam, ze zijn keihard, zeer waterbestendig, brandveilig en vergen weinig onderhoud. Klinkt perfect, niet? Er zijn dan ook een hoop (en zeer uiteenlopende) plaatsen waar gretig gebruik wordt gemaakt van de Tijdloze Tegel, denk aan:

 • Sanitaire ruimtes zoals badkamer en toilet
 • In de keuken als achterwand en soms ook op het aanrecht zelf
 • Vloeren van iedere ruimte waar je maar een naam voor kunt verzinnen
 • Zo ook buiten een terras, overkapping of andere buitenruimte
 • Net als in openbare ruimtes zoals luchthavens, ziekenhuizen, restaurants en winkelcentra
 • Bekleden van zwembaden, sauna’s en spa’s

Kortom, ga je voor tegels dan zit je altijd goed. ✔️

Tegelwand of tegelvloer afkitten: wat zijn de voordelen?

Tja, voor ons is het zó gebruikelijk dat je er eigenlijk niet meer bij stilstaat wat er gebeurt als je niet je tegels zou (laten) kitten. Open, niet-opgevulde voegen en naden zijn bijvoorbeeld het walhalla voor vuil & vocht waar bacteriën en schimmels dankbaar gebruik van maken. Kortom, kitten die tegels. Altijd. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

 • Fraaie en afgewerkte esthetiek.
 • Kitten zorgt voor een waterdichte afwerking.
 • Draagt bij aan de stevigheid en stabiliteit van je wand of vloer.
 • Toch wel het belangrijkste voordeel: het is stukken hygiënischer.
 • Buiten je tegelvloer netjes afkitten zorgt er daarnaast voor dat er geen onkruid tussen de voegen door groeit en beestje doorheen marcheren. 🐜
Tegels kitten in de douche

Welke kit gebruik je om tegels af te kitten?

Tegels kitten doe je met siliconenkit, de meest elastische soort kit die je zal vinden. Tackmasters siliconenkit is slechts één soort, één koker, geschikt voor al jouw tegelklussen. Ga je een tegelvloer buiten of binnen afkitten? Een tegelwand in je douche, toilet of keuken? Dat lukt je met onze zuurvrije, schimmelwerende & watervaste siliconenkit. Misschien heb je daarnaast nog wat tips nodig, daar komen we zo op.

Oh ja! Selecteer meteen de kleur kit die het beste bij je tegels past, voordat je ‘m je winkelwagentje in klikt. 😉

👁️‍🗨️ Blogtip: Schimmelvrije kit & waarom je last hebt van schimmel in je badkamer.

Op welke plekken je tegels kitten?

Spreekt waarschijnlijk voor zich. De plekken waar je absoluut je tegels wilt kitten zijn namelijk alle voegen, naden en hoeken die direct aan je tegelvloer of -want grenzen. Dat gaat om de volgende aansluitingen:

 • Tussen muur en vloer of plint en vloer
 • Voeg tussen tegelvloer en dorpel
 • Tussen wand en plafond
 • ’Hoekrand’ tussen twee wanden van tegels
  Dit geldt ook voor grotere hoeken dan 90° (haaks).

*Grenzen je tegels onverhoopt ergens aan erg poreus materiaal, behandel dit dan bij het hechtvlak voor met een primer voordat je gaat kitten.

Zelf je tegels kitten: dat doe je zo 👇🏽

Tegels kitten in je badkamer, toilet, keuken, een vloer binnen of in bijv. je overkapping: het werkt volgens dezelfde principes.

 1. Bereid de ondergrond voor.
  Schoonmaken, ontvetten en droogmaken van je ondergrond geeft siliconenkit de kans om optimaal te hechten. Multi cleaner komt hierbij goed van pas.
 2. Maak je kitpistool gereed.
  Snijd het tuit ietwat schuin af, open de koker, draai het tuitje erop en klik de siliconenkit op het kitpistool. Druk je een aantal keer de hendel in, merk je dat de kit soepel gaat lopen.
 3. Optioneel: testen en afplakken
  Eerste keer kitten? Goed idee om op een stuk karton of kranten de beweging te testen, zodat je straks vloeiend de voegen op kan vullen.
  💡 Afplakken van aangrenzende delen, zodat je precies een strook overhoudt waar de kit moet komen, maakt het werk makkelijker. Daarnaast verklein je de kans op siliconenbesmetting als je later nog aangrenzende delen wil verven.
 4. Breng siliconenkit aan in de voegen.
  Bij een ‘normale’ werkhouding richt je het kitpistool op de voegen in de hoek zoals in de afbeelding hieronder. 👇🏼 Je kunt alle tegels nu kitten door een strakke en (liefst) gelijkmatige lijn te trekken met de spuitmond, terwijl je lichte druk uitoefent op de hendel van je pistool.
 5. Strijk de kit strak af.
  Ook iets wat we strak willen doen, het afstrijken van de kitlaag. Spuit of kwast eerst de hele rand siliconenkit in met neutrale zeep (finisher).
  ⚠️ Kijk uit met finisher op poreuze (zuigende) ondergronden want eenmaal ingetrokken kan het vlekken achterlaten.

Zoek je een uitgebreider stappenplan? In het artikel: douche kitten geven we meer uitleg bij iedere stap. 📋

Tegels kitten in je badkamer

Aanvullende tips voor het afkitten van je tegelvloer

De ideale voegbreedte is 3 à 5 mm. Voor een waterdichte voeg is het belangrijk dat de siliconenkit beide punten (hechtvlakken) goed raakt én dat je de hele voeg opvult met kit.

Diepe voegen afkitten van je tegelvloer (>15 mm)? Gebruik dan bij voorkeur eerst (schuim)vulling in de voeg, zoals compriband.

Voegen rondom een vloer zijn altijd horizontaal. Zorg er bij het afstrijken van de kit voor dat je dit recht doet, in glijbaanvorm, zo dus: 📐. Op die manier blijft er minder vocht en vuil op je voegen liggen.

Siliconenkit kan je verwijderen. Wat als dat helemaal niet nodig is? Je kan ervoor kiezen om met tape omringende delen af te plakken, zodat je alleen het naadje overhoudt waar de kit moet komen.

Huidvorming treedt al snel op en na enkele uren mag je kit weer ‘spetternat’ worden. Wel raden we aan om 24 uur te wachten met belasten van je nieuw gekitte tegelvoegen én zelfs pas na 72 uur (3 dagen) volledig.

Hoeveel kosten bespaar je door geen kitter in te huren?

Dat hangt uiteraard af van jouw specifieke klus. We geven je wel graag een richtlijn. Google maar ‘ns: ‘kosten tegels kitten’. Het bedrag dat je kwijt bent voor kitwerk wordt als volgt opgebouwd:

 • Een startbedrag dat verschilt per kitter. Reken op minimaal €100,- als je minder dan 20 meter (tegels) te kitten hebt.
 • Prijs variërend van €4,- tot €11,- per strekkende meter.
 • Materiaalkosten voor de kit die gebruikt wordt (spoiler: je betaalt daarvoor de hoofdprijs).
 • Eventueel verwijderen van de oude kit voor €2,- tot €5,- per meter.

🔺 Voor het afkitten van 15 meter aan tegelwerk ben je gemiddeld €300,- kwijt.
🔺 Op exact dezelfde klus bespaar je €200,- tot €250,- op moment dat je het zelf gaat doen – met onze producten dan hè.

Tegels afkitten terras

15 meter tegels kitten? Dit heb je nodig (+ kosten)

 • Siliconenkit: 2 kitkokers van €5,49 p/kitkoker (€6,64 incl. btw)
  *Bij relatief diepe of brede voegen is het handig een 3e koker te bestellen, just in case.
 • Kitpistool: €13,95 (€16,88 incl. btw)
 • Kitspatels: €12,50 voor 3 st. met diverse profielen (€15,13 incl. btw)
 • Multi cleaner: €5,89 voor 500 ml spuitbus (€7,13 incl. btw)
 • Finisher: €5,49 voor 1 liter spray (€6,64 incl. btw)
 • Seal & bond remover: €6,75 p/500 ml (€8,17 incl. btw) kitverwijderaar
 • Papier of poetsdoek: optioneel
 • Scherp mes: optioneel (heb je vast al liggen)
  ————————————————
  🤑 Totaal zakelijk bestellen: €55,56 ex. btw
  🤑 Totaal privé bestellen: €67,53 incl. btw

Lees meer over …

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen voor ons? Laat even weten via een berichtje of belletje. Tot snel op tackmasters.nl. 👋