Hoe lang moet kit drogen? Ontdek het hier.

Wat is de droogtijd van siliconenkit en andere kitsoorten?

Kit is een veelgebruikte alleskunner waarmee je diverse materialen in een mum van tijd muurvast zet. Zeker wanneer je onze Strong Bond High Tack kit gebruikt, zit wat je wilt lijmen eigenlijk vrijwel direct goed vastgelijmd. Toch is het belangrijk om rekening te houden met een eventuele droogtijd. Deze kan bovendien per product verschillen. Ga je met kit aan de slag en wil je weten wat de droogtijd van bijvoorbeeld siliconenkit of High tack kit is? Lees hier hoe lang kit nu precies moet drogen.

Hoe lang moet kit drogen?

De droogtijd van kit is over het algemeen vrij kort, maar verschilt per product. Hierbij wordt in principe onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende soorten kit: acrylaatkit, siliconenkit en polymeerkit. Welk type kit het best geschikt is voor jouw klus hangt onder andere af van het materiaal dat je wilt lijmen en de ondergrond waarop je dit wilt gaan bevestigen. Ook de ruimte waarin je de kit gebruikt speelt hierbij een rol. Heb je nog geen keuze gemaakt, lees dan hieronder verder over de eigenschappen en toepassingen van de verschillende soorten kit. Weet je al welk product je wilt gebruiken lees dan verder onder ‘Factoren die invloed hebben op de droogtijd’.

Soorten kit op een rij

Hoe lang moet acrylaat kit drogen? Ontdek de droogtijd van acrylaatkit.
Tackmasters Acryseal. Sneldrogend én overschilderbaar.

Grof gezegd heb je bij Tackmasters keuze uit 3 kitsoorten:

  • Tackmasters Acryseal Acrylaatkit. Acrylaatkit heeft een relatief korte droogtijd en is goed overschilderbaar. Het is minder elastisch en ook niet goed bestand tegen invloeden van o.a. weer, water, vocht en licht. Het is daarom minder geschikt voor gebruik in vochtige ruimten en buiten.
  • Tackmasters Silicon Sealer Siliconenkit. Siliconenkit hecht op praktisch alle ondergronden en materialen. Deze kit is goed bestand tegen UV, water, vocht, schoonmaakmiddelen en schimmel. Het is niet corrosief voor metalen. Een andere belangrijke eigenschap is dat het elastisch blijft, ook na volledige uitharding. Siliconenkit is niet overschilderbaar, maar wel verkrijgbaar in een groot aantal kleuren.
  • Tackmasters Unibond Polymeerkit. Polymeerkit wordt gebruikt voor verlijmen, monteren, afdichten en voegen. Polymeerkit hardt uit tot een duurzaam, elastisch blijvend rubber. De kit is kleurvast, UV-, weer-, water-, vocht-, schimmel- en verouderingsbestendig en niet corrosief voor metalen. Unibond Polymeerkit is perfect overschilderbaar en verkrijgbaar in meerdere kleuren.

Wist je dat we naast deze kitsoorten ook kit beschikbaar hebben voor specifieke klussen? Denk bijvoorbeeld aan Glass Seal voor het afkitten van beglazing of Roof Tix voor bitumen. Benieuwd naar alle soorten kit van Tackmasters? Bekijk het volledige assortiment op je gemak in onze webshop.

Factoren die invloed hebben op droogtijd

De droogtijd is behalve van het soort kit (bijvoorbeeld siliconenkit, acrylaatkit of polymeerkit) en de ruimte afhankelijk van enkele bepalende factoren. Andere factoren die de droogtijd beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de dikte van de kitlaag, de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Vooral dit laatste punt speelt een belangrijke rol omdat de meeste kitsoorten drogen onder invloed van lucht. Heel veel kitsoorten kunnen daarom niet goed uitharden als er geen lucht meer bij kan komen. MS-polymeerkit is een kit die goed uithardt door vocht. Dit betekent dat dit type kit niet geschikt is voor gebruik bij lagere temperaturen. Koude lucht is namelijk droog. Bij lagere temperaturen zal een kit die uithardt door vocht daarom niet goed drogen.

droogtijd siliconenkit
Strong Bond High Tack Kit is onze #1 Polymeerkit.
En de beste én goedkoopste high tack kit van Nederland

Droogtijd van siliconenkit en andere kitsoorten

Hoe lang moet kit nu echt drogen? Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard. Hierbij is de droogtijd van acrylaatkit, waarbij al na 10-15 min na aanbrengen velvorming optreedt, aanzienlijk korter dan siliconenkit en ms polymeerkit. Bij deze soorten moet je rekenen op een doorhardingstijd van 2 à 3 mm per 24 uur. Voor alle kitsoorten geldt dat de binnenste delen van de kitlaag langzamer drogen dan de buitenlaag. Voordat kit echt goed droog is gaat er bij de meeste kitsoorten daarom toch wel enkele dagen tot een kleine week overheen.

Overschilderen

Wil je over de kit heen verven? Let er dan op dat je een kitsoort gebruikt die overschilderbaar is. En zorg ervoor dat de kitlaag helemaal gedroogd is voordat je deze gaat overschilderen. Is dit niet het geval dan wordt de kitlaag door de verf afgesloten van de lucht en kan deze niet volledig uitharden. Dit heeft tot gevolg dat de verflaag op termijn los zal laten en geeft dus geen mooi resultaat.

Droogtijd versnellen

Geduld is een schone zaak als het gaat om de droogtijd van kit. Maar er is een manier om de droogtijd van kit enigszins te versnellen. Voor het snelste resultaat kun je een de föhn op de kitlaag te houden. Begin hierbij met een lage temperatuur en voer de temperatuur van de lucht geleidelijk op. Een goede omgevingstemperatuur heeft ook een gunstig effect op het uithardingsproces. Houd voor het beste resultaat een temperatuur van 23 tot 25 graden Celsius aan.

Vandaag voor 16:00 besteld = morgen in huis

Antwoord op voor vragen als “hoe lang moet kit drogen” vind je op de inspiratiepagina van onze website. Hier lees je blogs over uiteenlopende onderwerpen, vertellen we je welke kit het best geschikt is voor welke klus en geven we je tips waarmee je jouw klus makkelijker, sneller én beter klaart. Heb je vragen over een specifiek product? Kijk dan ook eens bij de veelgestelde vragen onderaan de productpagina’s. Geïnspireerd geraakt? Bestel voor 16:00 uur alles wat je nodig hebt in de webshop en je kunt morgen al aan de slag.