Vensterbank afkitten binnen of buiten

Vensterbank afkitten: welke kit moet ik gebruiken?

Verbouwen of hobbyen in je woning? Grote kans dat je vroeg of laat je vensterbank moet (wil!) gaan afkitten. Een leuk klusje als je het ons vraagt, zodra je precies weet hoe het werkt natuurlijk. Ook wil je misschien weten met welke kit je het beste je vensterbank kunt afkitten. Gelukkig vind je in dit artikel alle antwoorden. Bekijk gerust de inhoudsopgave en pik al je prangende vragen er zo tussenuit. Oh! Direct contact opnemen met jouw vragen mag natuurlijk ook. 📲

Vensterbank afkitten met welke kit
Ontdek hier welke kit je gebruikt voor het afkitten van je vensterbank. 🕵🏼‍♀️

In dit artikel vind je de volgende kopjes:

Wat is het verschil tussen afkitten en lijmen van je vensterbank?

Het lijmen van je vensterbank gaat om een manier om deze te monteren of bevestigen, dit doe je tussen twee muren of als overzet op een bestaande vensterbank. Heb jij nog ’n nieuwe vensterbank te plaatsen? Hier lees je hoe je jouw vensterbank bevestigt met montagekit. ❗Inclusief een kort filmpje waarin je in nog geen 30 seconden de belangrijkste stappen ziet. Kat in ’t bakkie, wanneer je ervoor zorgt dat de maten van je (nieuwe) vensterbank kloppen.

Met afkitten van je vensterbank bedoelen we het afdichten van de randen (voegen) rondom je vensterbank. Net als het randje tussen bijv. glas en kozijn en rondom je aanrechtblad en sanitair is het ook een goed idee om de openingen die overblijven tussen je vensterbank en kozijn goed af te dichten.

Waarom ga je binnen de vensterbank kitten?

Vensterbank binnen
Herken je het, de vensterbank binnen (of juist buiten) als het favo-plekje van je viervoeter? 🐱🐶

Waarom dit zo’n goed idee is, vraag jij je af? Het afkitten van je vensterbank heeft als voornaamste voordelen dat 1) het er esthetisch een stuk aantrekkelijker uitziet en 2) dat er geen vuil en vocht (indirect: schimmels en bacteriën) kunnen feesten en broeden in je voegen.

Je strak afgekitte voegen zelf kunnen ook vies worden of ‘verdwijnen’ onder een laag stof. Het helpt wanneer je jouw woning goed ventileert (zet iedere dag een poosje de ramen open) en een goede sopbeurt op z’n tijd doet natuurlijk ook wonderen.

💡 Een leuke definitie van ‘vensterbank’ vonden wij op deze pagina waar je vensterbanken (voor buiten) kunt bestellen: “Een opvallend en in kleur afwijkend element onder een raam.”

Welke kit gebruik je voor het afkitten van je vensterbank?

Het afkitten van de voegen om je vensterbank doe je met een voegkit of afdichtingskit. In grote lijnen willen wij je het volgende advies geven met betrekking tot ‘welke kit voor welke vensterbank’. Vraag gerust om advies als je het niet zeker weet voor jouw vensterbanksituatie.

🗣️ (Let op: herhaling) Lijmen van je vensterbank doe je het beste – maar dat wist je al hè? – met een absurd sterke montagekit zoals de onze.

Wat als je buiten een vensterbank wilt kitten?

Raamdorpel van baksteen
Een ‘krullende’ raamdorpel bestaande uit aan elkaar gemetselde bakstenen. 🧱

Je weet al welke kit wij hiervoor adviseren: go for it. Althans, wanneer je buiten een vensterbank hebt die de nette afwerking van het afkitten goed kan gebruiken. Welke soort vensterbanken zie je veel buiten?

Voor buiten geef je vast de voorkeur aan een vensterbank die wel tegen een stootje – oftewel weersinvloeden – kan. Denk aan (hard)steen zoals natuursteen, graniet of composiet, aluminium, edelstaal of een fraaie overzet van kunststof (Trespa) zoals je vindt bij pimpje ✔️ensterbank.

We noemen vensterbanken ook wel raamtabletten of raamdorpels. Doet een vensterbank jou ook wat denken aan een drempel voor je raam? Anyway. Raamdorpels bestaan ook wel uit baksteen, hetzelfde materiaal als waar de muren van gemaakt zijn. Dit zie je bijvoorbeeld (meestal) bij sociale huurwoningen. Het lijkt een beetje alsof er een krulletje uit de muur steekt (vinden wij). 🏘️

Wat zijn de twee belangrijkste voordelen van een vensterbank buiten?

  • Een verbeterde esthetiek (jawel, het oog wil ook wat 😉). Met een fraaie vensterbank draag je bij aan de uitstraling van je hele woning of pand.
  • Vocht, bijvoorbeeld van regen, wordt effectiever afgevoerd, in plaats van dat het in je muur trekt en vervolgens naar de grond toe stroomt.
  • Afhankelijk van de helling van je vensterbank buiten kun je ‘m mooi gebruiken als ‘plankje’ voor een leuke blikvanger, zoals deze fleurige schoonheden. 🌺
Vensterbank buiten
Een fleurige eyecatcher siert buiten deze raamdorpel. 🪴

Heldere tips voor het afkitten van je vensterbank

Her en der vind je op onze website een aardig uitgebreide omschrijving over hoe afkitten werkt. Neem bijvoorbeeld het artikel over de douche afkitten, waarin we je uitvoerig vertellen hoe je in de badkamer iets afkit met siliconenkit (dus mocht dat ook nog op je planning staan 😉). Hier houden we het kort en helder, kijk maar mee.

Vensterbank Afkitten Stappenplan – binnen of buiten 🏡

  1. Eventuele oude kit verwijder je voorzichtig met een scherp mes.
  2. Zorg voor een schoon en ontvet oppervlak met bijv. Multi cleaner.
  3. Zet je kitkoker op het kitpistool en spuit gelijkmatig de hele voeg van je vensterbank vol met kit (welke kit het beste is voor jouw vensterbank, remember).
  4. Bevochtig de kit nu met neutrale zeep zoals finisher.
  5. Dit is een belangrijke (uit ervaring gesproken). Zorg ervoor dat je de kit met je bevochtigde vingers eerst goed – diep genoeg – de voeg induwt. Hiermee voorkom je later ‘oogjes’ of onafgewerkte randjes in je kitrand.
  6. Strijk tenslotte de rand strak af met een kitspatel (of je vinger), zoveel mogelijk in deze hoek: 📐.

Ga jij zelf de kit om je vensterbank aanbrengen?

Gaat je vast en zeker lukken. Mocht je nu toch nog wat meer tips kunnen gebruiken of vind je het fijn dat we eventjes meekijken naar jouw specifieke situatie? Wij zijn heeel makkelijk te bereiken. 📡

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Illustratie raam

Heb je helemaal tot hier gelezen? Hulde! Dan kun je net zo goed meteen even onze reviews bekijken. 👇🏽