Vensterbank lijmen met montagekit

Vensterbank bevestigen: welke montagekit gebruik je voor je vensterbank en hoe werkt het lijmen?

Heb je vensterbanken in je woning of (bedrijfs)pand? Ja, natuurlijk! Ook buiten, zoals in onze raamdorpels, gebruiken we ze maar wat graag. Je oude vensterbank vervangen of een nieuwe plaatsen? Het makkelijkste is om je vensterbank vast te lijmen met kit. Laten we kijken naar wat interessante vragen en hoe je stap voor stap je (nieuwe) vensterbank kunt bevestigen met montagekit. Ben jij alleen geïnteresseerd in een enkele stap? Via de volgende kopjes, surf je gemakkelijk naar je onderwerp! Zullen we? 😉

Inhoud artikel:

Waarom zijn we zo gek op vensterbanken?

Vensterbanken, je vindt ze doorgaans tegen de onderdorpels van ramen. Aan de binnenkant, maar heel soms ook aan de buitenkant van gebouwen. Wat staat er bij jou zowel in de vensterbank? Planten, kaarsen, andere snuisterijen, zo nu en dan een glas, verdwaald speelgoed en misschien zelfs af en toe een achterwerk. En dat laatste is helemaal niet zo gek. Weet je dat de vensterbank oorspronkelijk gebruikt werd als zitplaats? Dames (of heren) die handwerk verrichtten, kregen hier binnenshuis het meeste licht💡

Daarnaast is de vensterbank een fantastische plek om een kachel onder te bevestigen. Hij zorgt ervoor dat warmte minder makkelijk kan ontsnappen én wordt zelf behaaglijk warm. Heb je een huisdier, zoals een kat of chihuahua, dan zal hij of zij dit vast beamen. Kortom, we kunnen de diepere plank onder de ramen nauwelijks wegdenken (of missen) in ons interieur.

Vensterbank lijmen met montagekit
Je (nieuwe) vensterbank lijmen doe je eenvoudig en stevig met onze Strong bond montagekit. 👷🏼

Op welk materiaal ga je jouw vensterbank bevestigen?

Jij gaat je vensterbank vervangen of een nieuwe plaatsen hè? Dan zijn wij benieuwd op welke materiaalsoort je de vensterbank gaat bevestigen. De onderdorpel kan namelijk met verschillende materialen afgewerkt zijn. Veruit het meest zien we hiervoor stucwerk, hout, natuursteen, tegels of metaal. Van dit rijtje zijn hout, natuursteen en het stucwerk poreus. Dit houdt in ze over “poriën” beschikken, die een absorberende werking hebben. Bij tegels hangt het af van de bewerking of ze poreus zijn. Metaal tenslotte, behoort net als kunststof tot niet poreus materiaal.

Ga je jouw vensterbank permanent bevestigen? Dán doe je dit natuurlijk met de perfecte montagekit. Sommige lijmen en kitten gebruik je alleen op poreus of juist niet poreus materiaal. Als montagekit gebruiken we echter een polymeerkit die op beide lekker gaat. En, maar dat houden we tussen ons, ook nog eens het paradepaardje van Tackmasters is … Lees snel verder, want we gaan je er meer over vertellen.

Wat is de beste montagekit voor het lijmen van je vensterbank?

Vensterbank lijmen en bevestigen met montagekit
Gewoon de sterkste High Tack Kit!

We houden je niet langer in spanning: Strong bond high tack, gewoon de sterkste High Tack Kit! Deze lijmkit is met recht de Hercules onder de lijmkit. Zelfs een stoeptegel (25 kg) muurvast verlijmen, doet-ie zonder blikken of blozen. We kunnen je dan ook garanderen dat het permanent bevestigen van je vensterbank ‘m op de kitkoker geschreven is. Let wel: wanneer je gebruikmaakt van montagekit, dien je te zorgen voor een vlakke ondergrond. Of dit het geval is, zie je het beste met een waterpas. Geen zorgen, want hier komen we in stap #1 op terug. Eerst volgen er voor jou enkele details met betrekking tot onze speciale montagekit.

 • Extreem hoge eindsterkte: 2,8 n/mm², oftewel 28 kg/cm²
 • Rek bij breuk: 350%, blijvend elastisch dus ook geschikt voor dilatatievoegen
 • Zeer temperatuurbestendig: -40 ⁰C tot +90 ⁰C
 • Hoog absorptievermogen van trillingen (akoestisch)
 • UV-, weer-, vocht-, schimmel- en verouderingsbestendig
 • Verkrijgbaar in: 290 ml kokers voor kokerpistool / 600 ml worsten voor worstenpistool

Tip: Ben je al bekend met het bevestigen van een vensterbank? Bestel gerust direct Tackmasters sterke montagekit voor maar €3,99 p/koker (incl. BTW: €4,83).

Intermezzo: lijmen of kitten van je vensterbank?

Ken jij het verschil tussen lijmen en kitten van je vensterbank? We maken namelijk onderscheid tussen oppervlaktes verlijmen met kit en voegen, naden of kieren afdichten met kit. Onze EPDM kit, siliconenkit en dilatatievoegenkit gebruik je bijvoorbeeld voor het afdichten van (specifieke) voegen. Lijmkitten als de Strong bond high tack en Unibond polymeerkit gebruik je daarentegen ook juist voor het lijmen van (grote) oppervlakken, zoals dat van je vensterbank.

Bij lijmen worden er meestal lijmrillen, op enige afstand van elkaar, aangebracht. Hier gebruik je het beste een V-tuit voor op je kitpistool. Voegen worden het meest gevuld met deze kitkoker tuit, omdat je ‘m gemakkelijk in de juiste maat snijdt.

Montagekit vensterbank

In welke 5 stappen ga je de vensterbank bevestigen?

Goed dat we de beste montagekit voor het lijmen van je vensterbank al gevonden hebben! Laten we eens kijken wat er allemaal moet gebeuren, wanneer je een vensterbank gaat bevestigen. We onderscheiden de volgende 5 belangrijke stappen.

 1. Bereid je voor met de juiste benodigdheden
 2. Voorbehandelen vóór het bevestigen van je vensterbank
 3. Hoe breng je op de juiste wijze je montagekit aan?
 4. Waar houd je rekening mee bij het bevestigen van je vensterbank?
 5. Hoe werkt het afkitten van de voegen tussen vensterbank en kozijn?

Laten we ze stap voor stap samen doornemen (of scroll meteen door, mocht je willen). Zijn er puntjes waar we extra op moeten letten? Dan ontdekken we het meteen.

1. Bereid je voor met de juiste benodigdheden

Er is nauwelijks iets irritanter dan er in het heetst van de strijd achterkomen dat je iets mist wat je nodig hebt, toch? Laten we zorgen dat alles klaar staat. Aan de hand van het volgende lijstje benodigdheden kun je het gemakkelijk controleren.

We noemden het al, een vlakke ondergrond is belangrijk wanneer je met montagekit aan de slag gaat. Ga je de vensterbank over tegels, metaal, hout of (net) stucwerk bevestigen? Dan is-ie waarschijnlijk al vlak en glad. Bestaat je ondergrond uit grover metsel- of steenwerk? Met een waterpas bepaal je het verloop. Vervolgens verwijder je eventuele loszittende of uitstekende delen.

Tenslotte ga je jouw vensterbank passen. Kloppen alle maten? Sluiten de naden zo netjes en evenredig mogelijk aan? Mooi, dan kunnen we door.

2. Voorbehandelen vóór het bevestigen van je vensterbank

Het voorbehandelen van je ondergrond is een belangrijk onderdeel wanneer je een vensterbank gaat lijmen. Een goede polymeerkit, zoals de Strong bond high tack, hecht erg snel en zelfs op licht vochtige ondergronden, zonder primer. Ga je echter een vensterbank, of ander (interieur)stuk permanent bevestigen? Dan wil je heel secuur te werk gaan om de kans op een lange levensduur van je project te maximaliseren.

Met de multi cleaner, op basis van medicinale alcohol, zorg je voor een effectieve reiniging van de oppervlakte waarop je je vensterbank gaat lijmen. Deze cleaner ontvet grondig. Ook stof neem je in één adem mee. Na het sprayen wrijf je met een poetsdoek of papier handig het geheel helemaal droog.

Dezelfde handeling wordt veel gebruikt bij het afkitten van voegen en naden, zoals in stap #5. Cleanen van oppervlaktes vóór het lijmen en/of kitten zorgt er namelijk voor dat jouw plakkerige goedje optimaal hecht op de vensterbank en ondergrond. Daarnaast voorkom je bij het voegen vullen, dat er stof en andere viezigheid in je kitrand terechtkomt.  

3. Hoe breng je op de juiste wijze je montagekit aan?

Okay, je snijdt je Strong bond high tack open met een scherp snijmesje en zet ‘m op je kitpistool. Wat nu? Op een standaard vensterbank van 20 à 25 centimeter diep adviseren we om verdeeld over het oppervlak twee lijmrillen aan te brengen. Dit doe je als volgt: je beweegt in één vloeiende beweging over de gehele lengte van je vensterbank. Iedere grofweg 5 centimeter onderbreek je zo kort mogelijk de lijmril. Hiervoor onderbreek je zo’n milliseconde het indrukken van je kitpistool. Eventueel breng je nog enkele dotjes aan, tussen de twee lijmrillen in. Neem ook direct de rand van je (oude) vensterbank of ondergrond mee, zoals je ziet in de video.

Let op: Bewaar altijd voldoende afstand tot de rand van de ondergrond. Breng je de montagekit voor je vensterbank, die relatief dik is omdat je ‘m in rillen aanbrengt, te dicht bij de rand aan? Grote kans dat de kit dan na het monteren onder je vensterbank uit wordt geduwd.

Tip: Wij leveren bij de Strong bond standaard een V-tuitje, omdat deze hier het meest op gebruikt wordt. Wil jij een extra V-tuit, normaal tuitje of kitworst tuit hebben? Bestel ‘m dan meteen mee.

Vensterbank bevestigen / monteren met montagekit
Vensterbank bevestigen met Strong bond high tack. Piece of cake. ✅

4. Waar houd je rekening mee bij het bevestigen van je vensterbank?

Je lijmkit zit erop. Nu kun je jouw vensterbank voorzichtig bevestigen op het verlijmde oppervlak. We zeggen voorzichtig omdat je de vensterbank meteen goed dient te monteren. Plakt-ie eenmaal, dan is hij namelijk niet meer te fixeren. Dit komt doordat de sterke Strong bond high tack ervoor zorgt dat je vensterbank direct muurvast zit.

Hou er wel erg in dat de lijmkit 3 millimeter per 24 uur uithardt, bij 23 °C en een luchtvochtigheid van 50%. Grofweg duurt het 12 tot maximaal 24 uur voordat je verlijming is uitgehard. Dit is ook het moment dat-ie z’n eindsterkte heeft bereikt.

5. Hoe werkt het afkitten van de voegen tussen vensterbank en kozijn?

Heb je de vensterbank naar wens kunnen bevestigen? Goed gedaan! Nu wil je uiteraard als kroon op je werk de naadjes tussen vensterbank en kozijn afdichten. Het meest wordt hiervoor onze acrylaatkit of beglazingskit gebruikt. Ben je benieuwd naar deze kitten? In hun product omschrijving verklappen ze je meer.

Wat zijn de belangrijkste punten om rekening mee te houden bij het afkitten van de voegen om je vensterbank? We sommen ze graag voor je op.

 • Zorg ervoor dat de voegen die je gaat vullen stof-, vocht- en vetvrij zijn. Een fijne cleaner en poetsdoek of (industrie)papier zijn bijna altijd voldoende.
 • Stem de maat van je spuitmond af op de grootte van de naad die je vult. Dit doe je met een scherp snijmes of de reuzehandige kitkoker-maatsnijder.
 • Vul de voeg in een vloeiende, gelijkmatige beweging.
 • Bevochtig eventueel je kitrand en aangrenzende delen met finisher. Wij omschrijven finisher ook wel als de lipgloss op je kitproject. Dus, ga je ook voor een kitrand om te zoenen? 💋
 • Werk de rand strak en glad af met een kitstrijker/spatel.

Et voilà. De vensterbank lijmen, bevestigen én netjes afwerken zit erop. Vond je het net zo leuk als wij?!

Vensterbank lijmen met Strong bond: video

Hoe ziet het bevestigen van je vensterbank eruit? Om jou enigszins een impressie te geven, volgt hier een korte video. Je ziet hier in nog geen halve minuut (kijktijd) hoe je een vensterbank kunt lijmen met de Strong bond high tack kit.

Ontdek al je benodigdheden op tackmasters.nl en profiteer van topservice

Als specialist in lijmen en kitten, bieden we jou de hoogste kwaliteit én ook nog eens voor retescherpe prijzen. Wil je zelf even kennismaken? In deze blog stellen 7 van onze plakkerige vrienden zich kort (maar intens) aan je voor.

Daarnaast vind je op deze pagina ook nog eens al het verwerkingsmateriaal om je kituitrusting compleet te maken. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk (anderen maken het al moeilijk genoeg).

Kom jij ergens niet uit, heb je een vraag over eenn van onze producten of je (zakelijke) bestelling? Wil je vrijblijvend, persoonlijk advies? Het is een van onze specialiteiten. Laat gerust van je horen door snel en simpel een berichtje of belletje te doen. 📞

Wat zeggen onze klanten, die reeds een bestelling gedaan hebben op tackmasters.nl? Check het zelf: