Wat is de droogtijd van kit: acrylaatkit, siliconenkit en high tack? 🌬️
Ga je met lijmen en kitten aan de slag en ben je benieuwd hoelang jouw kit moet drogen en misschien zelfs of je ‘m sneller kunt laten drogen? Daarvoor ben je op de juiste pagina. ✅ We gaan je vertellen wat de droogtijd is van siliconenkit, acrylaatkit en polymeerkit (high tack kit). Je zult straks precies weten hoe lang de kit moet drogen die jij in je keuken, badkamer, toilet, woonkamer of buiten gebruikt. Ook gaan we kijken of je de droogtijd van kit zelf kunt beïnvloeden en wanneer je de kit kunt overschilderen.
Lees je alles of race je direct naar jouw specifieke vraag? 👇🏼 Net wat je wil.
- Hoe lang moet kit drogen?
- Wat is de droogtijd van acrylaatkit?
- Wil je meer lezen over acrylaatkit?
- Hoe lang moet siliconenkit drogen?
- Dus, wanneer mag je bijv. weer douchen na nieuwe siliconenkit?
- Wil je meer lezen over siliconenkit?
- Wat is de droogtijd van montagekit?
- Wil je meer lezen over montagekit?
- Kan je beïnvloeden hoe lang kit moet drogen?
- Conclusie: hoe lang moet kit drogen?
Hoe lang moet kit drogen?
Zonder twijfel waait deze vraag bij iedere kitter in spé wel even door het brein, maar ook professionele kitters met een deadline moeten goed op de hoogte zijn: wat is de droogtijd van de kit die jij gaat aanbrengen. De kans is groot dat jij het wilt weten om één van de volgende redenen:
- Je wilt weten hoe lang de kit moet drogen voordat je ‘m kan overschilderen.
- Je wilt weten wanneer je weer gebruik kunt maken van jouw keuken, douche, wc of andere strak afgekitte plek.
- Ter kennisgeving (voelt goed).
Laten we eens kijken naar de droogtijd van verschillende soorten kitten, zoals siliconenkit, acrylaatkit en polymeerkit. Wie weet kunnen we verschillen of juist overeenkomsten ontdekken en alle factoren isoleren die van invloed zijn op de droogtijd van kit.
⚠️ Nog even een kleine disclaimer. We zullen de droogtijd van verschillende soorten kit bespreken aan de hand van de plakkerige vrienden in ons eigen assortiment. Dit geldt wel als richtlijn voor soortgelijke niet-Tackmasters-kit, maar afhankelijk van de specifieke samenstelling kan het toch een tikkeltje verschillen.
Wat is de droogtijd van acrylaatkit?
Acrylaatkit staat vaak bekend als kit die snel droogt waarna je ‘m goed kunt overschilderen. Dit klopt! Wel is het belangrijk dat je er heel zeker van bent dat volledige uitharding is bereikt. Kit op acrylaatbasis hardt namelijk uit door vocht te verliezen. Begin je met schilderen van de kit voordat-ie helemaal droog is, neem je het risico dat de acrylaatkit wat krimpt. Je krijgt dan van die lelijke scheurtjes in je verflaag en dat is zonde. 👩🏼🎨
- Aanbrengtemperatuur: tussen de 5 °C en 40 °C
- Huidvormingstijd*: 10 tot 15 minuten
- Doorhardingstijd*: +/- volledig uitgehard na 5 uur bij een kitlaag van 2 à 3 mm
*Deze cijfers zijn berekend bij een temperatuur van 23 °C en luchtvochtigheid van 50%.
In tegenstelling tot siliconenkit en polymeerkit die we zo gaan behandelen, hardt acrylaatkit sneller uit bij een lagere luchtvochtigheid, hij wil namelijk zelf juist z’n vocht kwijt in plaats van dat hij vocht uit de lucht opneemt om uit te harden.
Wil je meer lezen over acrylaatkit?
- Waarom je tussen je plafond en muur ‘moet’ afkitten
- Muren afkitten: hoe werkt het?
- Eerst kitten of eerst schilderen? (aanrader!🎨)
Hoe lang moet siliconenkit drogen?
Siliconenkit gebruiken we met name op plekken waar waterbestendigheid erg belangrijk is. Denk bijv. aan je bad, douche, toilet, het randje tussen je plint en de vloer of het aanrechtblad in je keuken. Zolang je kit op deze plek moet drogen is het handig om even geen ‘spetterend’ gebruik te maken van je wc, keuken, badkamer of vloer. Voor de droogtijd van siliconenkit houdt je de volgende 3 punten in gedachte:
- Aanbrengtemperatuur: tussen de 5 °C en 40 °C (dit geldt voor zowel omgeving als de ondergrond)
- Huidvormingstijd*: 7 à 8 minuten
- Doorhardingstijd*: 2 mm per 24 uur
*Deze cijfers zijn berekend bij een temperatuur van 23 °C en luchtvochtigheid van 50%.
Uit deze gegevens kun je opmaken dat wanneer je de siliconenkit in een laag van 2 mm aanbrengt bij 23 °C en gem. luchtvochtigheid van 50%, je minimaal 24 uur moet wachten tot de kit droog is. Een hogere temperatuur en lagere luchtvochtigheid betekenen een snellere droogtijd en andersom: een lagere temperatuur en hogere luchtvochtigheid verkorten het drogen van je siliconenkit. Breng je je siliconenkit aan in een dikkere laag dan 2 mm duurt het drogen natuurlijk ook langer.
Dus, hoe lang moet de kit drogen voordat jij weer kan douchen?
Een vraag die we vaak krijgen: “Hoe lang moet siliconenkit drogen voordat ik weer mag douchen?” Hiervoor adviseren we (bijna) altijd zo’n 24 uur. Dit is de tijd die siliconenkit tenminste nodig heeft om te drogen, zoals we hierboven besproken hebben. Met betrekking tot siliconenkit hebben we nog wel een belangrijke nuance. We raden je namelijk aan om minimaal 72 uur te wachten met het aanraken en/of reinigen van je kitrand. Daarna kun je weer veilig tekeer gaan, zoals je gewend bent.
Wil je meer lezen over siliconenkit?
- Zo werkt het aanbrengen van siliconenkit
- Siliconenkit overschilderen (natuurlijk niet en je leest hier waarom)
- Sanitairkit en siliconenkit: is er een verschil? (spoiler: ja!)
Wat is de droogtijd van montagekit?
Met montagekit bedoelen we lijmkit die bedoeld is voor het monteren -bevestigen door te lijmen- van bouwmaterialen. Hiervoor gebruik je een polymeerkit. Voor dit vraagstuk nemen we de Strong bond high tack als voorbeeldmateriaal. Wat is de droogtijd van onze high tack kit? We hebben weer de volgende gegevens nodig:
- Aanbrengtemperatuur: tussen de 5 °C en 40 °C
- Huidvormingstijd*: 10 minuten
- Doorhardingstijd*: 3 mm per 24 uur
*Deze cijfers zijn berekend bij een temperatuur van 23 °C en luchtvochtigheid van 50%.
We raden altijd aan om (sowieso) bij verticale verlijmingen high tack kit aan de brengen in verticale lijmrillen van 3 mm dik. In dat geval kun je mooi van de 24 uur uitgaan als droogtijd van je high tack.
Wil je meer lezen over montagekit?
- Wat is high tack en hoe werkt het uitharden?
- Gewoon de sterkste montagekit! 🦾 (hier beantwoorden we vele vragen over high tack)
- Plinten ‘huisvast’ lijmen – doe jij dit nog niet met onze montagekit?!
Kan je beïnvloeden hoe lang kit moet drogen?
Je kunt inderdaad zelf wel iets doen om de droogtijd te versnellen. In huis kun je bijvoorbeeld de verwarming hoger zetten en buiten een (relatief) zonnige dag uitkiezen. 🔆 Mocht je echt met een deadline zitten kun je de kitrand zelfs föhnen. Voorkom in dat geval wel oververhitting – houdt rekening met de maximum aanbrengtemperatuur van 40 °C. Het blijft een beetje gokken en puzzelen -daar zijn we eerlijk in- maar de volgende inzichten kunnen je helpen om de droogtijd te manipuleren. Of misschien meer de omstandigheden waarin je gaat kitten slim te kiezen.
- Hoe dichter de temperatuur van je omgeving en ondergrond de 40 °C nadert, hoe sneller het uitharden van de kit (en andersom ‘hoe lager … hoe langzamer’).
- Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe sneller het uitharden (behalve bij acrylaatkit).
- Hoe dikker je lijm of kitlaag hoe logischerwijs langer het duurt voordat de kit helemaal droog is.
- Al treedt er vaak na enkele minuten al huidvorming op, de binnenkant van je kitlaag heeft veel langer nodig om uit te harden.
- Op poreus materiaal (zonder gebruik van een primer) zullen siliconenkit en polymeerkit sneller uitharden.
Conclusie: hoe lang moet kit drogen?
Het blijkt verrekte lastig om een precieze droogtijd van een kit te geven, omdat we te maken hebben met hoog variërende factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid en de dikte waarin je de lijm of kit aanbrengt. Misschien vroeg jij je wel alleen af hoe lang kit moet drogen voordat je het kan schilderen. In algemene termen is de droogtijd en ‘overschildertijd’ van een polymeerkit zo’n 24 uur. Acrylaatkit doet dat sneller met gemiddeld 5 uur – hij heeft daarmee met stip de kortste droogtijd. Siliconenkit kun je na ongeveer 24 belasten met nattigheid (niet overschilderen hoor!), maar blijf het liefst 72 uur van je nieuwe rand af.
Hebben we jou een beetje geholpen met deze informatie? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies, opmerkingen, aanvullingen of complimenten (ja, dat mag natuurlijk ook 😉).