Waterdichte purschuim: bestaat dat? Lees alles over waterbestendige en waterdichte PUR
De dringende vraag die waarschijnlijk op het puntje van jouw toetsenbord ligt is: “Is purschuim waterdicht?” Het eerlijke antwoord hierop is “nee, in principe niet”. Mááár wees gerust, want het ligt ietsje genuanceerder. We gaan je precies uitleggen waarom we niet spreken van waterdichte purschuim, maar van waterbestendige purschuim. En (om het extra ingewikkeld te maken) hoe het kan dat we ‘stiekem’ toch een waterdichte purschuim hebben – onze steenlijm op basis van polyurethaan. 🥁 Lees snel verder, want we willen jou er alles over vertellen.
Direct doorklikken naar jouw vraag kan natuurlijk ook. 😉
- Waterdichte of waterbestendige purschuim?
- Wat als PUR nat wordt?
- Welke soort purschuim is wel waterdicht?
- Wat is waterdichte steenlijm? (+ korte video)
- Helaas geen waterdichte isolerende purschuim
- Hoe zit het met PUR en gezondheid?
- Bestel je waterdichte (lijmende) purschuim voordelig 🤑
Waterdichte of waterbestendige purschuim?
Wij worden geregeld gevraagd naar waterdichte purschuim. De vraag is dan eigenlijk of we een PU schuim hebben die én vullend is én bestand tegen permanente aanraking met water. Mocht je hier ook naar op zoek zijn, hebben we helaas geen goed nieuws voor je. Heb je namelijk purschuim nodig voor opvulling, ter afdichting van naden en kieren of om andere delen van je woning of pand te isoleren, zul je geen 100% waterdichte purschuim vinden. Vullende en isolerende PU schuimen zijn wél waterbestendig, maar niet waterdicht. Balen! Of, toch niet.
“De verwarring zit ‘m waarschijnlijk in de terminologie. Oftewel, wat de term ‘waterdichte purschuim’ betekent en wat we er doorgaans mee bedoelen.”
Wat als PUR nat wordt?
Tot in hoeverre kan PUR bijvoorbeeld tegen regen, mag specifiek de schuim voor isolatie nat worden? Jawel, je isolerende purschuim mag best een beetje nat worden. Purschuim is namelijk damp-open. Dit betekent dat vocht dat door het schuim wordt opgenomen later weer verdampt terwijl al z’n functies intact blijven. Wordt je PUR echter nat zonder dat het vocht kan ‘ontsnappen’, zullen de functies van het schuim uiteindelijk afnemen. We kunnen hieruit de volgende conclusies trekken:
- PUR die nat wordt door bijvoorbeeld lekkage of een regenbui is geen probleem, mits het water de kans krijgt om je purschuim weer te verlaten (waterbestendig).
- Purschuim heeft stilstaande lucht nodig voor zijn isolerende functie, komt-ie permanent onder water te staan zal hij dus een belangrijk deel van zijn functie verliezen (niet waterdicht).
🤓 Kun je purschuim tegen lekkage gebruiken? Deze vraag krijgen we soms. Aan de hand van bovenstaande informatie kun je al de conclusie trekken dat je purschuim allerminst kunt gebruiken om een lekkage in bijv. je kelder of kruipruimte te verhelpen.
Welke soort purschuim is wel waterdicht?
Je raadt het al, we hebben wél een waterdichte purschuim: namelijk onze waterdichte steenlijm. Brick fix is een lijmschuim op basis van polyurethaan. Jawel, je leest het goed, het gaat hier heel specifiek om een lijmschuim. Dit soort PU schuim is dus alleen geschikt om materialen mee aan elkaar te lijmen. Zoals het woord ‘steenlijm’ verklapt, gebruik je ‘m voornamelijk voor het verlijmen van stenen. Denk dan aan steensoorten als kalkzand, natuursteen, graniet, marmer, metselwerk en de beroemde bakstenen.
Naast steen kun je de steenlijm ook gebruiken als constructielijm voor bijvoorbeeld (hard)hout, metaal en kunststof. Voor deze materialen kun je natuurlijk ook kiezen voor één van onze andere lijmen. Bijvoorbeeld:
- Zacht- en hardhout: waterbestendige houtlijm D3 of watervaste houtlijm D4
- Metaal en kunststof: zeer waterbestendige Strong bond high tack of watervaste Power tack
Wat is waterdichte steenlijm purschuim?
Even terug naar de steenlijm, waar jij hopelijk benieuwd naar bent. Brick fix is dus een lijmende PU schuim. Dat-ie ‘schuimig’ is kun je goed zien in de korte video hieronder. 🧼 Onze steenlijm heeft een D4 classificatie. Hij valt daarmee onder de watervaste lijmen en dat betekent je hem prima in een voortdurend vochtige omgeving gebruikt.
Bestel je Tackmasters waterdichte PUR steenlijm, dan heb je verschillende opties:
- Brick fix in 750 ml spuitbus voor op je PUR pistool
- Brick fix in 500 ml spuitbus voor handgebruik
- Complete set met 12x Brick fix (pistool, 750 ml), PUR pistool en pistoolreiniger
💡Tip: Ben je benieuwd naar onze andere lijmschuimen? Bekijk eens de Isolation fix waarmee je isolatiemateriaal verlijmt en Dry fixer (nieuw!) waarmee je speciaal snel-snel-snel snelbouwstenen lijmt.
Helaas geen waterdichte isolerende purschuim
Ben je wel op zoek naar een isolerende purschuim? Een purschuim die dan wel niet waterdicht is, maar absoluut waterbestendig. Zo’n purschuim noemen we ook wel een bouwschuim. Met bouwschuim, of isolatieschuim wordt het goed isoleren van je woning een makkie. Al helemaal wanneer je het gebruikt in combinatie met isolatiemateriaal als glaswol of EPS (piepschuim). Met welke PU schuimen isoleer en vul je?
- Foam: dit is onze basic foam die niet heel flexibel, maar wel goed snijdbaar is.
- Flexfoam: net zoals je dacht is deze purschuim erg flexibel. Hij zet tot wel 70 à 80% uit en isoleert beter dan de basic foam.
- Fire foam: een vullende en isolerende purschuim met extra brandwerende eigenschappen, voor als er hoge eisen aan de brandveiligheid gesteld worden.
- Thermspray: je purschuim-kameraad als het aankomt op thermische isolatie.
Voor isolatiedoeleinden binnenshuis heb je in principe geen waterdichte purschuim nodig. Wil je buitenshuis of in een zeer vochtige omgeving isolatieschuim gebruiken? Zorg dan dat je met andere waterdichte materialen je purschuim ‘versterkt’.
Hoe zit het met PUR en gezondheid?
Ja, hoe zit dat nu eigenlijk. Kun je gezondheidsklachten krijgen van gespoten purschuim? De reactie die volgt op het verspuiten van je PU schuim is chemisch en bevat isocyanaten. Om die reden is er zeker een kans op gezondheidsklachten, zij het klein wanneer je voldoende aandacht besteedt aan de volgende punten:
- Zorg ervoor dat je purschuim altijd op de juiste wijze aangebracht wordt.
- Tijdens het aanbrengen én uitharden van je schuim dien je de ruimte te ventileren. De eerste dagen hierna is dat ook een goed plan (tenzij je purschuim buiten gaat gebruiken natuurlijk).
- Gebruik voldoende beschermingsmiddelen, zoals waterdichte werkhandschoenen en evt. gezichtsbescherming wanneer je werkt met purschuim.
💡 Tip: Lees even verder over PUR en gezondheid op de website van onze ijverige Rijksoverheid, mocht je meer specifieke informatie willen over het onderwerp.
Bestel je waterdichte (lijmende) purschuim voordelig 🤑
Weet je dat je onze Brick fix steenlijm al bestelt vanaf €7,95 (ex btw)? Spotgoedkoop dus. Naast aantrekkelijke prijzen profiteer je bij Tackmasters ook van gratis verzending wanneer je boven de €35,- bestelt. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies, bij vragen of opmerkingen, of bestel direct online.