Baksteen en andere stenen lijmen buiten: hoe pak ik dit aan?

Van plan om een tuinmuurtje te maken? Dan snappen we dat je je afvraagt welke lijm het meest geschikt is om baksteen of andere stenen te lijmen buiten! Zeker als je dit nooit eerder hebt gedaan. En moet ik cement of lijm gebruiken? Tackmasters zal jou helpen om deze vragen te beantwoorden. Lees daarom snel verder!

Wat is baksteen?

Baksteen en stenen lijmen buiten doe je eenvoudig met Tackmasters steenlijm.
Baksteen en stenen lijmen buiten doe je eenvoudig met Tackmasters steenlijm.

Misschien is het een vanzelfsprekende vraag maar het is goed om te weten wat baksteen nu precies is. Een baksteen is een kunstmatige steen wat uit klei is gebakken. De belangrijkste grondstof voor bakstenen is dus klei. De klei van bakstenen kan gebaseerd zijn op rivierklei of zeeklei. In Nederland wordt hoofdzakelijk rivierklei gebruikt. De klei wordt vervolgens gebakken op een temperatuur van 850 tot 1200 graden. Meer dan 5000 jaar geleden werden er al producten gemaakt van gebakken klei. Dit ging vaak om potten en pannen maar al snel werd ontdekt dat je ook kon bouwen met gebakken klei en dat dit resulteerde in stevigere huizen! Zo is uiteindelijk de ‘baksteen’ ontstaan. Er bestaan diverse soorten bakstenen met ieder een uniek formaat: 

  • Waalformaat baksteen: 210 x 100 x 50 mm
  • Dikformaat baksteen: 215 x 101 x 65 mm
  • Rijnformaat baksteen: 180 x 87 x 41 mm
  • Vechtformaat baksteen: 210 x 100 x 40 mm
  • IJsselformaat baksteen: 160 x 78 x 41 mm
  • Kloosterformaat baksteen: 280 x 130 x 80 mm

En wist je dat bakstenen al vanaf het jaar 1100 worden gebruikt in Nederland?

Waarvoor gebruik je bakstenen?

Bakstenen zijn voor verschillende bouwwerken te gebruiken. Ze worden onder meer voor muren gebruikt, bijvoorbeeld voor huizen, tuinhuisjes, garages maar natuurlijk ook vaak voor bestratingen. Weet je waarom ze zo vaak voor buitentoepassingen worden gebruikt? Dit heeft te maken met het feit dat bakstenen niet kunnen schimmelen of rotten! Er dringt namelijk weinig vocht door in de steen. Bovendien laat een baksteen het opgenomen water zeer snel verdampen. Perfect dus aangezien de luchtvochtigheid buiten het hoogst is!

Baksteen en andere stenen lijmen buiten: cement of lijm?

Nu zul je je afvragen: welk middel is het best te gebruiken als ik baksteen of stenen buiten wil lijmen? Er zijn diverse bindmiddelen op de markt. Een van de bekendste die in relatie staat tot bakstenen is cement. Cement reageert met water en verhard. Eigenlijk kun je het zien als natuurlijke lijm. Echter is het bij sommige toepassingen zo dat je liever niet een spoor van, in dit geval, cement ziet. Meestal is het namelijk zo dat je een duidelijk zichtbare en dikke laag ziet. 

Tackmasters heeft hier voor jou de oplossing! Baksteen en stenen lijmen buiten doe je namelijk eenvoudig met de speciale steenlijm. Hoef je tenminste ook niet te metselen! Steenlijm is goed bestand tegen vocht en weersinvloeden en daarom ideaal voor het lijmen van bakstenen buiten. De stenen liggen door het lijmen met steenlijm heel hecht op elkaar buiten dat er dus een verbinding zichtbaar is.

Onze steenlijm

Wij hebben twee soorten steenlijm in ons assortiment. De Brick Fix Gun is een spuitbus met een inhoud van 750 ml. Dit steenlijm pistool zorgt er voor dat je circa 25m² stenen bij een lijmdikte van 5 cm kunt verlijmen. Voor het precisiewerk is er ook een hand lijm variant beschikbaar: Tackmasters Brix Fix Hand. Deze lijm wordt geleverd in een spuitbus van 500 ml met een handig opzetstuk. Deze steenlijm zorgt er voor dat er ca. 16m²  stenen gelijmd kunnen worden met een lijmdikte van 5 cm breed. 

Voor beide varianten geldt o.a. dat het gebruiksklaar, watervast en sneldrogend is. Ook kan het op vrijwel iedere ondergrond gebruikt worden. Bespaar tevens je tijd met deze lijm, zo ga je nog eens vrolijk aan de slag met het lijmen van baksteen en andere stenen buiten!

Steenlijm voor het lijmen van bakstenen
Tackmasters steenlijm gebruik je voor het lijmen van bakstenen, stapelblokken & andere (natuur)stenen. ✅

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over onze steenlijm of een ander product? Neem dan contact op. Onze specialisten helpen jou graag verder.