piepschuim lijmen / EPS, tempex, isomo lijmen

Piepschuim lijmen? Zo gepiept met EPS spray!

Piepschuim, EPS, polystyreen, tempex of isomo lijmen? We lijmen exáct hetzelfde, want ‘tempex’ en ‘isomo’ zijn merknamen voor EPS, wat we in de volksmond kennen als ‘piepschuim’. De beste polystyreen lijm voor je klus is EPS spray. Piepschuim is gemaakt van polystyreen en dat is een soort kunststof. Dit expanded polystyreen wordt gemengd met water en daarna ontstaan kleine harde bolletjes. Stel, je zoomt met een microscoop in op piepschuim, dan zie je veel lucht tussen deze sneeuwwitte pareltjes. Wat is het voordeel van piepschuim aka EPS aka tempex aka isomo en hoe gaat het lijmen in z’n werk? Lees snel door om het te ontdekken.

Waarom gaan we piepschuim lijmen?

Piepschuim is dus reuze luchtig. En, weet je dat stilstaande lucht één van de allerbeste thermische isolatoren is? Het grote voordeel van piepschuim is daarom dat je het goed kan gebruiken als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld als bodemisolatie. Waarschijnlijk wil je de EPS platen dan wel aan elkaar lijmen. Met de beste EPS spray van Tackmasters wordt dit een koud kunstje.

Je kunt piepschuim lijmen met allerlei soorten lijm, dus ook gewone hobbylijm, maar we zien dat EPS spray de beste keuze is. De lijm smelt namelijk niet weg in het luchtige polystyreen. Gebruik je piepschuim als isolatiemateriaal, lijm dan de platen aan elkaar met EPS spray en vul de laatste grote gaten met hoog isolerende purschuim. Op die manier ontstaan er geen koudebruggen. Daarnaast kun je de polystyreen platen gemakkelijk weer verwijderen als je bijvoorbeeld een leiding moet verleggen.

Weet je trouwens dat piepschuim, oftewel EPS, heel goed recylebaar is? ♻️

Met welk product ga je EPS lijmen?

Ga je voor handwerk of verlijm je grote oppervlakten piepschuim liever met een spuitpistool? Wij hebben voor jou de EPS spray namelijk in twee varianten. Je besteld ‘m in spuitbussen van 500 ml voor €9,25 (incl. BTW: €11,19 óf direct in 22,1 liter drukvat voor €189,- (incl. BTW: 228,69).

Ben je geregeld met EPS lijm in de weer voor het lijmen van piepschuim? Dan profiteer je misschien graag van extra veel voordeel met ons EPS spray startpakket. Voor maar €265,- (incl. BTW: 320,65) vind je het drukvat van 22,1 liter, fijn spuitpistool én de (lange) slang van 5,5 meter die beide verbindt.

Piepschuim lijmen met de hand of spuitpistool
Piepschuim – ook wel EPS, tempex of isomo – lijmen doe je met de beste EPS spray van Tackmasters 🔆

Piepschuim lijmen: hoe breng je de EPS spray aan?

Hiervoor geven we je graag een kort en handig stappenplan, zodat jij goed voorbereidt aan de slag kunt.

  • Zorg ervoor dat de ruimte waar je werkt goed geventileerd wordt.
  • Maak de ondergrond droog-, stof- en vetvrij met een goede multi cleaner en poetsdoek bijvoorbeeld.
  • Het lijmen doe je door met de hand of je spuitpistool gelijkmatige banen te verspuiten over je piepschuim. We raden overlappen aan, maar dit is niet per se nodig. Let wel op voldoende dekking van het lijmbed (ca. 80%).
  • Breng je lijm dubbelzijdig aan, dus ook op de ondergrond waarop je je piepschuim gaat lijmen.
  • Na ongeveer 3 á 5 minuten (afhankelijk van de omgevingsfactoren) kun je beide delen samenvoegen.
  • Druk de samengevoegde delen stevig aan met een aandrukroller of handwals.
  • Heb je overlappend gespoten? Verdubbel dan minimaal de wachttijd. Bij poreuze ondergronden kan er eventueel een extra laag aangebracht worden. Neem voor deze extra aangebrachte laag ook de droogtijd in acht.

Ben jij er klaar voor? Of heb je nog vragen over de juiste werkwijze, Tackmasters EPS lijm (of een ander product) of je bestelling? We horen ze graag, dus vuur gerust een berichtje of belletje af onze richting op.

Wil je piepschuim lijmen met montagekit?

Misschien ga je in plaats van polystyreen plaat ter isolatie, jouw piepschuim ergens voor gebruiken waar lijmen met montagekit jouw voorkeur heeft. In dat geval kun je kiezen voor onze sterke montagekit: Strong bond high tack. 🦾 Onze geliefde High tack hecht op bijna ieder bouwmateriaal en is ook geschikt voor producten van polystyreen. Bekijk voor meer informatie over deze koning onder de lijmen en kitten gerust de productpagina. Je vindt hier onder ‘toepassingen’ eveneens onze tips voor de juiste werkwijze.

⚠️ Ga je piepschuim op hout lijmen dan gebruik je dezelfde lijm als voor het lijmen van piepschuim op bijvoorbeeld beton, dus de EPS spray of een geschikte montagekit. Houtlijm kun je beter niet gebruiken voor het lijmen van EPS op hout.

Wat zeggen onze Tack Masters? Bekijk het direct!