Piepschuim lijmen (aka tempex, isomo, EPS en polystyreen)? Zo gepiept met EPS spray ♨️

Piepschuim, EPS, polystyreen, tempex of isomo lijmen? We lijmen exáct hetzelfde, want ‘tempex’ en ‘isomo’ zijn merknamen voor EPS, wat we in de volksmond meestal gewoon ‘piepschuim’ noemen. De beste polystyreen lijm voor je klus is EPS spray. Piepschuim is gemaakt van polystyreen en dat is een soort kunststof. Dit expanded polystyreen wordt gemengd met water en daarna ontstaan kleine harde bolletjes. Stel, je zoomt met een microscoop in op piepschuim, dan zie je veel lucht tussen deze sneeuwwitte pareltjes. Wat is het voordeel van piepschuim aka EPS aka tempex aka isomo en hoe gaat het lijmen in z’n werk? Maak je gereed om het allemaal te ontdekken.

Lees over de volgende onderwerpen (of klik direct door).

Piepschuim lijmen met EPS lijm

Allereerst: wat is piepschuim of polystyreen precies?

Piepschuim – binnen ‘het vak’ gebruiken we vaak de term polystyreen – is een thermoplastische polymeer die in de chemische industrie wordt vervaardigd uit aardolie. Kenmerken van polystyreen zijn dat het licht in gewicht is, isolerende eigenschappen heeft en veelzijdig gebruikt kan worden.

Polystyreen kan in verschillende vormen voorkomen, waaronder:

  • Harde polystyreen (HIPS): Dit type polystyreen wordt vaak gebruikt voor plastic bekers, bestek, verpakkingen en elektronische behuizingen vanwege zijn stijfheid en slagvastheid.
  • Expandeerbaar polystyreen (EPS): Dit is het materiaal dat we meestal associëren met ‘piepschuim’. Het wordt gebruikt voor isolatie, verpakkingen en als vulmateriaal.
  • Extrudeerbaar polystyreen (XPS): Dit is een soort hard schuim dat wordt gebruikt voor isolatie van gebouwen en huishoudelijke toepassingen.

Piepschuim kun je gemakkelijk lijmen, snijden en vormen, wat het tot een populair materiaal maakt voor hobbyisten, bouwers en fabrikanten.

Waarom gaan we piepschuim lijmen?

Piepschuim is dus reuze luchtig. En, weet je dat stilstaande lucht één van de allerbeste thermische isolatoren is? Het grote voordeel van piepschuim is daarom dat je het goed kan gebruiken als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld als bodem- en wandisolatie. Waarschijnlijk wil je de EPS platen dan wel aan elkaar lijmen. Met de beste EPS spray van Tackmasters wordt dit een koud kunstje.

Je kunt piepschuim lijmen met allerlei soorten lijm, dus ook gewone hobbylijm, maar we zien dat EPS spray de beste keuze is. De lijm smelt namelijk niet weg in het luchtige polystyreen. Gebruik je piepschuim als isolatiemateriaal, lijm dan de platen aan elkaar met EPS spray en vul de laatste grote gaten met hoog isolerende purschuim. Op die manier ontstaan er geen koudebruggen. Daarnaast kun je de polystyreen platen gemakkelijk weer verwijderen als je bijvoorbeeld een leiding moet verleggen.

Weet je trouwens dat piepschuim, oftewel EPS, heel goed recylebaar is? ♻️

Met welke lijm ga je EPS lijmen?

EPS of polystyreen lijmen met eps lijm
🔆 Piepschuim – ook wel EPS, tempex of isomo – lijmen doe je met de beste EPS spray van Tackmasters

EPS of polystyreen lijmen, met welke lijm ga je dat doen? Wij hebben voor jou een fantastische EPS lijm in spray vorm, verkrijgbaar in twee varianten. Je besteld ‘m namelijk in spuitbussen van 500 ml voor €9,25 (incl. BTW: €11,19 óf direct in 22,1 liter drukvat voor €189,- (incl. BTW: 228,69).

Ben je geregeld met EPS lijm in de weer voor het lijmen van piepschuim? Dan profiteer je misschien graag van extra veel voordeel met ons EPS spray startpakket. Voor maar €265,- (incl. BTW: 320,65) vind je het drukvat van 22,1 liter, fijn spuitpistool én de (lange) slang van 5,5 meter die beide verbindt.

Tempex platen lijmen op hout of beton

De platen piepschuim die je gaat lijmen worden vaak tempex platen genoemd. Jij en ik kennen ze vooral als de witte platen die al een prachtige isolatiewaarde hebben. Je gebruikt ze voor het isoleren van plafonds, wanden, vloeren – zelfs dekvloeren en betonvloeren. Tegenwoordig vind je naast de witte tempex platen ook een grijze variant. Aan deze platen wordt grafiet toevoegt, wat maakt dat ze een hogere dichtheid en nóg hogere isolatiewaarde hebben. Het lijmen van witte of grijze tempex platen doe je direct op hout, beton, metaal en zelfs ondergronden van (hard) kunststof.

Jij bent misschien nog op jacht naar de beste (en goedkope) tempex platen, het lijmen doe je natuurlijk voordelig met onze EPS spray. We gaan je nu vertellen hoe dat in z’n werk gaat. 👷🏼

Tempex platen lijmen
Tempex platen lijmen voor het verbeteren van de isolatiewaarde van je woning. 🏡✅

Piepschuim lijmen: hoe breng je de EPS spray aan?

Hiervoor geven we je graag een kort en handig stappenplan, zodat jij goed voorbereidt aan de slag kunt.

Piepschuim of polystyreen lijmen met EPS lijm
… verkrijgbaar in drukvat of per spuitbus, zoals je hier ziet. 🔆
  • Zorg ervoor dat de ruimte waar je werkt goed geventileerd wordt.
  • Maak de ondergrond droog-, stof- en vetvrij met een goede multi cleaner en poetsdoek bijvoorbeeld.
  • Het lijmen doe je door met de hand of je spuitpistool gelijkmatige banen te verspuiten over je piepschuim. We raden overlappen aan, maar dit is niet per se nodig. Let wel op voldoende dekking van het lijmbed (ca. 80%).
  • Breng je lijm dubbelzijdig aan, dus ook op de ondergrond waarop je je piepschuim gaat lijmen.
  • Na ongeveer 3 á 5 minuten (afhankelijk van de omgevingsfactoren) kun je beide delen samenvoegen.
  • Druk de samengevoegde delen stevig aan met een aandrukroller of handwals.
  • Heb je overlappend gespoten? Verdubbel dan minimaal de wachttijd. Bij poreuze ondergronden kan er eventueel een extra laag aangebracht worden. Neem voor deze extra aangebrachte laag ook de droogtijd in acht.

Ben jij klaar voor het lijmen van je piepschuim? Of heb je nog vragen over de juiste werkwijze, Tackmasters EPS lijm (of een ander product) of je bestelling? We horen ze graag, dus vuur gerust een berichtje of belletje af onze richting op. 📲

Wil je piepschuim lijmen met montagekit of houtlijm?

Misschien ga je in plaats van je polystyreen plaat ter isolatie, jouw piepschuim ergens voor gebruiken waar lijmen met montagekit je voorkeur heeft boven EPS lijm. In dat geval kun je kiezen voor onze deze montagekit: Strong bond high tack. 🦾 Onze geliefde High tack hecht op bijna ieder bouwmateriaal en is ook geschikt voor producten van polystyreen. Bekijk voor meer informatie over deze koning onder de lijmen en kitten gerust de productpagina. Je vindt hier onder ‘toepassingen’ eveneens onze tips voor de juiste werkwijze.

⚠️ Ga je piepschuim op hout lijmen dan gebruik je dezelfde (EPS) lijm als voor het lijmen van piepschuim op bijvoorbeeld beton, dus de EPS spray of een geschikte montagekit. Houtlijm kun je beter niet gebruiken voor het lijmen van EPS op hout.

Wil je meer weten over het isoleren van je woning? ♨️

Naast piepschuim, het expandeerbaar polystyreen, kun je uiteraard ook kiezen voor ander isolatiemateriaal of zelfs gaan voor een combinatie. We hebben nog een paar artikelen gevonden omtrent het onderwerp ‘isolatie’ die je misschien wel interessant vindt.

Wat zeggen onze Tack Masters? Bekijk het direct!