Stapelblokken lijmen met PUR

Eenvoudig stapelblokken lijmen met PUR: hoe werkt het?

Ga jij ook stapelblokken lijmen met PUR? We noemen het purschuim, deze steenlijm op basis van polyurethaan en tevens zeer geschikte kandidaat. Dit lijkt misschien vreemd omdat je PUR schuim waarschijnlijk vooral kent als product voor isolatie, maar PUR schuim is geschikt voor veel meer toepassingen. Wil je weten waar je PUR schuim allemaal voor kunt gebruiken en hoe je dit product moet gebruiken? Lees dan snel verder.

Is steenlijm hetzelfde als PUR schuim?

Steenlijm en PUR schuim zijn inderdaad hetzelfde. Dit product is ook wel bekend als polyurethaanschuim of PU-schuim. Het is een van de meest veelzijdige en veel gebruikte materialen in de bouw. Je kent het waarschijnlijk vooral als isolatiemateriaal voor thermische- en geluidsisolatie. Maar PUR wordt ook veel gebruikt voor het vullen van gaten en voor het verlijmen van uiteenlopende materialen.

De vele benamingen en toepassingen van PUR

Polyurethaanschuim is verkrijgbaar in verschillende varianten en onder verschillende namen. Standaard PUR schuim wordt ook wel PU schuim of PU foam genoemd. Daarnaast bestaat er ook flexibel PURschuim, beter bekend als flex PUR of flexfoam. Een andere variant is brandwerende PUR. Ook isolatieschuim, EPS schuim, XPS schuim zijn varianten van PUR schuim. En dan is er dus ook nog PU steenlijm, PUR die gebruikt wordt voor het makkelijk lijmen van stapelblokken voor bijvoorbeeld plantenbakken of muren.

Stapelblokken lijmen met PUR
Zowel afdichten en isoleren als het lijmen van stapelblokken steen doe je met PUR!

Zetten we bovenstaande op een rijtje dan is PU schuim of PUR schuim dus geschikt voor:

 • Gaten en voegen opvullen;
 • Thermische isolatie;
 • Geluidsisolatie;
 • Verlijmen;
 • Brandwering;
 • Steenlijm.

Met PUR stapelblokken en steen lijmen

We hebben het al kort genoemd. PUR-lijm is zeker geschikt voor gebruik als watervaste
constructielijm voor diverse producten zoals (hard) hout, metaal, kunststof en dergelijke. Het heeft ook een aantal beperkingen. Zo is PUR niet geschikt voor PE, PP, PC, PMMA, PTFE, silicone, zachte kunststoffen, neopreen en bitumineuze ondergronden. Als steenlijm is PUR daarentegen weer wel heel goed te gebruiken. Wil je steen lijmen met PUR kies dan voor een speciale PU steenlijm zoals Tackmasters Brick Fix. Deze praktische steenlijm van PUR is gebruiksklaar, watervast en hard snel uit.

Tackmasters Brick Fix PUR is speciaal ontwikkeld voor het lijmen van stapelblokken en diverse steensoorten, zoals gips, beton, cellenbeton, (kalk) zandsteenblokken en natuursteen. Brick Fix polyurethaan 1K lijmschuim is verkrijgbaar in 2 varianten: Brick Fix Hand en Brick Fix gun. De enige verschillen tussen deze 2 producten is de wijze van aanbrengen en de inhoud, het product is verder identiek.

Is PUR schuim waterdicht?

Nee, PU schuim is niet volledig waterdicht. De lijm biedt een barrière tegen vocht, maar laat waterdamp in beperkte mate door. Het is daarom ongeschikt voor onderwater toepassingen. De lijm is wel watervast en kan daardoor heel goed buiten gebruikt worden als steenlijm of constructielijm. Ook voor toepassingen binnenshuis is PUR schuim bijzonder geschikt zolang er geen sprake is van voortdurende blootstelling aan vocht en water.

Hoe ga je stapelblokken lijmen met PUR?

Ga je aan de slag met PUR schuim? Lees voor je begint nog even ons stappenplan met bijbehorende tips voor een goede werkwijze door:

 • Stap 1: Voorbereiden
  Maak de ondergrond schoon en vrij van stoffen en vetten. Voor betere hechting kun je voor het aanbrengen van de lijm de ondergrond licht bevochtigen met bijvoorbeeld een plantenspuit. Test vooraf of de ondergrond geschikt is voor hechting.
 • Stap 2 : PUR schuim aanbrengen
  Verwerk het PUR schuim volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voor gebruik de bus ca. 20x krachtig schudden. Schroef het meegeleverde spuitstuk vast op de spuitkop. Wees niet te zuinig, maar gebruik ook niet teveel lijm. Houd er rekening mee dat het schuim tijdens het uitharden uitzet. Blijf de spuitbus regelmatig schudden tussen elke klus door.
 • Stap 3: Schoonmaken
  Niet uitgehard materiaal op gereedschap of ondergrond direct verwijderen met Tackmasters Gun Cleaner. Dit kunt u met een borsteltje op de resten aanbrengen. Nadat de cleaner is ingewerkt kun je de resten PUR gemakkelijk met een doek weg wrijven. Handen kunnen worden gereinigd met Tackmasters Handywipes. Uitgehard materiaal is alleen mechanisch te verwijderen.
 • Stap 4: Drogen
  Afhankelijk van de aanbrengtemperatuur is de steenlijm binnen 10 minuten na het aanbrengen kleefvrij. Na 30 minuten is de lijm belastbaar. Binnen 24 uur is het PUR schuim volledig uitgehard en ook volledig belastbaar. Doordat de lijm uithardt onder invloed van vocht kan de droogtijd iets versneld worden door water over de verlijmde materialen heen te spuiten.

Weten hoe je een muur of plantenbak van stapelblokken lijmt? Bekijk onze tips en handige stappenplan voor het lijmen van stapelblokken.

Bestel voor 16.00 uur en ga morgen al aan de slag

Wil je zo snel mogelijk beginnen met het lijmen van jouw stapelblokken of andere materiaal met PUR? Plaats je bestelling vóór 16.00 uur en je ontvangt jouw bestelling de volgende werkdag al in huis.