Cellenbeton lijmen met pur

Cellenbeton lijmen met pur? Lees er alles over en bestel direct je blokkenlijm 🧱✅

Hé klusser. Ga je aan de slag met cellenbetonblokken? Snappen we, ze zijn razend populair in de bouwwereld. Waarom is dat? Cellenbeton ✮ til je makkelijk op, ✮ heeft een fantastische thermische isolatiewaarde en ✮ een prima akoestische isolatiewaarde. Je gebruikt het om binnenmuren mee uit de grond te stampen en idem buiten (met de juiste, waterdichte afwerking). Weet je dat je cellenbeton heel eenvoudig kan lijmen? Natuurlijk, daar heb je tenslotte naar gezocht. Kijk mee welke blokkenlijm perfect is voor cellenbeton en hoe het lijmen in z’n werk gaat. 👷

Geen achtergrondinformatie nodig? Tik direct door naar ‘cellenbeton lijmen met pur of toch metselen?’.

Ytong, cellenbeton, gasbeton

Wat is het verschil tussen cellenbeton, Ytong en gasbeton?
Cellenbeton versus gewoon beton, stapelblokken en kalkzandsteen
Cellenbeton lijmen met pur of toch metselen?
Met welke pur ga je cellenbeton lijmen?
Hoeveel pur heb je nodig voor cellenbeton?
Goed om te weten over pur

Wat is het verschil tussen cellenbeton, Ytong en gasbeton?

Weet je dat al deze drie termen hetzelfde betekenen? We gebruiken gewoon verschillende woorden voor dezelfde soort betonblokken.

  • Cellenbeton staat voor het lichtgewicht beton, gevuld met luchtbellen (luchtcellen).
  • Gasbeton gebruiken we omdat er een aantal gasvormende stoffen aan het beton zijn toegevoegd.
  • Ytong is eigenlijk een merknaam voor cellenbeton die vervlochten is geraakt in onze spreektaal (net als bijv. Stanleymes en Teflonspray).

(Hoeveel synoniemen ken je voor ‘veel’? En ‘feestje’?🪩)

Cellenbeton versus gewoon beton, stapelblokken en kalkzandsteen

En, wat is eigenlijk het verschil tussen cellenbeton en ‘gewoon’ beton? Dit zit ‘m erin dat cellenbeton een stuk poreuzer is dan gewoon beton. Concreet betekent het dat cellenbeton een stuk lichter is en een veel betere thermische isolatiewaarde heeft.

Valt cellenbeton onder ‘stapelblokken’? Klopt! Onder stapelblokken vallen blokken van verschillende materialen, namelijk (cellen)beton, natuursteen of gebakken klei. Een soort Legoblokken voor Volwassen 😉. Hier lees je meer over stapelblokken (lijmen).

Wat is het verschil tussen cellenbeton en kalkzandsteen? Beide bestaan in de basis uit (jawel) kalk en zand. Het grote verschil is dat je in cellenbeton aluminiumpoeder vindt, wat ‘m extra isolerend maakt (en tikkeltje minder goedkoop dan kalkzandsteen).

👁️‍🗨️ Blogtip: Gipsblokken lijmen? « Lees er gerust meer over.

Cellenbeton lijmen met pur of toch metselen?

Wat gaat het worden, lijmen met pur of je cellenbeton ‘traditioneel’ metselen met mortel? Purschuim (preciezer: steenlijm) is meer en meer een razend populaire keuze in de (blokken)bouw. Terecht, dit zijn namelijk de voordelen van o.a. cellenbeton lijmen met pur:

  • Aanmaken van mortel in de juiste verhouding kost je de nodige tijd en aandacht. Pur steenlijm is kant-en-klaar om je blokken van cellenbeton te lijmen.
  • Het uitharden van mortel heeft tijd nodig. Tijd die je overslaat door pur te gebruiken. Zo kan je lekker doorwerken.
  • Metselen is best intensief, een aanslag op je lijf. Maak het jezelf gemakkelijker met Steenlijm in Spuitbus. (Dat zweten doe jij later natuurlijk gewoon in de sportschool. 🏋️)
  • Thermische isolatie! Voor gunstige isolatiewaardes kan je beter purren dan metselen.

Komt er op jouw constructie van cellenbeton heul veel kracht te staan, is het wellicht slim om voor metselen te gaan. Hoe het werkt? Robbie deelt je zijn manier om een cellenbetonwand te plaatsen. 🛠️

Snijden in cellenbetonblokken
Weet je trouwens dat je cellenbetonblokken makkelijk kunt bewerken? Na het lijmen (en uitharden van de lijm) kan je in cellenbeton snijden, zagen, schaven en kerven. ✅

Met welke pur ga je cellenbeton lijmen?

Eens zien, wat zoek je in de lijm van je cellenbetondroom?

Goed bestand tegen water en zelfs toepasbaar op (licht) vochtige ondergronden.
Hij moet bijdragen aan een goede totale isolatiewaarde en liefst snel opdrogen.
Een mooi prijsje. Eentje waarvan je portemonnee een dansje doet (alles is al duur zat).

Deze steenlijm wil je hebben , in combinatie met voordelig pur pistool. Of bestel een busje van 500 ml speenlijm, voor handgebruik.

Cellenbeton lijmen met pur
Goed(koop) cellenbeton lijmen doe je met steenlijm pur. Bestel ‘m voor €8,95 (ex btw) en profiteer van Tackmasters turbolevering. 🚀

Hoeveel pur heb je nodig voor cellenbeton?

Hoeveel pur heb je eigenlijk nodig per m² voor het lijmen van cellenbeton? Deze vraag krijgen we soms en dan gaat het dus om de hoeveelheid lijm voor een oppervlak van 1 meter bij 1 meter. Maar goed, voor dikke/grote blokken cellenbeton gebruik je relatief minder lijm dan voor smallere blokken. We komen op de volgende hoeveelheden, bij een lijmdikte van 5 cm:

  • Met steenlijm in 500 ml spuitbus bestrijk je +/- 16 m¹ – de lengte van een vrachtwagen met oplegger.
  • Met een spuitbus van 750 ml overbrug je +/- 24 m¹ – zo lang als een tennisbaan.

Goed om te weten over pur

📜 Werk je met pur dan heb je hier sinds 24 augustus 2023 een officieel certificaat voor nodig. Volg bijv. via e-learning een korte ‘Opleiding veilig gebruik en behandeling van diisocyanaten‘.

🦺 Veiligheidsmaatregelen staan voorop. Werk je met pur, houd er dan erg in dat je goed ventileert, niks eet, drinkt of rookt in de ruimte en draag voldoende beschermingsmiddelen, zoals deze lichtgewicht werkhandschoenen.

🔫 Purschuim begint met uitharden zodra het in aanraking komt met de lucht(vochtigheid). Voor het lijmen van cellenbeton houd je de spuitbus pur op z’n kop en zorg ervoor dat je de bus flink door elkaar schudt. Meer tips vind je in dit artikel over pur spuiten.

🗣️ Heb je vragen, ideeën of opmerkingen voor ons? Bellen, appen, een postduif sturen – kom met ons in contact op jouw manier. Zien we jou snel weer terug op tackmasters.nl?! 👋🏼