Kitrand in de badkamer vervangen? Kies dé kit van 2023 en leer jouw badkamer opnieuw kitten!

Wil je een kitrand in je badkamer vervangen? Voor jouw badkamer opnieuw kitten ben je bij Tackmasters aan het juiste adres. Als specialist in lijmen en kitten beantwoorden we graag al je vragen, zoals welke kit je het beste kunt gebruiken voor het maken van een superstrakke kitrand in de badkamer, wat de droogtijd is, hoe je kitnaden het beste schoonmaakt, wat een kit voor in de badkamer kost en meer. Benieuwd geworden? Lees dan gauw verder en ontdek het antwoord op jouw vraag!

Heb jij een uitdaging die we in dit artikel niet behandelen? Twijfel dan niet en neem direct contact op met een van onze specialisten. Zij denken graag met je mee voor een 100% passende oplossing. We doen er alles aan om onze klanten te helpen!

Wanneer is een kitrand in de badkamer aan vervanging toe?

Is een kitrand in de badkamer toe aan vervanging? Dan is het verstandig om op tijd je badkamer opnieuw te kitten. Veel mensen kiezen er pas voor om een kitrand te vervangen wanneer er sprake is van lekkage. Zonde! Dit leidt vaak onnodig tot hogere kosten dan wanneer je de kiest voor periodieke vervanging. Een goed aangebrachte kitrand kan gerust een jaar of 5 (soms zelfs nog langer!) mee, maar die levensduur wordt ook deels beïnvloedt door de agressiviteit van de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Vaak zijn deze bijtend en tasten ze de status van het voegwerk dus gauw aan. Daarentegen kunnen ook bacteriën en schimmels schade toebrengen aan voegen. Met een regelmatige controle en zo nodig vernieuwing van de kitranden kun je vervelende situaties voorkomen. En voorkomen is beter dan genezen!

Oude kit verwijderen

Als je geconstateerd hebt dat een kitrand aan vervanging toe is, moet de oude kitvoeg verwijderd worden. Snijd deze met een scherp mes zo volledig mogelijk weg. Trek hierbij lichtjes aan de uiteinden van de oude kitrand. Vaak komt deze al los als deze verwijderd moet worden. Je badkamer opnieuw kitten doe je immers niet pas als het net gedaan is. 😉

Let op met het mes: de onderliggende kitafdichting mag niet beschadigd raken! Het beste kun je een siliconenverwijderaar gebruiken, zodat een glad en schoon oppervlak achterblijft. Aanslag van bijvoorbeeld zeepresten kun je eenvoudig verwijderen met een reinigende spray of cleaner. Zorg ervoor dat het eindresultaat een schone, vetvrije ondergrond is.

Schimmel in je badkamer voorkomen

Een badkamer is een vochtige ruimte waar kitwerk vaak periodes met water te maken krijgt. Als het kitwerk dusdanig verouderd is dat het lekt, is het belangrijk om dit eerst helemaal droog te krijgen alvorens er nieuw kitwerk aangebracht wordt. Anders kun je over een week weer je badkamer opnieuw kitten – dat zou zonde zijn! Vocht onder kitwerk staat namelijk ook een goede hechting in de weg. Zorg er voor dat in zo’n geval dus voor dat de badkamer (of een andere vochtige ruimte) enkele dagen niet gebruikt wordt, terwijl deze goed verwarmd en geventileerd wordt. Hiermee voorkom je ook dat schimmel of andere bacteriën zich bijvoorbeeld in of onder het kitwerk kunnen huisvesten. Gebruik voor het verwarmen de reguliere verwarming of een kachel of föhn!

De beste kit voor een kitrand in jouw badkamer

Iets wat we altijd meegeven aan onze klanten: bezuinig niet op kwaliteit. Een slechte kwaliteit kit werkt niet in je voordeel als het gaat om levensduur en werkbaarheid. De beste kit voor het aanbrengen van een kitrand in jouw badkamer is onze Silicon Sealer. Deze is goed verwerkbaar, zuurvrij, schimmelwerend, kleurvast en duurzaam. Bovendien blijft deze kit permanent elastisch en werkt dus mee met .

Stap voor stap jouw badkamer opnieuw kitten: zo doe je dat!

Dé kit voor een kitrand in de badkamer!

Nu je alle tips en tricks tot je hebt kunnen nemen, en de voorbereidingen gedaan zijn, is het tijd voor het ‘echte’ werk – jouw badkamer opnieuw kitten! Let op:

 1. Maak de ondergrond goed schoon, oftewel droog, vet- en stofvrij en draagkrachtig. 
 2. Zuigende ondergronden hoeven niet volkomen droog te zijn. 
 3. Zeer poreuze ondergronden (zoals gips of beton) kun je voorbehandelen met onze Primer.
 4. Ontvet vette ondergronden met onze Multi Clean.
 5. Ontdoe hechtvlakken van eventuele loszittende delen.
 6. Test ondergronden voor het aanbrengen van de kit altijd op hechting.
 7. Werk glad af met onze Finisher Spray.

Als je kiest voor onze Silicon Sealer is de verwerking eenvoudig. Kijk maar:

 1. Zet de punt van de spuitmond op de hoek van de voeg.
 2. Spuit rustig maar in één keer een rechte lijn naar de andere hoek van de voeg. Spuit niet in een keer teveel kit in de voeg. Dit moet je anders allemaal weghalen. Spuit beter nog één of twee keer extra.
 3. Als er genoeg kit in de voeg zit, ga je met een natte vinger of een kitvoegen spatel (set van 3) over de kit voor een eenvoudige afwerking. Met deze kunststof spatels kun je kitnaden en voegen op een professionele manier afwerken. Op deze manier is het mogelijk om over een grote afstand dezelfde afwerking te realiseren.
 4. Let erop dat je naar je toe werkt en goed afstrijkt voor een mooi eindresultaat!

Well done! Op naar de volgende klus.

Hoe lang na het kitten kun je weer douchen (droogtijd)?

Goede vraag! Dit heeft alles te maken met de droogtijd van de Silicon Sealer die je op de kitrand in je badkamer spuit. De huidvormingstijd bedraagt zo’n 7 tot 8 minuten (bij ongeveer 23 ⁰C). De doorhardingstijd is een ander verhaal, namelijk gemiddeld 2 mm per 24 uur (ook bij ongeveer 23 ⁰C). Stel jouw kitrand is ongeveer 10 mm dik, dan kun je dus (dikte in mm : 2 mm =) x 24 uur = 5 dagen niet douchen. Check ook de verwerkingsvoorschriften, voordat je aan de slag gaat met jouw badkamer opnieuw kitten. We kunnen het ons goed voorstellen dat je graag hulp of praktisch advies wil. Neem daarvoor vrijblijvend contact met een van onze specialisten op. Zij denken graag met je mee.

Vandaag besteld = morgen in huis

Wist je dat onze Silicon Sealer in maar liefst acht verschillende kleuren beschikbaar is? Ongetwijfeld zit er ook een kleur tussen die matcht bij jouw tegels en badkamerinrichting. We raden je overigens aan om minimaal 4 á 5 kokers te bestellen. Dan heb je namelijk niet alleen sowieso genoeg voor jouw klus, maar profiteer je ook van gratis verzending. Als je namelijk bestelt voor meer dan € 35 sturen we jouw producten gratis naar je op, zowel in Nederland als België. Bestel je voor 16.00 uur, dan heb je het ook nog eens morgen al in huis. Handig, dan kun je snel aan de slag met jouw badkamer opnieuw kitten!