Siliconenkit verwijderen? Tackmasters maakt het leuk en eenvoudig

Siliconenkit, één van de meest elastische, watervaste lijmkitten. Je lijmkitdate die houdt van nattigheid, voor in de badkamer en andere sanitaire ruimtes. Zijn je kitranden eenmaal een aantal jaren gevuld beginnen de eerste mankementen zichtbaar te worden. Zwarte schimmelpuntjes steken de kop op en/of stukjes van je kitrand beginnen los te komen. Hoe snel dit gebeurt is afhankelijk van de siliconen- en aanbrengkwaliteit. Misschien is siliconenkit verwijderen wel één van de meest gehate en slecht uitgevoerde klussen. Hoe klinkt het, om eenmalig te leren hoe het wél moet? De rest van je leven wordt het verwijderen van siliconenkit een makkie.

Wanneer verwijderen van je oude siliconenkit?

Er zijn drie situaties waarbij het handig is om je oude kit te verwijderen en te vervangen voor een nieuwe, frisse rand.

  1. Je ontdekt dat er schimmel ontstaat langs de kitrand. Dit merk je doordat-ie zwart uit begint te slaan, terwijl je het met reinigingsmiddelen nauwelijks weg krijgt.
  2. De kitrand begint zelfs los te laten. Spoiler, grote kans dat dit ook door schimmelvorming komt. Dit lijkt echter een andere situatie dan de eerste.
  3. Je kitrand ziet er nog netjes tot redelijk uit maar zit er al ruim 5 à 6 jaar op. Top, want dit is hoe het hoort. Wil je echter de kitrand preventief vernieuwen? Tip: zorg dat het weer zo goed gebeurt 😉

Daarom is het zo belangrijk om álle siliconenkit te verwijderen

Ah joh, het lelijke, loslatende of (zwart)verkleurde stukje wegsnijden is wel voldoende. Absoluut niet! Als je resten van de siliconenkit laat zitten, is de kans véél kleiner dat jouw nieuwe, verse siliconenkit goed hecht. Een goede hechting is essentieel, omdat je een watervaste, sluitende verbinding wilt creëren. Heb je dit niet? Dan marcheren er binnen de kortste keren (maanden of zelfs weken) weer schimmels in de slecht sluitende randen van je siliconenkit. Pff, je wilt toch niet na een aantal maanden wéér je kit moeten vervangen?

Siliconenkit verwijderen, hoe doe je dat? #Stappenplan

Je weet nu dat je om de zoveel jaar (5 à 6) je siliconenkit sowieso moet vervangen. Heb je pech of eigenlijk verkeerd aangebrachte siliconenkit, dan moet dit zelfs al veel eerder doen. Wil je voor eens en altijd weten hoe je perfect oude siliconenkit moet verwijderen? We vertellen het je met plezier, inclusief onze tips.

Stap 1. Snijd de oude siliconenkit in met een scherp mes

Neem een vlijmscherp mesje waarmee je het grootste gedeelte van de oude siliconenkit kunt verwijderen. Een afbreekmes (helemaal uitgeschoven) of recht snijmes, net wat je zelf handig vindt. Na het insnijden trek je rustig het grootste gedeelte van de kit als het goed is de voeg uit.

Tip: Snij voorzichtig aan zowel boven- als onderzijde de kitrand in totdat je tegendruk voelt. Je snijdt over de hele lengte van de kitrand.

Stap 2. Laat de overgebleven oude kit kennismaken met z’n vijand

De kans is heel groot dat je wat restanten overhoudt van je oude siliconenkit. Maar hè, daar zijn we op voorbereid. Breng je lijm- en kitbestrijder aan op de siliconen overblijfselen. Sprayen, kwasten, sprenkelen, jouw feestje.

Tip: Gebruik Tackmasters Seal & bond remover, op basis van koolwaterstoffen.

Stap 3. Plaats rust

We weten dat je snel verder wilt. Toch is het slim om de werkzame stoffen in de reiniger 15 à 30 minuten vrij spel te geven. Siliconen is een hardnekkig materiaal om te verwijderen. De tijd die je nu investeert, betaald zich straks uit.

Stap 4. Laatste resten oude siliconenkit verwijderen

Heb je netjes gewacht? Het vergroot de kans aanzienlijk dat je alle resten in dit stadium probleemloos gedag kunt zeggen. Let wel, het is geen garantie. Anyway, met een kitspatel of glasschraper (indien de kit zich toch niet zo makkelijk laat losduwen) verwijder je de restanten. Je masseert als het ware de restjes siliconenkit bij elkaar waarna je ze makkelijk kunt verwijderen. Is dit nog heel lastig? Herhaal dan stap 2 en 3.

Tip: Is je siliconenkit té hardnekkig om in één keer te verwijderen? Probeer een cleaner op acetonbasis. Hiermee bereid je meteen je ondergrond voor op z’n nieuwe kitlaag.

Stap 5. Bewerk het oppervlak na met water en zeep of cleaner

Is het je gelukt om je oude siliconenkit te verwijderen? Top. Behandel het oppervlak even na door te spoelen met water. Wil je meteen de kale voegen voorbereiden voor nieuwe siliconenkit? Gebruik dan een grondige reiniger en ontvetter als Tackmasters multi cleaner (of zoals in de vorige stap genoemd, de cleaner). Na het reinigen maak je de oppervlakte droog met bijvoorbeeld een schone poetsdoek. Zorg je direct voor een nieuwe, frisse rand siliconenkit?

Welke kit gebruik je voor je gladde, frisse voegen?

Silicon sealer - siliconenkit
Na verwijderen van je oude siliconenkit breng je met Silicon sealer een frisse, nieuwe kitrand aan. 🛀

Is het verwijderen van je oude siliconenkit gelukt, dan wil je snel de gapende voegen weer perfect opvullen. Misschien wil je weer kunnen douchen, afwassen of gebruik maken van andere sanitaire voorzieningen. Kit je zelf? Met het juiste kitpistool voor flexibele lijmkitten én je beste match master jij een gladde, frisse siliconenkitrand. Wat zoek je in een siliconenkit? Wij denken dat je de beste kwaliteit wel ziet zitten, zodat je nieuwe kitrand een relatief lang leven beschoren is. Als het aan Tackmasters Silicon sealer ligt, gaat jouw siliconenrand minstens 6+ jaar mee. Wat zijn z’n belangrijkste eigenschappen?

  • €5,49 per koker van 310 ml
  • Zuurvrij, schimmelwerend en watervast
  • Extreem en permanent elastisch: rek bij breuk is 635%
  • Zeer temperatuurbestendig: -40 ⁰C – +120 ⁰C
  • Megasnelle huidvorming: na 7-8 min. (Bij 23 ⁰C en 50% luchtvochtigheid)
  • Weer-, weer- en vochtbestendig
  • Verkrijgbaar in de kleuren: wit, crème ral 9001, lichtgrijs, transparant grijs, transparant, zwart en antraciet ral 7016 (andere kleuren op aanvraag leverbaar)
  • Perfect glad en schoon af te werken met finisher

Blogtip: aanbrengen van siliconenkit

In deze blog vind je een kort en krachtig stappenplan over het verwerken van onze siliconenkit. Naast badkamers geldt deze werkwijze voor elke sanitaire of vochtige ruimte. Zit je nog met vragen of twijfels? Laten we er samen even naar kijken, wanneer je ons appt, mailt of een belletje geeft.