WC kitten? Waarom je een wc (niet) moet afkitten
Is het de hoogste tijd om een wc te kitten? Misschien gluur je weleens onder je grote of kleine boodschap naar de vies uitziende rand rondom je toiletpot. 💩 Of, in plaats alleen de kitrand vervangen plaats je een nieuwe wc pot. Een frisse pot, met verse kit. Ga je zelf de toiletpot afkitten, dan lukt je dat met onze tips.
Deze vragen gaan we beantwoorden:
- Ga je wel of niet de wc pot kitten?
- Meteen je hele toiletpot vervangen?
- Hoe werkt het kitten van een wc pot?
- Een hangend toilet afkitten: wel of niet?
- Kan ik een wc pot zelf afkitten?
- Moet ik alles in een toilet afkitten?
- Welke kit moet ik gebruiken om een wc te kitten?
- Kan ik na het kitten de wc makkelijk schoonmaken?
- Hoelang gaan kitvoegen mee na kitten van m’n wc pot?
Ga je wel of niet de wc pot kitten?
Misschien was je wel benieuwd of er goede redenen zijn om een wc pot niet af te kitten. In dat geval gaan we je teleurstellen. Wat ons betreft is het afkitten van je toiletpot namelijk reuzebelangrijk. Een kitrand om de wc voorkomt bijvoorbeeld dat de toiletpot beschadigt door vocht(ophoping) in de randjes. Daarnaast is het natuurlijk ook veel hygiënischer. De plek (de randen) waar vocht zich tussen kan nestelen is namelijk de perfecte plek waar ook schimmels en bacteriën graag verblijven. Ga je jouw toilet afkitten, dan is de rand 100% lekdicht, ‘spetterproof’ en blijft-ie heerlijk schoon (af en toe een doekje doet natuurlijk ook wonderen 😉).
Meteen je hele toiletpot vervangen?
Dat kan natuurlijk ook. Misschien is je huidige wc pot niet meer om aan te zien of wil je gewoon een nieuwe boost geven aan het interieur van je ‘kleinste kamertje’. Een staande pot vervangen voor een hangend wandtoilet is bijv. een heel moderne keuze. Zit je nieuwe toilet eenmaal op z’n plek, kun je meteen de naden rondom afdichten met frisse kit.
Kan je zelf je toiletpot verwijderen en vervangen voor een nieuwe wc? Tja, wij weten natuurlijk niet hoe handig jij bent en het installeren van een nieuw toilet is een nauwkeurig karwei. Wil je meer informatie over de stappen die je moet nemen, lees dan dit artikel over het installeren van een nieuwe wc pot.
Hoe werkt het kitten van een wc pot?
Zelfs al heb je (nog) weinig ervaring met lijmen en kitten is het zelf afkitten van je wc pot een prima plan. We vertellen je graag hoe het kitten van een toiletpot precies werkt:
- Allereerst open je de kitkoker met een mesje of de kitkoker-maatsnijder. Je plaatst de koker vervolgens op je kitpistool.
⚠️ Welke kit gebruik je om je wc af te kitten? Siliconenkit (verkrijgbaar in verschillende RAL kleuren) is de meest geschikte kit. - Spuit met een zo vloeiend mogelijke beweging een randje kit langs de gehele wc pot.
- Gebruik een vloeistof op zeepbasis, zoals onze finisher om de kitrand nat te maken.
- Strijk nu de kitvoeg af met het topje van je vinger of je nagel (duim voor een dikkere rand, wijsvinger voor een dunne rand). Hiervoor kun je ook een houtje op spatel gebruiken.
- Eventueel kun je na het afstrijken van de kit om je toiletpot de kitrand met nog wat vloeistof besprenkelen.
Benieuwd naar het resultaat? Een strakke, nette en gladde kitrand. Proficiat! 🏆
Een hangend toilet afkitten: wel of niet?
Ja, absoluut. In principe is er nauwelijks een verschil tussen het afkitten van een hangend – of zwevend – toilet en een ‘conventionele wc pot’. Waar je rondom een normaal toilet de rand tussen de vloer en je wc pot afkit, wil je bij een hangend toilet de rand tussen de muur en je wc pot afkitten, die plek waar de pot de achterwand raakt.
Heb je het probleem dat de kitrand rondom je hangend toilet scheurt? Ook dan is het verstandig om (preventief) je hangende wc opnieuw te kitten. Scheuren, barsten en krassen in je kitrand zijn namelijk het walhalla voor schimmels en bacteriën.
Maak jij eigenlijk wel of niet gebruik van een isolatiemat tussen je (hangend) toilet en de muur? Een rubberen isolatiematje zoals deze biedt bescherming aan je urinoir (met een duur woord) en de tegels waarop hij bevestigt is. Daarnaast heeft het een geluidsisolerende werking, wel zo fijn. 😉
Kan ik een wc pot zelf afkitten?
Een wc pot afkitten is in wezen erg eenvoudig. Of je nu een toiletpot gaat (laten) vervangen of je gaat eerst de oude, vieze randen rondom je wc verwijderen: zolang jij deze stappen volgt, lukt het opnieuw afkitten je zeker. Onthoud daarnaast dat een strookje kit meer dan voldoende is. We willen geen lelijke, dikke rand om onze wc kitten natuurlijk. Kit precies langs de plek waar de tegels en het sanitair elkaar raken. Doe je het op deze manier dan is je karweitje waarschijnlijk binnen enkele minuten klaar.
💡 Tip: Twijfel je toch nog over je kitskills? Het kan nooit kwaad om eerst even te oefenen, bijvoorbeeld op de voeg tussen twee stukken hout (nee, niet die in je boekenkast).
Moet ik alles in een toilet afkitten?
Wat we sowieso willen kitten is de wc pot zelf. Soms bevind het bedieningspaneel, oftewel de doortrekknop, zich op de muur in plaats van in het verlengde van de toiletpot. Je kent het wel. In zo’n geval dien je het bedieningspaneel nooit af te kitten. Het randje tussen het paneel en je muur is meestal nihil en dient los te blijven zitten voor het geval hij eens verwijderd moet worden.
Welke kit moet ik gebruiken om een wc te kitten?
We hebben het al even genoemd. Bij Tackmasters vind je een fantastische kit die zeer geschikt is voor het afkitten van je wc. Als ‘wc-kit’ of sanitairkit verkopen wij (veruit) het meeste onze Silicon sealer, siliconenkit. Deze siliconenkit is schimmelwerend, zuurvrij, kleurvast en is onze meest elastisch blijvende kit. Je kunt siliconenkit niet overschilderen, maar wel bestel je siliconenkit in verschillende RAL kleuren, grijs, transparant of zwart. Met de juiste cleaners is het schoonhouden van je kitrand een koud kunstje.
Silicon sealer voor maar €4,25 ex per 310 ml kitkoker (€5,14 incl. btw)
🫧 Schoonmaaktip: Maak je voegen schoon met schuimreiniger.
Kan ik na het kitten de wc makkelijk schoonmaken?
Het geregeld schoonmaken van je toilet zelf is ook zeker aan te raden. We hebben het hier natuurlijk over de kitrand van jouw vers gekitte toilet. Je kunt na het kitten de rand van je wc goed schoonmaken met groene zeep, azijn of onze schuimreiniger. Fluitje van een cent, en al helemaal wanneer je het goed bijhoudt. Op die manier levert het opnieuw kitten van je wc pot je nog jarenlang plezier op. 🧻
Vraag je je af of natte voegen onder je wc kwaad kunnen? Wees gerust. Zowel de voegen van je tegels als de voeg om je wc (kitrand) zijn opgewassen tegen natte omstandigheden (als het goed is tenminste).
Hoelang gaan kitvoegen mee na kitten van m’n wc pot?
Lastig te zeggen, maar voor jou willen we gerust een poging doen. De grootste invloedfactor op de levensduur van je kitvoegen is vocht. Het vocht op zich kan weinig kwaad voor siliconenkit. Wat wel kwaad kan is de schimmel die zich gaat vormen in geval er scheurtjes in je kit komen of je de rand niet goed schoonmaakt. Na het kitten van je wc pot verwachten wij dat de kitvoegen tenminste 10 jaar meegaan en maximaal 30 jaar. Jawel, dat is een brede schatting. Het hangt dan ook enorm af van je specifieke manier van kitten en andere ‘wc rituelen’.
Is het je gelukt om je wc pot te kitten met onze tips? In dat geval mag je jezelf best ‘koning(in) van de wc’ noemen, al twijfelen we of je die titel leuk vindt. 😉
Leuk dat je er was. We zien je graag terug op tackmasters.nl. 👋