Trap bekleden door tapijt te lijmen

Je trap laten bekleden met tapijt of zelf lijmen?

Wil je jouw trap in een nieuw, zacht jasje steken en ben je verliefd geworden op een fraai stuk tapijt? Te gek. Een tapijtje dat perfect bij jouw interieur (en karakter!) past geeft tenslotte flair aan je woning. Stofferen van je trap heeft meer voordelen. Relatief zachte stoffen zoals tapijt dempen namelijk schokken en geluiden. Ideaal bijv. met slapende kids of als jij en je partner in verschillende shifts werken en slapen. Dan rest de vraag: je trap laten stofferen of het tapijt zelf lijmen? Laten we samen kijken naar de opties die je hebt. Oh! Eerst nog even de ‘vloerbedekking-tapijt’ misvatting ophelderen. Lees je mee?

Je vraagt je af …

Wat is het verschil tussen tapijt en vloerbedekking?

Gek hè, dat je bij ‘vloerbedekking’ bijna automatisch aan ‘tapijt’ denkt. Daar zijn wij ook schuldig aan, dus kunnen we jou niet kwalijk nemen. Maar goed, vloerbedekking bestaat uit vloer en bedekking. ‘Iets’ waarmee de grond waarop we lopen bedekt wordt, waarmee hij bekleed wordt. En dat kan precies werkelijk (van)alles zijn, zoals weergegeven in de illustratie.

Verschil tussen tapijt en vloerbedekking
Zoals je in de afbeelding goed kunt zien is ‘tapijt’ gewoon een stukkie van de taart die ‘vloerbedekking’ heet (Leve Verzamelingenleer!).

Wat kost het om je trap te laten bekleden met tapijt?

De weliswaar makkelijkste optie is natuurlijk om je trap te laten stofferen door een professioneel bedrijf of handige ZZP’er. De duurste ook, dat wel. Afhankelijk van het soort tapijt dat je kiest en wat het bedrijf rekent aan verwerkings-, arbeids-, voorrijkosten etc., kost het je +/- tussen de €500,- (goedkoop) en €1.500,-.

Kan je zelf je trap bekleden door tapijt te lijmen?

Je trap bekleden door tapijt erop te lijmen is niet zo makkelijk als een gaatje in de muur boren. Ben jij van nature al handig of praktisch ingesteld? Vraag je je soms af waarom ‘anderen’ altijd zo moeilijk doen? Dan kun je er zeker voor kiezen om zelf het tapijt te lijmen. Hoe dat werkt, lees je zo in ons stappenplan.

Hoeveel m² tapijt heb je nodig voor het bekleden van je trap?

De startvraag voor jouw Trap Tapijt Project. Heb je een open of gesloten trap? Extra brede of juist smalle traptreden? Lopen ze ongelijkmatig af? Zit er een draaiing in de trap, zoals wanneer je een kasteeltoren beklimt? Je raadt het al: het hangt ervan af.

Om je toch een idee te geven: een gemiddelde dichte trap met 13 traptreden bestrijkt zo’n 6 m². Dan bedoelen we dus de volle 13 treden en de stootborden. Het stootbord van een traptree is het verticale vlak die de ene met de andere trede verbindt. Voor het snijverlies dat je geheid oploopt kun je zo’n 15% rekenen. Voor het bekleden van je hele trap heb je dan ongeveer 7 m² tapijt nodig.

💸 Weet je dat de prijs van tapijt absurd uiteenloopt per (materiaal)soort? Goedkoop tapijt – geschikt voor je trap!) van polypropyleen vind je al vanaf €10,- p/m². Voor tapijt van polyamide betaal je al gauw enkele tientjes tot wel €140,- p/m². Holy.

Welke lijm gebruik je voor het lijmen van tapijt op een trap?

Tapijt lijmen op je trap
Een spuitbus contactlijm om je tapijt mee te lijmen: beste aftrap voor de nieuwe vloerbedekking op je trap. 🪜🤩

🥁 Jawel, we presenteren jou graag onze beste contactlijm voor het lijmen van tapijt op trappen: Flooring spray. Deze spuitlijm op basis van SBR rubber wordt nagenoeg 100% gebruikt door stoffeerders voor het bekleden van trappen. Voor grootgebruik hebben we de geliefde drukvaten ofwel ‘vaatjes’, voor kleine of particuliere klussen bestel je eenvoudig spuitbussen van 500 of 750 ml.

Hoeveel lijm gebruik je voor het lijmen van één trap met 13 treetjes? Dat is handig om te weten. Met een spuitbus van 750 ml bedek je +/- 10 m². Contactlijm gebruik je in een dubbelzijdige verlijming. De oppervlakte van een gemiddelde (!) trap is 6 m². Tweemaal 6 = 12 m². Tapijt lijmen op je trap doe je dus ruim met 2 spuitbussen van 500 ml of neem er eentje van 750 ml bij (relatief voordeliger).

Wat kun je nog meer goed gebruiken bij het lijmen van tapijt op je trap?

 • Veger en/of stofzuiger om stof, vuil en onregelmatigheden van je trap te verbannen.
 • Multi cleaner om je trap grondig te ontvetten voordat je het tapijt gaat lijmen.
 • Haakmes, waarmee je in één ‘haal’ een stuk tapijt recht af kunt snijden.
 • Aandrukroller om het tapijt direct na lijmen stevig aan te duwen.

👷‍♂️ Stappenplan: tapijt zelf op je trap lijmen 🔫

Je bent er klaar voor om zelf de trap te bekleden met je wonderschone, nieuwe tapijt.

 1. Voorbereidingen voor je nieuwe Trap Tapijt.
  • Het spreekt voor het zich, hè? Eerst zorg je voor het verwijderen van oud tapijt of andere vloerbedekking. 👁️‍🗨️ Lees hier hoe je dit aanpakt.
  • Verwijder uitstekende delen (lijmresten bijv.) van je trap met tools als een veger, stofzuiger, plamuurmes of schraper. Daarna ontvet je de hele trap.
  • Laat je nieuwe tapijt zo’n 12 uur aan z’n nieuwe verblijfplaats wennen (acclimatiseren) voordat je het gaat lijmen.
 2. Bereken hoeveel m² tapijt je nodig hebt voor jouw trap.
  • Heb je een open trap, dan meet je iedere traptreden op en snij je het tapijt op maat.
  • Een dichte trap wil je van boven naar beneden ‘afrollen’. Overtollig tapijt snij je netjes weg langs de randen en rond eventuele hoeken.
 3. Trap bekleden: je gaat nu je tapijt op de trap lijmen.
  • Start bovenaan je trap, on top. Schud de Flooring spray goed en breng ‘m aan per trapdeel.
  • Per trapdeel (oppervlak, traptrede + stootbord) breng je de lijm dubbelzijdig aan, dus op de trap en op het tapijt.
  • In 2 à 4 minuten is de lijm handdroog (test dit met je hand!) en druk beide delen samen.
  • Werk overtollig tapijt aan de randen of bij de hoeken nog bij met een mes (trimmen van het tapijt).

Ziezo, tapijtje zit erop. De lijm heeft +/- 24 uur nodig om te drogen en z’n eindsterkte te bereiken. Gebruik je trap in die tijd even wat minder, daarna kun je weer helemaal los. 😉✅

Wat kan Tackmasters voor jou betekenen?

Misschien denk je wel: “Leuk & aardig, zo’n artikel, maar geen antwoord op m’n vraag.” Shit happens. Wel horen we graag jouw vraag dus bel je even? Dat gaat het snelst. 🚀 Een appje of PB’tje op Instagram mag natuurlijk ook.

Nog even verder ‘trappen’ of lezen over aanverwante klussen? 👇🏼

Jij lijkt me een hele handige doe-het-zelver. Je bent nota bene op deze pagina beland. Weet je wat de snelste manier is om enkele tientje (tot wel honderden euro’s!) te besparen? 1) Zelf afkitten in je woning en 2) naden en kieren (beter) afdichten. Hoe het werkt lees je in de volgende artikelen. 🤑