Laminaat afkitten

Laminaat afkitten: wat kit je en kan je de vloer kitten ipv afwerken met plinten? Kijk mee πŸ‘‡

Ga je verhuizen of krijg je gewoon een nieuwe vloer? Dan is de keuze eindeloos. Kies je bijvoorbeeld voor plavuizen, PVC, tegels, tapijt, zeil of laminaat, dan is afkitten van je vloer in sommige gevallen een goed idee. Op deze pagina geven we jou specifiek het antwoord op de vraag: β€œMoet ik mijn laminaat afkitten?”. Laten we samen doornemen welke onderdelen van je laminaat je kunt afkitten en welke geen kit nodig hebben. Ontdek het allemaal of klik direct door naar jouw vraag via de inhoudsopgave.

Inhoud artikel:

Laminaat afkitten, of niet? 🀷

Kan je laminaat afkitten of toch niet? Het hangt ervan af wat jij er precies mee bedoeld. Een mooie vloer van laminaat neerleggen, in jouw favoriete kleur, doe je doorgaans niet met een kit om te lijmen. Een laminaatvloer klik je in elkaar over het algemeen, waarbij je de uiteinden en eventuele hoekjes van het laminaat afsnijdt of afzaagt zodat je een strak geheel vormt. Voor het afwerken van de naden tussen een laminaatvloer en de muur kies je doorgaans niet voor afkitten, maar plaats je een plint. Net als dat er kleurkit bestaat voor voegen, match je jouw plint direct in de kleur van je laminaat. Voor het plaatsen van je plint rondom je laminaat kun je kiezen tussen schroeven of kit gebruiken. Wat zijn de voor- en nadelen? Lees vlug door.

πŸ’‘ Tip: Het makkelijkste om je laminaat te snijden is natuurlijk de laminaatknipper. Gebruik je een zaagblad, kijk dan eens bij onze decoupeerzaagbladen, die er ook erg geschikt voor zijn.

Laminaat plint afkitten (lijmen) of schroeven
Plinten om je Laminaat afkitten of schroeven: kies wat je het mooist of handigst vindt.

Ga je de plint rondom je laminaat afkitten of schroeven?

Dilemma! Het kan natuurlijk allebei, maar welke heeft jouw voorkeur? Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het schroeven of afkitten van de plint die jouw laminaat gaat omlijsten.

Voor- en nadelen van laminaatplinten schroeven

Om maar met de deur in huis te vallen: schroeven is uit de mode. Het grote nadeel van schroeven is dat de schroefkop zichtbaar blijft (afhankelijk van de kleur van je laminaat). Daarnaast is de kans veel groter dat er de plint niet helemaal strak aansluit op je laminaat en muur. Dat gezegd hebbende heeft voor schroeven kiezen weldegelijk ook een voordeel.

βœ”οΈ Het aan de muur schroeven van de plint rondom je laminaat zorgt ervoor dat je de plint later makkelijk weer verwijderd. Mocht jij dus iemand zijn die om de haverklap van interieur veranderd is het zo gek nog niet om voordelige spaanplaatschroeven te gebruiken.

Voor- en nadelen van laminaatplinten afkitten?

We spreken vaak over afkitten van laminaat – of eigenlijk de plint om je laminaat, waar we mee bedoelen het vastlijmen van je plint met lijmkit. Wat zijn de nadelen? Het enige nadeel is dat je na het afkitten of verlijmen van je laminaatplint, de plint lastiger verwijderd. Mocht het eens voorkomen, is de kans wel groot dat je weer een nieuwe plint gaat plaatsen op exact dezelfde plek. Voor een gladde ondergrond, verwijder je mechanisch uitstekende kitresten en week je (eventueel) delen los met cleaner of seal & bond remover. Maar, wat zijn de voordelen?

βœ”οΈ Het afkitten of lijmen van de plint rondom je laminaat zorgt voor de meest nette en strakke afwerking. Na het afkitten sluit je plint het mooist aan op zowel je laminaat als muur. Daarnaast is het eenvoudig om de kit aan te brengen, zoals je kunt lezen in onze blog: onderkant van je plinten afkitten.

Welke kit gebruik je voor afkitten van de plint om je laminaat?

Benieuwd welke kit perfect is voor je laminaat, althans de plinten rondom? Ontmoet onze extreem sterke Strong bond high tack. Dit is de beste kit voor het vastkitten van je laminaatplinten. Strong bond high tack is een 1-componenten lijmkit, op basis van MS polymeer. Zelfs zonder fixeren zorgt hij voor direct een muurvaste verlijming van nagenoeg ieder bouwmateriaal. Vandaar dat onze klanten erg enthousiast zijn over de High tack waarmee het afkitten van de plint om je laminaat een makkie is.

Afkitten laminaat plint
Aangenaam, laat mij je helpen met het stevig en strak afkitten van je laminaatplinten!” πŸ‹οΈ

Is afkitten tussen je laminaatvloer en plint nodig?

En in lijn hiermee: β€œIs het afkitten tussen laminaat en muur nodig?”. In de meeste gevallen is dit allebei onnodig. De ervaring leert dat in veruit de meeste gevallen de plint goed aansluit op het laminaat en de muur, wat afkitten overbodig maakt. Dit geldt voor zowel lage als hoge laminaatplinten. Heb je toch te maken met een storende kier tussen je plint en muur na het afkitten? Je kunt ervoor kiezen om deze naden op te vullen met overschilderbare acrylaatkit. Houd je juist donkere randen over tussen je laminaat vloer en plint? Op vloerhoogte (bij welke vloer dan ook) kun je het beste een watervaste kit gebruiken zoals onze siliconenkit. πŸ’¦

πŸ‘οΈβ€πŸ—¨οΈ Blogtip: In tegenstelling tot bij laminaat, is het bij een PVC vloer β€˜noodzakelijker’ om kit te gebruiken voor de naden. Lees er meer over in onze blog: PVC vloeren afkitten.

Laminaat leggen en de naden evt. afwerken met kit
De juiste volgorde is 1) je laminaat netjes leggen, 2) je laminaatvloer omlijsten met mooi bijpassende plinten en 3) eventuele naden rondom de plinten afwerken met een subtiel randje kit. βœ…

Kan je laminaat ook alleen kitten ipv plinten gebruiken?

Kun je laminaat ook afwerken zonder plint? Het is een optie. In dit geval dien je er extra rekening mee te houden dat je het laminaat heel precies op maat snijdt voor het afkitten. Afhankelijk van de diepte van de voegen om het laminaat, gebruik je een dunne slang van schuimrubber ter opvulling waarna je het geheel kunt afkitten met een laag siliconenkit. Wat je vaker ziet gebeuren is enkel het afkitten van de naden tussen laminaat en bijv. deur (drempel). Wanneer je hoge plinten gebruikt en er blijft een ruimte over tussen het kozijn en de drempel van je deur, is dit een goede oplossing. βœ…

Ga je laminaat bevestigen tegen de muur?

Voor een ‘net wat anders’-tintje, een unieke wand, een chique eyecatcher? Lekker doen natuurlijk! Ga je laminaat tegen een muur bevestigen dan krijgt-ie onverhoopt te maken met de zwaartekracht. Net als voor het bevestigen van wandpanelen is in dat geval je laminaat lijmen met kit een goed plan. Voor het vastkitten of vastlijmen aan je muur gebruik je – net als bij het bevestigen van je plinten – een montagekit, zoals onze Strong bond aka ‘plintenkit’. Afkitten op vloerhoogte – tussen laminaat en laminaat of laminaat en andere vloer – doe je eveneens met siliconenkit. De hoeken en randen die je plafond raken kun je prima afkitten met acrylaatkit. Let wel dat deze kit het prettig vindt om overgeschilderd te worden.

Laminaat ook lijmen aan muur en afwerken met kit
Hier zie je een prachtig voorbeeld van een kamer waarin niet alleen de vloer bekleedt is met laminaat, maar ook een gedeelte van de muur en zelfs de wand van het barretje. Het matchende geheel oogt heel stijlvol. πŸ›‹οΈ

Kun je verder met jouw laminaatvloer?

Hebben we je vraag beantwoord over het wel of niet afkitten van laminaat? Hopelijk wel! Heb je nog een andere vraag of wil je persoonlijk advies van Tackmasters? Leuk! Doe ons een belletje of berichtje en we denken direct met je mee. Zet ‘m op alvast met het erin knallen van je nieuwe, frisse laminaatvloer (of -muur). 🏑