Kies ik voor siliconenkit of acrylaatkit?

Voor diverse klusjes in huis is het nodig om de boel af te kitten. Denk bijvoorbeeld aan de ramen, de keuken, de badkamer maar ook zeker buiten! Voor al deze toepassingen zijn weer verschillende soorten kit nodig. Daarom lichten wij de verschillen toe tussen de soorten kit, zoals siliconenkit en acrylaatkit.

De verschillen

koker acrylaatkit
De nummer 1 acrylaatkit

De bekendste soorten kit zijn: 

De onderscheiding zit voornamelijk in het feit of het om een droge of vochtige omgeving gaat, of het elastisch is, of het overschilderbaar is en of het op een glad oppervlak moet komen.

Acrylaatkit en Siliconenkit zijn de soorten kit die geschikt zijn voor een droge omgeving. Het grote verschil zit wel in het afkitten van een glad oppervlak of wat ruwer. Is het van belang dat je een houten ondergrond gaat afkitten? Maak dan gebruik van acrylaatkit! Ook is deze soort overschilderbaar, handig voor als je graag je stijl wilt behouden. Siliconenkit kan wel tegen een vochtigere omgeving, bijvoorbeeld de keuken maar ook de badkamer natuurlijk. Het hecht tevens goed op gladde oppervlakken. Ook is het erg elastisch, handig voor een bewegende ondergrond, zoals een douchedeur. 

Daarnaast is er ook nog Sanitairkit en MS Polymeerkit. Sanitairkit komt sterk in de buurt van siliconenkit maar is nog meer bestand tegen vochtige omgevingen. Ook is Sanitairkit elastischer dan Siliconenkit.
MS Polymeerkit is geschikt voor een vochtige omgeving en het is overschilderbaar. Handig!

Hoe moet ik exact kitten?

  • Allereerst haal je natuurlijk jouw Acrylaatkit of Siliconenkit in huis!
  • Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat de ondergrond vet- en stofvrij is, dit heeft te maken met de hechting van de kit. Is er al een keer gekit op dat plekje? Verwijder de oude kit dan voor je begint!
  • Snijd de spuitmond van de kitspuit schuin af. Hierdoor krijg je een ovale opening, waardoor de kit goed ingebracht kan worden. De opening is dan redelijk gelijk aan de gewenste voegbreedte. 
  • Als laatste stap maak je je vinger nat en strijk je de aangebrachte kit voorzichtig glad.

Druk niet te hard en zorg dat je een doek bij de hand hebt voor de eventuele restjes. Je kunt ook kiezen voor een speciale kitspatel zodat je gelijkmatiger druk kunt uitoefenen op de kit, zo krijg je meteen een strakkere afwerking!

Persoonlijke keuze

Best vanzelfsprekend, maar het hangt er dus sterk vanaf wat je precies wilt afkitten. Kijk dus zeker naar de benoemde aspecten in de tekst om te weten wat jouw geschikte soort kit zal zijn! Bij vragen kun je altijd contact opnemen via de telefoon, whatsapp of e-mail.