Acrylaatkit aanbrengen doe je zelf met deze tips (+ 5-stappenplan)

Welkom bij Tackmasters. Als jij gegoogeld hebt op de term ‘acrylaatkit aanbrengen’ of iets in die trant heb je geluk. Wij gaan je namelijk met plezier tot in detail vertellen hoe het werkt. Tegen welke uitdagingen kun je aanlopen wanneer je acrylaatkit gaat aanbrengen, hoe lang moet deze kit drogen en hoe snel mag je ‘m overschilderen? Wat het verwerken van acrylaatkit zo eenvoudig maakt is dat je deze kit kan afstrijken met water.

BTW: Doet acrylaatkit jou na het uitharden ook wat denken aan aangekoekte kauwgom, zoals je die vroeger onder je schoolbankje vond? 🤔

Lees mee of navigeer meteen naar je specifieke vraag. 📌

Wanneer is acrylaatkit de kit die je wilt aanbrengen?

Acrylaatkit is een vulmiddel op waterbasis. Deze kit doet het ’t beste in een binnenomgeving en blijft het mooist wanneer je ‘m na het kitten gaat schilderen. Net als met plamuur vul je met acrylaatkit bepaalde oneffenheden mee op. Hierbij kun je denken aan:

  • Voegen binnenshuis tussen twee bouwdelen. Bijvoorbeeld tussen vensterbank en kozijn, trap(leuning) en muur of het afkitten van plinten (bovenkant).
  • Scheuren en naden in je woning die ontstaan door krimpen en uitzetten van poreus materiaal, zoals beton, steen en hout. Zulke naden noemen we ook wel krimpnaden.
  • Gaten die overblijven nadat je schroeven of andere bevestigingsmaterialen hebt verwijderd.
  • Na stucwerk en/of constructies van gipsplaten is het aanbrengen van acrylaatkit in alle randen slim voordat je gaat verven.

Waarom acrylaatkit van Tackmasters?

Sommige webshops bieden je zoveel verschillende varianten (merken) aan lijmen en kitten aan dat je jezelf even flink achter de oren moet krabben welke je nu moet hebben. Bij Tackmasters vind je daarentegen een relatief klein assortiment aan plakkerige vrienden. Ieder van ons eigen merk, met zijn eigen unieke toepassing. Neem bijvoorbeeld acrylaatkit voor maar €1,89 (!) ex btw per koker. Deze kit gebruik je voor het opvullen met voegen, scheuren of gaten op plekken die geen/weinig te maken krijgen met grote temperatuurverschillen en vocht. Meestal binnen, dus.

Acrylaatkit aanbrengen: wat heb je allemaal nodig? (boodschappenlijstje) 🧾

Acrylaatkit aanbrengen
Tackmasters acrylaatkit: overschilderbaar, eenvoudig aanbrengen en spotgoedkoop. 🤑

Laten we eens beginnen met een boodschappenlijstje. Je ziet hier een lijstje met de artikelen die wij voor jou hebben en retegoed van pas komen wanneer je acrylaatkit gaat aanbrengen. Stel dat je alle benodigdheden direct bij Tackmasters bestelt, dan zie je ook meteen wat je eraan kwijt bent (incl. btw!). ✅

Je begrijpt dat je alle accessoires voor het kitten -op de leeggespoten kitkoker na- nog veel vaker zult kunnen gebruiken. Ook komen al deze benodigdheden goed van pas indien je bijv. siliconenkit gaat verwerken in een vochtige ruimte, zoals je toilet of badkamer.

Binnenshuis naden afwerken met acrylaatkit
Met acrylaatkit werk je (goedkoop!) randen en naden binnenshuis netjes af. 🏘️👷

Volgens welke stappen moet je acrylaatkit aanbrengen?

Wil je acrylaatkit strak en netjes aanbrengen (en dat wil je!), dan werk je volgens deze 5 stappen:

  1. Verwijder eventueel oude kit (!) en bereid je ondergrond voor door ‘m vet en stofvrij te maken.
  2. Maak je acrylaatkit spuitklaar.
  3. Testfase. Oefen eerst het gevoel/de beweging van het kitten (als je nog geen ervaring hebt met kitten).
  4. Vul de rand of naad volledig op met kit. Eventueel duw je de kit dieper met je vinger, spatel of plamuurmes.
  5. Werk de kit netjes af. Reuze-eenvoudig omdat je acrylaatkit gewoon kunt afstrijken met water*. Verwijder tenslotte overtollige kit met een spons of natte doek en strijk nog eenmaal met je vochtige vinger over de rand.

*Acrylaatkit kan je ook afstrijken met afstrijkmiddel (neutrale zeep). Mocht je dit doen, gebruik dan een kwast om alleen de kitrand ‘in te zepen’. Het afstrijkmiddel kan namelijk vlekken achterlaten zodra het te lang op een poreuze ondergrond (als steen of beton) achterblijft.

Dit was de kort-en-krachtige variant. Heb jij nog geen/nauwelijks ervaring met kitten, dan heb je misschien veel meer details nodig. Daarom gaan we ze hieronder stapje-voor-stapje samen uitwerken. Hopelijk krijg je al zin om zelf aan de slag te gaan. 😉

Video Acrylaatkit Aanbrengen – kijk het kunstje af bij Loodgieter Anouar 📹

Tja, misschien bekijk jij juist graag (ook) een filmpje over het aanbrengen van acrylaatkit. In de toekomst kun je een hoop eigen videomateriaal van ons (Tackmasters) verwachten. Tot het zover is verwijzen we je probleemloos door naar de video van deze leuke loodgieter.

Stap 1: Hoe bereid je de ondergrond voor op acrylaatkit?

Wil je een voeg mooi vullen met nieuwe acrylaatkit? Dan is het slim om de oude kit eerst te verwijderen. Voor het bijwerken van randen en naden is het doorgaans onnodig om oude acrylaatkit helemaal te verwijderen.

Hoe je het doet? Snij met een scherp mes beide raakvlakken van de oud kit in over de hele lengte. Als het goed is trek je het grootste deel van de kit nu weg uit de voeg. Resterende kit kun je vervolgens ook wegsnijden of wegschuren met een schuurpapiertje.

Voordat je jouw nieuwe laag acrylaatkit gaat aanbrengen is het belangrijk dat de ondergrond schoon en stofvrij is. Soms is het voldoende om met bijv. een stoffer de ondergrond schoon te vegen. Wij raden vaak wel het gebruik van een ontvetter aan, omdat dit de hechting van de kit positief beïnvloedt.

Stap 2: In welke stappen maak je de acrylaatkit spuitklaar?

  • Snij de kitkoker open met een scherp mes of onze (veilige) kitkoker opener-maatsnijder. Dit doe je net boven het schroefdraad.*
  • Snij het tuitje (spuitmond) recht of schuin af en draai ‘m op de kitkoker.
  • In het kitpistool zie je een stuk staal dat ervoor zorgt dat de kit uit de kitkoker gedrukt wordt. Druk op het hendeltje aan de achterzijde van je pistool en trek de stalen buis helemaal naar achter.
  • Klik nu de kitkoker op je kitpistool.

*De spuitmond kun je recht (bij bijv. diepere voegen) of schuin afsnijden wanneer je acrylaatkit gaat aanbrengen. Het voordeel van schuin afsnijden in een hoek van max 90° is dat de opening van de spuitmond exact op de voeg valt als je ’n natuurlijke werkhouding aanneemt.

Stap 3: Acrylaatkit Testfase

Knijp een paar keer in de hendel van het kitpistool tot je de druk op je kitkoker voelt en de kit gaat lopen. Heb je nog geen ervaring met kitten? Gebruik dan een stuk karton, oud hout of desnoods kranten om de beweging van het kitten op te oefenen. Waarom?

  • Te snel of te weinig acrylaatkit aanbrengen zorgt ervoor dat je voeg of naad onvoldoende gevuld wordt.
  • Te langzaam of te veel acrylaatkit aanbrengen zorgt voor onnodige verspilling en meer schoonmaakwerk. Is een Acrylaatkit Testfase ook geen verspilling? Nee, voor de onervaren kitter scharen wij deze juist onder efficiëntie.

Stap 4: Waar let je op bij het vullen van naden met acrylaatkit?

Heb je eenmaal de beweging in je vingers dan kun je de randen of voegen gaan opvullen met acrylaatkit. Trek eenvoudig een streep acrylaatkit over de op te vullen naden. Zorg voor voldoende vulling omdat acrylaatkit nog een pietsie krimpt tijdens het uitharden.

Overigens, acrylaatkit aanbrengen hoef je niet in een perfect strakke lijn te doen (in tegenstelling tot siliconenkit). Het is wel zo makkelijk om een lijn te trekken, maar je kunt de kit evt. nog wat verplaatsen of bijwerken.

Stap 5: Hoe moet je acrylaatkit afwerken na het aanbrengen?

  • Duw na het aanbrengen de acrylaatkit verder de voeg of naad in met je vochtige (!) vinger, een plamuurmes of spatel. Hiermee verwijder je direct het grootste gedeelte overtollige kit.
    Het beste doe je dit +/- iedere 0,5 meter even zodat je niet te veel kit in één keer hoeft weg te halen.
  • Soms is het voldoende om de kit glad af te strijken. Wil je echt alleen het naadje vullen? Wrijf met een spons overtollige kit weg (zoals in de video).
  • Strijk hierna nogmaals lichtjes met wat vocht de rand glad af.
  • Om te voorkomen dat achtergebleven vocht naderhand vlekken achterlaat gebruik je tenslotte een droge en schone doek om aangrenzende delen droog te wrijven.

    💡 Wist je dat …
  • Afwerken, ook wel afstrijken genoemd, van acrylaatkit doe je prima met water, omdat deze kit zelf uithardt door vocht (water) te verliezen. Dit noemen we ook wel een waterbasis, je kent de term ongetwijfeld van ‘(kinder)verf op waterbasis’.
  • Maak je serieuze kitmeters? Acrylaatkit afstrijken met de vinger is makkelijk en snel, maar niet heel prettig voor je nagels. Kitspatels met verschillende profielen komen dan goed van pas.

Klaar met kitten? Gemorste kit verwijder je simpel met een natte doek. Ook jouw handen maak je relatief makkelijk schoon met water en zeep.

Verder lezen?