Siliconenkit aanbrengen kun je zelf: ontdek hoe het precies werkt 🛀🏻
Wil jij nu ook eens weten hoe het werkt en hoe het voelt om siliconenkit aan te brengen? Het is een vrij eenvoudig klusje, áls je het eenmaal in de vingers hebt natuurlijk. Misschien wil je siliconenkit aanbrengen rondom je douche, wastafel, wc pot, keukenblad of ergens buiten. Onze elastische siliconenkit of sanitairkit is geschikt voor alle vochtig blijvende omgevingen. Siliconenkit aanbrengen doe je volgens een aantal stappen. Sta je ook te popelen om je siliconenkit te spuiten? Je leert hier precies hoe je het doet. 🔫
Inhoud artikel:
- Siliconenkit op siliconenkit aanbrengen: goed idee?
- Siliconenkit aanbrengen: hoe werkt het?
- Welke benodigdheden? (boodschappenlijstje)
- Hoe voorbereiden en schoonmaken?
- Op welke manier ga je de siliconenkit aanbrengen?
- Hoe siliconenkit afstrijken na het aanbrengen?
- Oeps, siliconenkit gemorst
- Wat is de droogtijd van siliconenkit?
- Lees verder met Tackmasters
Siliconenkit op siliconenkit aanbrengen: goed idee?
Wil je siliconenkit op siliconenkit aanbrengen, of misschien zelfs op een acrylaatkit of polymeerkit? We hopen van niet, want dit is een slecht plan. Aan het aanbrengen van een nieuwe kitlaag op een oude kitlaag zitten vele nadelen, zoals iedere professionele kitter zal beamen. Zo zal je nieuwe laag siliconenkit bijvoorbeeld minder goed hechten en vullen. Dit vergroot de kans op loslaten van (delen van) de kit.
❌ Als je om de haverklap je kitrand wilt vernieuwen: Siliconenkit op siliconenkit of een andere kitsoort aanbrengen.
✔️ Voor een fris en duurzaam eindresultaat: Kitrand van siliconenkit verwijderen voordat je aan de slag gaat met nieuwe siliconenkit.
👁️🗨️ Blogtip: Wat gebeurt er als je siliconenkit gaat overschilderen?
Siliconenkit aanbrengen: hoe werkt het?
Ben je er klaar voor om zelf aan de slag te gaan? Wij zijn er om je stap voor stap te begeleiden. Straks kun je ‘siliconenkit aanbrengen’ toevoegen aan je lijst met skills. 😉 In de volgende mini-inhoud vind je de onderdelen die we gaan behandelen. Ook voorzien we je her en der van een interessante tip. Zet ‘m op.
- Welke benodigdheden? (boodschappenlijstje)
- Hoe voorbereiden en schoonmaken?
- Op welke manier ga je de siliconenkit aanbrengen?
- Hoe siliconenkit afstrijken na het aanbrengen?
- Oeps, siliconenkit gemorst
📏 Hoeveel siliconenkit kun je aanbrengen per koker of kitworst? Het is natuurlijk afhankelijk van de dikte waarin je de kit aanbrengt, maar als richtlijn geldt dat je 7 à 8 meter afkit met één kitkoker en 15 à 17 meter met één kitworst.
Welke benodigdheden? (boodschappenlijstje)
Wat heb je allemaal nodig wanneer je siliconenkit gaat aanbrengen? We hebben een lijstje voor je gemaakt, wel zo makkelijk. Ook geven we hier en daar wat extra toelichting zodat je precies weet wat je waarvoor gebruikt.
- Siliconenkit €4,25 ex per kitkoker
- Multi cleaner: voor ontvetten en schoonmaken van het oppervlak
- Poetsmateriaal: je oppervlak drogen, gemorst kit wegvegen
- Kitpistool: perfect voor het verwerken van soepele siliconenkit
- Kitkoker opener maatsnijder: opensnijden van je kitkoker én op maat snijden van je tuitjes
- Kitspatels: verschillende profielen voor het afstrijken van je kitrand
- Finisher: vloeistof op zeepbasis om de siliconenkit strak en glad af te strijken
- Afplaktape (optioneel)
- Scherp mes (in plaats van kitkoker opener/maatsnijder)
Bij het opnieuw aanbrengen van siliconenkit kun je de oude siliconenkit met een uitgeschoven afbreekmes grotendeels verwijderen. - Seal & bond remover: (niet uitgeharde) kitresten eenvoudig verwijderen
Hoe voorbereiden en schoonmaken?
Staat je kituitrusting klaar dan is het tijd om het oppervlak dat je gaat bestrijden goed schoon te maken. Met de multi cleaner (een zogenaamde ‘allesreiniger’) ontvet en reinig je gemakkelijk je kitvoegen en het oppervlak eromheen. Nu alleen nog even afdrogen met een schone doek en je ondergrond is voorbereid.
- Open je kitkoker met de opener-maatsnijder of een scherp mes.
- Plaats de kitkoker op je kitpistool.
- Snij je tuitje in het gewenste formaat, oftewel in de dikte waarin je de siliconenkit gaat aanbrengen in je voeg. Hiervoor neem je de dikte van de voeg en telt hier 1 of 2 mm bij op.
- Spuit een randje siliconenkit voor op een veilig plek. Zo kun je checken of je de juiste dikte te pakken hebt en of het kitpistool soepel spuit.
💡 Oefentip: Is het de eerste keer dat je siliconenkit gaat aanbrengen? Misschien twijfel je of het direct goed gaat. Je kunt voordat je aan het echte werk begint natuurlijk alvast wat oefenen. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een kartonnen doos of twee stukken (oud) hout in een hoek van 90 graden op elkaar.
Op welke manier ga je de siliconenkit aanbrengen?
Tijd voor het ‘echte werk’: het aanbrengen van je siliconenkit. Het is de bedoeling dat je jouw siliconenkit in een vloeiende beweging in de voegen spuit. Ga je te snel, kan het zijn dat je de voeg onvoldoende vult. Ga je te langzaam, kun je per ongeluk te veel siliconenkit aanbrengen. Als het goed is merk je zelf prima het perfecte tempo op. Daarnaast helpen de volgende twee tips je bij het afleveren van een puik siliconenkitwerk:
- Houd je kitpistool in een hoek van 45 graden gericht, dit is doorgaans namelijk perfect voor een goede werkhouding. Vul je voegen in een hoek van 90 graden dan is dit dus precies in het midden.
- Het aanbrengen van siliconenkit doe je in een voeg van maximaal 35 mm breed.
💡 Afplaktip: Als je nog niet zo’n ervaren kitter bent, kun je ervoor kiezen om afplaktape te gebruiken. Deze plak je over beide hele zijdes langs de rand die je gaat kitten. Je houdt op deze manier precies de naad over waar je kit terecht komt. Heb je tape gebruikt, verwijder deze dan direct na het aanbrengen van je siliconenkit.
Hoe siliconenkit afstrijken na het aanbrengen?
Zit je siliconenkit op z’n plek, dan wil je de kitrand natuurlijk strak afstrijken. Het beste gebruik je hiervoor een vloeistof op (neutrale) zeepbasis, zoals onze finisher spray. Vervolgens ga je op deze manier te werk:
- Bevochtig het voegoppervlak en aangrenzende delen met finisher. Dit kun je rechtstreeks doen met de spray, maar een kwast of spons gebruiken werkt ook prima.
- Strijk de rand af in een vloeiende beweging. Dit doe je met een spatel of jouw vingertop.
- Heb je de siliconenkit mooi afgestreken, bevochtig dan nogmaals lichtjes de rand met finisher.
Siliconenkit aanbrengen in je voegen: voorkom dat je met je vinger je kitrand ‘hol’ duwt. Op die manier kan er namelijk vocht op de rand blijven liggen. We willen onze voegen in een rechte lijn kitten (dat ziet er zo uit: 📐).
Heb je alle stappen succesvol doorlopen? Dan weet jij voortaan precies hoe je siliconenkit moet aanbrengen. Wees voorzichtig wie je vertelt over je nieuwverworven skills als je niet ieder weekend zin hebt om andermans bad of douche af te kitten … 🚿
Oeps, siliconenkit gemorst
Tja, ook bij ons vliegt de kit met enige regelmaat om te oren. Gelukkig hebben we hiervoor een speciale kitverwijderaar: seal & bond remover. Deze spray op basis van alifatische en aromatische koolwaterstoffen (mag je weer vergeten), is geschikt voor het verwijderen van allerlei plakkerigheid zoals lijm en kit. Hoe het precies werkt lees je in onze blog: siliconenkit verwijderen.
Wat is de droogtijd van siliconenkit?
Siliconenkit zit erop (of erin), check. Nu wil je vast weten wanneer de kit droog is, oftewel volledig uitgehard. De eerste huidvorming van je kit treedt al op na 7 tot 8 minuten, bij een omgevingstemperatuur van 23 °C en luchtvochtigheid van 50%. Zeer snel na het aanbrengen van je siliconenkit dus. De volledige doorharding heeft nog wel wat uurtjes nodig. Het is belangrijk dat je deze tijd ervoor neemt, omdat je de kans verkleint op beschadiging van je kitrand en de kans juist vergroot op optimale hechting en uitharding van je nieuw aangebrachte siliconenkit.
⌚ Bij het aanbrengen van siliconenkit rondom je douche, bad, wc, keukenblad of andere locaties die veel ‘vocht vangen’, wacht je minimaal 24 uur. Na deze etmaal kun je veilig de voegen gevuld met siliconenkit weer belasten.
Lees meer van Tackmasters 👁️🗨️
- Blog: Siliconenkit of acrylaatkit: zo maak je de juiste keuze
- Blog: Sanitairkit: dit moet je weten over het afkitten van sanitair
- Blog: Wc kitten: waarom je een wc (niet) moet kitten
- Blog: Alles over watervaste lijm
Wil je rechtstreeks contact opnemen, zodat we jouw vragen kunnen beantwoorden? Iedere werkdag zijn wij telefonisch van 08:00 tot 17:00 uur bereikbaar. Ook berichtjes beantwoorden we meestal dezelfde dag. 📲