rubber kitten

Rubberlijm: wat is het, hoe werkt het en waarvoor wordt het gebruikt?

Als je op zoek bent naar een krachtige lijm die speciaal is ontworpen voor het plakken van rubber, dan is rubberlijm de oplossing voor jou. Rubberlijm is een speciaal type lijm dat is ontworpen om sterke, duurzame verbindingen te creëren tussen verschillende soorten rubberen materialen. Wij vertellen jou graag alles wat je moet weten over deze lijm, hoe het werkt, waarvoor het wordt gebruikt, en nog veel meer. Lees snel verder of bestel je lijm voor rubber direct online bij Tackmasters. 

Wat is rubberlijm?

Rubberlijm is een lijm die speciaal is ontworpen om rubberen materialen te verbinden. Het wordt gemaakt van synthetische of natuurlijke polymeren die kunnen worden gebruikt om een breed scala aan rubberen materialen te lijmen, waaronder neopreen, EPDM, butyl, nitril, en meer. Lijm voor rubber is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder vloeibare en spuitbare vormen, afhankelijk van de toepassing waarvoor het wordt gebruikt.

Hoe werkt lijm voor rubber ?

Rubberlijm werkt door middel van een chemische reactie die optreedt wanneer de lijm in contact komt met het rubberen oppervlak. Wanneer de lijm wordt aangebracht op het oppervlak van het rubber, worden de polymeren in de lijm geactiveerd en beginnen ze zich te hechten aan de polymeren in het rubber. Deze binding tussen de lijm en het rubber zorgt voor een sterke, duurzame verbinding die bestand is tegen scheuren, loslaten en andere vormen van schade.

Waarvoor wordt rubberlijm gebruikt?

Lijm voor rubber wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder:

Automotive industrie

In de automotive industrie wordt rubberlijm gebruikt voor het lijmen van rubberen onderdelen, zoals slangen, dichtingen en afdichtingen. Rubberlijm zorgt voor een sterke en duurzame verbinding die bestand is tegen de hitte, trillingen en slijtage die vaak voorkomen in de automotive industrie.

Schoenenindustrie

Rubberlijm wordt ook veel gebruikt in de schoenenindustrie voor het verlijmen van zolen en hakken. Lijm voor rubber zorgt voor een sterke en flexibele verbinding die bestand is tegen scheuren en slijtage, en die ook waterdicht is.

Bouwsector

In de bouwsector wordt rubberlijm gebruikt voor het lijmen van rubberen membranen en isolatiematerialen. Lijm voor rubber is bestand tegen de elementen en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. 

Huishoudelijke reparaties

Lijm voor rubber kan ook worden gebruikt voor huishoudelijke reparaties, zoals het repareren van scheuren in rubberen materialen. Denk aan opblaasbaar speelgoed, zwembaden en tuinslangen.

Hoe vind je de beste rubberlijm?

De beste rubberlijm vind je bij Tackmasters! Wij zetten onze 2 toppers op een rij:

Superglue is een supersnelle en superkrachtige lijm die universeel inzetbaar is. De lijm hardt razendsnel uit dankzij een chemische reactie met de lucht. Hierdoor kun je allerlei materialen snel verlijmen, zoals kunststoffen, metaal, rubber, hout, leer, PVC en meer. Ideaal voor bijvoorbeeld voertuiginterieurs, deksels, gereedschap handvatten en computerchips. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Power Tack is de sterkste PU-constructielijm voor oersterke, waterbestendige verbindingen, zelfs op vochtige oppervlakken. Met een treksterkte van 11 kg per cm² is het geschikt voor diverse bouwmaterialen zoals hout, metaal, steen, beton, kunststof, rubber en meer. Succes gegarandeerd! 

Tips voor het gebruik van rubberlijm

Als je rubberlijm gebruikt, hebben wij enkele tips om de beste resultaten te krijgen. Het oppervlak van het rubber moet goed schoon en droog zijn voordat je de lijm aanbrengt. Gebruik een reinigingsmiddel en een doek om vuil en vet van het oppervlak te verwijderen. Breng de lijm vervolgens gelijkmatig aan op het oppervlak van het rubber en laat het een paar minuten drogen voordat je de twee oppervlakken aan elkaar hecht.

Gebruik de aanbevolen hoeveelheid lijm om te voorkomen dat er te veel of te weinig lijm wordt gebruikt. Te veel lijm kan ervoor zorgen dat de verbinding te stijf wordt, terwijl te weinig lijm ervoor kan zorgen dat de verbinding niet sterk genoeg is. Laat de lijm ten slotte voldoende drogen. De wachttijd kan variëren afhankelijk van het type lijm dat je gebruikt en de omgevingsomstandigheden.

Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van rubberlijm

Bij het gebruik van lijm voor rubber is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen om jezelf en anderen te beschermen. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen om te volgen:

  • Draag handschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen de lijm en mogelijke spatten.
  • Zorg voor voldoende ventilatie om dampen te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.
  • Houd de lijm buiten bereik van kinderen en huisdieren.
  • Gebruik de lijm alleen volgens de instructies op de verpakking.

Bestel rubberlijm voordelig online bij Tackmasters

Bij Tackmasters heb je alles wat je nodig hebt binnen handbereik! Of je nu op zoek bent naar lijm voor rubber of andere benodigdheden, bij Tackmasters kun je het direct bestellen. Met ons ruime assortiment ben jij altijd voorbereid. Bovendien bieden wij de laagste prijzen van Nederland en België en zorgen wij voor een snelle levering. Onze specialisten staan altijd klaar voor persoonlijk advies, dus neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.