Praktische tips voor het plakken van rubber op ongebruikelijke oppervlakken

Het plakken van rubber kan al een uitdaging op zich zijn, maar het plakken van rubber op minder voorkomende ondergronden zoals glas hout of andere materialen al helemaal. Toch is het met de juiste kennis en technieken mogelijk om ook deze klus op een duurzame manier uit te voeren. Onze praktische tips zullen je helpen om een sterke en duurzame hechting te bereiken. In dit artikel delen we enkele handige tips om je te begeleiden bij het plakken van rubber op (ongebruikelijke) oppervlakken.

De voorbereiding

Cleaner - schoonmaakmiddel voor lijm, kit, verf etc.
Ontvet en reinig zonder de ondergrond te beschadigen

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt ook voor het voorbereiden van het oppervlak als het gaat om rubber plakken. Zorg er daarom voor dat zowel het rubber als het oppervlak waar je op wilt gaan plakken goed schoon zijn. Dit betekent dat ze vrij moeten zijn van stof, vuil en vet. Gebruik hiervoor een harde borstel, mits de ondergrond hier niet mee beschadigd raakt, of gebruik onze cleaner. Deze cleaner reinigt en ontvet zeer grondig zonder de ondergrond te beschadigen en verbetert de hechting van lijm en kit. Gebruik hierbij wel altijd handschoenen om huidirritatie te voorkomen. Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Gebruik dan onze kant en klare Handy Wipes schoonmaakdoekjes. Deze zijn in tegenstelling tot onze cleaner zacht voor de huid en dus kun je ze ook gebruiken om naderhand lijmresten van je handen of ondergrond te verwijderen.

Rubber plakken met de juiste lijm

Niet alle soorten lijm zijn geschikt voor het plakken van rubber op ongebruikelijke oppervlakken. Het is hierbij belangrijk om een lijm te kiezen die zowel geschikt is voor rubber als voor de ondergrond waar je mee wilt gaan werken. Onze Strong Bond High Tack is een echte alleskunner die vanwege zijn eigenschappen ook heel geschikt is voor het lijmen van rubber. We zetten ze voor je op een rijtje: 

Steenlijm kit
Strong Bond High Tack kit
Onze alleskunner!
  • Blijvend elastisch waardoor hij beweging en trillingen op kan vangen
  • Soepel te verspuiten koker of worst door gebruik te maken van een kitpistool of kitpistool voor worsten
  • Temperatuurbestendig: -40 ⁰C tot +90 ⁰C
  • Enorme eindsterkte voor een duurzame hechting
  • Vrij van weekmakers, siliconen en oplosmiddelen
  • Verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit en grijs
  • Snelle uitharding en overschilderbaar

Al deze eigenschappen maken de Strong Bond High Tack geschikt voor veel verschillende ondergronden zoals hout, kunststof, glas, steen en staal voor het plakken van rubber.

Gebruik een primer

Met onze Strong Bond High Tack kit is het gebruik van een primer niet noodzakelijk maar wil je niets aan het toeval over laten, dan draagt een primer bij aan een duurzame hechting bij het plakken van rubber. Breng hem aan met een kwast of roller voordat je begint met lijmen. Hiermee stop je de zuigende werking van de ondergrond en verbeter je de hechting. Daarnaast is hij UV-, weer-, water-, vocht- en verouderingsbestendig. Laat de primer goed drogen voordat je verder gaat met je klus. Lees voor de droogtijd altijd de gebruiksaanwijzing goed door en zorg ervoor dat de ruimte waarin je werkt goed geventileerd is. Dit bevordert het drogingsproces. Daarnaast is de droogtijd ook afhankelijk van de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte waarin je aan het werk bent.

Klaar? Plakken maar!

Je hebt de nodige voorbereidingen getroffen en het is tijd om het rubber te gaan plakken op de ondergrond. Zorg er hierbij voor dat je de lijm gelijkmatig aanbrengt over het oppervlak. Gebruik hiervoor een kitpistool en voorkom lijmdotten. Na het aanbrengen van de lijm, druk je het rubber stevig op het oppervlak. Indien nodig kun je gebruikmaken van klemmen, gewichten of tape om het rubber op zijn plaatst te houden terwijl de lijm uithardt. Check voor de exacte droogtijd altijd de gebruiksaanwijzing van de lijm. Zorg ervoor dat je de lijm voldoende tijd geeft om uit te harden voordat je het object gaat gebruiken en kijk uit met agressieve reinigingsmiddelen.

Bestel je lijm online

Rubber plakken? Bestel je lijm gemakkelijk online bij Tackmasters. Naast onze Strong Bond High Tack kit vind je bij ons ook een breed assortiment aan lijmen en kitten, contactlijmen, technische sprays, verwerkingsmateriaal, PU schuimen en bevestigingsmiddelen. Is een product op voorraad en bestel je voor 16:00 uur? Dan heb je hem de volgende dag al in huis. Daarnaast profiteer je bij Tackmasters ook van de laagste prijsgarantie van Nederland en België. 

Heb je vragen over het plakken van rubber of heb je een andere vraag? Neem vrijblijvend contact op. Onze experts staan voor je klaar.