Plakplinten laten los, verrek. Met deze lijm wordt opnieuw plakken een makkie ⤵
Verrek, de plakplinten laten los van je (laminaat) vloer. In het begin schuif je ze misschien nog met je voet terug op hun plaats. Even tegenaan duwen, baat het niet dan schaadt het niet. Maar het is ondertussen duidelijk dat de plakplinten los laten en je ze niet meer terug kunt plakken middels hun zelfklevende zijde. Balen, maar wees gerust. Wij hebben de perfecte (en voordelige!) oplossing voor loslatende plakplinten. Hier ga je veel aan hebben dus lees snel door.
Deze onderwerpen gaan we bespreken:
- Wat zijn de voor- en nadelen van plakplinten?
- Grootste voordelen van plakplinten ✅
- Grootste nadelen van plakplinten ❌
- Plakplinten laten los: wat zijn de oorzaken?
- Nooit meer last van plakplinten die loslaten?
- Met welke lijm kan je loslatende plakplinten opnieuw vastzetten?
- Help, je plakplinten laten los! Stappenplan 👷🏼♀️
- Hoe gebruik je secondelijm voor loslatende plakplinten?
- Verder lezen?
Wat zijn de voor- en nadelen van plakplinten?
‘Plakplinten’ klinkt reuzemakkelijk. Een plint die je zó kunt bevestigen zonder dat je daarvoor lijm of kit nodig hebt. Een fluitje van een cent. Toch (en daar weet jij natuurlijk alles van) zitten er weldegelijk ook nadelen aan het gebruiken van plakplinten. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen even voor je op een rijtje gezet.
Grootste voordelen van plakplinten ✅
- In eerste instantie (als ze nog niet los laten) kan je plakplinten eenvoudig bevestigen.
- Plakplinten zijn altijd goedkoper dan hun ‘hoge soortgenoot’ van dezelfde kwaliteit of zaak.
- Bij een correcte afwerking van alle randen en hoeken in je wanden dragen plakplinten bij aan een fraaie uitstraling.
- Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en stijlen. Je vindt altijd wel de beste match voor jouw vloer.
- Met een plakplint kun je (dunne) kabels wegwerken die in de naad tussen je vloer en de muur vallen.
Grootste nadelen van plakplinten ❌
- Ken jij iemand waarvan de plakplinten al 5 à 10 jaar niet loslaten? Precies, dat. Een zelfklevende zijde is véél minder sterk dan montagelijm of -kit.
- Iedereen weet dat plakplinten relatief goedkoop zijn. Niks mis mee, maar om die reden worden ze soms gezien als ‘minder chique’.
- Minder bescherming tegen stoten (met apparaten, speelgoed etc.) tegen de muur dan bij hoge plinten.
Plakplinten laten los: wat zijn de oorzaken?
Je bent uiteraard op zoek naar de oplossing voor je loslatende (plak)plinten. Het is daarnaast ook een goed idee om kennis te nemen van de oorzaken. Hoe komt het nu dat je plakplinten over het algemeen zo snel los laten?
- Kwaliteit van de lijm die voor de zelfklevende zijde wordt gebruikt. Dit is de meest simpele oorzaak. Is de zelfklevende rand op je plakplinten te zwak, zullen ze na het aanbrengen best plakken, maar ook weer vroegtijdig los laten.
- Bezwijken onder druk van de werking van je vloer. Is jouw vloer van hout of bewerkt hout zoals laminaat, parket of PVC? Dit materiaal ‘werkt’. Oftewel, het kan krimpen en uitzetten naargelang de temperatuur sterk verandert. De druk van deze werking kan ervoor zorgen dat je plakplintjes los schieten.
- Vocht dat zich ophoopt onder de plakplint. Het is vrij ongebruikelijk om de rand tussen plakplintjes en de vloer waterdicht af te kitten. Komt je vloer veelvuldig met vocht in aanraking (dweilen, soppen, drankjes morsen, te vochtig binnenklimaat etc.), dan zal de plakrand ook z’n kracht verliezen.
Nooit meer last van plakplinten die los laten?
Als je gebruik maakt van plakplinten dan kun je er bijna niet omheen dat ze op den duur los gaan laten. Het is handig dat jij weet wat je hieraan kan doen en hoe je dit eventueel in de toekomst kan voorkomen of oplossen. Laten je plakplinten los, dan dien je jezelf het volgende af te vragen:
- Zijn de loslatende plakplinten beschadigt en is het eigenlijk geen gezicht meer?
👉🏽 Hoogste tijd om je plakplinten te vervangen (voor hoge plinten?) of een andere randafwerking van je vloer toe te passen. - Zijn de plakplinten nog prima intact maar laten ze alleen (jawel) los?
👉🏽 Je hoeft ze alleen even stevig vast te zetten. Quick fix als je weet hoe het moet – en dat leggen wij je graag uit.
Met welke lijm kan je loslatende plakplinten opnieuw vastzetten?
Gelukkig hebben wij de perfecte lijm en kit voor dit klusje. Maar, ga jij alleen delen van (onder) je plakplint opnieuw terug plakken of de hele plint goed vastlijmen?
Het lijmen van delen doe je door de plakplinten voorzichtig op de tillen waarna je er eenvoudig secondelijm onder aanbrengt. We vertellen je er zo meer over. Secondelijm van Tackmasters bestel je overigens voor €3,57 (incl. btw) per handig potje van 20 gram.
Je hele plakplint voor eens en voor altijd goed vastzetten? Althans, tot-ie absoluut aan vervanging toe is. Dat doe je met deze transparante polymeerkit. Hoe het werkt, dat lees je hieronder in het stappenplan. 👇🏻
Help, je plakplinten laten los! Stappenplan 👷🏼♀️
- Je plakplinten laten los, maar zitten waarschijnlijk nog gedeeltelijk vast. Haal de vaste delen voorzichtig los door er een (plamuur)mes of sleuf schroevendraaier onder te bewegen.
- Verwijder plakkerige resten met bijv. Multi cleaner en laat ‘m drogen. Op die manier is je ondergrond ook meteen ontvet.
- Open de kitkoker transparante kit net boven het schroefdraad en klik ‘m op het kitpistool.
- Let op: plakplinten zijn smal, dus je wilt een relatief dunne lijmril (of kitril) aanbrengen. Het bijgeleverde tuitje heeft standaard al een kleine opening. Je kunt ‘m evt. in ieniemienie stapjes bijsnijden tot de gewenste opening.
- Breng nu een strook lijmkit aan in het midden, over de hele lengte van je plakplinten. Vervolgens plaats je ze terug op de randen van je vloer.* Reken erop dat de lijm ruim binnen 24 uur volledig is uitgehard. 🕰️
*De sterke polymeerkit is dan wel transparant, je kunt uiteraard ook snel met een (nat) doekje eventuele overtollige lijmkit wegvegen.
Dat was ‘m. Hopelijk kun jij hiermee verder en zitten je loslatende plakplinten in no-time weer goed vast. 😉
Hoe gebruik je secondelijm voor loslatende plakplinten?
Zoals je misschien weet, hardt secondelijm mega snel uit. Ondanks dat z’n eindsterkte eigenlijk pas na meerdere uren bereikt wordt, droogt-ie al direct na aanbrengen in rap tempo op. Om deze reden is het belangrijk dat je de plakplint à la seconde na het lijmen terug bevestigt op je vloer. Secondelijm kun je dus heel goed plaatselijk aanbrengen op de loslatende delen van je plakplint. Op deze manier gaat 1) het lijmen-plakken erg snel en 2) het geheel aan plakplinten krijgt meer stabiliteit. Hier volgen nog enkele tips.
- Secondelijm is erg vloeibaar. Draai na het lijmen snel je plakplint om en breng ‘m bij plaatselijk toepassen aan op de vloer.
- Net als met een polymeerkit vergroot je de hechting door je ondergrond te reinigen en ontvetten. Bij plaatselijk aanbrengen kun je er misschien tussen komen met een doek.
- Zorg ervoor dat de gelijmde plakplint minimaal enkele minuten tegen de vloer geduwd of geklemd wordt. Je kunt er bijv. iets zwaars op neerzetten of je voet gebruiken.
- Secondelijm plakt zo lekker aan je handen. Vind je dat helemaal niet lekker? Gebruik dan fijne werkhandschoenen.
Hebben we jouw vragen beantwoordt? Hope so. Anders neem je eenvoudig contact op met onze toppers door even te bellen of berichten. 📲 Vragen en opmerkingen zijn altijd welkom, want we zien je graag terug op tackmasters.nl.
Verder lezen?
- Laminaat afkitten: welk gedeelte en hoe werkt het?
- PVC vloeren afkitten: randafwerking met kit ipv plinten
- Hoe moet je plinten verwijderen? (hoge plinten)
- Muren en plafonds afkitten doe je zo