PVC vloer afkitten

Alles wat je moet weten over PVC vloer afkitten

Ligt er bij jou (binnenkort) een nieuwe PVC vloer en weet je niet zeker of je ‘m moet afkitten en welke kit je dan kunt gebruiken? Tackmasters geeft raad! Hoewel je een PVC vloer doorgaans vrij strak tegen de muur kunt leggen, heeft hij sowieso rondom nog naden die je ‘moet’ afwerken. Gelukkig lees je hier alles over de randafwerking van PVC vloeren, zoals welke kit je het beste als ‘PVC kit’ gebruikt en hoe je je vloer ermee kunt afwerken. We rekenen erop dat je straks zelf aan de slag gaat. 😉 🏡

Wat lees je allemaal in dit artikel?

Wat is een PVC vloer?

Laten we daar eerst eens kort samen induiken. PVC staat voor polyvinylchloride en is een kunststof. Het wordt verkregen na polymerisatie van vinylchloride (tja, wikipedia legt het beter uit dan wij). Dit interessante kunststof kent vele toepassingen, zoals verwerking in buizen, behang, veiligheidspakken, kunststofkozijnen en jawel, onze geliefde PVC vloeren. PVC kun je dusdanig bewerken dat het qua esthetiek hout of beton kan vervangen.

Je bent doorgaans wat meer kwijt voor een PVC vloer dan bijvoorbeeld een vinyl vloer, maar daar staan ook wel flink wat voordelen tegenover. Dat je de naden van een PVC vloer zeer goed waterdicht kunt afkitten, vinden wij in ieder geval al een groot pluspunt.

💡 Is een PVC vloer hetzelfde als een vinyl vloer? Nee, er zijn weldegelijk kleine maar belangrijke verschillen. In deze blog wordt het verschil tussen PVC en vinyl duidelijk uitgelegd. Wil je overigens een vinyl vloer kitten, dan werkt dit op dezelfde wijze als de randafwerking van een PVC vloer.

PVC vloer afkitten: dé trend van dit moment

PVC vloeren zijn in de afgelopen jaren erg populair geworden. Dit komt doordat een PVC vloer erg duurzaam is en heel onderhoudsvriendelijk. Weet je dat daarnaast PVC vloeren daarnaast ook geluid dempen en warmte goed doorlaten? Dit maakt ze erg geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Als nadelen van click PVC ten opzichte van plak PVC wordt wel gezegd dat click PVC minder makkelijk warmte doorlaat.

In de laatste jaren is de kwaliteit van PVC vloeren sterk verbeterd, zo is de uitstraling veel natuurlijker geworden. Een goede PVC vloer is tegenwoordig nauwelijks van een echte houten vloer te onderscheiden. Ook heb je eindeloos veel mogelijkheden qua looks: visgraat, brede planken, sierranden, alles is verkrijgbaar in PVC.

💡 Wat is het verschil tussen ‘kieren’ of ‘naden’ in je PVC vloer afkitten? Van kieren afdichten (meer: extra isoleren) spreken we enkel bij twee bewegende bouwdelen, zoals je ramen en deuren. In het beste geval zit er geen beweging tussen jouw PVC vloer en muur, op deze locatie spreken we dus van naden (of randen, zo je wil). 😉

PVC vloer afkitten
Een PVC vloer of houten vloer: je ziet nauwelijks het verschil.

Randafwerking van PVC vloeren: plinten of kitten?

Dit kan meestal allebei. Je kunt kiezen voor een verlijmde PVC vloer of klik PVC. Voor deze laatste wordt doorgaans een plint, profiel of rozet gebruikt, je kunt ‘m echter net als een verlijmde PVC vloer prima afkitten. Een reden om je vloer af te kitten in plaats van plinten gebruiken is bijvoorbeeld dat het een subtiele, stijlvolle en waterdichte afwerking geeft.

Over het algemeen wordt een verlijmde PVC vloer zó gelegd, dat-ie vrij dicht op je muren aansluit. Wel blijven en natuurlijk altijd naden en over langs je PVC vloer die je moet opvullen. Naden tot 5 mm kun je eenvoudig opvullen. Is de voeg dieper, gebruik je het beste rugvulling die je aanbrengt in de rand tussen je PVC vloer en muur, waarna je gaat kitten.

🤓 Komt jouw klik PVC vloer omhoog of wil je dit alvast voorkomen? Misschien heb jij iets aan deze vloertips van Floer (bekend van RTL4). Als we even samenvatten waarom je PVC vloer omhoog komt, dan kan dat aan het volgende (of een combi) liggen:

 1. Je PVC vloer is te snel gelegd. Hier gaat het eigenlijk om de werking (krimpen/uitzetten) van de vloer naargelang een groot verschil in temperatuur en luchtvochtigheid.
 2. Er is geen rekening gehouden met zaagverlies.
 3. Ruige ondergrond, oftewel de ondergrond is onvoldoende geëgaliseerd.
 4. Je vloer is te strak tegen de muur gelegd, waardoor hij te weinig ‘bewegingsvrijheid’ heeft.
 5. De leginstructies zijn niet gelezen. Een ‘beetje flauw’ maar eigenlijk gewoon een heel goed punt omdat de beste legmethode per vloer (en soort) flink kan verschillen.

Welke kit gebruik je voor het afkitten van je PVC vloer?

Welke vloer je ook gaat afkitten, zolang de kit op hoogte van het PVC – vloerhoogte – wordt aangebracht gebruik je siliconenkit. Dit is je absolute nummer 1 PVC kit. 🥇 Ga je dweilen of gebeuren er weleens natte ongelukjes, komt er op die manier geen vocht tussen de randen van je vloer. Naast sanitair (zoals je wc, badkamer of wastafel) gebruik je siliconenkit dus ook uitstekend voor je PVC vloer.

PVC vloer afkitten met welke kit: siliconenkit
Met welke kit kun je ‘t beste PVC vloeren afkitten: Tackmasters watervaste siliconenkit 💦

Bij Tackmasters bestel je voor slechts €5,49 p/kitkoker je zuurvrije, schimmel- en watervaste siliconenkit. Bestel je PVC kit direct ‘op kleur’ die het mooist is voor de randafwerking van jouw PVC vloer. Wij hebben de volgende in ons assortiment:

 • Zuiver wit RAL 9010
 • Verkeerswit RAL 9016
 • Crème wit RAL 9001
 • Antraciet RAL 7016
 • Manhattan RAL 7045
 • Transparant
 • Transparant / grijs
 • Zwart
 • Licht grijs

💡 Tip: Bestel je meerdere kitkokers? Het opbergen en vervoeren doe je reuzemakkelijk met onze kitkratjesnieuw in het assortiment. Een leuke bijkomstigheid is dat er naast kitkokers ook preciés biertjes in passen, proost! 🍻

Hoe werkt het afkitten van een PVC vloer?

Je weet al met welke kit je het beste je pvc vloer kunt kitten, nu kun je alle naden en kieren van je vloer netjes afwerken. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet.

Stappenplan PVC vloer afkitten – Mooiste randafwerking 👷🏽‍♂️

 1. Maak je ondergrond stof, vet- en vuilvrij. Dit doe je bijvoorbeeld met onze multi cleaner. Zorg er vervolgens voor dat je pvc vloer (en de naden en kieren) goed droog zijn.
 2. Zijn de naden of kieren rondom je PVC vloer te groot of diep? Plaats eerst rugvulling tussen je vloer en de muur.
 3. Tijd om je kitkoker open te snijden (net boven de schroefnaad) en plaats ‘m op je kitpistool. Vervolgens bevestig je de tuit of spuitmond op de koker.
 4. Het spuitmondje snij je schuin af. Zorg ervoor dat de breedte van de opening gelijk staat aan de dikte van de voegen die je om je PVC vloer gaat opvullen.
 5. Spuit in een hoek van 90° je kit gelijkmatig en in een vloeiende beweging in de naden van je PVC vloer, per recht voeggedeelte (van hoek naar hoek).
 6. Tenslotte ga je de randen gevuld met kit van je PVC vloer afstrijken. Even finisher (op neutrale zeepbasis) aanbrengen op je kitrand en de overtollige kit kun je netjes afstrijken met een kitspatel.
  Zorg ervoor dat je de kit afstrijkt in een rechte hoek, zodat er geen vocht op kan blijven liggen. We willen ‘m in deze vorm: 📐.

⚠️ Let op: Kit afstrijken met een PVC buis lijkt een slim idee, maar zorgt voor een holle kitrand (en dat willen we voorkomen).

De naden van je PVC vloer opvullen gaat je waarschijnlijk lukken met dit stappenplan. Heb je toch nog vragen over de randafwerking van je PVC vloer of onze PVC kit? We helpen je met plezier, zodat jij snel verder kunt met je klus. 🚀

PVC vloer kit en andere benodigdheden voordelig bestellen

Het is je ongetwijfeld opgevallen dat we her en der in ons stappenplan linken naar een product uit ons assortiment. We hopen dat je dit niet al te verwarrend vindt. Graag maken we nog even een overzichtje van alle benodigdheden die je bij Tackmasters kunt vinden voor het afkitten van de naden van je PVC vloer.

PVC kitten in rechte hoek
PVC kitten doe je recht en strak met bijv. onze handige kitspatels.
 • Multi cleaner: reinigen en ontvetten voor het afkitten van je PVC vloer.
 • Poetsdoeken/papier: droogmaken van je ondergrond en handig voor gemorste kit.
 • Siliconenkit: dé kit voor watervaste randafwerking van je PVC vloer.
 • Kitpistool: basic pistool, goed geschikt voor de soepele siliconenkit.
 • Kitkoker opener-maatsnijder: veilig en snel opensnijden van je kitkoker en op maat snijden van tuitjes.
 • Extra tuitjes: stel je voor dat je er maar één hebt en ‘m kwijtraakt, beschadigt of de opening te groot afsnijdt.
 • Kitspatelset: van zacht antiplak kunststof, met verschillende spatelprofielen om na het vullen de PVC naden strak af te strijken.
 • Finisher spray: schoon en netjes afwerken van je randen PVC vloer kit.
 • Seal & bond remover: eenvoudig (niet uitgeharde) kit verwijderen.

⚠️ Afstrijktip: Er wordt weleens gezegd dat kit afstrijken met een PVC buis een goed plan is. Dit raden we af! Een PVC buis heeft een bolling, waardoor je bij het afstrijken een ‘holle kitrand’ krijgt. We willen onze kitranden juist in een rechte hoek, zodat er geen vocht op kan blijven liggen. 💦

Misschien vind je dit ook interessant

Is het afkitten van jouw PVC vloer helemaal gelukt en ziet het er tiptop uit? Wij hopen natuurlijk van wel. We hebben nog een aantal artikelen opgevist die je misschien ook interessant vindt om te lezen. Komt al het lezen je oren uit? Je mag ons natuurlijk ook direct bellen of berichten met je vragen of opmerkingen, want dat is wel zo makkelijk. 📲