EPDM verlijmen? Volg het stappenplan en bestel je materialen online

Wil je EPDM verlijmen? Dan ben je bij Tackmasters aan het juiste adres. Zowel voor een compleet stappenplan als voor het bestellen van al je benodigdheden. We hebben namelijk niet alleen een ruim assortiment, maar geven je ook graag antwoorden op vragen als ‘welke lijm is het beste voor het verlijmen van EPDM?’ en ‘op welke ondergrond kun je EPDM lijmen?’.

EPDM verlijmen kun je prima zelf doen, mits je weet waar je mee bezig bent. Verdiep je daarom van te voren goed in de mogelijkheden. Een belangrijk onderdeel daarvan is de juiste lijm. Laat je daarvoor nu bij Tackmasters goed zitten!

Wat is beter: EPDM verlijmen of bitumen branden?

De materialen EPDM en bitumen zijn beide geschikt als dakbedekking. Om deze twee types van elkaar te onderscheiden, dienen we een verschil te maken tussen de aanschafprijs en relatieve prijs.

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs per m2Gemiddelde levensduur
Bitumen€4525
PVC€5525
EPDM€5050

In eerste instantie lijkt de keuze voor bitumen dus een eenvoudige. Echter, als we naar de levensduur kijken, ligt deze een stuk lager bij bitumen dan bij EPDM. EPDM gaat namelijk bijna twee keer zo lang mee! Wie een kortetermijnoplossing zoekt, doet er goed aan om bitumen aan te schaffen. Wie liever naar de relatieve prijs kijkt, kan beter EPDM verlijmen.

Ook als we de eigenschappen van bitumen en EPDM vergelijken, komt EPDM beter uit de verf. EPDM maakt niet voor niets een snelle opmars en is razendpopulair ons professionele dakdekkers. Voor luchtdicht bouwen is EPDM zelfs bijna onmisbaar!

BitumenEPDM
Goedkoper in aanschafGoedkoper op basis van levensduur
Gaat gemiddeld 25 jaar meeGaat gemiddeld 50 jaar mee
Bevat veel naden, kans op lekkage groterKan op maat besteld worden, dus naadloos
Jaarlijks onderhoudGeen onderhoud 
Kans op scheuren door temperatuursinvloedenBestand tegen alle weersomstandigheden
Geproduceerd met aardolieMilieuvriendelijk en recyclebaar
Niet geschikt voor groendakWortelwerend, dus geschikt voor groendak
Bevestiging d.m.v. brandenBevestiging d.m.v. lijmen

Stap voor stap EPDM verlijmen

beste EPDM kit kopen?

Voordat je aan de slag gaat met EPDM verlijmen, raden we aan om te checken of het mogelijk is op de huidige ondergrond. Zo kun je EPDM prima verlijmen op hout, beton, zink, bitumen, metaal en EPDM. Echter, we raden af om EPDM op bijvoorbeeld isolatiemateriaal, mastiek en PVC aan te brengen door bepaalde eigenschappen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij adviseren je graag.

Goed, tijd om te beginnen! Maak van te voren de werkomgeving schoon en haal materialen weg die je kunnen belemmeren in je klus. Op een droge en vuil- en vetvrije ondergrond hecht EPDM tevens het beste. Verder raden we aan om je EPDM dakbedekking te leggen als de temperatuur boven de 5 ℃ en het droog weer is.

  1. Rol de EPDM dakbedekking netjes uit over het dak. Laat de folie een half uurtje rusten zodat de spanning eruit wordt gehaald. Dit levert het beste resultaat op.
  2. Vouw de EPDM dakbedekking via de meest korte kant tot de helft terug.
  3. Breng voor EPDM verlijmen (in een gelijke hoeveelheid) zowel lijm aan op het dakvlak als op de zojuist terug gevouwen dakbedekking.
  4. Wacht ongeveer 10 minuten tot de lijm handdroog is. Dit houdt in dat er dan geen lijm aan uw hand blijft kleven.
  5. Breng de dakbedekking vervolgens terug op de gelijmde ondergrond door voorwaarts te rollen en wals deze vanuit het midden naar de randen enkele keren na. Zo verwijdert u eventuele luchtbellen.
  6. Herhaal deze stappen ook voor de andere helft van uw EPDM dak.

Wat is de juiste lijm voor EPDM verlijmen?

Dé kit voor EPDM verlijmen is onze EPDM Seal & Bond. De EPDM kit is op basis van polymeer, waardoor de kit flexibel blijft en zorgt voor een goede hechting. Bovendien is deze lijm zeer goed bestendig tegen temperatuurswisselingen – wat natuurlijk heel belangrijk is als het om daken gaat. Dakbedekking kan namelijk in de zomer wel een temperatuur van 70 ℃ bereiken! De EPDM Seal & Bond is specifiek geschikt voor watervaste verlijming van onder andere lateislabben, EPDM rubberfolies en kunststoffen in dak-, gevel- en vijverconstructies, voor het afdichten van randafwerkingen, naadverbindingen en overlappingen.

Profiteer van de laagste prijsgarantie van Nederland en België

Ga je EPDM verlijmen en wil je profiteren van de laagste prijsgarantie in Nederland én België? Dan ben je aan het juiste adres bij Tackmasters. Wij importeren rechtstreeks vanaf de leverancier, waardoor we onze prijzen extra laag kunnen houden. Wij voorzien je dan ook graag van al je benodigdheden en eventueel advies voor het realiseren van je nieuwe dak. Bestel direct EPDM Seal & Bond online. Of het nu gaat om een klein tuinhuisje of om een groot plat dak, onze ervaren specialisten staan voor je klaar met handige tips!