Ga je voor EPDM bodemlijm of contactlijm?

Ga je voor EPDM bodemlijm of contactlijm? Laten we het samen ontdekken!

Een héél goede vraag, die vele dakdekkers bezighoudt. En terecht. Wanneer je met EPDM aan de slag gaat, wil je het ook goed doen. Welke lijm kun je nu het beste gebruiken, EPDM bodemlijm of contactlijm? Haal opgelucht adem, want Tackmasters helpt jou bij het nemen van de beslissing. We behandelen samen zowel de bodemlijm als contactlijm voor EPDM. Eens kijken of we aan de hand daarvan kunnen ontdekken voor welke lijm we gaan. Grote kans dat jij het na het lezen van deze blog precies weet.

EPDM bodemlijm, wat wil je weten?

Stel jij de vragen? Dan geven wij het antwoord!

“Waaruit bestaat polyurethaan EPDM bodemlijm?”

Je verklapt het al. Polyurethaan! We voegen er nog prepolymeer aan toe. Polyurethaan prepolymeer, is een voorloper (precursor). Dit houdt in dat het een stof is waaruit een nieuwe stof verrijst. Het uitgeharde eindproduct heeft een indrukwekkende dichtheid, eindsterkte en temperatuurbestendigheid. Precies de kwaliteiten die je zoekt voor het verduurzamen van je zwartrubberen dakbedekking.

“Hoe verwerk je EPDM bodemlijm?”

Deze één-componentenlijm breng je enkelzijdig aan. Het hoe en wat lees je in deze blog of in onze productomschrijving. Het belangrijkste voor nu is dat je ‘m enkel aanbrengt op de ondergrond én alleen op vlakke / platte bodems van jouw dak. Bij contactlijm wacht je tot er huidvorming optreedt voordat je de EPDM folie terugvouwt. Gebruik je bodemlijm, dan wil je juist direct na verlijmen het folie terugvouwen en het geheel aandrukken.

“Kun je de belangrijkste punten op een rijtje zetten?”

Hoopte al dat je het zou vragen.

EPDM bodemlijm aanbrengen - polyurethaan
 • Enkelzijdige verlijming
 • Volledige doorharding: na 48 uur
 • Alleen geschikt voor EPDM dakbedekking op vlakke/platte daken
 • Makkelijker verwerkbaar op poreuze en ongelijkmatige ondergronden (dan contactlijm)
 • Opentijd / verwerkingstijd: 15 minuten (bij 23 °C en 50% luchtvochtigheid)
 • Extreem temperatuurbestendig: -40 tot +140 °C
 • Zeer hoge dichtheid: 1030 kg / m³
 • Verbruik: 150 tot 250 gram per m²
 • €84,95 per 5 kg

EPDM contactlijm, vraag maar raak

In deze context bedoelen we met EPDM contactlijm onze hechtlijm EPDM roofing contact. Wil jij spuitend het dak over? Dan ga ja uiteraard voor Tackmasters EPDM roofing spray. Voor deze lijm heb je een spuitpistool en slang nodig. Bestel je meteen de complete set? Dan krijg je van ons hét spuitpistool, de lange slang van 5,5 meter, het drukvat van 22,1 liter én je bespaart nog eens €43,90.

Hopelijk vond je het vorige vragenrondje leuk, want je mag nog een keer.

“Waaruit bestaat EPDM roofing contactlijm?”

Deze professionele contactlijm is op basis van SBR rubber. SBR staat voor styreen butadieen rubber. Interessant om te weten is dat dit ’s werelds oudste, synthetische rubbersoort is. Nog altijd geliefd om zijn elastische, mechanische en slijtvaste eigenschappen. Dat zegt wel genoeg, toch? Een rubberachtige basis voor een rubberachtig materiaal. Met de contactlijm verwen je EPDM met een krachtige lijmverbinding, mits je ‘m op de juiste manier gebruikt.

“Hoe verwerk je de rubberachtige lijm?”

Het stappenplan vind je wederom in de productomschrijving. Voor het hot topic van vandaag is het voor jou interessant om te weten dat we de contactlijm altijd dubbelzijdig aanbrengen. Dit is dé voorwaarde om de lijmverbinding correct tot stand te brengen. En dat is precies wat je wil. Je verwerkt roofing contact naast vlakke/platte ook prima op licht en zwaar hellende daken. Daarnaast is een gelijkmatige verdeling én hoeveelheid van de lijm op je ondergrond en EPDM heel belangrijk.

“Kun je de belangrijkste punten op een rijtje zetten?”

Speciaal voor jou.

EPDM contactlijm blik
 • Dubbelzijdige verlijming
 • Op het juiste moment versmelten van EPDM folie en ondergrond komt heel nauw
  Tip: Betast met je hand het lijmbed. Zodra er geen lijmdraden meer loslaten, is het plaktijd.
 • Huidvorming van de lijm al na enkele minuten (afhankelijk van omgevingsfactoren)
 • Geschikt voor EPDM dakbedekking op zowel vlakke als licht en flink hellende daken
 • Opentijd / verwerkingstijd: 120 minuten (bij 23 °C en 50% luchtvochtigheid)
 • Extreem temperatuurbestendig: -40 tot +140 °C
 • Vrij van methyleenchloride/ dichloormethaan (oplosmiddel)
 • Verbruik: 3,5 à 4 m² per liter bij dubbelzijdig gebruik oftewel ongeveer 250 gram per m²
 • €55,95 per 5 kg

Wat wordt het, bodemlijm of contactlijm?

Je raadde het misschien al … je wilt beide EPDM lijmen gebruiken voor hét perfect verlijmde, strakke EPDM dak.

Kies je tussen EPDM bodemlijm of contactlijm voor het “bodempje leggen” dan ga je voor de bodemlijm. Met z’n enkelzijdige verlijming is-ie de snelste. De één-componentlijm zorgt voor een dakvaste lijmverbinding voor het grootste gedeelte van jouw EPDM folie. En, misschien is het je al opgevallen. Qua prijs-verbruik-verhouding ben je met de EPDM bodemlijm by far het voordeligst uit.

Of je voor het verlijmen van kim- en randfixaties, afvoeren en hulpstukken op jouw dak gaat voor EPDM bodemlijm of contactlijm is een uitgemaakte zaak. Je weet ondertussen dat alleen contactlijm hiervoor geschikt is. Kies voor Tackmasters hoogkwalitatieve EPDM roofing contact. Liever spuiten? Kijk dan eens bij onze spuitbussen van 500 en 750 ml die je vindt onder EPDM roofing spray.

Trouwens! Dat niet alleen. Wij weten zeker dat je tot het gaatje of naadje gaat. Oftewel, dat jij de gaten, randen en naden van je rubberfolie afwerkt met de beste EPDM kit. Tackmasters zwarte EPDM seal & bond is er speciaal voor geschapen.

Liever je EPDM dakbedekking verlijmen met verspuitbare contactlijm?

Hé, wij weten natuurlijk niet of jij een professional bent die gróótschalig EPDM dakbedekking verwerkt, je nog veel moet leren of hobbymatig geïnteresseerd bent. Ben je ’n pro? Dán is onze verspuitbare contactlijm waarschijnlijk reuze interessant (en de voordeligste/makkelijkste keuze) voor je. Wij verkopen de spuitlijm veel aan dakdekkersbedrijven die gaan voor de beste kwaliteit. Ga jij daar ook voor? Surf dan snel naar onze roofing spray en check het out. Uhh, check ‘m in. 😉

Vind altijd jouw beste match | Tackmasters

Kortom, ga je jouw EPDM verwennen met hoogwaardige bodemlijm en contactlijm in blik, spuitbus of drukvat? Op tackmasters.nl vind je precies wat je nodig hebt. Onze plakkerige en sociale vrienden zijn er ook voor jóúw plezier en gemak. Heb je vragen over onze producten, wil je persoonlijk advies of de mogelijkheden voor korting en staffelprijzen bespreken bij groot inkopen?