EPDM lijm in drukvat

EPDM bodemlijm aanbrengen? Met deze tips master jij het!

Ga je bodemlijm aanbrengen voor dé perfect strakke EPDM dakbedekking die je zelf legt op een plat/vlak dak? Lastige klus. Of toch niet … wanneer je Tackmasters tips goed in je voorhoofd houdt. We gaan je alles vertellen wat je wilt en móét weten om deze klus te nailen. Voor dit stappenplan lopen we 3 flinke stappen, namelijk 1) voorbereiding, 2) aanbrengen van de EPDM bodemlijm en 3) aandrukken van het EPDM folie. Lees snel verder want de kans is groot dat onze tips jouw werk makkelijker maken.

Wat wil je bereiken met het aanbrengen van EPDM bodemlijm?

Waarschijnlijk heb je dit al heel helder voor ogen. Zie je het voor je hoe jouw zwarte dakbedekking glanst in het (lente)zonnetje? Strak, glad en bovenal bubbelvrij. Als EPDM-expert (of enthousiasteling) heb je de sterkste lijmverbinding voor elkaar geboxt. Onder ideale omstandigheden gaat je EPDM dakbedekking na aanbrengen minstens 50 jaar mee. Het harde werk zal decennia lang z’n vruchten afwerpen. We behandelen in deze blog hoe jij het beste je zelf onze bodemlijm kunt aanbrengen, voor precies dit resultaat van je EPDM dakbedekking.

Stap 1: Bereid je voor …

In jouw voorbereiding zit een klein checklistje. Laten we ‘m even samen doornemen. Als eerste check je de temperatuur van de omgeving én ondergrond waarop je gaat lijmen. Zorg ervoor dat deze tussen de 5°C tot + 40°C ligt.

Tip
: Ga je lijmen onder koude omstandigheden (5 tot 15 °C)? Verwarm het blik op in warm water van zo’n 50 °C tot ongeveer 20 (tot max 30) °C. Dit bevordert de smeerbaarheid en verkleint de kans aanzienlijk op luchtbellen.

Als tweede check je of de ruimte waar je werkt goed wordt geventileerd. Tja, grote kans dat jij buiten werkt en dan is die kans extreem groot. Voor de gevallen dat je toch EPDM bodemlijm gaat aanbrengen in een ruimte, let op goede ventilatie.

Als derde controleer je of de ondergrond waarop je EPDM bodemlijm gaat aanbrengen droog, vuil- en stofvrij is. Waarschijnlijk heb je hier nog wat poets- en boenwerk. Effectief de oppervlakte cleanen? Dát doe je met de multi cleaner.

Tip: Druppels, vocht, condens of welke natte vorm dan ook op je ondergrond heeft tot gevolg dat je EPDM straks vol luchtbellen zit. Neem je de tijd om de ondergrond helemaal droog te maken? Vertrouw ons, dit betaald zich absoluut uit.

Stap 2: EPDM bodemlijm aanbrengen (+ gouden tip)

Ga je EPDM bodemlijm aanbrengen, houdt er dan rekening mee dat de hechtlijm een opentijd van 15 minuten onder een temperatuur van 23°C en luchtvochtigheid van 50% heeft. Wat is de opentijd? Dit is de tijd waarin de lijm nog niet reageert. Binnen deze tijd dient de lijm aangebracht te worden. Als de lijm later wordt aangebracht, komt er geen volledige sterke verbinding tot stand (bron: wikipedia).
Let wel: Warmer weer verkort je verwerkingstijd, terwijl kouder weer ‘m juist verlengt.

Het aanbrengen van de EPDM bodemlijm doe je rustig en gelijkmatig in banen, met bijvoorbeeld een (vacht)roller of kwast. Gelijkmatigheid is nóg belangrijker dan de hoeveelheid, maar we adviseren om tussen de 150 en 250 gram per m² aan te houden voor het beste resultaat. Wil je megaveel tijd besparen? We vertellen je het geheim van de dakdekker.

EPDM bodemlijm aanbrengen op een plat dak: gouden tip

Prik gaten in de bodem van jouw EPDM blik. Gaten van grofweg 6 mm met een afstand tot elkaar van 5 cm is voldoende. Het beste doe je dit met een priem, maar in principe volstaat ieder prikvorming stuk staal. Als een echte EPDM-soldaat marcheer je vervolgens stapvoets over het dak, zodat het aanbrengen van je EPDM bodemlijm gelijkmatig gebeurt. Zorg er daarbij voor dat minimaal 60% van de oppervlakte het lijmbed vormt.

Extra tip: Ga je met de bodemlijm jouw EPDM aanbrengen op een ruwe of ongelijkmatige ondergrond? Gebruik méér bodemlijm voor de perfecte lijmverbinding. Tot zelfs wel een dubbele dosis kan je ondergrond in dat geval handelen.

Stap 3: Tijd om de druk erop te zetten!

Zodra je het lijmbed gereed hebt gemaakt, rol je in één adem het EPDM-rubber vloeiend terug onder de ondergrond. Let op! EPDM contactlijm heeft rust nodig, eigenlijk huidvorming van de lijm, voordat je ‘m gaat aanduwen. Eén-componentlijm op basis van polyurethaan wil meteen huid-op-huid (vooruit: EPDM-op-lijm) contact. Je begint dan ook direct na het aanbrengen met aanduwen van jouw EPDM dakbedekking. Zitten er al luchtbellen in jouw dakbedekking? Rol ze zo snel mogelijk je folie uit, het universum in.

Tip: Gebruik voor je gemak een uitschuifbare handwals om het zwarte dakrubber aan te drukken. Je rug is je dankbaar. Gebruik je liever een aandrukroller? Neem er dan altijd eentje met siliconen rolgedeelte.

Heb je het hele folie goed aangedrukt? Lekker, man. Je mag het na ongeveer een half uurtje nogmaals doen. Inderdaad, het is even aanpoten maar het eindresultaat mag er zijn.

Tot op de bodem(lijm) strakke EPDM dakbedekking aanbrengen is een kunst.

Wat kun je nog meer goed gebruiken?

Om jouw EPDM dakbedekking tot in de perfectie af te werken, is er meer nodig dan EPDM-rubber en bodemlijm. Wil je goed voorbereid zijn én de beste kwaliteit leveren? Dan zijn de volgende tools essentieel voor jou.

  • Werkhandschoenen, omdat jouw handen niét alleen maar voor klussen bestemd zijn …
  • Poetsdoeken, waarmee je makkelijk oppervlakten, materialen en gereedschap droog boent.
  • Oppervlaktereiniger, voor het perfect vuil- en vetvrij maken van je ondergrond.
  • Aandrukrollers, zodat je EPDM-folie straks strak in z’n folietje zit.
  • (Uitschuifbare) handwals, om het strak aandrukken zelfs nóg gemakkelijker te maken.
  • Lijm- en kitverwijderaar, ruim snel de troep op die jouw plakkerige vrienden achterlaten.
  • EPDM roofing spray (spuitbussen van 500 of 750 ml), voor het verlijmen van randen, afvoeren en overige hulpstukken.
  • EPDM lijmkit, om alle naden van je EPDM perfect af te werken. De zwarte kers op de EPDM-taart.

Waarom ga je voor Tackmasters polyurethaan EPDM bodemlijm?

Dé EPDM hechtlijm of bodemlijm die grootschalig en naar grote tevredenheid gebruikt wordt door vele dakdekkersbedrijven, ZZP’ers en zo nu en dan zelfs particulieren. We geven ze GROOT gelijk. Naast de scherpste prijs staat Tackmasters namelijk ook garant voor de beste kwaliteit. Hier volgen wat leuke eigenschapen van onze één-componenten bodemlijm.

  • Klaar voor gebruik
  • Duurzame en sterke lijmverbinding
  • Makkelijk EPDM bodemlijm aanbrengen met (vacht)roller of kwast
  • Enkelzijdig lijmen middels gaten-in-blik-methode of volvlak
  • Voor alle soorten EPDM-folie (Europees en Amerikaans)
  • Extreem temperatuurbestendig: -40 °C tot +140 °C
  • Verkrijgbaar per 2 en 5 kg (grotere verpakkingen zijn op aanvraag leverbaar)

Wil je zelf alle voordelen ervaren? Wanneer jij vandaag vóór 16:00 uur besteld kun je morgen al zelf de EPDM bodemlijm aanbrengen op je dakbedekking. Zeg eens, hoe is het uitzicht aan de top? 😉