EPDM plakken: volg deze 4 stappen
Wil je zelf EPDM plakken? Dan is het belangrijk dat je goed voorbereid te werk gaat. Zo is het handig om te weten wat EPDM precies is en hoe je dit het beste kunt aanbrengen. Wij leggen dit uit aan de hand van 4 stappen. Daarnaast vertellen we je ook graag welke lijmsoort je dient te gebruiken om EPDM te plakken. Wil je meer informatie? Lees verder.
Wat is EPDM?
EPDM is een populaire soort van dakbedekking wat bestaat uit synthetisch rubber gemaakt van aardolie. EPDM is een afkorting van de stoffen waaruit EPDM bestaat, namelijk Ethyleen, Propyleen, Dieën en Monomeer. Wanneer je EPDM gaat plakken, zul je dit hoogstwaarschijnlijk doen om daken waterdicht te maken. Dankzij EPDM zal het dak namelijk een uitstekende weerstand krijgen tegen de meest extreme weersomstandigheden. Lekke daken en waterschade is hierbij dus verleden tijd.
EPDM plakken in 4 stappen
Stap 1: Maak de ondergrond schoon
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook bij het plakken van EPDM. Zo dient de ondergrond ten alle tijde droog, stof en vetvrij te zijn en is het belangrijk dat er geen scherpe delen meer aanwezig zijn. Om de ondergrond schoon te maken kun je wat lauw water met een scheutje ammoniak mengen om vervolgens met een bezem het dakoppervlak schoon te vegen. Laat het dak hierna wel goed drogen! Wanneer je dit niet doet, kan de lijm mogelijk minder goed hechten.
Stap 2: EPDM uitrollen
Wanneer de ondergrond schoon is, kan het EPDM doek worden uitgerold. Hierbij is het belangrijk dat je doek een uurtje laat rusten. Hierdoor zal de spanning uit het doek gehaald worden waardoor het EPDM later gemakkelijker te leggen is. Wanneer het doek een uurtje heeft gerust, kun je het EPDM doek plaatsen in de gewenste ligging en vouw je het doek bij alle randen 20 cm terug. Dit zal later van pas komen bij het EPDM plakken.
Stap 3: EPDM plakken
Om het EPDM te plakken, is het belangrijk dat je de juiste lijm kiest. Wanneer je de lijm dubbelzijdig wilt aanbrengen, kun je kiezen voor de Tackmasters EPDM Roofing Contact. Dit zorgt voor een extra krachtige werking omdat je zowel lijm aanbrengt op de ondergrond als het EPDM doek. Kies je liever voor gemak? Dan raden wij de Tackmasters PU EPDM Bond aan. Deze contactlijm dient enkelzijdig te worden aangebracht op de ondergrond.
Zorg er altijd voor dat je het EPDM in delen aanbrengt. Zo kun je eerst de linkerhelft van het dak plakken, om vervolgens de rechterhelft te plakken. Wanneer de lijm is aangebracht, kan het EPDM doek worden gelegd. Het is belangrijk om de instructies van de betreffende lijm vooraf goed door te lezen, aangezien sommige lijmen eerst 2 minuten dienen in te werken voordat deze mogen worden aangebracht. Hierna rol je met een EPDM roller de vouwen er goed uit zodat de lijm extra goed hecht. Werk vervolgens de 20cm teruggevouwen randen mooi af. Indien er overtollig EPDM doek overblijft, kun je dit afsnijden met een mes.
Stap 4 (optioneel): Hemelwaterafvoer plaatsen
De laatste optionele stap is het plaatsen van een hemelwaterafvoer. Dit is een precisiewerk en dient dus zeer nauwkeurig gedaan te worden! Plaats de hemelwaterafvoer op het aangebrachte EPDM en markeer de rand van de hemelwaterafvoer. Snijd vervolgens met een mes een gat in het EPDM en plaats hierin de hemelwaterafvoer. Plak deze vervolgens dubbelzijdig met de Tackmasters EPDM Roofing Contact en gebruik een EPDM roller voor extra hechting. Verlijm de aangrenzende rand met de hemelwaterafvoer met de Tackmasters EPDM Seal & Bond kit voor optimale stevigheid.
Meer informatie over EPDM plakken?
Nu je dit artikel hebt gelezen, kun je direct aan de slag en jouw EPDM plakken. Twijfel je echter nog over bepaalde zaken of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten staan je graag persoonlijk te woord. Wij geven je een persoonlijk advies zodat je altijd goed voorbereid aan de slag kunt gaan.