kit voor glaszetten

De voordelen van glas afkitten in huis

Het afkitten van glas is een belangrijke stap bij het afwerken van ramen, (douche)deuren en andere glazen oppervlakken. Het afkitten heeft verschillende voordelen op zowel praktisch als esthetisch gebied. Met name op het gebied van energie-efficiëntie en geluidsreductie kan het afkitten van glas veel voordeel bieden. We vertellen je meer over hoe je het afkitten van glas het beste aan kunt pakken voor een langdurig resultaat en zetten daarnaast alle voordelen voor je op een rijtje. 

Stappenplan voor glas afkitten

Om de duurzaamheid van je kit bij het afkitten van glas te verlengen is het goed om een aantal stappen te doorlopen. 

Multi cleaner - oppervlaktereiniger
Verwijder oude kitresten en ander vuil met onze Multi Clean
 1. Voorbereiding
  Zorg ervoor dat het glas schoon, droog en vetvrij is voordat je gaat beginnen met het afkitten. Verwijder oude kitresten met behulp van een glaskrabber en een Multi Cleaner. Meer vervolgens de randen die je af wilt kitten op en zorg voor voldoende kit. 
 1. Kies de juiste kit
  Gebruik voor het afkitten een kit die geschikt is voor glasafwerking, zoals siliconenkit of acrylaatkit. Kijk hierbij ook eventueel naar de kleur van de kit en zorg dat deze aansluit bij de kleur van het glas of de omringende materialen. 
 1. Snijd de spuitmond van de kit af
  Snij de kitkoker open met behulp van een Kitkoker opener-maat snijder en snij de bovenkant van de kitspuit schuin af. Zo kun je de kit preciezer aanbrengen op het oppervlak. 
 1. Breng de kit aan
  Plaats de kit in een kitpistool en breng een gelijkmatige laag kit langs de af te kitten rand. Houd de kitspuit in een hoek van ongeveer 45 graden en oefen constant druk uit terwijl je de kit aanbrengt. 
 1. Gladstrijken
  Gebruik een kitspatel of je vinger om de aangebrachte kit glad te strijken en zo een strakke, gelijkmatige afwerking te creëren. Maak de kitspatel of je vinger nat met water en strijk voorzichtig over de kit voor een strakke afwerking.
 1. Verwijder overtollig kit
  Verwijder eventueel overtollig kit direct na het kitten met behulp van een vochtige doek. Door dit direct na het afkitten van het glas te doen maak je het jezelf gemakkelijk. 
 1. Droogtijd en onderhoud
  Laat de kit volgens de instructies van de fabrikant drogen. De droogtijd is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en het type kit. Controleer regelmatig de staat van de kit rond het glas en repareer beschadigde of loszittende delen. 

Het verschil tussen acrylaatkit en siliconenkit voor glasafwerking

Voor het afkitten van glas kun je verschillende soorten kit gebruiken. Zo kun je kiezen voor een acrylaatkit of een siliconenkit. Hoewel je ze beide kunt gebruiken zitten er wel wat verschillen tussen deze kitsoorten. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Acrylaatkit

Glas afkitten Acryseal - acrylaatkit
Glas afkitten met onze overschilderbare Acryl Seal
 • Gemaakt op waterbasis
 • Bevat acrylaatpolymeer
 • Snellere uithardingstijd
 • Lagere elasticiteit waardoor hij trillingen minder goed opvangt
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
 • Makkelijk overschilderbaar
 • Minder waterbestendig bij langdurige blootstelling aan water
 • Gemakkelijker aan te brengen en glad te strijken

Siliconenkit

Glas afkitten met onze Silicon sealer - siliconenkit
De blijvend elastische Silicon Sealer
 • Gemaakt op siliconenbasis 
 • Bevat siliconenpolymeer
 • Langere uithardingstijd
 • Hogere elasticiteit
 • Verkrijgbaar in minder kleuren
 • Slecht overschilderbaar
 • Waterbestendig
 • Minder goede ‘vloei’ en daardoor lastiger glad te strijken

Het is bij het kiezen van de juiste kit voor jouw kitklus dus belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Zo is het goed om te kijken naar de specifieke toepassing, het gewenste uiterlijk, de beweging van het glas en de blootstelling aan water. Over het algemeen wordt siliconenkit vooral gebruikt bij toepassingen waarbij een hogere elasticiteit gewenst is en waarbij de kit waterbestendig moet zijn. Acrylaatkit wordt daarentegen veel gebruikt voor eenvoudigere toepassingen waarbij een korte droogtijd en overschilderbaarheid gewenst zijn. 

Glass Seal

Het beste van twee werelden met onze Glass Seal

Naast dat je gebruik kunt maken van een siliconen– of acrylaatkit voor het afkitten van glas, kun je ook gebruikmaken van onze speciale Glass Seal. Dit is een speciale beglazingskit waarbij het beste van twee werelden gecombineerd wordt. Zo is de kit blijvend elastisch maar daarnaast ook perfect overschilderbaar na het uitharden. Daarnaast is hij verkrijgbaar in de kleuren wit, crème wit, grijs, antraciet, zwart en bruin. Zo is er altijd een kleur die past bij jouw toepassing. Verder is hij krimpvrij en hecht hij zeer goed, zelfs op licht vochtige ondergronden zonder dat je een primer hoeft te gebruiken. De Glass Seal is verkrijgbaar in verschillende verpakkingen. Zo is er de 290 ml koker waarbij je de kit gemakkelijk aanbrengt met behulp van een kitpistool, of de 600 ml worsten verpakking waarbij je de kit aanbrengt met behulp van een kitpistool voor worsten

De voordelen van glas afkitten

Glas afkitten heeft vele voordelen. Zo zorgt het voor een effectieve afwerking en houdt het vocht en water buiten. Daarnaast helpt het tegen tocht en reduceert de geluidsoverdracht. Ook biedt het extra stevigheid en zorgt het voor een strakke en nette afwerking. Bovendien is kit gemakkelijker schoon te maken omdat het ophoping van vuil en stof in kieren voorkomt. 

Bestel alles voor glas afkitten online

Of je nu kiest voor een acrylaat of siliconenkit of toch liever aan de slag gaat met onze Glass Seal, bij Tackmasters vind je alles wat je nodig hebt voor glas afkitten en bestel je het makkelijk online. Bestel je op werkdagen voor 16:00 uur, dan heb je het de volgende dag al thuis. Daarnaast worden je producten gratis bij je bezorgd wanneer je voor meer dan €35,- besteld. Bovendien ben je verzekerd van de laagste prijsgarantie van Nederland en België. Naast verschillende soorten kit kun je bij Tackmasters ook terecht voor verschillende contactlijmen, technische sprays, pu schuimen en toebehoren. Bekijk het volledige aanbod en maak werk van jouw klus. 
Heb je vragen over het afkitten van glas of wil je liever een persoonlijk advies? Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts.