Gipsblokken lijmen als een pro: dat doe je zo! 

Wil jij aan de slag met gipsblokken? Dan is het belangrijk dat je van tevoren goed geïnformeerd bent. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen gipsblokken en gipsplaten? Welke lijm gebruik je voor gipsblokken en hoe maak je gipsblokken precies vast? Wij geven je graag antwoord op al deze vragen. Ontdek alles over het lijmen van gipsblokken en bestel de benodigdheden voordelig online. 

Wat is het verschil tussen gipsblokken en gipsplaten? 

Een muurtje bouwen van gipsblokken of muren afwerken met gipsplaten? Laten we eens kijken dat de verschillen zijn tussen beide bouwmaterialen met gips als hoofdbestanddeel.

Gipsblokken:
Gipsblokken zijn massieve blokken gemaakt van samengeperst gips. Ze hebben een rechthoekige vorm en zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diktes. Gipsblokken worden vaak gebruikt voor het bouwen van binnenmuren en scheidingswanden. Ze bieden een stevige en geluidsisolerende structuur en zijn relatief snel te installeren. Gipsblokken kun je eenvoudig lijmen met behulp van speciale gipslijm.

Gipsplaten:
Gipsplaten, aan de andere kant, bestaan uit een kern van gips die is ingekapseld in karton. Ze zijn flexibel en hebben een lichtgewicht structuur. Gipsplaten worden vaak gebruikt voor het bekleden van wanden en plafonds. Ze kunnen ook worden gebruikt voor het creëren van gebogen oppervlakken vanwege hun buigzaamheid. Gipsplaten zijn populair vanwege hun eenvoudige installatie, vooral bij renovatieprojecten, omdat ze over bestaande oppervlakken kunnen worden aangebracht.

In het kort komt het neer op het feit dat gipsblokken massieve bouwcomponenten zijn die worden gebruikt voor het creëren van stevige muren, terwijl gipsplaten flexibele panelen zijn die worden gebruikt voor het bekleden van wanden en plafonds.

gipsblokken lijmen

Gipsblokken lijmen met welke lijm? 

Gipsblokken kun je lijmen met onze Strong bond high tack of Unibond polymeerkit. Strong bond high tack is een krachtige lijm met een enorm hoge aanvangskleefkracht. Het is snel uitgehard en makkelijk overschilderbaar. Bovendien is de lijm blijvend elastisch. Unibond polymeerkit is een lijm op basis van polymeren. Je kunt het vooral gebruiken voor het afdichten van materialen. Breng deze lijm altijd verticaal aan, om ophoping van vuil en vocht in de lijmrillen te voorkomen. Als je gipsblokken gaat lijmen zijn beide lijmen zeer geschikt. 

Stappenplan: gipsblokken lijmen

Het lijmen van gipsblokken kan een effectieve manier zijn om een stevige en duurzame wand te creëren. Hier is een stappenplan voor het lijmen van gipsblokken:

 1. Voorbereiding
  Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog en vlak is. Controleer of de gipsblokken vrij zijn van stof en vuil.
 2. Tijd om te lijmen
  Breng de gipslijm met een troffel aan op de randen van de gipsblokken die met elkaar in contact komen. Zorg ervoor dat de lijm gelijkmatig wordt verdeeld.
 3. Plaats de blokken in positie
  Plaats de gipsblokken op de gewenste locatie, waarbij je begint in een hoek. Druk de gipsblokken stevig tegen elkaar aan, zodat de lijm een goede hechting krijgt. Controleer met een waterpas of de blokken recht staan en herhaal de bovenstaande stappen totdat alle gipsblokken zijn geplaatst. Tip: plaats afstandhouders (wiggen) tussen de blokken om gelijke voegen te garanderen.
 4. Laat de lijm drogen
  Verwijder overtollige lijm die uit de voegen komt. Laat de gipsblokken na het lijmen voldoende drogen volgens de instructies op de verpakking van de lijm. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de omgeving.
 5. Afwerking
  Controleer opnieuw of de blokken waterpas staan en pas indien nodig aan. Verwijder de afstandhouders. Nadat de lijm volledig is uitgehard, kun je de naden tussen de gipsblokken afwerken met gipsvoeg. 

Bestel alle benodigdheden online

Wil je meteen van start met het lijmen van je gipsblokken? Koop Strong bond high tack lijm online in onze webshop. Profiteer van de laagste prijzen van Nederland en België. Bestel ook meteen handige accessoires, zoals een kitpistool voor kokers of worsten en cleaners. Kun je wel wat extra tips gebruiken voordat je aan de klus begint? Neem gerust contact op met onze specialisten. Zij beantwoorden al je vragen en staan klaar om je te helpen.