Siliconenkit of acrylaatkit: wat is het verschil en hoe maak je de juiste keuze❓
De randen oftewel naden in je huis afdichten, met welke kit doe je dat: acrylaatkit of siliconenkit? Beide hebben zij hun eigen voor- en nadelen. Laten we samen eens doornemen wat het verschil is tussen acrylaatkit en siliconenkit. We geven je een korte introductie met silicone en acryl kit en bespreken specifieke kenmerken. Ook – en dat wil je natuurlijk weten – kijken we op welke plekken in je huis je beter acrylaat- of juist siliconenkit kunt gebruiken. Ga er maar eens lekker voor zitten met een grote kop koffie, want dit wordt een uitgebreid artikel.
Je kunt natuurlijk ook via de inhoudsopgave meteen naar ‘jouw vraag’ racen. 😉
- Wat is acrylaatkit?
- Wat is siliconenkit?
- Voor- en nadelen van siliconenkit op een rijtje
- ✅ Voordelen van siliconenkit
- ❌ Nadelen van siliconenkit
- Voor- en nadelen van acrylaatkit op een rijtje
- ✅ Voordelen van acrylaatkit
- ❌ Nadelen van acrylaatkit
- Wat is het verschil tussen siliconenkit en acrylaatkit?
- Ga jij siliconenkit of acrylaatkit gebruiken voor je klus? 🤯
- Wanneer siliconenkit gebruiken?
- Wanneer acrylaatkit gebruiken?
- Is er een verschil tussen het aanbrengen van siliconenkit en acrylaatkit?
- Stappenplan voor het aanbrengen van siliconenkit of acrylaatkit
- Hecht acrylaatkit op siliconenkit?
- Bestel acrylaatkit, siliconenkit of een andere plakkerige vriend online
- Wil je verder lezen over siliconenkit of acrylaatkit?
Welke is het beste voor jouw klus 🥋 Acrylaatkit vs siliconenkit 🥋 Je weet het straks precies.
Wat is acrylaatkit? 🏠
Acrylaatkit – ook wel acrylkit of acryl kit genoemd – is een kit op basis van acrylaat. Preciezer gezegd acrylaat dispersie, waar we van spreken als het bindmiddel van de kit een acrylaathars is, in water gedispergeerd. Dispergeren betekent het verdelen van een vaste stof in een vloeistof. In dit geval gaat het om water.
Een acrylkit is dus watergedragen. Tijdens het uitharden zal hij vocht verliezen. Dit merk je doordat acrylaatkit wat gekrompen is na volledige uitharding. Misschien had je het al door, maar deze kit is dus niet waterdicht en maar beperkt waterbestendig. Het vaak of veel ‘teruggeven’ van vocht aan de kit, zorgt ervoor dat de acrylaatkit uiteindelijk zal verzepen (oplossen). Wees gerust, want je kunt best een doekje over je kitranden halen tijdens de grote (of kleine) schoonmaak. 😉
Wat is siliconenkit? 🛀🏽
Het zal je niet verrassen dat siliconenkit – of silicone kit – een kit is op basis van siliconen. Silicone bestaat uit synthetische stoffen die we polymeren noemen en opgebouwd zijn uit atomen van silicium (Si) en zuurstof (O₂). Lees gerust verder op Wikipedia over siliconen mocht je benieuwd zijn naar hoe de synthese werkt en structuur in elkaar steekt.
Siliconen gebruiken we voor uiteenlopende toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan de smering van gereedschap met siliconenspray, keukengerei zoals opvouwbare bekers en bakkwasten (je weet wel, waarmee je rauwe ei op een taart smeert) maar ook contactlenzen en royaal gevulde voorgevels. En natuurlijk in de vorm van siliconenkit, daar ben je tenslotte voor op onze pagina belandt (leuk dat je er bent!).
Het bijzonder aan silicone is dat het waterafstotend en erg elastisch is. Kijk maar eens rond in omgevingen die vaak of zelfs permanent vochtig zijn en je zult in voegen en randen veel siliconenkit tegenkomen.
Voor- en nadelen van siliconenkit op een rijtje
Laten we in één adem door de sterke en zwakke punten van onze siliconenkit eens onder de loep nemen.
✅ Voordelen van siliconenkit
- Waterafstotend (we noemen ‘m ook wel watervast of waterdicht)
- Zeer elastisch – zet wel 6,35 keer (!) z’n eigen lengte uit voordat de kit breekt
- Bestand tegen temperaturen van wel -40 °C tot +120 °C
- Zuurvrij en schimmelbestendig (het aanbrengen van siliconenkit dient hiervoor wel correct te gebeuren)
Tenslotte is een groot voordeel van onze siliconenkit dat je ‘m bestelt in verschillende (RAL) kleuren zoals crème wit, licht grijs, transparant en zwart.
❌ Nadelen van siliconenkit
- Niet overschilderbaar
- Ongeschikt voor bijv. PE, PP, PC, PMMA, PTFE, zachte kunststoffen, neopreen en bitumineuze ondergronden
- Sommige mensen vinden de geur van siliconenkit een nadeel
Goed ventileren van de ruimte waarin je werkt, kan uitkomst bieden.
Voor- en nadelen van acrylaatkit op een rijtje
Net als siliconenkit heeft ook onze acrylaatkit diverse voor- en nadelen die ‘m meer of juist minder geschikt maken voor een specifieke toepassing. We vertellen je hier straks meer over.
✅ Voordelen van acrylaatkit
- Zeer goed overschilderbaar met nagenoeg alle verfsoorten
- Droogt erg snel want de huidvorming start al na 10 à 15 minuten
Ga je acrylaatkit overschilderen, wacht minimaal 5 uurtjes tot je kit uitgehard is. - Onze acrylaatkit aka (binnen)reparatiekit gebruik je ook prima voor het opvullen van barsten, scheuren en gaatjes (zoals wanneer je van oude planken of wanddecoratie de schroeven verwijdert)
❌ Nadelen van acrylaatkit
- Acrylaatkit is een veel minder elastische kit van polymeerkit en (al helemaal) siliconenkit
- Onhandig voor buitengebruik omdat het buiten vaak vochtig is in NL
- Acrylaat heeft moeite met het opvangen van grote temperatuurverschillen (dilatatie)
- Acrylaatkit is beslist niet waterdicht
Misschien vroeg je het je al af: “Kan acrylaatkit tegen water?”. Acrylaatkit kan slecht tegen water en de reden hiervoor is dat het een watergedragen kit is, zoals we eerder besproken hebben. Je raadt het al: acrylaatkit is niet de beste keuze voor bijv. je badkamer (behalve plafond), in tegenstelling tot siliconenkit.
Siliconenkit vs acrylaatkit: wat is het verschil?
We hebben de voor- en nadelen van kit op basis van siliconen en acrylaat nu op een rijtje gezet. Welke conclusie kunnen we hieruit trekken? Het grootste verschil is dat je siliconenkit júist goed gebruikt voor de voegen in een (permanent) vochtige omgeving, terwijl je acrylaatkit hiermee geen plezier doet. Acrylaatkit houdt het liever droog en laat zich prima overschilderen – graag zelfs!
Ga jij siliconenkit of acrylaatkit gebruiken voor je klus? 🤯
Jouw beurt. Ga je in jouw klus siliconenkit of acrylaatkit aanbrengen? We gaan je natuurlijk helpen. Speciaal voor jou hebben we namelijk een lijstje gemaakt van de plekken waar afkitten gebruikelijk is. Op die manier zie je in één oogopslag of je beter acrylaatkit of siliconenkit kunt gebruiken.
Wanneer siliconenkit gebruiken?
Zoals je nu weet gebruik je sowieso het beste siliconenkit wanneer het gaat om een vochtige omgeving of sterk wisselende temperaturen (waarbij de luchtvochtigheid veel schommelt). Denk aan de volgende specifieke klussen en locaties.
- Rand om je toiletpot afkitten
- Aanrechtblad van een kitrand voorzien
- Rondom je douchecabine, badkuip of bijv. stoomcabine kitten
- Het randje direct tussen je vloer en plint kitten, bijv. bij een laminaatvloer
- Als je geen plinten gebruikt de rand tussen vloer en muur afkitten, bijv. bij een PVC vloer
- Permanent vochtige of koude plaatsen als zwembaden, aquaria en koelcellen
- Afkitten van polycarbonaat
Dit is een extreem sterk synthetisch alternatief voor glas, hier lees je meer over polycarbonaat.
🤔 Kieren afdichten met acrylaatkit? Deze vraag krijgen wij ook wel. Het punt is dat als je daadwerkelijk kieren zou afdichten, je jouw woningen potdicht zou kitten. Met ‘kieren’ bedoelen we namelijk de randen of openingen tussen twee bewegende bouwdelen, zoals je deur en deurkozijn en raam en raamkozijn. Op deze plaatsen kun je natuurlijk wel kiezen voor een extra tochtstrip of compriband om je kozijn. 😉
Wanneer acrylaatkit gebruiken?
En, op welke plekken is acrylaatkit (de ‘huismus’) een waardevolle toevoeging op je interieur?
- Naden tussen je muur en plafond kitten
Ook voor het afkitten van het plafond van je badkamer is acrylaatkit een prima keuze. - Barsten, scheuren en gaatjes in muren binnen
- Bovenkant van je plinten afkitten, dit is het randje tussen plint en muur
- Binnen randen rondom (deur)kozijnen en vensterbanken afkitten
- Ook bij ‘permanente meubels’ zoals een (sta)tafel in de bijkeuken kit je af met acrylaatkit
- Naden rondom je trap afkitten
- Bij een constructie van gipsplaten de randen afwerken
💡 Tip: Ga je acrylaatkit aanbrengen op of rondom poreus materiaal, zoals hout, beton of steen? Je gebruikt onze acrylaatkit meteen als een voorstrijkmiddel, oftewel primer. Dit doe je door één deel acrylaatkit met twee delen water te mengen. Dit mengsel breng je aan op je ondergrond met een kwast, doek of spons.
Is er een verschil tussen het aanbrengen van siliconenkit en acrylaatkit?
Een heel goede vraag. Je zult zeker verschil merken wanneer je acrylaatkit of siliconenkit gaat aanbrengen, al ware het maar dat beide kitten verschillen in viscositeit. Dit wil zeggen hoe ‘stroperig’ het materiaal is dat je verspuit. Siliconenkit is flexibeler dan acrylaatkit en dat voel je. In grote lijnen werkt het aanbrengen van beide kitsoorten echter hetzelfde. We kijken graag even hoe je siliconenkit en acrylaatkit moet gebruiken voor een mooi resultaat.
Stappenplan voor het aanbrengen van siliconenkit of acrylaatkit 📋
- Zorg voor een schone en vetvrije ondergrond met een multi cleaner. Droog – met name niet-poreuze ondergronden – met een poetsdoek of papier.
Het beste gebruik je siliconenkit en acrylaatkit beide niet op een vochtige ondergrond. - Je hebt je kit gekozen (siliconenkit of acrylaatkit). Plaats je kitkoker op het kitpistool.
- Snijd het tuitje, het spuitmondje waardoor je je kit gaat verspuiten, schuin af in het gewenste formaat. Dit doe je met een mes of onze maatsnijder, waarmee je ook kitkokers opent.
Doorgaans is de opening gelijk aan de voeg die je gaat vullen of 1 à 2 mm groter. - Spuit in een vloeiende beweging gelijkmatig de kit in je voeg of rand.
- Vooral siliconenkit laat zich goed afwerken met gebruik van finisher. Dit is een afstrijkmiddel op neutrale zeepbasis. Je spuit de kitrand in en veegt vervolgens de overtollige kit weg met je vinger of een spatel.
Zorg er met name bij het aanbrengen van siliconenkit voor dat je de kitrand recht afstrijkt in plaats van hol. Je doet dit om te voorkomen dat er vocht in de rand blijft liggen, het ziet er zo uit: 📐.
Tenslotte laat je je kit drogen volgens de instructies op de verpakking. De droogtijd is tenslotte afhankelijk van vele factoren, zoals je kitsoort, omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en de dikte van je kitrand. Dat wordt straks genieten van het eindresultaat. 😉
Hecht acrylaatkit op siliconenkit?
Kan je acrylaatkit over siliconenkit aanbrengen, bijvoorbeeld in je badkamer? Absoluut niet, we kunnen het niet mooier maken. Silicone is waterafstotend en je acrylaatkit hecht hier niet op. Om dezelfde reden is het ook een slecht plan om siliconenkit over te schilderen.
Kan je wel siliconenkit over acrylaatkit aanbrengen? Het zou wel makkelijk zijn, hè? Helaas is dit ook geen goed idee omdat siliconenkit eveneens slecht hecht op acrylaatkit. Je neemt dus het risico dat er (stukjes) siliconenkit loslaat waardoor bacteriën en schimmels zich in en onder je kitrand kunnen nestelen.
🪵 Hecht siliconenkit ook op hout? Naar deze ondergrond wordt ons vaak specifiek gevraagd. Vandaar dat we je graag alvast op het hart drukken dat onze siliconenkit prima hecht op hout. Wel geldt dat hoe poreuzer je hout, hoe beter het is om een primer te gebruiken zodat je siliconenkit optimaal hecht. Bij bewerkt hout (niet poreus) of zeer hardhout (hoge dichtheid) is dit allerminst nodig.
Bestel acrylaatkit, siliconenkit of een andere plakkerige vriend online
Bij Tackmasters. 😉 Je bent vast benieuwd welke voordelen we jou bieden.
- Aantrekkelijke prijzen omdat we rechtstreeks vanaf de producent importeren
- Snelle levering wanneer je vóór 16:00 uur bestelt ontvang je de volgende werkdag je pakket
- Gratis verzending bij een min. Bestelwaarde van €35,- (ex btw)
- Goede service die we je met plezier bieden – onderaan deze pagina vind je de reviews van masters die je voorgingen 🤩
Wil je verder lezen over siliconenkit of acrylaatkit?
- Siliconenkit overschilderen: wat gebeurt er als je probeert siliconenkit over te schilderen?
- Sanitairkit: wat is het subtiele verschil tussen ‘siliconenkit’ en ‘sanitairkit’?
- Plafond afkitten: wat zijn de voordelen van acrylaatkit als plafondkit?
- Muren kitten: we vertellen je stap voor stap hoe het werkt