Piepschuim lijmen? Zo gepiept met siliconenkit!

Piepschuim, polystyreen, EPS, tempex of isomo lijmen? De beste manier om dit te doen is met siliconenkit.

Piepschuim is gemaakt van polystyreen en dat is een soort kunststof. Dit expanded polystyreen wordt gemengd met water en daarna ontstaan kleine harde bolletjes. Stel, je zoomt met een microscoop in op piepschuim, dan zie je veel lucht tussen deze parels.

Het voordeel van piepschuim is dat je het goed kan gebruiken als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld als bodemisolatie. Waarschijnlijk wil je de platen dan wel aan elkaar lijmen. Dit kun je het beste doen met siliconenkit.

Je kunt piepschuim lijmen met allerlei soorten lijm, dus ook gewone hobbylijm, maar we zien dat siliconenkit de beste keuze is. De lijm smelt namelijk niet weg. Gebruik je piepschuim als isolatiemateriaal, lijm dan de platen aan elkaar met siliconenkit en vul de laatste grote gaten met pur. Op die manier ontstaan er geen koudebruggen. Daarnaast kun je de piepschuimen platen gemakkelijk weer verwijderen als je bijvoorbeeld een leiding moet verleggen.

Hoeveel siliconenkit moet ik aanbrengen op piepschuim?

We raden aan om niet teveel siliconenkit aan te brengen. Spuit kleine dotjes siliconenkit op de achterkant met een ruimte van 5 centimeter tussen ieder dotje. Op die manier ontstaat er een sterke structuur, waardoor de twee piepschuimen elementen goed vast zitten.

Zo lijm je piepschuim op de juiste manier met siliconenkit

Welke siliconenkit kan ik gebruiken om piepschuim te lijmen?

Iedere siliconenkit is geschikt. Toch zijn er betere varianten. De Silicon Sealer van Tackmasters is qua prijs/kwaliteit veruit de beste siliconenkit. Een belangrijk pluspunt is dat deze siliconenkit zuurvrij en schimmelwerend is, wat wel zo prettig is als je piepschuimen elementen in een afgesloten ruimte legt. Verder is de Silicon Sealer van Tackmasters blijvend elastisch. Hierdoor breken de platen niet makkelijk los bij eventuele verschuivingen.