EPDM of bitumen dakbedekking

EPDM of bitumen: wat is het verschil en welke dakbedekking is beter? 🏙️

Goed isolerende en waterdichte dakbedekking aanbrengen op je platte of licht hellende dak én op de juiste manier: reuzebelangrijk. Daken zijn tenslotte de ‘deksels’ van onze woningen, (bedrijfs)panden, schuren en garages. In het ideale geval hoef je er jáááren niet naar om te kijken. Welk materiaal wordt er zoal gebruikt voor onze platte(re) daken? Als dakbedekking wordt bitumen veruit het meest gebruikt, maar EPDM zie je ook steeds meer. En terecht. Laten we samen kijken of je beter voor bitumen of EPDM dakbedekking kunt gaan. 🌃

Welke vragen gaan we samen doorlopen in dit artikel?

EPDM of bitumen? 🤷🏼‍♀️

Je bent op zoek naar goede dakbedekking, voor een leuk prijsje. Dan is je keuze misschien tussen bitumen of EPDM. Bitumineuze dakbedekking wordt al vanaf ergens half de 20e eeuw massaal gebruikt. Bitumen als asfalt en waterdichte afsluiting van bijv. manden, waterreservoirs en tempels gebeurt echter al duizenden jaren. Indrukwekkend, hè? Naar verluid werd iéts later in de vorige eeuw in het Midden Oosten EPDM als dakbedekking geïntroduceerd. Het doel was om een materiaalsoort te vinden die in staat was extreme temperaturen aan te kunnen: EPDM! ✅ Sindsdien gebruiken wij nog steeds voor onze daken voornamelijk óf bitumen óf EPDM.

Duik je even mee de EPDM dakbedekking in? We hebben je er namelijk veel over te vertellen. Daarna behandelen we natuurlijk ook bitumen dakbedekking en zetten we het verschil op een rijtje. Hopelijk maak jij straks de beste keuze voor jouw (dak)situatie: bitumen of EPDM. 😉

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekking op flats
EPDM dakbedekking op reusachtige flats. 🏙️

Was je altijd al benieuwd waar de afkorting ‘EPDM’ voor staat? Dit staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer. Jawel, dat is een mond vol. EPDM bestaat uit synthetische polymeren met rubberachtige eigenschappen die verkregen worden door polymerisatie. Wat betekent dit concreet? Door de nieuwe verbindingen (van monomeren) die aangemaakt worden ontstaat het rubberachtige materiaal dat we EPDM noemen. Welke uitzonderlijke eigenschappen heeft dit zwarte rubber?

 • Hoge elasticiteit tot 400%
 • Zeer temperatuurbestendig: −35 °C tot +120 °C
 • Bestand tegen zuren, basen en zouten
 • Weerbestendig (waaronder ozon en UV-straling)
 • Levensduur van minimaal 50 jaar (mits goede kwaliteit)

Zeg nou zelf, dat is een kwintetje zeer mooie eigenschappen om je daken mee te bekleden. 🏢

Veelgestelde vragen over EPDM dakbedekking

EPDM is recyclebaar en duurzaam
 • Is EPDM recyclebaar? Zeker, 100% recyclebaar en herbruikbaar. Dit zelfs zonder verdere behandeling (met giftige producten) waardoor je EPDM met recht milieuvriendelijk 🌱 mag noemen.
 • Is EPDM wortelwerend? Ja, eveneens 100%. Dit betekent dat er geen wortels van planten je EPDM folie zullen beschadigen. Ideaal als je een groendak of sedumdak op je EPDM folie wilt plaatsen.
 • Kun je EPDM repareren? Zeker. Je kunt dit laten doen door een professional of zelf met een (rest)stuk EPDM folie, primer, aandrukroller en een goede EPDM kit.
  Hier lees je hoe een EPDM dak repareren werkt.
 • Kun je EPDM over bitumen leggen? Dat kan heel goed, al zijn er ook enkele uitzonderen. Lees hier meer over het lijmen van EPDM op bitumen.

Is EPDM duurzaam?

Op de vraag ‘is EPDM duurzaam?’ kunnen we je direct een “ja!” geven. Mits het redelijkerwijs gaat om een goede kwaliteit EPDM folie natuurlijk. In 2004 is er een interessant onderzoek gedaan naar EPDM door het Duitse instituut SKZ (Süddeutsche Kunststoff-Zentrum). In het kort: zij hebben twee jaar lang daken geobserveerd waarbij de EPDM folie 20 tot 30 jaar eerder is aangebracht. Blootgesteld aan hoge temperaturen, water, wind en micro-organismen, waren er nauwelijks tekenen van veroudering merkbaar. De conclusie luidt dan ook dat EPDM dakbedekking onder ‘normale’ omstandigheden in West-Europa een levensduur van meer dan 50 jaar heeft. Dat noemen wij nu duurzaam. 🥇

Wil je het zelf nalezen, hebben we voor jou hier het onderzoek naar de duurzaamheid van (kwalitatief goede) EPDM dakbedekking.

Wat is bitumen dakbedekking?

Bitumen

In tegenstelling tot EPDM is bitumen een product dat gewoon in de natuur voorkomt of verkregen wordt. Het wordt al decades (op z’n Amerikaans) gebruikt om allerlei constructies waterdicht te maken. We halen het uit aardolie, in de vorm van koolwaterstoffen. Weet je dat bitumen op een dak aangebracht wordt door het te branden? Met een brander wordt stap voor stap een stuk van de bitumenrol sterk verhit, opdat het materiaal zacht wordt en goed zal hechten. Branden is dé manier waarop je bitumen dakleer netjes aanbrengt op platte (en licht hellende) daken. Hier lees je hoe je bitumen dakbedekking op de juiste wijze brandt. Is de bitumenrol uitgevouwen over je dak, kit je de randen en hoeken af met een bitumenkit.

Waarom bitumen?

Bitumen dakbedekking heeft verschillende leuke eigenschappen en het is in sommige gevallen absoluut een beter idee om voor bitumen te kiezen in plaats van EPDM.

 • Hoge waterdichtheid (mits de randafwerking correct gebeurt)
 • Vuurbestendig dus brandveilig 🧯
 • Hoge mechanische weerstand
 • Recyclebaar en te gebruiken voor nieuwe bitumen dakbanen
 • Gaten of scheuren zijn eenvoudig te repareren met een ‘bitumen reparatiekit
 • Bitumen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende kleuren (bruin, rood en zelfs wit)

Ben je benieuwd of je bitumen op EPDM kunt branden?

Je hebt al kunnen lezen dat je in de meeste gevallen EPDM prima op bitumen kunt leggen, ben je benieuwd of dit andersom ook kan? In dat geval is het de vraag of je bitumen op EPDM kunt branden. Is je dak niet of slecht geïsoleerd, dan is dit sowieso een slecht plan. De reden hiervoor is dat er condensvorming kan optreden tussen de laag EPDM en bitumen, waardoor de lijmlaag (van EPDM) uiteindelijk kan loslaten of blaasvorming kan ontstaan.

Overweeg jij toch om bitumen op EPDM te branden (of EPDM op bitumen te lijmen)? Het beste is om altijd te dubbelchecken of jouw dak met z’n specifieke opbouw en isolatie, hiervoor geschikt is. 👨🏽‍🔧

Bitumen voor brugdekken en parkeergarages
💡 Bitumen wordt niet alleen gebruikt voor de platte daken van onze woningen en panden, maar ook voor bijvoorbeeld brugdekken, terrassen, parkeerplaatsen en parkeerdaken.

EPDM of bitumen: wat is het grootste verschil?

Dat er groot verschil zit tussen dakbedekking van EPDM en bitumen, weet je (nu). Het zijn tenslotte compleet verschillende materialen. Maar, wat is nu beter voor op jouw dak: EPDM of bitumen? We hebben de grootste verschillen nog even overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

EPDM of bitumen dakbedekking: wat is het verschil

Misschien is het je ook opgevallen dat EPDM over het algemeen een stuk beter uit de bus komt. Toch zijn er weldegelijk ook goede redenen om voor bitumen te kiezen op je platte dak. We gebruiken bitumen tenslotte al zóóólang dat de waarde van sterk en waterdicht bitumen voor op onze daken zich ruimschoots bewezen heeft.

 EPDM vs bitumen: wat is de prijs per m2?

Met name bij EPDM folie verschilt zowel de prijs als kwaliteit die je ervoor krijgt behoorlijk. Her en der wordt op het internet vermeldt dat EPDM over het algemeen goedkoper is dan bitumen. Onze ervaring is dat wanneer je gaat voor goede kwaliteit EPDM folie, deze juist wat duurder is. Je ziet in de volgende tabel onze inschatting van de prijzen per m² van EPDM, bitumen en PVC.

EPDM en bitumen: prijzen en levensduur

Kijk je even rond op internet dan vindt je EPDM dakbedding per m² voor €40,- tot €80,- en soms zelfs richting de €25,- (controleer altijd of-ie van goede kwaliteit is). Bitumen vindt je in een prijsklasse tussen de €25,- en €50,- per m². Inclusief plaatsing ligt de prijs wel een stukje hoger.

Wat is de beste lijm of kit voor EPDM en bitumen?

Kitpistool
Kitpistool voor bitumenkit en EPDM kit

Tja, de ‘beste lijm of kit’ klinkt wat sterk. Je kunt met meerdere lijmen en kitten waarschijnlijk je klusje klaren. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je gaat voor hoge kwaliteit en het liéfst voor een aantrekkelijke prijs. Die combinatie vindt je gelukkig bij Tackmasters. Wij kunnen je retescherpe prijzen aanbieden voor topkwaliteit, omdat we rechtstreeks importeren vanaf de producent. 🚚

Bekijk gerust onze plakkerige kameraden of lees verder over onze producten en hoe je ze gebruikt.

 • Roof tix: de bitumenkit waarmee je zowel de randen afkit na het branden, als gaten en scheuren in je bitumineuze dakbedekking repareert.
 • EPDM seal & bond: de EPDM kit waarmee je de randen en hoeken van je EPDM folie secuur afwerkt, zowel op het dak als in bijv. dakgoten.
 • EPDM roofing spray: de spuitlijm (contactlijm) om EPDM rubber mee te verlijmen, verkrijgbaar in drukvat of spuitbus.
 • EPDM roofing contact: contactlijm in blik die je aanbrengt met een roller, kwast of middels de beroemde ‘gaatjesmethode’.
 • PU EPDM bond: EPDM bodemlijm of hechtlijm op basis van polyurethaan, die je alleen enkelzijdig hoeft aan te brengen.

Dus, bitumen of EPDM: welke wordt het?

Hopelijk heb je iets aan onze informatie bij het maken van jouw beslissing. We zijn benieuwd of je voor EPDM gaat of toch beter voor het ‘conventionele’ bitumen?

Heb jij nog andere vragen over het aanbrengen van bitumen of EPDM, over één van onze producten of je (zakelijke) bestelling? Laat gerust van je horen middels een bericht of telefoontje. 📣

Lees je verder voor meer interessante informatie? 👁️‍🗨️