Welke kit voor buiten kun je het beste gebruiken: bitumenkit

Dak kitten? Kies voor #1 bitumenkit: hecht goed op vochtige ondergronden

Ga je een dak kitten? Gebruik dan een bitumenkit. Hiermee kun je het dak snel kitten en het levert het meest praktische én mooiste eindresultaat.

Tegenwoordig is het gebruikelijk om een dak te repareren of vast te zetten met bitumenkit. Bitumenkit heeft enkele grote voordelen. Het is eenvoudig in gebruik: je spuit de kit op de achterkant van bijvoorbeeld een dakshingle en duwt deze vervolgens tegen de ondergrond. Binnen een dag is de kit uitgehard en kan er niks meer mee gebeuren. Ook als er iets tegenaan stoot: de dakshingle (of een ander dakonderdeel) blijft op z’n plaats.

Daarnaast is bitumenkit blijvend elastisch, waardoor de dakshingle over 20 jaar met een klein beetje kracht weer van de ondergrond getrokken kunnen worden. Dit voorkomt dat jouw muren niet worden beschadigd.

Bitumenkit is verkrijgbaar in de bouwmarkt, maar we raden aan om online te bestellen. Je betaalt dan gemiddeld 2-3 euro minder per koker. Ook is de kwaliteit beter. De bitumenkit van Tackmasters is een begrip in de bouwwereld en wordt door veel bouwbedrijven en zzp’ers gebruikt.

Dak kitten: welke kit heb ik nodig?

De allerbeste en goedkoopste bitumenkit is onze Roof Tix. Voor een 310 ml koker betaal je slechts 3,65 euro. Vanaf 35 euro betaal je geen verzendkosten, dus we adviseren om minimaal 6 a 7 kokers aan te schaffen. Grote kans dat je dit aantal ook daadwerkelijk nodig hebt, want je zult veel tubes verbruiken als je je dak gaat kitten.

Wist je trouwens dat de Roof Tix ook erg populair is als ‘noodreparatiekit’ voor het opvullen van barsten of scheuren? Omdat de bitumenkit goed hecht op bijna alle materialen – ook op natte ondergronden of onder extreme temperaturen, ideaal voor een dak kitten – kun je de dakkit dus ook voor het kitten/afdichten van lekkages in bijvoorbeeld de dakgoot (als je dan toch op het dak bent) gebruiken.

Hoeveel kit heb ik nodig om een scheur of barst te kitten?

Dit is afhankelijk van de grootte van de scheur of barst. Grote scheuren of barsten hebben logischerwijs meer kit nodig. We hebben daarom een lijstje gemaakt die je kunt aanhouden:

  • Is de barst tot 5,5 cm lang? Reken dan 20 meter per koker (290 ml).
  • Is de barst 5,6 tot 7 cm lang? Dan heb je iedere 17,5 meter een koker nodig.
  • Is de barst 7,1 t/m 9,0 cm lang? Reken dan één koker per 15 meter.
  • Is de barst 9,1 t/m 12 cm lang? Ga uit van 12,5 meter per koker.
  • Is de barst 12,1 tot 27 cm lang? Ga uit van 10 meter per koker.
  • Groter dan 27 cm? Dan heb je iedere 7,5 meter een koker nodig.

Dakschroeven in plaats van dak kitten?

Vaak wordt er bij dakshingles geadviseerd om gebruik te maken van speciale clips of schroeven in plaats van het dak te kitten. Echter, dit kost niet alleen veel meer tijd, maar daarnaast moet je gaten en andere oneffenheden wegwerken. Soms hoor je als nadeel van kitten dat een dakshingle dan voor altijd vast zit, maar dat is niet waar. Gebruik je kwalitatieve, blijvend elastische bitumenkit – zoals de kit van Tackmasters – dan kun je de onderdelen in de toekomst enigszins eenvoudig verwijderen. Advies daarbij is wel om niet teveel kit aan te brengen. Daar gaat het namelijk veelal mis.

Hoe kun je dak kit het beste aanbrengen?

Wat vaak terugkomt is het trekken van strepen waardoor veel te veel kit verbruikt wordt. Niet alleen zijn onderdelen op het dak hierdoor later lastig te verwijderen, maar ook heb je meer tubes nodig. Neem bijvoorbeeld dakshingles, deze hoeven vaak geen honderden kilo’s te dragen. De enige functie is tegen de ondergrond blijven plakken. We adviseren daarom om kleine dotjes kit op de achterkant te maken in een zigzaggend patroon. Zorg dat er ongeveer 10 tot 15 centimeter tussen ieder dotjes zit.

Bijna klaar met het dak kitten!

Bij een dak kitten komt als laatste een cruciale stap kijken; het afstrijken van de kit. Wanneer je gebruik maakt van elastische, soepel te spuiten kit – zoals onze Roof Tix – dan kun je de kit afstrijken met een natte vinger. Zorg ervoor dat je naar je toe werkt en goed afstrijkt. Hierdoor krijg je een strakke kit lijn en dus een mooi eindresultaat!