Chemisch anker plaatsen, hoe werkt het en wat is het?

Chemisch anker plaatsen? Ontdek hoe het werkt (scrol direct naar jouw specifieke vraag)

Ga je zware bouwelementen bevestigen? Constructies stevig verankeren, die spoedig grote lasten zullen dragen? Dan zijn schroeven en pluggen natuurlijk onvoldoende. Wat je het beste kunt doen, is het plaatsen van een chemisch anker. Ben je benieuwd wat een chemisch anker is, hoe het precies werkt en wanneer je ‘m concreet gebruikt? Het antwoord op al je vragen, vind je op deze virtuele pagina. Natuurlijk vertellen we je ook hoe het plaatsen van een chemisch anker werkt. Tijd om te ankeren!

Omdat we begrijpen dat jij niet de hele dag de tijd hebt om dit reusachtige artikel te lezen, scrol je middels onderstaande inhoudsopgave eenvoudig door naar jouw vraag. Dit zijn de vragen die we zullen beantwoorden:

Wat is een chemisch anker?

Een chemisch anker is, zoals je hoogstwaarschijnlijk al vermoedde een chemisch bevestigingsmiddel. Het middel dankt zijn sterke verankering aan een interessante, chemische reactie. Het plaatsen van een chemisch anker doe je vaak als alternatief voor mechanische bevestigingsmiddelen, of (vaker) juist gecombineerd met bouten of draadstangen. Omdat dit anker in staat is zware lasten en hoge trek-/wrijvingskrachten te torsen, wordt het veel gebruikt in bouw– en constructiewerk, waarbij een ijzersterke bevestiging belangrijk is.

Wat is de inhoud van een chemisch anker? Je kunt het zien als een pastavormig mengsel dat bestaat uit twee componenten, namelijk de epoxyhars (A-component) en de verharder (B-component). Wat gebeurt er wanneer we beide componenten van het chemisch anker met elkaar in aanraking brengen? Lees vlug door.

Hoe werkt een chemisch anker?

Zoals je nu weet bestaat een chemisch anker altijd uit twee componenten. In zijn koker, ligt het chemische middel rustig te ‘wachten’ tot jij ‘m het startsein geeft om zijn chemische reactie te starten. Hoe geef je het startsein? Dit doe je door het mixen van de componenten met een mechanische menger, ook wel mengtuit genoemd. Je opent de koker van je chemisch anker, plaatst de mengtuit en verspuit met een kitpistool je epoxyhars. Beide componenten zullen zich met elkaar vermengen en een homogene massa vormen. En dát zorgt alweer voor een interessante reactie. Bij de verstrengeling van component A en B komt er namelijk warmte vrij. We noemen het dan ook een exothermische reactie.

Let wel: De eerste 10 cm spuit je altijd weg, omdat er dan nog geen sprake is van een homogene massa. Een egale, gelijkmatige vermenging is noodzakelijk voor een optimale uitharding en betrouwbare verankering.

Tackmasters Chemfix voor professioneel gebruik

Je weet nu wat een chemisch anker precies is en hoe het globaal werkt. De hoogste tijd om je voor te stellen aan onze chemische pareltje: Chemfix 2K, aangenaam!

 • Extreem sterk chemisch anker op basis van polyester epoxyhars
 • Tweecomponenten – gebruiksklaar 1-koker-systeem
 • Te gebruiken in combinatie met een standaard kitpistool
 • Zelfs geschikt voor vochtige ondergronden en watergevulde gaten
 • Sneldrogend met een doorhardingstijd van 1 tot 12 uur (afhankelijk van ⁰C en R.L.)
 • Spanningsvrij, waardoor grote stevigheid van het verankerde materiaal
 • ETA gecertificeerd*

*ETA staat languit voor European Technical Assessment. Dit is een Europees keurmerk of kwaliteitscertificaat, dat louter toegekend wordt aan producten die voldoen aan strenge, technische eisen.

Wanneer kun je een chemisch anker gebruiken?

Worden er veel trek-/wrijvingskrachten op een constructie uitgeoefend of is het object dat je gaat bevestigen gewoon erg zwaar? In die gevallen biedt het chemisch anker een perfecte uitkomst. Je gebruikt het anker voor zowel holle als massieve ondergronden. En, twee bouwdelen aan elkaar bevestigen, kan natuurlijk ook!

Een chemisch anker plaatsen doe je meestal op (of eigenlijk ‘in’) een ondergrond van steen, beton of metselwerk. Misschien ben je benieuwd voor welke concrete toepassingen het chemisch anker veel gebruikt wordt? Hier volgen er enkele, om je een idee te geven.

 • Praktische klussen in huis (of ander gebouw): onder andere het plaatsen van trapleuningen, radiatoren, een TV en boiler.
 • Rondom gebouwen: zoals het monteren van rolluiken, zonweringen, masten en schotelantennes.
 • Sanitaire voorzieningen: aan de wand plaatsen van wastafels, hangtoiletten en ander sanitair
 • Hekwerken en leuningen: bijvoorbeeld het ophangen van relingen op balkons, loopbruggen of in trappenhuizen.
 • Kolommen en steunen: als hulpmiddel ter ondersteuning van vloeren of funderingen, bij het creëren van een veilig bouwconstructie
 • Machines en apparatuur: veelal in een industriële omgeving om zware machines en apparaten op een vloer of aan een wand te bevestigen.
 • Borden: zoals het stevig verankeren van reclame- en verkeersborden in de grond, opdat ze beter bestand zijn tegen trillingen en schokken.

Tenslotte wordt het chemisch anker ook wel gebruikt bij herstelwerkzaamheden. Is er een betonnen structuur beschadigd, in bijvoorbeeld een brug of parkeergarage, dan kan het anker als hulpmiddel dienen om nieuwe, betonnen delen stabieler te laten hechten.

Hoe werkt het plaatsen van een chemisch anker?

Jij bent op zoek naar een handig stappenplan voor het plaatsen van je chemisch anker, nietwaar? Het blijft belangrijk dat je voor jouw unieke verankeringsproject controleert welke stappen er exact nodig zijn. Desalniettemin geven we je graag alvast een globaal stappenplan. Hierin bespreken we de punten waar je tenminste rekening mee dient te houden. Hiervoor zullen we samen de volgende vragen stapsgewijs behandelen:

Welke benodigheden heb je nodig?

Ga je een chemisch anker plaatsen, dan kun je wellicht de volgende benodigdheden goed gebruiken:

Hoe bereid je de ondergrond voor?

Voordat je begint met het plaatsen van jouw chemisch anker, controleer je altijd of je ondergrond (en ook de omgeving) een temperatuur heeft die tussen de -5°C en +35°C ligt. Daarnaast verzeker je jezelf ervan dat je ondergrond draagkrachtig is. Indien nodig maak je de ondergrond schoon, vuil- en vetvrij. De kans is groot dat je dit achterwege kunt laten, omdat je jouw chemisch anker hoogstwaarschijnlijk in het materiaal gaat plaatsen. Chemfix heeft geen probleem met een eventueel vochtige ondergrond.

We gaan er trouwens vanuit dat jij jouw werkhandschoenen al aan hebt. 🧤

Waar houd je rekening mee bij het voorboren?

Om een chemisch anker te kunnen plaatsen, dien je een gat voor te boren. Het is belangrijk dat je dit in de juiste boordiameter en -diepte doet. Jouw verankering gaat tenslotte waarschijnlijk straks grote lasten dragen. Omdat zowel de diameter als diepte volledig afhankelijk is van de specifieke toepassing, zul je dit voor jouw specifieke klus moeten uitzoeken.

Heb je te maken met een grote constructie en ga je op meerdere plekken je chemisch anker plaatsen? Dan raden we aan om je boorgaten op een optimale afstand van elkaar te boren. Dit is minimaal 2,5 keer de diepte van het boorgat. Voor de afstand tot de rand, neem je het beste 1,25 keer de dieptemaat. Heb je jouw boorgat of boorgaten aangebracht? Verwijder hier al het stof en gruis uit, met een stofzuiger of stoffer. Dit is om straks de hechting van je chemisch anker te bevorderen.

💡 Tip: Welke boor gebruik je voor je klus? Bij Tackmasters vind je onder andere zeer voordelige betonboren (vanaf €0,72 ex p/stuk) en steenboren.

Hoe werkt het aanbrengen van je chemisch anker?

Alles staat nu gereed om je chemisch anker daadwerkelijk te kunnen plaatsen. Het is tijd om de koker van het anker open te snijden en de mengtuit (statische mixer) erop te bevestigen. Plaats vervolgens de ankerkoker op je kitpistool.

We hebben je eerder uitgelegd dat we altijd een homogeen mengsel willen gebruiken. Van de +/- eerste 10 cm die je verspuit zullen de twee componenten nog niet voldoende gemengd zijn. Dit ‘voorproefje’ spuit je dus even in een doos, bak of emmer (zodat je het later als ‘chemisch afval’ kunt afvoeren). Het middel dat je nú over hebt, is perfect homogeen en zal je een optimale verankering bezorgen. Houdt er bij het plaatsen van je chemisch anker rekening mee dat je altijd onderin je voorgeboorde gat begint, en van daaruit rustig naar boven toe beweegt.

Hoe veranker je vervolgens je bevestigingsmiddelen?

Zit het chemische ankermengsel op z’n plek? Dan begin je direct met het plaatsen van de ankerstang, bout of ander bevestigingsmiddel ín het chemisch anker. Je doet dit met een draaiende beweging. Bij Chemfix bijvoorbeeld, begint het uitharden vrij snel. Alleen tijdens de uithardingstijd van het anker is het nog mogelijk om je aangebrachte materiaal te fixeren.

Ga je een bevestigingsmiddel niet permanent maar tijdelijk verankeren? Spuit in dat geval het object dat je gaat bevestigen goed in met siliconen spray. Deze spray zorgt voor een beschermend laagje, die het later makkelijker maakt om je verankering te demonteren.

🕝 Hoe snel is je chemisch anker hard na het plaatsen? Gebruik je Tackmasters Chemfix, dan kun je rekenen op 60 minuten tot 12 uur, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Hier lees je straks hoe je zelf enige invloed kunt uitoefenen op het uithardingsproces.

Wat doe je na het plaatsen van je chemisch anker?

Klaar? Proficiat! Of, ga je meerdere chemisch ankers plaatsen? Houdt in dat geval erg in de verwerkingstijd die varieert tussen de 4 en 60 minuten. Overschrijd je de verwerkingstijd, zul je merken dat het ankermengsel al snel uithardt in je mengtuit. Altijd handig om er een paar extra te hebben.

Waarschijnlijk heb je tijdens je klus de juiste beschermingsmiddelen gedragen. Sowieso een goed idee, wanneer je werkt met chemische producten zoals lijmen en kitten, PU schuimen en contactlijm. Het is toch een fantastisch idee om je handen na zo’n klus goed te reinigen. Met deze industriezeep kun je vertrouwen op een perfecte reiniging (mits goed ingezeept en met water afgespoeld, natuurlijk).

Is een chemisch anker eigenlijk waterdicht?

Dit is een vraag die we soms krijgen. Het antwoord is “ja”! Het chemisch anker zelf is namelijk hartstikke waterdicht, of watervast. Indien je een anker op de juiste manier gaat plaatsen, vult het de gehele ruimte (boorgat of holle ruimte) op. Je kunt in dat geval spreken van een waterdichte verankering.

Let wel dat beton van nature een poreus materiaal is, net als sommige steensoorten (zoals baksteen), cement en onbehandeld hout. Poreus wil zeggen dat het materiaal poriën heeft, net jij en wij, eigenlijk. Via deze poriën, ook wel nerven genoemd, neemt het materiaal vocht op. Hoeveel vocht dit is en tot hoe ‘diep’ dit het materiaal penetreert, is afhankelijk van de dichtheid van het materiaal. Wil je een chemisch anker plaatsen en ook de poreuze ondergrond 100% waterdicht hebben? Gebruik dan watervaste materialen om je verankering te isoleren.

Tip: Voor al je watervaste lijmverbindingen kun je bij Tackmasters terecht. Bekijk in dit artikel al onze watervaste lijmen.

Hoe kun je het uithardingsproces beïnvloeden?

Wil je in verband met timemanagement kunnen inschatten wanneer jouw chemisch anker na het plaatsen volledig is uitgehard? Dat kan! We kijken naar de omgevingstemperatuur en het volume van je epoxymengsel. Hiervoor zijn de volgende punten relevant:

Chemisch anker plaatsen met Tackmasters
Chemisch anker plaatsen doe je met Tackmasters. Heb je nog hulp of advies nodig?
 • Plaatsen van het chemisch anker dient te gebeuren binnen een temperatuur tussen de -5°C en 35°C (zowel ondergrond als omgeving).
 • De verwerkingstijd is ergens tussen de 4 en 60 minuten.
 • Het uitharden van het anker (Tackmasters Chemfix) vindt plaats tussen de 60 minuten en 12 uur.

Een relatief groot volume aan chemisch anker verkort je verwerkingstijd aanzienlijk. Dit komt omdat er bij het vermengen van de twee componenten warmte vrijkomt. Logischerwijs geldt: hoe meer materiaal, hoe meer warmte er vrijkomt, hoe sneller het uitharden gaat (en vice versa). Wat betreft de temperatuur, werkt het als volgt:

 • Hoe lager de omgevingstemperatuur (richting -5°C), hoe langer de verwerkingstijd (richting 60 minuten) en hoe langer het uitharden duurt (richting 12 uur).
 • Hoe hoger de omgevingstemperatuur (richting +35°C), hoe korter de verwerkingstijd (richting 4 minuten) en hoe sneller het uitharden gaat (richting 1 uur).

Waarom Tackmasters?

Je hebt het gered tot het einde van dit artikel (of bent er meteen naartoe gesurft). Proficiat! We hopen dat al jouw vragen beantwoord zijn. Mocht dat geen geval zijn, laat het ons alsjeblieft even weten. Eén van de belangrijkste vragen die we graag nog beantwoorden is: “Waarom bestel jij je professionele producten bij Tackmasters?” …

 • 🛒 Jouw online leverancier in professionele lijmen en kitten, contactlijmen, PU schuimen, bevestigingsmiddelen en meer
 • 💎 Sterk in hoge kwaliteit want ons assortiment bestaat uit zorgvuldig geselecteerde producten
 • 💸 Aantrekkelijke prijzen omdat we rechtstreeks inkopen vanaf de producent
 • 🚀 Turboverzending op een werkdag vóór 16:00 uur besteld = morgen je pakketje van Tackmasters ontvangen!
 • ☎️ Gegarandeerd de beste service – gek op klantcontactpersoonlijk advies