Welke kit is geschikt voor stucwerk? Een gids voor de juiste keuze

Staat er binnenkort een renovatie van jouw huis op de planning? Of heb je net een nieuwbouwwoning gekocht? Of heb je een specifieke ruimte (bijvoorbeeld je slaapkamer, woonkamer of kantoor) opnieuw aangepakt? 

Wat voor klus je ook gaat klaren: om stucwerk kun je niet heen. Om jouw nieuwe stucwerk netjes af te werken is de juiste kit erg belangrijk. Bovendien verzeker je jezelf daarmee van een mooi, duurzaam resultaat. Benieuwd hoe een kwalitatief goede kit de levensduur van je stucwerk verlengt? En welke kit voor stucwerk je dan het beste kunt gebruiken? Lees verder.

Hoe de juiste kit de levensduur van jouw stucwerk verlengt

Ook bij stucwerk hoort kitten. Nadat de muren helemaal netjes glad en recht zijn gemaakt, kun je met de juiste kit eventuele scheurtjes en naden (met name langs de plafondrand) netjes afdichten. Door deze randen af te kitten voorkom je vocht en luchtinfiltratie. Als er vocht of lucht (of een combinatie van beide) in het stucwerk terecht komt, kan dat lucht- of vochtbulten in het materiaal veroorzaken. Dit leidt op diens beurt weer tot scheuren of gaten. In het ergste geval moet u dan (een deel van) het stucwerk wéér vernieuwen. In dit geval geldt dus des te meer: voorkomen is beter dan genezen, kit je stucwerk netjes af!

Welke factoren bepalen de juiste kit?

Bestel Acryseal direct online!

Welke kit voor stucwerk is het beste? Dat is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het type stucwerk, flexibiliteit, weersbestendigheid en kwaliteit. We lichten de eerste drie zaken voor je toe.

  • Het type stucwerk, ook wel de ondergrond. Het eerste (en misschien wel belangrijkste) aspect waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste kit is het type stucwerk. Er zijn relatief veel verschillende soorten stucwerk, zoals pleisterwerk, sierpleisterwerk en buitengevelisolatie. Het ene type stucwerk is het andere niet. Zo kan de een prima uit de voeten met een willekeurig type kit, maar kun je bij de ander beter een specifieke kit toepassen. Het is daarom belangrijk om te controleren welke kit voor jouw stucwerk het meest geschikt is.
  • Flexibiliteit. Klinkt misschien een beetje cryptisch, maar we doelen hiermee voornamelijk op het afwerken van hoeken en naden. Stucwerk kan namelijk werken door temperatuursverschillen, waardoor er meer druk op het kitwerk komt te staan, of deze juist uitgerekt wordt. Een kit die voldoende flexibel is, kan deze bewegingen opvangen en scheuren voorkomen.
  • Weerbestendigheid. Tot nog toe hebben we het met name over stucwerk binnenshuis gehad, maar ook buitenshuis kun je natuurlijk stucen. Daarbij is het essentieel om een kit te kiezen die bestand is tegen weersinvloeden. Kit voor buiten moet immers tegen een stootje kunnen en UV-straling, extreme temperaturen en water mogen geen probleem vormen. Een weerbestendige kit zorgt ervoor dat het stucwerk langdurig beschermd blijft en langer meegaat.

Kies voor duurzaamheid en kwaliteit

Last but not least, welke kit voor jouw stucwerk het beste is hangt natuurlijk ook voor een groot deel af van de kwaliteit en betrouwbaarheid. Een kwalitatief hoogwaardige kit van een betrouwbare kit biedt simpelweg een betere hechting, duurzaamheid en prestaties dan goedkopere alternatieven.

Jouw go to kit voor stucwerk

Bij Tackmasters hebben we één kit die er met kop en schouders bovenuit steekt voor het kitten van stucwerk. Dat is natuurlijk onze Acryseal acrylaatkit. Deze kit is gemaakt op waterbasis, hecht perfect (zelfs zonder primer) en zowel binnen als buiten toepasbaar. Deze zeer flexibele kit is speciaal ontworpen voor afdichting en reparaties. Je kunt de kit op zowel stucwerk, pleisterwerk en gips als trappen, vensterbanken en plinten. Handig!

Tip: wil je je badkamer afkitten? Bekijk hoe je dit het beste kunt doen (of specifiek van de douche) en bestel onze Silicon Sealer online.

Bestel jouw kit direct online bij Tackmasters

Ben je eruit welke kit voor jouw stucwerk het beste past? Mooi! Bestel ‘m direct online bij Tackmasters. Vandaag besteld = morgen in huis! Een extra tip: bestel je ongeveer 15 á 16 kokers, dan profiteer je van gratis verzending. En een paar extra kokers kit is altijd handig om te hebben. Zeker met grote klussen als stucwerk is het fijn om er een paar achter de hand te houden. Bovendien kun je ze – als je ze nu niet allemaal gebruikt – op een later moment prima voor een andere klus gebruiken (bijvoorbeeld voor de trap of vensterbanken).
Twijfel je nog over de juiste keuze? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment lijmen en kitten, of neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Zij hebben jarenlange kennis en ervaring en kennen onze producten (en de toepassingen daarvan) door en door.