Houtlijmen: welke heb ik nodig?

Als je de definitie van ‘houtlijm’ zoekt kom je al snel uit op lijm wat je gebruikt voor het verlijmen van houtmaterialen. Echter kunnen houtlijmen voor diverse toepassingen gebruikt worden! Tackmasters zal je meer vertellen over de ins- en outs van houtlijmen. Ook weet je na dit artikel welke soort je het best kan gebruiken!

Wat is houtlijm?

Master Woodglue D4

Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar toch is het handig om te weten wat het nu precies is. Houtlijmen zijn kleefmiddelen van natuurlijke of synthetische grondstoffen die geschikt zijn voor het verlijmen van hout en houtmaterialen. Je kan echter uitgaan van een ‘minder platte’ toelichting, want houtlijmen kunnen gebruikt worden voor toepassingen die niet uit elkaar gehaald hoeven te worden. Het is een sterke soort lijm en kun je dus perfect gebruiken om gebroken stukken hout weer aan elkaar te lijmen! Je hoeft hier maar een kleine hoeveelheid voor te gebruiken. Daarnaast hard het ook uit en dit betekent dat je overtollige druppels weg kunt schuren zodra de houtlijm gedroogd is.

Onder houtlijmen vallen weer diverse soorten. Dit heeft te maken met de klimaatfactoren. Deze typen zijn vastgelegd volgens de Europese norm NBN EN 204. Zo is het eenvoudig te herkennen welke houtlijm er geschikt is voor welke toepassing. We gaan de diverse klassen even doornemen:

  • D1 houtlijm: deze lijm wordt gebruikt in een droog en gematigd binnenklimaat, denk hierbij dus aan binnenhuis.
  • D2 houtlijm: deze soort wordt gebruikt in een ‘gematigd’ vochtig binnenklimaat: een badkamer dus!
  • D3 houtlijm: deze houtlijm wordt toegepast in een vochtig binnenklimaat of voor buiten onder een dak, bijvoorbeeld een overkapping.
  • D4 houtlijm: gebruik deze lijm als de toepassing in contact met water komt (zoals een boot) of voor buitenmeubilair. 

Houtlijmen kunnen dus ook weer onderverdeeld worden. Dit maakt de keuze hopelijk wat makkelijker zodat je sneller aan de slag kunt! 

Welke houtlijm is het beste?

Ben je op zoek naar een sterke houtlijm? Voor houtlijmen ben je bij Tackmasters aan het juiste adres! We hebben namelijk verschillende soorten zodat je voor elke klus de juiste lijm hebt. 

Tackmasters heeft twee soorten houtlijm in het assortiment. Allereerst de Master Woodglue D3: deze houtlijm is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van verbindingen zoals een pen-gat, zwaluwstaart, drevels en veren. De lijm is ook zeer geschikt voor het watervast verlijmen van montage verbindingen. Qua klimaat is deze houtlijm toepasbaar voor een vochtig binnenklimaat of voor buiten overdekt. 

De tweede in het assortiment houtlijmen van Tackmasters is de Master Woodglue D4 lijm. Deze is van hoogwaardige kwaliteit en erg geschikt voor het verlijmen van de meeste houtsoorten zoals hard- en zachthout, exotische houtsoorten, multiplex hout platen, fineer houten platen, hard kunststof platen en andere houtachtige materialen. Je kunt deze lijm gebruiken als de toepassing in contact met water komt of voor het buitenmeubilair. 

Eigenlijk kun je wel stellen dat houtlijmen flink wat voordelen met zich meebrengen! Naast het feit dat je het voor diverse toepassingen kunt gebruiken, voor verbindingen en vlakke materialen dus, zijn de houtlijmen ook nog eens erg sterk en milieuvriendelijk. 

Hoe gebruik ik houtlijm?

De houtlijmen zijn eenvoudig aan te brengen. Tackmasters neemt je stapsgewijs mee in de aanbreng van de lijm:

  1. Allereerst zorg je dat je de lijm goed doorroert.
  2. Breng de lijm gelijkmatig aan met een kwast, roller, lijmkam of spuitapparatuur.
  3. Breng de lijm op één kant aan.Tenzij er sprake is van een poreuze ondergrond: breng de lijm dan tweezijdig aan!
  4. Klem of klop de producten aan met geschikt gereedschap.
  5. Als laatst verwijder je de lijmresten met een geschikt middel of schuur je ze weg.

Hopelijk weet je nu welke houtlijm jij het best kunt gebruiken en hoe je het kunt gebruiken! Heb je nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan contact met ons op en onze specialisten staan voor je klaar!