Puzzel lijmen met houtlijm

Puzzel lijmen: met puzzellijm, houtlijm of secondelijm? 🖼️ (+ stappenplan!)

Ben jij een echte puzzel-liefhebber? En dan hebben we het niet over de sudoku’s, woordzoekers of online-puzzels, maar de epische legpuzzel waarvoor je ook echt je handen uit je mouwen steekt. Het is voor sommigen een (kort) verzetje en voor anderen een fanatieke sport of zelfs vorm van meditatie of kunst. Kunst? Jawel. Stel je voor dat je jouw prachtige puzzel gaat vereeuwigen door ‘m te lijmen op een frame en ingelijst een mooi plaatsje in huis geeft. Da’s nog eens wat anders dan een één-uit-miljoenen-portretje van de Action! Lees gauw verder want we gaan je vertellen hoe je jouw puzzel dient te lijmen met houtlijm.

🧩 Puzzel de informatie die je zoekt bij elkaar via de volgende kopjes:

Een houten puzzel lijmen: waarom willen we dat?

Puzzelen is een leuke en ontspannende activiteit. Daarom ben je er tenslotte aan begonnen, toch? Kies jij ervoor om je puzzelwerk in te lijsten, te lijmen, dan heeft dit misschien één of meer van de volgende redenen.

 • Je koos de puzzel uit om het fantastische plaatje (denk aan de Jan van Haasteren of fantasierijke Wasgij puzzels). Die Moet Je Simpelweg Vereeuwigen Aan de Muur.
 • Het kost je een hoop tijd om een puzzel van 1.000, 2.000 of zelfs meer te maken. Plezierige tijd, maar grote kans dat je er (terecht) niet aan moet denken dat-ie meteen weer aan diggelen ligt.
 • De puzzel heb je waarschijnlijk niet zelf ontworpen. Toch voelt een puzzel ophangen over het algemeen als een zeer authentiek stuk decoratie, omdat je er zo hard aan gewerkt hebt.
 • Een visueel meesterwerk, maar ook een leuk gesprekonderwerp. Grote kansen dat je vragen van je visite krijgt over de ‘geschiedenis van de puzzel’. 🍵

Wat is actueel omtrent puzzelen?

Oftewel, wat ‘moet’ je eigenlijk weten of gezien hebben als fervent puzzelaar. Wij zijn speciaal voor dit artikel even in de puzzelwereld gedoken en hebben de leukste informatie op een rijtje gezet.  

Er bestaat ook zogenaamde ‘Puzzle Glue’. Deze lijm wrijf je over de bovenkant van je puzzel met z’n roller/borsteltje, nadat deze af is. Naast dat je de puzzelstukjes aan elkaar bevestigt zorgt de lijm ook voor een beschermlaagje. Voor een tube van 70 ml betaal je een tientje en kun je twee (foto)puzzels met 1.000 stukjes lijmen.

Deze puzzelmatten móét je als je een enigszins serieus puzzelaar bent eens gezien (of geprobeerd!) hebben. Op dit rubberen matje puzzel je, sorteer je jouw puzzelstukjes en (hou je vast) je rolt je onafgemaakt puzzel probleemloos op om ‘m op een later tijdstip weer uit te rollen om verder te werken. 

De grootste puzzel ter wereld? Die staat mogelijk op naam van onze enige echte Albert Heijn aka ‘Appie’. Ze kregen het voor elkaar dat er in 2009 in het Olympisch Stadion van Amsterdam een puzzel lag van wel 1.209.466 stukjes (25 x 33 meter). Oef, wij zijn er ook even stil van.

Tegenwoordig kun je op vele plekken online een Fabuleuze Foto Puzzel bestellen met jouw favoriete plaatje. Niet alleen leuk voor jezelf maar ook om weg te geven als uniek cadeau.
#hartje #magnetischepuzzel #fotopuzzel1.000stukjes

Puzzels bij de kringloop kopen
💡 Tip! Heb je niet genoeg geld (over) voor nieuwe puzzels? Neem eens een kijkje bij de kringloop in jouw buurt, je betaalt er vaak maar een euro voor. Toegegeven, het blijft altijd een beetje spannend of-ie écht compleet is …

Met welke lijm kun je een puzzel lijmen?

Met het lijmen van je puzzel wil je dat de stukjes goed aan elkaar vast blijven zitten. Dit resultaat bereik je met verschillende soorten lijm, mits je natuurlijk de specifieke lijminstructies goed opvolgt. Welke lijm kun je allemaal voor je puzzel gebruiken?

 • Puzzellijm
  ✅ Gemakkelijk aan te brengen met (vaak) een roller en direct een beschermlaagje.
  ❌ Wat duurder en je moet ‘m speciaal voor het lijmen van je puzzel aanschaffen.
 • Houtlijm
  ✅ Relatief goedkoop, vaak al in huis en makkelijk aan te brengen (bekijk zo het stappenplan!).
 • Secondelijm
  ✅ Relatief goedkoop, droogt snel en is makkelijk aan te brengen (zie hier ons kinderpuzzel voorbeeld).
  ❌ Gezien de vloeibaarheid mors je wat sneller of je plakt je handen aan elkaar.
 • Andere knutsel- of hobbylijm bijv. ‘kinderlijm’ op waterbasis
  ✅ Handig als je bijv. je kids een puzzel gaan lijmen.
  ❌ Het kost waarschijnlijk meer werk en is minder stevig (afhankelijk van de lijm en aanbrengmethode).

Waarom je puzzel lijmen met houtlijm in plaats van puzzellijm?

Puzzel lijmen met houtlijm
Met deze Houtlijm Topper voordelig je puzzel lijmen en plakken ✅🌳

We begrijpen het: ‘puzzellijm’ klinkt ook gewoon een stuk aantrekkelijker. Het is precies waar jij naar op zoek bent: Lijm Voor Je Puzzel. Maar goed, los van de naam en (eventuele) fancy verpakking wil je gewoon een kleverige substantie, die transparant opdroogt en de puzzelstukjes perfect aan elkaar lijmt. Houtlijm D3 (waterbestendig) van Tackmasters voldoet exact aan die omschrijving. Daarnaast heeft-ie nog een paar pluspunten ten opzichte van ‘speciale puzzellijm’. Kijk maar mee.

 • Kosten: voor een tube puzzellijm van 70 ml betaal je +/- €10,- terwijl je voor (onze) houtlijm maar €6,64 (incl. btw) kwijt bent.
 • Puzzel bevestigen: je kunt jouw houten puzzel (evt.) bevestigen op een ondergrond van hout, karton, bewerkt hout en hard kunststof.
 • Multi-inzetbaar: Master woodglue bestel je per 500 ml of 750 ml. Je gebruikt ‘m meteen voor je andere reparaties en knutselwerk van hout.

Ziezo, je kent nu de voordelen van het lijmen van je puzzel met houtlijm. Laten we samen kijken hoe je ‘m precies aanbrengt op de puzzelstukjes.

🧩 Stappenplan: puzzel lijmen met houtlijm 🖼️

Heb jij zin om de puzzel te lijmen waar je met zoveel plezier aan gewerkt hebt? Omdat we jou hier treffen, vragen we ons af of je voor het eerst een puzzel gaat lijmen of dat het misschien eerder een keertje mislukt is In ieder geval, wanneer je de volgende stappen goed opvolgt moet het goedkomen.

Stap 1: wat heb je nodig voor dit project?

 • Jouw gemaakte puzzel
 • Houtlijm
 • Bakpapier
 • Kwast of spons
 • Ondergrond van bijv. karton, (bewerkt) hout of harde kunststofplaat
 • Evt. lijst, frame of (kunststof) beschermlaag

Stap 2: hoe leg je de puzzel klaar?

Je kunt de puzzel het beste op bakpapier leggen. Houtlijm is vrij stug (zeker vergeleken met secondelijm). Nadat de houtlijm droog is haal je de puzzel probleemloos van het bakpapier. Als je een puzzelmat gebruikt kun je de puzzel eenvoudig op het bakpapier schuiven. Is het nodig om je puzzel over te hevelen, doe je dit met een stevig papier, stuk karton of bijv. een placemat (als deze groot genoeg is).

💡 Bij de puzzel die wij zelf gelijmd hebben met houtlijm hebben we 2 bakpapiervellen voorzichtig onder de puzzel geschoven.

Stap 3: op welke manier lijm je de puzzel met houtlijm?

De puzzel ligt op het bakpapier en jij hebt de houtlijm klaarstaan. Je kunt de lijm direct op de puzzel spuiten. Wij hebben ‘m in slierten aangebracht op alle randen van de puzzelstukjes zoals je hieronder ziet.

Houtlijm op randen van de puzzelstukjes

Wat je nu gaat doen is met je kwast of sponsje (en dat hebben wij gedaan) de hele puzzel insmeren met lijm. 🧽 Hierbij besteed je extra aandacht aan de randen van de puzzelstukjes. Het gaat er tenslotte om dat deze aan elkaar gaan hechten. Je zult merken dat er een wit laagje (lijm) op de puzzel komt te liggen. Wees gerust want de houtlijm droogt transparant op.

Puzzel lijmen met houtlijm

Hoe lang duurt het voordat de houtlijm droog is? Deze verlijming heeft – afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid – ongeveer maar een uurtje nodig. Voel altijd even met je vinger aan de lijmlaag en als je twijfelt, laat ‘m langer drogen. Zie hier het mooie resultaat na het opdrogen van de houtlijm op de Harry Potter Puzzel:

Harry Potter Puzzel

Stap 4: op welke ondergrond ga je de puzzel lijmen of bevestigen?

Zodra de puzzelstukjes aan elkaar vastzitten raden we aan om je puzzel op een ondergrond te bevestigen. Dit zorgt voor extra stevigheid en stabiliteit. Als ondergrond kun je gaan voor een stuk (bewerkt) hout, karton of hard kunststof in minimaal hetzelfde formaat als je puzzel. In sommige gevallen is het niet per se nodig om je puzzel op een ondergrond te lijmen:

Dit is één van de duurste alternatieven: Er zijn bijv. speciale puzzellijsten die gemaakt zijn voor de dikte van je puzzel. Een mooie maar niet al te voordelige manier om je puzzel in te lijsten.
Dit is het goedkoopste alternatief: Je kunt de puzzel zonder lijst en zonder ondergrond ophangen met bijv. (zelfklevende) kaderhangertje. In dat geval is het slim om als de lijm droog is, je puzzel om te draaien en de achterkant op dezelfde manier te lijmen.

💡 Tip: Meestal is dit niet het meest praktisch maar je kunt je puzzel ook direct op een muur of meubel lijmen.

Hoe werkt het lijmen van je puzzel met secondelijm?

Secondelijm voor puzzel

Voor het lijmen van je puzzel met secondelijm volg je dezelfde stappen als het lijmen met houtlijm. Wel zijn er een paar minuscule verschillen. Secondelijm (op basis van cyanoacrylaat) is tenslotte een ander soort lijm dan houtlijm (op basis van polyvinylacetaat). Hier dien je extra rekening mee te houden:

 • Secondelijm start in enkele seconden met uitharden, werk dus wat sneller.
 • Gebruik een kwast die na het lijmen van je puzzel weg mag.
 • In tegenstelling tot houtlijm plakt secondelijm veel sterker aan bakpapier waardoor je ‘m lastiger loskrijgt.  

Kinderpuzzel lijmen met secondelijm: op deze manier 👼🏼

Wij hebben natuurlijk ook een poging gedaan. ‘We’ is in deze ik (schrijfster) onder het enthousiaste support van twee kids (3 en 6 jaar). Het was enigszins onderhandelen welke puzzel gelijmd mocht worden. Het is deze ‘Elza’-puzzel geworden. ✅

Kinderpuzzel

Een puzzel van dit formaat schuif je natuurlijk eenvoudig op bakpapier, klaar om te gaan lijmen.

Puzzel op bakpapier leggen

Het is een goed idee om je kinderen uit de buurt van secondelijm te houden. Dit werkje heeft mama dus ook zelf gedaan. Wat wel erg leuk is, is om je kind zelf een puzzel (die vereeuwigt mag worden) op een stuk karton laten plakken met een kinderlijm op waterbasis.

Voor deze puzzel gebruik je zo’n 3 gram secondelijm. Het is ondoenlijk om naderhand de sterke lijm van het kwastje te verwijderen, dus deze hebben we weggegooid.

Lijm met kwast aanbrengen over de puzzel

Na +/- 10 minuten was het al mogelijk om de puzzel voorzichtig op te tillen. Op de plekken waar de secondelijm door de puzzel ‘lekte’ plakte hij aardig vast aan het bakpapier. Enkele uren later is het gelukt – na omdraaien van de puzzel – om dit zachtjes los te trekken. En ziehier het resultaat.

Puzzel lijmen met secondelijm

Met welke lijm ga jij je puzzel plakken?

Jij staat vast en zeker te popelen om zelf aan de slag te gaan, maar met welke lijm? Uit ons eigen onderzoek nomineren we onze houtlijm tot beste puzzellijm. Qua prijs, hechtkracht en aanbrenggemak komt-ie namelijk het beste uit de bus. ✅

Heb je nu nog vragen over de informatie uit dit artikel, één van onze producten of jouw bestelling? Geef even een belletje of stuur een berichtje (mag ook op Instagram), dan helpen we je snel verder.