Tapijttegels lijmen of fixeren?

Voordat je besluit jouw tapijttegels te verlijmen is het verstandig om je af te vragen of dit de beste toepassing is. Bij het leggen van tapijttegels wordt namelijk vaak gesproken over fixeren in plaats van lijmen. Bij het fixeren wordt dubbelzijdige tape gebruikt waardoor de tapijttegels niet verschuiven nadat deze zijn geïnstalleerd. Fixeren, in plaats van lijmen, zorgt ervoor dat het mogelijk blijft om de tegels later te verwijderen of vervangen zodra er één beschadigd is. 

In sommige gevallen is het niet toegestaan om de vloer te bedekken met het gebruik van lijm. In dit geval kun je kiezen voor een oplossing zoals dubbelzijdig tape of TacTiles, met deze plakkers creëer je een verbinding tussen de tapijt stukken. Besluit je jouw tapijttegels wel te willen verlijmen? Bijvoorbeeld in het geval van zware belasting. Let er dan op dan je bij het kiezen van de lijm gaat voor een oplosmiddelvrije tapijtlijm.

Vliegensvlug tapijttegels leggen voor kleinere ruimtes (max. ±30m2)

Voordat je een start kunt maken met het leggen van tapijttegels moet de vloer glad zijn. Is dit niet het geval? Egaliseer dan eerst de vloer of leg een hardboard ondergrond. Volg vervolgens de 6 simpele stappen hieronder:

  1. Bepaal het midden van de kamer. De tapijttegels kun je het beste vanuit het midden van de kamer leggen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een slaglijnmolen. 
  2. Bevestig de eerste tapijttegel met dubbelzijdige tape in het midden van de kamer. 
  3. Plaats de overige tapijttegels strak tegen de middelste tegel aan, deze hoef je niet vast te plakken. 
  4. Zodra alle hele tapijttegels zijn gelegd blijft er vaak een ruimte over aan de randen van de kamer. Om de rest ruimte te vullen moet je een aantal tegels op maat snijden. Leg op de laatste gelegde tapijttegel een nieuwe tegel, en daarbovenop nog een tegel, ondersteboven, schuif deze strak tegen de muur. 
  5. Teken de snijrand af op de tapijttegel en snijd deze vervolgens af. Gebruik hiervoor een stanleymes en gebruik een stuk hardboard als ondergrond. 
  6. Plak de (gesneden) tapijttegels vast tegen de wand met dubbelzijdige tape. 
tapijttegels lijmen

Contactlijm van Tackmasters

In het geval dat je jouw tapijttegels zeer stevig wilt verlijmen kun je hiervoor gebruik maken van contactlijm. Deze lijm komt vaak voor in een verspuitbare– en blikvorm. Klik op de link en ontdek onze contactlijmen. Tackmasters is de nr.1 webshop in lijmen, kitten, purschuimen en bevestigingsmaterialen. Met de laagste prijsgarantie en volgende dag in huis levering zijn wij voor velen de favoriete to go winkel voor al het bovenstaande. Neem een kijkje in onze webwinkel