Tapijttegels lijmen met tapijttegel lijm

Tapijttegels lijmen of fixeren: wat is de beste keuze? En hoe ga je te werk? Tackmasters helpt je verder!

Voordat je besluit jouw tapijttegels te lijmen is het verstandig om je af te vragen of dit de beste oplossing is, of dat je beter kunt kiezen voor fixeren. Bij het leggen van tapijttegels wordt namelijk dikwijls gesproken over fixeren in plaats van lijmen. Bij het fixeren wordt dubbelzijdige tape gebruikt waardoor de tapijttegels niet verschuiven nadat deze zijn geïnstalleerd. Fixeren (in plaats van lijmen) zorgt ervoor dat het mogelijk blijft om de tegels later te verwijderen of vervangen zodra er één beschadigd is.

Wat is beter: tapijttegels lijmen of fixeren?

Lijm voor het lijmen van tapijttegels
Dé lijm voor het lijmen van tapijttegels.

In sommige gevallen is het niet toegestaan om de vloer te bedekken met lijm. In dit geval kun je kiezen voor een andere oplossing, zoals dubbelzijdig tape of TacTiles – ook wel fixeren genoemd. Met deze plakkers creëer je een verbinding tussen de tapijtstukken. Wil je jouw tapijttegels tóch graag verlijmen, bijvoorbeeld in het geval van zware belasting? Kies dan voor een oplosmiddelvrije tapijtlijm, zodat de tegels niet op een later moment onverhoopt loskomen. Welke lijm is dan het beste? Onze Flooring Spray natuurlijk!

Onze Flooring Spray is zeer geschikt voor het lijmen van tapijttegels. Deze lijm is universeel toepasbaar, eenvoudig te verwerken en droogt zeer snel. Bovendien heeft het een hogere temperatuurbestendigheid. Je kunt het namelijk verwerken van -40 ºC tot +140 ºC. Verder heeft de tapijtlijm een hoog vaste stof gehalte en is het vrij van oplosmiddelen en chloorhoudende bestanddelen, waardoor het gebruik een lager gezondheidsrisico met zich meebrengt en het beter is voor mens en milieu. Voor permanente verlijming van onder andere tapijt, maar ook beton, hout, kunststoffen, rubber en karton heb je aan de Flooring Spray dus absoluut een goede!

Hoe tapijttegels lijmen in kleinere ruimtes (±30 m²)? Nou, zo!

Gekozen voor tapijttegels lijmen of fixeren? Mooi, tijd om aan het werk te gaan. Voordat je van start kunt met het leggen van tapijttegels, moet de ondergrond helemaal glad zijn. Is dit (nog) niet het geval? Egaliseer dan eerst de vloer of leg een hardboard ondergrond. Volg vervolgens de volgende 6 simpele stappen en je klus is vliegensvlug geklaard.

  1. Bepaal het midden van de kamer. De tapijttegels kun je het beste vanuit het midden van de kamer leggen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een slaglijnmolen.
  2. Bevestig de eerste tapijttegel met onze Flooring Spray of dubbelzijdige tape in het midden van de kamer.
  3. Plaats de overige tapijttegels strak tegen de middelste tegel aan. Deze tegels hoef je niet vast te lijmen of plakken.
  4. Zodra alle tapijttegels zijn gelegd, blijft er vaak een ruimte over aan de randen van de kamer. Om de deze overgebleven ruimte te vullen moet je een aantal tegels op maat snijden. Leg op de laatst gelegde tapijttegel een nieuwe tegel, en daarbovenop nog een tegel ondersteboven, schuif deze strak tegen de muur.
  5. Teken de snijrand af op de tapijttegel en snijd deze vervolgens langs de getrokken lijn af. Gebruik hiervoor een stanleymes en een stuk hardboard als ondergrond.
  6. Lijm of plak de gesneden tapijttegels vast tegen de wand.
Tapijttegels lijmen? Dat doe je zo!
Tapijttegels lijmen? Dat doe je zo!

Bestel extra voordelig online

Ben je eruit? Wil je jouw tapijttegels stevig verlijmen? Kies dan voor onze Flooring Spray! Ga je voor het eerst tapijttegels lijmen? Maak dan gebruik van ons voordelige starterspakket, waar een 22,1 L tank Flooring Spray, slang en spuitpistool inbegrepen zijn. Je scoort ‘m nu extra voordelig voor maar €235 (excl. BTW). Wist je trouwens dat je bij Tackmasters gegarandeerd de laagste prijzen van Nederland en België betaalt? We importeren rechtstreeks vanaf de producent, waardoor we onze prijzen extreem laag kunnen houden. Zo kunnen zowel particulieren en ZZP’ers als grote bedrijven voordelig inkopen.

Nog niet helemaal zeker van je keuze? Ontdek dan onze andere contactlijmen. We hebben voor iedere klus de geschikte oplossing. Dus kijk gerust even rond! Kom je er niet uit? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Zij hebben jarenlange ervaring en uitgebreide kennis van onze producten, dus zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen bij het maken van de juiste keuze.