Iedereen kent het: Superglue. Ook wel secondelijm, superlijm of huishoudlijm genoemd. Deze gebruiksklare lijm is met recht de superman onder onze plakkerige vrienden. Heb je in jouw klussen een snelle (en misschien tijdelijke) oplossing nodig voor het verlijmen van materialen? Superglue is to the rescue. Van schoenzolen plakken tot het handvat van je favo koffiemok en diamantjes op kinderspeelgoed terug lijmen. Ook jouw (peperdure) leren portemonnee die van ellende (lees: grootgebruik) uit elkaar valt, verlijm je in no-time terug in z’n originele staat. Je kunt vast zelf ontelbare voorbeelden noemen, want de transparante secondelijm is universeel inzetbaar. Wil je meer weten over Tackmasters superlijm?
Wat is Superglue?
Superglue is een supersonische secondelijm, ook wel cyanoacrylaatlijm. In de verpakking verblijft dit plakmiddel volledig vloeibaar, in de vorm van monomeren. Wordt de lijm blootgesteld aan de lucht – luchtvochtigheid? Dan ontstaat er een chemische kettingreactie. De losse monomeren beginnen in reactie met lucht ketens van polymeren te vormen. Het zaakje gaat nu dus razendsnel uitharden! Juist, hoe kun je dit het beste verbeelden? Stel je een groep militairen (monomeren) voor die ieder losgaan op het trainingsveld. Zodra de commandant (luchtvochtigheid) het bevel geeft, stoppen zij acuut hun training en staan in het gelid. Ze vormen nu een perfecte rij, een ijzersterke linie (polymeren).
Waar gebruik je de supersonische secondelijm voor?
Wil jij snel materialen verlijmen zoals kunststoffen, metaal, rubber, hout, leer of PVC? Je kan het zo gek niet bedenken of de geliefde Superglue wordt er al voor gebruikt of kán ervoor gebruikt worden. Waar denk jij aan? Wij denken aan het verlijmen van materialen in (voertuigen)interieur, allerlei soorten deksels, handvaten van gereedschap en zelfs computerchips. Zomaar een greep uit de duizend-en-één “waarvoor’s”.
Op de vraag: “hoe snel hardt secondelijm uit?” verwacht je waarschijnlijk het antwoord: “in enkele seconden”. Het klopt absoluut dat binnen enkele, luttele seconden de lijm stabiel is. De definitieve sterkte wordt echter pas na zo’n 24 uur bereikt.
Hoe verwijder je Superglue van je handen?
Heb je de verpakking al goed bestudeerd? Als je weleens secondelijm in tubevorm gebruikt, weet je dat je er vrij makkelijk een kliederboel van maakt. Gelukkig verkleint de verpakking van Superglue die kans aanzienlijk. Maar goed, misschien zitten jouw handen alsnog onder de lijm. Ken je dat, zo’n vreselijk, eng droog gevoel? Het beste ren je meteen naar jouw handywipes om deze te ontdoen van plakkerigheid. Als alternatief kun je lauw water en zeep gebruiken. Het scheelt dat de Superglue secondelijm ongevaarlijk is op de huid en binnen enkele dagen vanzelf vertrekt. Wil je jouw klus écht handig aanpakken? Bescherm jouw handen bij alle (en dus zeker ook plakkerige) klussen met Tackmasters werkhandschoenen allround.
Tip: Gebruik voor het verwijderen van de superlijm op oppervlakten onze Seal & bond remover.