steen op steen lijmen

Steen op steen lijmen: onze tips voor een sterke constructie

Welkom bij ons uitgebreide artikel over het lijmen van steen op steen voor stevige constructies. Of je nu een ervaren bouwprofessional bent of gewoon een gepassioneerde doe-het-zelver, het correct lijmen van steen is essentieel om duurzame en betrouwbare bouwwerken te creëren. In deze gids zullen we je stap voor stap door het proces leiden, inclusief tips, technieken en materialen die je nodig hebt om een succesvolle hechting te bereiken. Lees verder en bestel je lijm online. 

De voordelen van lijmen ten opzichte van traditioneel metselen

Bij het bouwen met stenen kan het gebruik van lijm een aantal voordelen bieden ten opzichte van traditioneel metselen met cement. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  • Snellere bouwtijd: Lijmen kan de bouwtijd aanzienlijk verkorten, omdat er geen wachttijd is voor het uitharden van cement.
  • Verbeterde stabiliteit: Lijmverbindingen kunnen vaak sterker zijn dan mortelvoegen, waardoor de algehele stabiliteit van de structuur wordt vergroot.
  • Minder ruimteverlies: Lijmen kan dunner worden aangebracht dan mortel, waardoor er minder ruimteverlies is tussen de stenen en blokken.
  • Betere isolatie: Lijmen kunnen ook betere isolerende eigenschappen bieden dan traditionele mortel.

Inspiratie voor jouw project

Steen op steen lijmen, wanneer is dat nodig? Stenen blokken zijn bijvoorbeeld een fantastische toevoeging aan je tuin. Met een beetje lijm kun je al genieten van het prachtige resultaat! Stenen blokken kunnen direct zorgen voor een knusse sfeer in je tuin. Laat je creativiteit de vrije loop en maak de meest schitterende plantenbakken, traptreden, afscheidingen, muurtjes en nog veel meer. Kies een kleur en materiaal dat perfect past bij de stijl van jouw tuin. Als de stenen blokken bij de natuurlijke elementen in je tuin passen, zal het een adembenemend geheel vormen. Kun je het al voor je zien?

steen op steen lijmen

Stapsgewijze handleiding voor het lijmen van steen op steen

Stap 1: Oppervlaktevoorbereiding

Een goede oppervlaktevoorbereiding is van cruciaal belang voor een sterke hechting. Zorg ervoor dat de oppervlakken van de stenen en blokken schoon, droog en vrij zijn van stof en vuil. Eventuele losse deeltjes moeten worden verwijderd om een optimale lijmverbinding te garanderen.

Stap 2: Kies de juiste lijm

Het selecteren van de juiste lijm is essentieel voor het succes van je project. Onze Brick Fix steenlijm is een gebruiksklaar, watervast, snel uithardend polyurethaan 1K lijmschuim. Speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van diverse steensoorten, waaronder gips, beton, cellenbeton, (kalkzand) steenblokken en natuursteen. Het lijmschuim hardt uit tot een hoogwaardige en duurzame lijmverbinding. Binnen 30 minuten heb je al een sterke en belastbare verbinding. Een perfect alternatief voor mechanische bevestiging! Wanneer je steen op steen gaat lijmen komt Brick Fix dus goed van pas. 

Tip! Brick Fix steenlijm is verkrijgbaar als Brick Fix Gun, Brick Fix Hand of het voordelige Brick Fix Gun pakket

Stap 3: Aanbrengen van de lijm

Breng de lijm gelijkmatig aan op de oppervlakken van zowel de stenen als de blokken. Zorg ervoor dat je de lijm zorgvuldig en nauwkeurig aanbrengt om een sterke hechting te garanderen. Volg de instructies van de fabrikant voor de beste resultaten.

Stap 4: Plaatsing van de stenen

Plaats de stenen voorzichtig op elkaar nadat je de lijm hebt aangebracht. Zorg ervoor dat ze op de juiste plaats zitten en stevig zijn uitgelijnd. Je kunt een rubberen hamer gebruiken om lichte tikken te geven om ervoor te zorgen dat ze goed vastzitten.

Stap 5: Uithardingstijd

Geef de lijm voldoende tijd om uit te harden volgens de aanbevelingen van de fabrikant voordat je verder gaat met het bouwproces. Het overslaan van deze stap kan leiden tot een zwakke hechting en uiteindelijk tot constructieproblemen.

Tips voor een sterke lijmverbinding

  • Zorg ervoor dat de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid binnen de aanbevolen bereiken liggen tijdens het lijmproces.
  • Gebruik altijd hoogwaardige lijmen en volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op.
  • Test de lijm op een klein stukje steen of blok voordat je de volledige constructie uitvoert.
  • Vermijd overmatig gebruik van lijm om te voorkomen dat er overtollige lijm uit de voegen komt.
  • Werk in een goed geventileerde ruimte om blootstelling aan schadelijke dampen te voorkomen.

Ga jij steen op steen lijmen?

Kies een paar mooie stenen uit en bestel alle benodigdheden voordelig online in onze webshop. Bij ons kun je terecht voor Brick Fix steenlijm, een pur pistool, reinigingsmiddel, doekjes en meer. Dit alles tegen de laagste prijzen van Nederland en België! Bestel je voor meer dan €35? Dan is de verzending ook nog eens helemaal gratis. Kom je er niet uit? Neem gerust contact op met onze specialisten voor tips op maat.