Spaanplaatschroeven voorboren in spaanplaat

Schroeven in spaanplaat: welke spaanplaatschroeven, wel/niet voorboren? ‡

Schroeven in spaanplaat. Doe je natuurlijk met spaanplaatschroeven, de naam verklapt het al. Spaanplaat bestaat uit ‘staanders’, oftewel geperst hout. Kleine houtdeeltjes worden met behulp van lijm (vaak kunsthars) samengedrukt tot een plaat. Populair in de meubelbouw, voor vloeren, wanden en zelfs dakbeschot. Wil je meer weten over schroeven in spaanplaat, lees dan gauw verder.

🚩 Zakelijk bestellen bij Tackmasters. Heb je zelf een (bouw)bedrijf? Dan weet je alles over boren en zoek je wellicht de beste / voordeligste schroeven voor je klussen. Bestel topkwaliteit spaanplaatschroeven direct ex btw of bel met één van onze mannen wanneer je 1) meer spullen nodig hebt of 2) groot inkoopt. πŸ“²

Schroeven in spaanplaat

Je gaat in spaanplaat schroeven, moet je voorboren?

Nee, je hoeft je schroeven over het algemeen niet voor te boren in spaanplaat. Juist op spaanplaat zijn spaanplaatschroeven ideaal, omdat je ze zonder al teveel kracht vast kan schroeven.

Zoals we 2 kopjes verder zien, verschilt spaanplaat wel in dichtheid. Bij een hogere dichtheid is het een goed idee om spaanplaat voor te boren, meestal gaat het dan om MDF-platen. Met voorboren maak je meer ruimte vrij voor de spaanplaatschroeven.

 • Hoe hoger de dichtheid van spaanplaat, hoe groter de kans op scheuren.

Ook bij dunne planken of latten raden we voorboren aan in combinatie met spaanplaatschroeven. Bij een dunne plank (bijv. plinten – al lijm je die beter) is het risico op ‘wegslippen’ van je schroef groter. En! Mocht de plank scheuren, scheurt-ie waarschijnlijk helemaal door. Hartstikke zonde.

πŸ‘‰ Waarom je misschien tΓ³ch gaat voorboren in spaanplaat (ondanks dat ‘t niet hoeft): Met voorboren in de juiste diameter maak je nagenoeg iedere schroefverbinding steviger en stabieler. πŸ”©

Zo ontdek je de diameter waarin je moet voorboren in spaanplaat ‡

Welke diameter je nodig hebt voor spaanplaat, hangt af van de kern van de spaanplaatschroeven. De kerndiameter is de dikte van de schroef minus de schroefdraad. Bijvoorbeeld: je hebt een schroef 4 x 40, dan is ‘4’ de diameter van de schroef plus schroefdraad. Daar trekken we 1 mm vanaf voor het schroefdraad.

πŸ‘‰ Dus, 4 x 40 willen we voorboren met een 3 mm boor. Dit kleine maatje vind je bij onze houtspiraalboren. Wat je ook kan doen is een gedeelte voorboren met deze verzinkboor (werkelijk een topfunctie!).

Voorboren in de juiste diameter heeft een aantal voordelen:

 • Kleinere kans op afbreken tijdens indraaien van de schroef.
 • Kleinere kans op een ‘dolle schroef’ (kapotte schroefkop waardoor hij kneitervast komt te zitten – geen dolle pret).
 • Bij teveel mm voorboren heeft de schroef onvoldoende grip.

πŸ’‘ Diep boren in/door spaanplaat doe je met een slangenboor.

Spaanplaatschroeven voorboren of niet

Verschillende soorten spaanplaat allemaal met dezelfde spaanplaatschroeven

Weet je dat er zijn verschillende soorten spaanplaat zijn. Ad noemt bijv. populieren spaanplaat, vochtwerend spaanplaat, brandvertragend spaanplaat en gelamineerd spaanplaat (meer lezen in Ad’s blog over spaanplaat basics).

Het verschil in spaanplaat zit ‘m hier voornamelijk in de afwerking. Voor het schroeven van spaanplaat in de badkamer neem je bijv. vochtwerend spaanplaat. In openbare gebouwen is speciaal brandvertragend spaanplaat vaak de beste keuze.

In dit materiaal kan je goed spaanplaatschroeven boren

Een ander onderscheid in spaanplaat zie je in de dichtheid van de houtvezels. Zo kennen we de volgende soorten spaanplaat:

 • OSB / oriΓ«nted strand board
 • MDF / medium density fibre board

OSB en MDF is allebei geperst hout. Verschil tussen beide platen is dat OSB een hogere dichtheid heeft, het is compacter. MDF is minder compact. Voor beide gebruik je prima spaanplaatschroeven. Je merkt hooguit dat je in OSB spaanplaat net wat meer kracht nodig hebt bij het schroeven.

Naast spaanplaat zelf kan je spaanplaatschroeven ook schroeven in dunne, metalen profielen (eventueel voorboren).

Dit zijn de voordelen van boren in spaanplaat met (onze) spaanplaatschroeven

Spaanplaatschroeven
Spaanplaatschroeven torx v.a. €8,42 ex

Je kent het wel. Sta je lekker te boren, voel je dat ‘t een stuk zwaarder gaat. Accu leeg. Geen reserve bij de hand. Hoewel, dat laatste heb je vast niet vaak, als professional of goed voorbereide DHZ’er. Kan altijd gebeuren, maar Tackmasters spaanplaatschroeven verkleinen de kans. En waarom dan?

 • Voldraad
 • Verzinkt + glijcoating
 • Laag aandraaimoment
 • Scherpe schroefdraad
 • Kleine kerndiameter (lees: minder weerstand bij schroeven in spaanplaat)

Kortom, de spaanplaatschroeven zijn zo gebouwd dat je ze eenvoudig in spaanplaat monteert, al dan niet met voorboren. En ze zijn bestand tegen slijtage zoals corrosie en roestvorming.

Spaanplaatschroeven bestellen bij je leverancier in bevestigingsmiddelen

Zo, dat was gemak. βœ… Of eigenlijk, kwaliteit en gemak. Wat wil je nog meer? Wat je simpelweg mag verwachten van een leverancier in professionele bevestigingsmiddelen:

 • Snel je bestelling binnen
 • Snel je vragen beantwoord (probeer maar)
 • Geen gedoe. Gaat er onverhoopt iets mis? Direct een goede oplossing.

(Tip: Benieuwd of een webshop betrouwbaar is? Voer bij Google [webshopnaam] + [reviews] in en bekijk of de webshop op meerdere plekken reviews verzamelt. Zo ja, kijk dan of de ✰-score erg verschilt, per platform. Dit heb je niet van ons. 🀫)

Welke spaanplaatschroeven heb je nodig?

Je vindt bij ons de spaanplaatschroef pozidrive en de spaanplaatschroef torx. Torx (ster) staat bekend om z’n hoge grip, pozidrive (kruiskop) om z’n inschroefgemak.

Pozidrive
Torx aandrijving

Maten van de spaanplaatschroeven variΓ«ren. Diameter, lengte, schroefmaat. Net als hoeveel schroeven je in een doosje vindt per specifieke maat.

Als professional weet je precies welke spaanplaatschroeven het beste zijn voor je klus. Beter dan wij. πŸ™‚

Nog niet zo’n ervaren klusser? Kijk, we zijn geen bouwexpert, maar als webshop in bevestigingsmiddelen hebben we een hoop kennis van (en ervaring met!) onze producten. We denken graag met je mee. πŸ™‹

πŸ‘· Tip: Meest verkochte spaanplaatschroef van Tackmasters is de 4 x 40. Vandaar dat we die MEGA in de aanbieding hebben. 10.000 spaanplaatschroef 4×40 + 31-delige bitset. πŸ‘ˆ

Dit zijn de verschillen tussen houtschroeven en spaanplaatschroeven

Nog even wat anders. De spaanplaatschroef hebben we natuurlijk al besproken. Laten we gelijk eens kijken waarin houtschroeven verschillen ten opzichte van spaanplaatschroeven.

 • Speciaal voor hout
 • Alleen verkrijgbaar in torx
 • Geen volledig schroefdraad, wel freesribben
 • Voorboren in hardhout raden we aan (!)
 • Meest verkocht schroef -van alle schroeven!- bij Tackmasters β™‘

Jawel, van alle schroeven in ons assortiment verkopen we deze houtschroef het meest. Hoe dat komt? Onze zakelijke afnemers schroeven het meest in hout. Kwaliteit is noodzakelijk voor hun (en jouw) professionele klussen. 1 + 1 = nog altijd 2, je had ‘m al door. Wij leveren hoge kwaliteit schroeven, zodat jij je klanten het beste van het beste kan geven. 🀝

Spaanplaat schroeven

Leuk je ‘gezien’ te hebben op tackmasters.nl!

Dat was ‘m voor deze pagina.

Hoop dat je vond wat je zocht. Antwoord op een vraag. Een product. Hoe dan ook top dat je er was. We zien je graag terug op onze website. πŸ‘‹

(Bekijk nog gauw even onze reviews. Speciaal voor jou hier geplakt. ‡)