Reciprozaag of decoupeerzaag? Weet jij wanneer je welk blad gebruikt?

Decoupeerzaag

De decoupeerzaag is breed inzetbaar en naast het standaard zaagwerk ook geschikt om cirkels en ronde hoeken mee te zagen. Vanwege deze eigenschappen is de decoupeerzaag uitstekend te gebruiken voor het zagen van bijvoorbeeld laminaat, MDF of figuren met veel onregelmatigheden en details. Ook bestaan er decoupeerzaagbladen welke geschikt zijn voor het zagen in metaal: HSS decoupeerzaagbladen. Om het warmlopen van het zaagblad te beperken, wordt bij een harde materiaalsoort vaak een lager toerental ingesteld. Bij de meeste zaagmachines voor decoupeerzaagbladen kun je de voetplaat instellen tussen de 45 en 90 graden, zodat ook in verstek gezaagd kan worden. De lengte van decoupeerzaagbladen varieert tussen de 5 en 10 centimeter.

Bij het gebruik van decoupeerzaagbladen wordt vaak aan de onderkant van het materiaal gezaagd in plaats van aan de bovenkant. Dit omdat de tanden van de zaagjes vaak zo staan, dat het materiaal alleen verspaand wordt als het zich naar de machine toe beweegt. Hierdoor treedt vaak splintervorming op bovenaan de zaagsnede, wat natuurlijk niet wenselijk is voor het afwerken van het hout. Een andere manier om dit te voorkomen is zaagbladen te kopen met tandjes die van de machine af gericht zijn. Een nadeel hiervan is dat meer moeite gedaan moet worden om verspringen te voorkomen, daarom moet de machine met meer kracht op het materiaal gedrukt worden. Decoupeerzaagjes zijn er zoals gezegd in diverse lengtes. Kortere zaagjes voor dun materiaal en langere voor dikker materiaal.

Reciprozaag

Het zaagblad van de reciprozaag heeft een smal zaagblad dat uitloopt in een punt. De reciprozaag is daarom zeer geschikt om te zagen op plekken waar weinig bewegingsvrijheid mogelijk is. Ook kun je er gemakkelijk bochten mee zagen. Reciprozaagbladen worden vaak gebruikt onder de vloer of langs een muur. Ook is deze zaag goed in te zetten voor het zagen van metalen buizen, takken en houten planken. Daarnaast wordt de reciprozaag ook vaak ingezet tijdens sloopwerk, zoals het uitzagen van stukken muur. Een reciprozaagblad is veel flexibeler in gebruik dan een decoupeerzaagblad, omdat hij in het verlengde staat van de zaagmachine. Ook kunnen vaak meer toeren worden gemaakt met de motor. Kortom, reciprozagen worden veelal gebruikt voor klussen waarbij snelheid en kracht een vereiste zijn en precisie minder van belang is.

Vertandingen en materialen

Zaagbladen zijn er voor diverse toepassingen en in verschillende materialen. HSS, Bi-Metaal en HCS wordt gebruikt voor decoupeerzaagbladen. Reciprozaagbladen worden vervaardigd uit HCS, Bi-metaal of HM. Het HCS staal van de decoupeerzaagjes wordt veelal gebruikt voor hout, HSS voor het zagen in metaal en Bi-metalen zijn eigenlijk geschikt voor diverse materiaalsoorten. Dit geldt ook voor de Bi-metalen reciprozaagjes. HCS reciprozaagjes worden ook hier voornamelijk gebruikt voor hout. HM reciprozaagbladen worden gebruikt voor het zagen van vezel en gips.

Naast de verschillende soorten materialen waar de zaagjes van gemaakt worden, is de keuze voor het type vertanding ook belangrijk! 

Binnen de zaagbladen voor hout, kies je bij zacht hout het beste voor een HCS zaag met grove tanden. Bij middelhard en hardhout is een Bi-Metalen zaagblad met tanden die korter op elkaar staan een goed keuze, omdat hiermee erg fijn en splintervrij gezaagd kan worden. Wanneer de tanden van de machine af gericht staan, kan er nog beter splintervrij gezaagd worden. Voor het zagen van laminaat is een Bi-Metalen zaag met korte tanden uitermate geschikt. Voor snoeiwerk raden wij een HCS reciprozaag aan, door de grove tanden geeft deze een iets minder strakke zaagsnede, maar bij snoeiwerk is dit ook minder van belang.

Voor het zagen in kunststof kan het beste gekozen worden voor een Bi-Metalen zaagblad, zowel een grove als een fijne vertanding is hiervoor geschikt. Voor kunststof met glasvezel is daarentegen een HM zaag de beste keuze.

Als er gezaagd moet worden in metaal is een HSS zaagje het meest geschikt, maar een Bi-Metalen decoupeerzaagblad of reciprozaagblad kan ook gebruikt worden. Bij dunne metalen is een fijnere vertanding geschikt, en hoe dikker het materiaal wordt, hoe grovere vertanding geschikt is. Grovere tanden kunnen zich iets beter door het metaal bijten en zijn geschikter om het weggezaagde materiaal af te kunnen voeren. 

Advies nodig na het lezen van deze blog? Ons verkoopteam staat op werkdagen altijd voor je klaar. Bel, app of mail even en we helpen je direct!