Metaal op steen lijmen?! Zeker weten!

Metaal op steen lijmen lijkt misschien een uitdaging maar is zeker niet onmogelijk. De twee materialen hechten van nature niet goed met elkaar maar dat maakt deze klus niet onmogelijk. Er zijn namelijk verschillende lijmsoorten ontwikkeld die het mogelijk maken om een duurzame hechting te creëren tussen metaal en steen. Welke dit zijn en waar je op moet letten? We vertellen je er graag meer over!

De bekende alternatieven 

Dat het lijmen van metaal op steen niet gebruikelijk is snappen we. Vaak wordt er gebruik gemaakt van alternatieve als het gaat om het bevestigen van metaal op steen. Denk hierbij aan lassen waarbij het metaal op hoge temperatuur wordt samengevoegd door het te smelten. Het nadeel hiervan is dat de hoge temperatuur steen kan beschadigen. Ook is het lastig om een gelijkmatige “las” te creëren. Het gebruik van schroeven, bouten en moeren wordt ook veel toegepast bij het verbinden van metaal en steen. Het geeft een sterke en duurzame verbinding maar is duidelijk zichtbaar en daardoor niet altijd even mooi. Daarnaast kan steen breken of barsten bij het boren van de gaten. 

Waarom lijmen?

Wil je metaal op steen bevestigen zonder dat dit duidelijk zichtbaar is? Dan is het lijmen van deze twee materialen zeker de overweging waard! Je kunt er een naadloze verbinding mee creëren waardoor het toch net even een strakker resultaat geeft. Je kunt hiervoor verschillende soorten lijm gebruiken. Ze hebben allemaal hun eigen toepassingsmogelijkheden en daarbij ook ieder hun eigen voor- en nadelen. 

MS polymeer

MS polymeer is een blijvend elastische lijm en wordt veel gebruikt voor toepassingen binnen- en buitenshuis. Doordat de lijm bestand is tegen verschillende weersomstandigheden, chemicaliën en uv-straling is het een echte alleskunner. MS polymeer bevat geen oplosmiddelen en is daardoor minder schadelijk voor het milieu. De Strong Bond High Tack kit is een ijzersterke lijmkit op basis van MS polymeer. Normaal moet je er bij het gebruik van MS polymeer rekening mee houden dat de ondergrond goed schoon en droog is. Bij deze topper is dat niet nodig. Door zijn speciale eigenschappen hecht hij snel en zelfs op de meest vochtige materialen- en ondergronden. Daarnaast heeft hij een extreem hoge aanvangskleefkracht waardoor je zwaardere bouwmaterialen direct vast kunt lijmen zonder dat ze gefixeerd hoeven te worden. Dat is nog eens prettig werken!

Epoxy

Deze twee componentenlijm wordt veel gebruikt bij het verbinden van metaal aan steen. Voor gebruik meng je de verschillende componenten met elkaar. De lijm is bestand tegen water, chemicaliën en kan zwaar belast worden. Helaas stoot epoxylijm schadelijke stoffen uit en is het slecht voor de gezondheid en het milieu. Daarnaast is het moeilijk te verwijderen en is het gevoelig voor UV-licht. Hierdoor is het minder geschikt voor toepassingen buitenshuis. 

Polyurethaanlijm

Ook polyurethaanlijm bestaat uit twee componenten die nauwkeurig met elkaar gemengd moeten worden. Waar je bij het aanbrengen van de Strong Bond High Tack kit gebruik kunt maken van een kitpistool om nauwkeurig te kunnen werken kom je daar bij het gebruik van polyurethaanlijm niet mee weg. Voor polyurethaanlijm moet je een spuitpistool gebruiken waardoor nauwkeurig werken lastiger is. Bovendien heeft deze lijm een lange uithardingstijd en kan het soms krimpen tijdens het uithardingsproces. Ook is het na het uitharden lastig op eventuele lijmresten te verwijderen. 

Strong Bond High Tack

Als je het aan ons vraagt kun je niet om de vele voordelen van de Strong Bond High Tack heen. Nog niet helemaal overtuigd? We zetten de voordelen van deze alleskunner nog even voor je op een rijtje:

 • Makkelijk in gebruik 
 • Extreem hoge kleefkracht
 • Hard snel uit
 • Blijvend elastisch waardoor hij trillingen op kan vangen en nog beter hecht
 • Enorme eindsterkte
 • Vrij van silicone, weekmakers en oplosmiddel 
 • Minder schadelijk voor het milieu dan alternatieven
 • Multi inzetbaar bij het verlijmen van verschillende materialen
 • Beschikbaar in verschillende kleuren
 • Vrijwel reukloos
 • Weer, water, schimmel- en verouderingsbestendig

Bestel online

Als allerlaatste tip van ons aan jou. Bestel jouw lijm om steen en metaal te lijmen gemakkelijk online bij Tackmasters. Je profiteert van de laagste prijzen van Nederland en België! Wanneer je voor meer dan €35 besteld is de verzending helemaal gratis. Bestel je voor 16:00? Dan ontvang je jouw lijm de volgende dag al! Niet voor niets vinden veel tevreden klanten hun weg terug naar onze webshop.

Nog niet helemaal overtuigd van het toepassen van onze Strong Bond High Tack kit? Of ben je nog op zoek naar tips? Neem contact op met een van onze professionals. Ze helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw project.